Подписан е договорът за покупка на два военни кораба за 984 млн. лв.

Подписан е договорът за покупка на два военни кораба за 984 млн. лв.

© Министерство на отбранатаДоговорът за покупка на два многофункционални модулни патрулни кораба с компанията Fr. Lürssen Werft GmbH&Co. KG беше подписан днес в Министерството на отбраната. Той е на стойност 984 млн. лева с ДДС, като плавателните съдове ще се направят в корабостроителен завод МТГ "Делфин" във Варна. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година.


Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Двата многофункционални модулни патрулни кораба трябва да заменят част от наличните във военния флот стари кораби руско производство, които не подлежат на модернизация и ремонт. Те ще участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази надежда, че този пореден проект за модернизацията на армията няма да е последен. Той допълни, че с германската компания предстоят още разговори, свързани с индустриалното сътрудничество.
"Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета", коментира управляващият директор на компанията Fr. Lürssen Werft Дирк Малговски.


Офертите на желаещите да доставят корабите бяха отворени на 9 декември 2019 г., като освен спечелилата Lurssen кандидатстваше и италианската Fincantieriq, която обаче надскочи доста определената за проекта сума.


През миналата година правителството одобри и покупката на два кораба минни ловци втора употреба от Нидерландия за сумата 1.996 млн. евро. Оказа се, че тяхното транспортиране до България ще струва 2 млн. лв.


Покупката на двата нови кораба е вторият проект за модернизация на армията след вече сключения договор за доставка на 8 самолета F-16 за 1.2 млрд. долара.


Повече от две години след започване на работа по третия проект за покупка на 150 бойни машини на пехотата за общо 1.46 млрд. лв. доставчик все още не е избран. Двете компании, подали оферти да ги доставят, надхвърлиха пределната цена, гласувана от Народното събрание. Затова те са поканени да я коригират.


Предложения дадоха мултинационалната "Дженеръл дайнамикс" (General Dynamics) и финландската "Патриа" (Patria) от общо четири поканени производителя. "Ще има втори кръг на преговори", каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов преди месец. По думите му преговорите за намаляване на цената ще вървят паралелно с изпитанията на машините.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK