ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Повечето хронично болни няма да ходят до лекарите си за удължаване на протоколи и рецепти

Повечето хронично болни няма да ходят до лекарите си за удължаване на протоколи и рецепти

© Цветелина Белутова, КапиталНационалната здравноосигурителна каса въвежда облекчена организация за отпускане на лекарства за хронично болните пациенти от 16 ноември, става известно от съобщение на сайта ѝ. Промяната се очакваше от пациентите, за да се избегне смесването им с хора със симптоми на коронавирус пред лекарските кабинети.


Подобни облекчения имаше и в началото на епидемията от коронавирус в България. Сега се въвеждат отново след като здравните власти обещаваха промяната няколко седмици поред и цялата страната е в червената зона за разпространение на заразата. Това означава, че във всички области има над 120 на 100 хил. души население нови заразени за две седмици.


Лекарствата по рецептурни книжки следва да се отпускат директно в аптеката - а не както е по принцип след посещение при личния лекар за подпис и рецепта - ако е изтекъл срокът на терапевтичната схема. Това означава, че пациентите не могат да се презапасяват с лекарства, а ги взимат тогава, когато по схема трябва да са ги свършили. Пациентите трябва да вземат лекарството си от същата аптека, от която са го взели и преди въвеждането на извънредния ред. Ако това не е възможно, както и ако се налага данните и терапията в рецептурната книжка да бъдат променени, пациентът трябва все пак да отиде до лекаря си.
"В случая на лицето не е издадена рецептурна бланка от лекаря, поради причини, свързани с въведената извънредна епидемична обстановка (избягване на струпване на хора в закрити обществени места, необходимост от спазване на физическа дистанция, необходимост от домашен престой по медицински показания и др.", пише Здравната каса.


За лекарствата, които се отпускат с протокол, условията са почти същите: не е нужно да ходят до лекаря си, за да се избегнат струпвания. В аптеката трябва да дадат медикаментите според дозата и терапевтичната схема, които са записани. Аптеката, данните и терапията отново трябва да не са променят, за да не се ходи до лекаря, като има и допълнително условие:


"Последното отпускане на същите лекарствени продукти, данните за което са вписани в рецептурната книжка, следва да е осъществено в рамките на до три месеца преди настоящето отпускане", пише Здравната каса.


До личния лекар за рецептурна бланка трябва да отидат хората с нови протоколи след като са ги заверили в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК).


Режимът за пациенти, които имат рецептурни бланки образец МЗ - НЗОК № 5 и МЗ - НЗОК № 5А, е по-различен, като инструкциите могат да бъдат прочетени в пълния текст на документа от Здравната каса - тук


Автоматично се удължава и срокът на протоколите за скъпоструващо лечение, като е посочено, че облекчените условия важат докато не бъдат изрично отменени. Ако срокът на тези протоколи обаче е изтекъл преди 16 ноември, когато извънредните условия влизат в сила, то тогава пациентите трябва да си подготвят документи за удължаване на терапията.


Има и изключения, за които автоматичното удължаване не важи: хроничен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK