Зелената зона в София се разширява и ще действа и в събота

Зелената зона в София се разширява и ще действа и в събота

© Цветелина БелутоваЗелената зона в София да действа и в събота от 10 ч до 18 ч., както сега синята, реши днес Столичният общински съвет. Платеното паркиране ще обхване и кварталите "Яворов" и "Иван Вазов". Там от 4 януари 2021 г. ще е зелена зона и живеещите ще трябва да си купят годишни винетни стикери. В кв. "Яворов" платените места ще са 210 в територията, оградена от бул."Цариградско шосе", бул. "М. Еминеску", бул. "Шипченски проход" и ул." Акад.Людмил Стоянов".


В кв. "Иван Вазов" зелената зона ще е с 880 паркоместа с граници ул. "Бяла черква". бул" П. Ю. Тодоров". бул. "България" и ул. "П.Каравелов".


От първоначалния доклад на ГЕРБ за реорганизация на движението в центъра на града отпаднаха основните предложения - синята зона да се разшири до обхвата на зелената, както и удължаването с един час на работното им време вечер до 20.30 ч. Целта беше да се намали автомобилният трафик и броят на паркираните коли в центъра. Цената на синята зона е 2 лева/час и е два пъти по-висока, отколкото в зелената.
Мотивът за оттеглянето на тези идеи вносителят, общинският съветник Зафир Зарков, свърза с "усложнената пандемична обстановка и по-сериозните затруднения на обществото в различни аспекти".


Влади Панев: Поне да се удължи работното време до 20.30 ч.


Платеното паркиране в работни дни да е до 20.30 ч., за да има къде да паркират живеещите в тези зони, поиска Владислав Панев, съпредседател на "Демократична България" и Зелено движение. Хората плащат годишни винетни стикери, но вечер няма свободни паркоместа, обоснова се той. При гласуването идеята беше отхвърлена от БСП, а ГЕРБ и ВМРО гласуваха "въздържал се" и тя отпадна.


И синята, и зелената зона са запълнени над 90% и практически няма свободни места, което беше основната цел на прилагането на платено паркиране, отбеляза Симеон Ставрев от "Демократична България".


Поредното оттегляне на ГЕРБ от реорганизация на движението в центъра обрича София на мръсен въздух, подчерта и Борис Бонев от "Спаси София".


БСП: Не разтягайте платената зона до Околовръстното


Позицията на БСП за решаване на проблема с паркирането в центъра е да се изграждат паркинги, а не "да се разтяга платената зона до Околовръстното", по думите на Калоян Паргов. Социалистите обаче не посочиха терени, където би могло да се изградят те в центъра на града.


Жителите на кв. "Яворов" и кв. "Иван Вазов" поискаха зелена зона


На обществените обсъждания в районите "Слатина" и "Триадица", проведени преди месеци, мнозинството от жителите бяха за зелена зона в кварталите "Яворов" и "Иван Вазов", посочиха кметовете им Георги Илиев и Димитър Божилов от "Демократична България". Те участваха в онлайн сесията на СОС и защитиха искането за разширяване на зелената зона в тези квартали.


То бе оспорено от съветника от БСП Иван Мечков, който обяви, че "софиянци и особено пенсионерите нямат средства за платено паркиране", и предложи да се проведе местен референдум в София, с който да се реши дали въобще да има синя и зелена зона. Предложението му не получи отклик дори в неговата политическа група.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK