На живо

Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталЗа втори ден поред е под 4 хил. броят на установените нови случаи на зараза с коронавирус, показват данните от Единния информационен портал. За последните 24 часа те са 3414, а процентът положителни тестове 38.42%. Починалите през денонощието са 72, а оздравелите – 873. Продължава да расте броят на настанените в болница - 4768, от които 284 в интензивни отделения.


Столичната РЗИ оповести протокол за поведение след положителен тест. МВР обяви, че няма да глобява хората на 65 г., които пазаруват извън "зеления коридор", а в късния следобед министъра на здравеопазването Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която определи нови часове за пазаруването им. Прокуратурата разпореди проверка за липсата на лекарства в магазините, а премиерът Бойко Борисов разпореди да се отвори ковид болница в Пловдив.


"Дневник" проследи на живо ситуацията. За актуалните картина по света можете да се инфорирате тук.
Президентът Румен Радев обяви действията на правителството в коронакризата като неадекватни и заяви, че развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на хората към пандемията, отколкото от действията на правителството.


"Не трябва да се търси политически дебат, а дебат с повече експертност за решения, които да работят. Изисква се смирение, но и да не се примиряваме с пропуските, да сведем до минимум некомпетентното политическо вмешателство", каза държавният глава в предаването "Панорама" по БНТ.


Повече четете тук.

Кметът на Свищов Генчо Генчев, който една седмица беше доброволец в COVID отделението в общинската болница, днес е дал положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщи БНР. Болницата "Д-р Димитър Павлович" спешно търси лекари.


Кметът е на домашно лечение и е в добро общо състояние. Подобрява се състоянието на медицинската сестра Лидия Македонска, която сама се грижеше за COVID болните близо месец, а сега е пациент в отделението. Със заболяването е и другата медицинска сестра и общински съветник Екатерина Романова, която се включи да помага, съобщи управителят на лечебното заведение Илиян Венков. Там се лекуват 22 пациенти.

По-строги мерки в Ловеч

Със заповед на Регионалната здравна инспекция в Ловеч, одобрена и от Областния кризисен щаб, в областта се въвеждат по-строги противоепидемични мерки от понеделник, 16 ноември,след като заболeваемостта в региона достигна близо 300 на 100 хиляди души населениe.


От понеделник се определят часови диапазон за посещение при личен лекар. Пациенти с респираторни заболявания и съмнение за COVID-19 от 8 до 10 часа за работещите преди обед опщопрактикуващи лекари и от 13 до 14.30 часа - за работещите следобед.


До края на ноември се преустановяват масовите мероприятия (фирмени и семейни тържества, сватби, кръщенета, панаири, сборове и др. подобни) на открито и закрито. В ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения се допускат до 10 души.


Преустановяват се и репетиции и изяви на танцови, музикални, певчески школи/клубове, школи по изкуствата, клубове по йога, пилатес, аеробика и др. подобни аматьорски групови спортове и всички самодейни групи на читалищата.

От Асоциацията на заведенията настояват в писмо до министрите на туризма и здравеопазването Марияна Николова и Костадин Ангелов за нови правила за работа за 8 декември и Нова година. Те имат общо 5 искания:
Отпадане на забраната за работа на нощните клубове
Отпадане на вечерния час за работа на заведенията до 23.30 ч.
Допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2 кв/м
От 15 до 18 ч. заведенията да не работят, за да направят дезинфекция преди вечерните резервации
Задължително отстояние от 1.5 м от маса до маса

В писмото от асоциацията отбелязват, че заведенията разчитат на приходите от организирани мероприятия и се притесняват заради невъзможността да планират рекламата, събиране на капаро, организиране на партита, наемане на певци, диджеи и др. за 8 декември и Нова година.


Асоциацията на заведенията отбелязва, че "никакви мерки няма да предотвратят струпване на хора в домашни условия, като дори да има подобна забрана, контролните органи няма как да следят за нейното спазване". Те настояват за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа по празниците.

България ще получи 12-13 милиона ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу COVID-19. Това се разбра по време на извънредно заседание на Министерски съвет. За ваксините страната ни ще плати близо 380 милиона лева. Заедно с разходите за логистика и съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева, съобщават от правителствения пресцентър.


Вижте повече тук.

В аптеките има антибиотици

Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който посети аптека в Студентски град тази вечер.


"Азитромицин, ремдесивир и всички медикаменти, които се изкупуват, не лекуват коронавирус", отново подчерта здравният министър и повтори, че те се използват за профилактика.


Ангелов посъветва гражданите да не се презапасяват с лекарства. "Няма липса на медикаменти и на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за усилване на имунитета", съобщи той. Информира, че предстои да бъдат проверени фирми за реекспорт на медикаменти от страната.


Промяна на часовете на пазаруване на хората над 65 г.

От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат хора под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове ще се допускат само хора на и над 65-годишна възраст.


Аптеките организират работата си, като не допускат хора под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8 и 10 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само хора на и над 65-годишна възраст.


Подробности - тук.

Карантина ще се налага по телефона и с имейл

Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Юлия Лазарова


Регионалните здравни инспекции ще могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, изпращане на есемес или съобщение на електронната поща. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.


Целта е улесняване на работата на здравните инспектори, които заради ръста на случаите на новозаразени са много натоварени, а според сегашните разпоредби трябва да носят предписания до домовете на карантинираните.


Срокът на карантината ще тече от деня на обаждането или съобщението, а писменото предписание ще може да се вземе след изтичането й или от упълномощено лице.


Подробности тук.

Няма риск от недостиг на лекарства

Към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България, заявява в отворено писмо Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), в която членуват 16 български и международни компании.
Процесът на производство на лекарства продължава и ще продължи без прекъсване. Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания, уверява асоциацията.

"Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги - търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител - търговец на едро - аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини", се казва в писмото.


От Асоциацията призовават гражданите да запазят спокойствие:

Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици
"Не забравяйте - Optimum medicamentum quies est - Спокойствието е най-доброто лекарство", призовават още от асоциацията.

БНБ не планира да удължава кредитния мораториум

БНБ засега не планира да удължава мораториума върху банковите кредити, който разреши по определени правила в началото на лятото в помощ на затруднени хора и бизнеси заради кризата с коронавируса. Срокът за кандидатстване по него пред съотевтните банки изтече в края на септември. Това се разбира от изказване на управителя Димитър Радев пред членове на Американската търговска камара в България през октомври и оповестено на сайта на БНБ.


Централната банка остава в готовност да приложи, ако това се налага, допълнителни мерки, повечето от които свързани с капиталовите изисквания, и наблюдава ситуацията внимателно.


Димитър Радев,

управител на БНБ


В период като сегашния банките активно търсят добри "банкируеми" проекти. Банките обаче трябва да остават внимателни при идентифицирането и оценяването на рисковете, които поемат, при отпускане на заеми. Независимо от стимулите да увеличават кредитирането банките не трябва да го правят на всяка цена или при всякакви рискове, предупреждава Радев.


Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


В отговор на въпрос посочва, че въпреки негативните последици от епидемията очаква банковият сектор да остане устойчив "спрямо всякакви отрицателни промени в средата".

София-град остава областта с най-много нови случаи

Въпреки лекия спад през последното денонощие София-град остава областта с най-много случаи на заразени. Пловдив и Благоевград също по традиция са на челните места Ето и актуалното разпределение в цялата страна днес:


Засега 18 болници търсят доброволци

Две седмици от началото на кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на
доброволци - студенти по медицина, които да подпомогнат изпадналите в нужда лечебни заведения, общо 18 болници са заявили нуждата си от тях.


Обявите на лечебните заведения са активни в jobs.bg и по тях може да се кандидатства. До този момент по различните обяви са кандидатствали над 140 доброволци, съобщава лекарският съюз.

РЗИ публикува протокол за поведение при позитивен резултат

Половин година след началото на епидемията от коронавирус Столичната РЗИ публикува протокол за поведение при позитивен резултат за COVID-19. В него се посочва как действат заразените с положителен тест и техните контактни. Определя се кои са контактните от първи ред и какво следва да предприемат. На личните лекари се вменява да се грижат за всичките си пациенти с наблюдение, методични указания и лечение.


Протоколът можете да видите тук.

Борисов поиска COVID болница в Пловдив

До довечера в Пловдив да има болница, в която да се лекуват само пациенти с COVID-19, разпореди днес премиерът Бойко Борисов при посещение на една от болниците в града. На лекарите той нареди да изписват всички, които се чувстват добре. Бързата му визита беше излъчена директно в неговия Фейсбук профил.


"Пускайте го. Вместо да работи, вие го държите тук", разпореди се той за един от пациентите - кмета на града Здравко Димитров. "Не ги психясвайге повече. Паниката е най-голямата опасност. Тежко е, но се минава. Аз си го изкарах у нас, голям зор, но в нас", обяви той.


На лекарите Борисов нареди да обясняват, че недостиг на лекарства няма, а има презапасяване. "За всички видове ваксини сме платили, излезе ли добра ваксина - ще я имаме", увери премиерът.


Повече тук

Прокуратурата разпореди проверка за наличието на лекарства

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването и директорите на агенцията по лекарствата и НАП да проверят за наличието на недостиг на медикаменти в болниците и аптеките в страната, съобщават от обвинението. Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства. Ако се установи недостиг, проверяващите трябва да намерят отговор на какво се дължи - дали на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.


Следва да се установи и дали няма засилен износ на жизненоважни за системата медикаменти. Ако това е така, Министерство на здравеопазването да предприеме незабавни мерки за компенсиране на недостига, разпорежда прокуратурата.

От там се съобщава и че здравното министерство й е пратило данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия.

Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Велко Ангелов

Очаквано икономиката се свива

Впериода юли-септември брутният вътрешен продукт (БВП) намалява с 5.2% спрямо съответното тримесечие на предходната година, показват експресните оценки на Националния статистически институт.


В сравнение с второто тримесечие на годината икономиката нараства с 4.3 на сто главно заради увеличеното потребление.


Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Георги Кожухаров

Законът пречи леглата в болниците да се ползват гъвкаво, обяви лекар

В болниците има достатъчно свободни легла, но законът пречи болниците да ги ползват гъвкаво, обяви пред "Нова телевизия" д-р Стойчо Кацаров от центъра за защита правата на пациентите.


"Търсенето на легла е най-сериозният проблем за пациентите в момента. Хората се паникьосаха и при първи симптоми търсят възможност да си осигурят легло в болница. НЗОК всекидневно отчита свободните и заетите легла в болниците и по нейни данни от 48 хил. болнични легла в страната, заети са 22 хил. Тоест 60% в момента са свободни", обясни Кацаров.


Правилата обаче пречели на болниците бързо да пренасочват ползването на леглата. Дори заповедта на здравния министър за отделяне на легла за коронавирус е незаконна, смята той.

По празниците може да има компромис с часа на затваряне на заведенията

Възможно е по празниците да се промени часа, след който заведенията нямат право да работят. Това се разбра от думите на министъра на туризма Марияна Николова пред БНТ. "Към момента имаме единен вечерен час за заведенията, ако има по-добри показатели, може да говорим за компромис за празниците", посочи тя.


В отговор на въпрос тя каза, че сътрудничеството между хотелите и болниците е практика, която се е наложила в Европа, за настаняване на туристи, които подлежат на карантина. "Практиката е медицински сестри да наблюдават такива лица и ако има симптоматика, да се насочват към болничните заведения", обясни Николова. Посочи, че по предложение на бранша са посочени като подходящи 5 хил. такива легла като идеята е за настанените в тях да плаща здравната каса.


След разговор с румънския си колега изрази надежда, че румънски туристи ще дойдат през декември на ски в България.

МВР няма да глобява хора на 65 г. за пазаруване извън "зеления коридор"

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в интервю за "Нова телевизия", че пенсионери, които не спазват т. нар. зелен коридор за пазаруване, за да си купят основни храни или лекарства, няма да бъдат глобявани, а предупреждавани. Той подчерта, че тази разпоредба (описана в заповед на здравния министър и влязла в сила от четвъртък сутринта), която предизвика недоволството на пазаруващите, а адвокати обявиха, че ще оспорят в съда, се прави за гражданите, за да я спазват, а не към силите на реда.


Министърът не беше напълно ясен - от една страна подчерта, че управителите на търговските обекти са задължени да създадат организация за спазване на заповедта, която ограничава хората над 65 г. да пазаруват само между 8 и 10 ч. Но от друга поясни, че охраната на търговските обекти няма право да проверява личните карти на хората, за да установи възрастта им.


Коронавирусът в България: нова заповед промени часовете, в които хора над 65 г. могат да пазаруват (хронология)

© Георги Кожухаров


Терзийски каза, че полицаите първо предупреждават, а едва след това "предприемат изпълнение на разпоредбите". За 10 дни са издадени 10 хил. предупреждения на хора, които не носят предпазна марка там, където е задължително. Общо от март са издадени 24195 акта за нарушения, свързани с коронавируса, като 80% от тях са за неносене на маска. Впечатлението на министъра е, че в последните месеци хората спазват карантината много по-стриктно, отколкото през пролетта.

Барбалов: Мерките в София дават резултати

За втори ден имаме спад на заразените с коронавирус в София. Броят им е под 1000. Мерките започват да показват положителни резултати. Надяваме се чрез 1011 ДКЦ-та да намалим натиска към болниците. Това заяви пред БНТ Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. От тази седмица по решение на властите бившите поликлиники бяха задължени да отворят приемни, в които да преглеждат след насочване от личния лекар хора с грипоподобни симптоми.


По данни на Барбалов в четвъртък общо 195 са прегледани в тях. "Очакваме да има хора, но с помощта на медицинския персонал от ДКЦ-та да намалим натиска към болниците, каза още Барбалов.


От днес в София учениците от 5 и 6 клас също преминават на дистанционно обучение. Целта на мерките в столицата е да не са крайни, а прагматични, обяви зам.-кметът. Вчера Общинският съвет даде възможност на родителите по своя преценка да не пращат децата си в детските заведения, каза още Барбалов.


3414 са новите случаи

За втори ден поред е под 4 хил. броят на установените нови случаи на зараза с коронавирус, показват данните от Единния информационен портал. За последните 24 часа те са 3414 при направени 8 885 теста. Това означава, че процентът положителни е отново близо до 40% - 38.42%. Все още остава неизвестно каква част от направените тестове са първи за хората и каква - последващи.


Най-много случаи отново има в областите София-град - 996, Пловдив - 414 и Благоевград - 179.


Починали през денонощието са 72 души, което е вторият (след 80 случая на 11 ноември) най-висок брой за месеца, с което общо загубилите живота си от началото на пандемията от коронавирус са 1970. Във вторник броят починали бяха над 100, но тогава властите обясниха, че тогава са отразени случаи от предходни дни.


Продължава да расте броят на хората, настанени в болници - до 4768, и на тези в интензивни структури - 284.


Официалните данни сочат, че оздравели за денонощието са 873 души като за такива от средата на октомври се смятат всички, на които е приключила карантината.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (178)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Голем праз.
  Може ли да се промени нещо не.
  Има ли работещо решение не.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Явно трябва да се мине през това.

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Расте и броят на троловете...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#3] от "dedoliben":

  Ако умрем всички, смъртността ще стане завинаги нула и всичко ще е ОК.

  мурзилка
 10. 10 Профил на glavatar
  glavatar
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Все си мисля че трябва в даден момент бройката да спре да расте и да тръгне в обратен ред.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Половината случаи на заразени можеше да си спестим, ако някои хора не киснат в дискотеките, а други не използват магазините като място за разходка.
  Имам чувството, че някои родители и атомна бомба да падне, ще изведат децата си на разходка по магазините, щото детето имало нужда от въздух... в хипермаркета?! С часове обикалят майки с детски колички из молове и хипермаркети. Другата група такива ковидари са пенсионери, които обикновено търсят в хипермаркетите консултант, който да им обясни къде се намира най-евтината кухненска гъбичка, а в търсене на най-изгодното парче сирене прекарват часове в магазините.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напред към стадния имунитет! Някои сухи съчки ще изгорят, но това е жертва, която доцент Мангъров ще приеме.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Надеваме се тиквата Вълчев - образуват. министер - да го ослани сланата и малко да му се попарят въжделенията за постоянно присъствие в училище. Тиквените поданици също малко да се почешат по листата и да направят опит за мислене...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Еволюцията на мангъров (Виктор Димчев ФБ):

  Мангъров - февруари - Епидемията от коронавирус вероятно ще отшуми до лятото
  Мангъров - март - Няма смисъл на носите маски
  Мангъров - април - Стотици хиляди са болни от ковид
  Мангъров - май - В страната няма нито един починал от ковид
  Мангъров - юни - Няма да има втора епидемия от коронавирус наесен
  Мангъров - юли - Няма излекувани от коронавирус у нас, просто им е минало
  Мангъров - август - Няма нищо притеснително с ковид
  Мангъров - септември - Част от мерките бяха абсурдни и самоцелни
  Мангъров - октомври - Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение
  Мангъров - НАЗНАЧЕН ЗА ШЕФ
  Мангъров - ноември - Мерките в България са съвсем правилни, премиера мисли най-правилно

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#9] от "Маршалов":

  Ми, то ще си умрем. Никой не живее вечно. Въпреки опитите, които се правят. Инфаркт, инсулт, онко, алкохол, цигари, грип, ковид, нож, куршум, въже,вода. Просто психозата, която налагат е прекалена.

 19. 19 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":

  Най-накрая един адекватен коментар.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#10] от "glavatar":

  Има една точка на обръщане. Тогава, болшинството от хората са преминали през болестта. Следва спад на заболеваемостта

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":

  Имам предвид целото человечество едновременно. Да няма кой да поддържа статистика .

  мурзилка
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  Доц. Бойко Пенчев", литературовед и културолог, преподавател в Софийския университет е описал в блога си "Еволюцията на доц. Мангъров" в хода на развитието на епидемията от коронавирус.
  Доц. Пенчев цитира негови думи в различни етапи и ситуации и така проследява "еволюцията" в неговите публични твърдения:

  "Септември, 2020 г. Доц. Мангъров за нарастващия брой хора с положителен тест за коронавирус: "Тестовете не означават нищо! Заразен не значи болен! Гледайте колко души са в болница, това е важното!"

  Октомври, 2020 г. Доц. Мангъров за повишения брой хоспитализирани: "Болниците се напълниха със здрави хора. Лежат и четат в."Трета възраст", щото ги е страх да си стоят в къщи! Гледайте колко са в интензивните отделения, там е истината!"

  Ноември, 2020 г. доц. Мангъров за нарастването на пациентите в интензивни отделения: "Това са шашми, вкарват ги в интензивното, за да точат касата! Важна е бройката на починалите, там вече не може да се излъже!"

  Декември, 2020 г. Доц. Мангъров за скока в броя на починалите от КОВИД 19: "Ами, те така и така щяха да си умрат".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " За втори ден поред е под 4 хил. броят на установените нови случаи на зараза с коронавирус, показват данните от Единния информационен портал. За последните 24 часа те са 3414 при направени 8 885 теста. Това означава, че процентът положителни е отново близо до 40% - 38.42%. Все още остава неизвестно каква част от направените тестове са първи за хората и каква - последващи."

  Пролетта се радвахме, когато заразените са под 200 човека за денонощие, а сега - когато са под 4000.....Какво ли ще бъде през следващата пролет положението у нас, ако същата тенденция се запази ?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#9] от "Маршалов":

  " Ако умрем всички, смъртността ще стане завинаги нула и всичко ще е ОК."

  Да не си решил да даваш личен пример в тази посока ?

 26. 26 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Ей Хората ако виждаха Числата правилно и правеха сравнения за да им е ясно и умеееха да Анализират гледат статистики колко отдавна Българина е унищожаван като Нация и умишлено разболяван щеше да му е Ясно, че нищо не се е случило Днес и Сега . Това се случва Отдавна но сега Телевизора Ви го предава за да ВИ Манипулира.

 27. 27 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Има ли поне една направена аутопсия, за да се твърди, че човек е починал от коронавирус? Защото има голяма вероятност да е починал от друго, и в същото време да носи вируса.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vlado Nikolov":

  " Ми, то ще си умрем. Никой не живее вечно. Въпреки опитите, които се правят. Инфаркт, инсулт, онко, алкохол, цигари, грип, ковид, нож, куршум, въже,вода. Просто психозата, която налагат е прекалена."

  Всичко е заради голямото натоварване на здравната система, която не издържа вече ! Също и заради властта, която трябва да симулира някакви грижи в подобна ковид вълна, иначе какво да прави пред камерите ? Да се изтъпани и да каже, че нищо не може да направи ли, след като цяло лято пълнеше молове, хотели и стадиони безконтролно ?....

 29. 29 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 545 Весело

  Споко, не психясването! И по-зле ще стане, но не много. Засега сме на 22-о място в света по... не познахте, брой хора поставени под карантина. Влезте на оня сайт дето смята вместо проф. Витанов:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  И кликнете на колонката Active cases. Това, което такова подреждане на таблицата не показва е какъв процент от общо заразените (всъщност откритите чрез тест) са активни (демек в болница или под карантина). Без да внимавам много сред страните с повече активни случаи открих само пет, които имат по-голям процент активни случаи спрямо откритите заразени. Това е дереджето...

  73! Go Go
 30. 30 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Неутрално

  ВАЖНО!
  В условията на пандемия, докато българите умират по линейките пред болниците, управляващите продължават ударно да 'усвояват" милиарди, които всички ние ще трябва да връщаме! Половин година Борисов и бандата му имаха единствената грижа да стискат неистово властта, вместо да се подготвим за кризата и втората вълна на епидемията.

  "В близките дни правителството ще вземе решение за поредния голям заем. 1 млрд. лв от ЕС със срок на връщане 15 г., с които ще се покрият разходите за заплати на работодателите в условията на епидемиологична криза. BIRD поддържа търсачка, в която можете да проследите как се харчат тези пари https://bird.bg/corona
  Сред едрите бенефициари са един куп офшорки и фирми на "наши хора" абонирани за правителствената щедрост."

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 31. 31 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Господ да пази нас бьлгарите. Амин.

 32. 32 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#29] от "Go Go":

  Споко, не психясвайте! Така е като дращя по екрана на IPad-а, стават грешки.

  73! Go Go
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Любопитно

  И отново се говори в коментарите само за трупове и гробове, в комбинация с абсурдизиране на мерките и оплюване на специалистите, които ги предлагат.
  Никой ли не разбира къде се концентрира този поток от болни, никой ли не е виждал какво се случва в момента в болниците?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Весело

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  " Декември, 2020 г. Доц. Мангъров за скока в броя на починалите от КОВИД 19: "Ами, те така и така щяха да си умрат"."

  Януари, 2021, Доц. Мангъров за скока в броя на починалите от КОВИД 19: " Важно е не само починалите, но още и причината от какво точно са умрели"......

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Дневник, оправете си информацията - 6 и 7 клас са на дистанционно в София. Нищо, че в заповедта на здравния министър от 11.11. пише от 5 до 12 клас до 30 ноември са онлайн! Явно Фандъкова е над министър, и ситуацията много се е ,,подобрила" ,та затова в София 5 клас остана присъствено.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Напред към стадния имунитет! Някои сухи съчки ще изгорят, но това е жертва, която доцент Мангъров ще приеме.
  —цитат от коментар 14 на varna_moreto81


  Доцент Мангъров е почти суха съчка , Уважаеми !
  На каква възраст си мислите че е ???

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Най-голямата простотия, която изръси Мангъров, беше, че роднините трябва да влизат в Ковид отделенията и да се грижат за болните.
  Борисов го лансира, за да подкрепя и някакъв лекар идеята му за масово заразяване.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Впрочем, ако продължават да не отчитат бързите тестове, ще преборим епидемията другата седмица.

  Ако смъртността е 1% от заразените /според сзо е малко повече/, значи преди две-три седмици, починалите днес, говорят за 7200 заразени на ден.

  Но, най важното е, че при масовия скрининг за антитела, словенците намериха у 1,4% от цялото си население.
  Няма да има масово преболедуване, не и със 100-200 починали на ден.
  За да стигнем 70% от 6,8 млн., ще починат 47 600 души, при 1% смъртност.

  Любовта ще спаси света!!!
 44. 44 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Не знам как още хората се оставят така тотално да ги мамят и манипулират? Ми очевидно короната далеч не е тази чума дето измамните политикани и лъжливите медии искат да го изкарат. Как така около нас никъде няма нито много болни да не говорим за умрели и като говориш с познати доктори те като един си казват че нарочно се преувеличава и е измама а лъжливите политикани и изм с моите медии говорят точно обратното? Короната по леталност не е нещо повече от сезонните грипове-убийци. И от тях при някои се развиват летални последващи състояния но никой не е вдигал и 1% от паниката която създадоха в световен мащаб банкстетите и подчинените им политикани и медии. И не е тайна поне една от целите им - набълбуксха с трилиони нов дълг държави и фирми. Ще има да ги доят с десетилетия след като всички са забравили за короните.

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Трябва да се пазим колкото можем нас и нашите близки

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не можеше ли да сложите заглавие "Под 4000 болни за втори пореден ден"? Не можеше ли да е "Рязко покачване на броя на излекуваните"?

  Преди час някъде отворих статията на телефона си и заглавието беше просто "13-ти ноември: Коронавирусът в България" или нещо такова. А сега заглавието е "Расте броят на настанените в болници и починалите". Ами изненада, то броя на въпросните няма как да спадне при условие, че последната седмица имаше пик на новооткритите заразени. Но сега имаме много излекувани и по-малко нови заразени. Но това не е новина явно. Новина е като е стресиращо и тежко.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Докато здравната система е изградена от ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, чието щастие се гради върху нещастието на населението, парите за здраве от държавата винаги няма да стигат. Доболничната здравна помощ се осъществява от ЕТ - Еднолични Търговци. Болниците са или ООД или ЕООД, също търговски дружества. Ами чакайте здрава нация при това положение. Затова и "мисирките" щастливо пищят, че "случаите" се увеличават, затова и болниците са блокирани от подплашен народ, затова и други болести, освен Ковид-19 не съществуват, с по-ниските си цени на "пътеките".

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на zjp27672143
  zjp27672143
  Рейтинг: Неутрално

  властите в София

  опа, Татяна Димитрова?

 54. 54 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1840 Разстроено

  “Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски увери в интервю за "Нова телевизия", че пенсионери, които не спазват т. нар. зелен коридор за пазаруване, за да си купят основни храни или лекарства, няма да бъдат глобявани, а предупреждавани“

  Дааа...
  Става безпощадно ясно, че ни управляват малоумни.

 55. 55 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Разстроено

  Тези идиоти могат ли да смятат? При 873 оздравели днес има 72 починали. Но дневно се установяват по над 3000 случая - днес 3414. Тези хора нали не се изпаряват и изчезват - те или ще оздравеят, или ще умрат. 27 587 са оздравелите и 1 970 починалите, но 61 168 или ще оздравеят, или ще умрат. Като са професори и доценти как са толкова тъпи, че не могат да направят сметка колко хора ще умрат само от заразените до вчера? Ситуацията е жална ни майчица.

 56. 56 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Все си мисля че трябва в даден момент бройката да спре да расте и да тръгне в обратен ред.
  —цитат от коментар 10 на glavatar

  Удивително как си стигнал до това прозрение.

 57. 57 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 483 Весело

  Дневник, все такива снимки да слагате ;)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 58. 58 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#5] от "zahariy":

  Защо да трябва? Правилното носене на маски от всички и спазването на дистанция намалява риска доста. Южна Корея и Тайван показаха как може да се хващат заразените бързо, и веднага да се слагат под карантина контактите им от последните дни. В Австралия бройките са малко, а в Нова Зеландия практически ги няма.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#14] от "varna_moreto81":

  Прецакайте го като носите маска и не се шляете ненужно в тълпи.

 61. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Реалната картина няма да видите, защото България е ПОСЛЕДНА в Европейския Съюз по брой направени тестове на 1милион население именно около 120 000 теста на 1мл жители . А Исландия 1 895 000 на 1 милион души , Дания 1 051 000 /1милион дупши.
  Всъщност има ли някой ,който да не е разбрал ,че 30 години мутрокомунистите и тяхната монополна креатура НЗОК не желаят да се харчат пари за здравеопазване. Нито за заплати на лекарите , нито за диагностика, нито за профилактика. Защо някой смята, че днес ще е по-различно. Лимити на изследванията има само в комунистически здравни системи. Българският лекар е принуден да назначава едва 1/4 от изследванията, които германски лекар назначава за едно и също състояние и симптоматика В комунистическите здравни системи на мужиците нещо се разпределя като дажби и 'полагаемо' с оглед на мизерията и какво оядената комунистическа партийна класа е склонна да отпусне на робите без да има кореспонденция с необходимата диагностика за едно нормално здравеопазване и без отношение към очаквания ефект.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Все си мисля че трябва в даден момент бройката да спре да расте и да тръгне в обратен ред.
  —цитат от коментар 10 на glavatar  Съмнявам се, защото сме в предизборен период, народът трябва да се стряска и в същото време да оценява титаническите усилия на управляващите .
  Е, колкото повече наближаваме изборите, толкова повече ще намаляват заразените, разбира се благодарение на мерките предприети от правителството, рийш’ли .
  Гласувайте за нас, защото след месец март, 50-те лева за пенсионерите ще бъдат спрени, ако не сме ние на власт !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nevena Stoilova":

  Нека ги поставим тия цифри в контекст - последната седмица на октомври 2020 - 2600 умрели за седмица в цялата държава. Четвъртата седмица на Януари 2017 - 2800 умрели. Т.е въпреки короната дори не сме достигнали обикновения грип 2016/2017.

 64. 64 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дъра-дъра , два чадъра !
  Дневник , аз Ви разбирам на всеки да давате право на мнение , но наистина това насаждане на ИСТЕРИЯ
  И СТРАХ ОТ Т.Н. "УПТАВЛЯВАЩИ " не е за средно -интелигентни хора и не допринася нищо !
  За по-умните не става въпрос ,
  те вече само "надничат" какви са статиите и се отказват да четат !

 65. 65 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре го подредиха управляващите. в разгара на епидемията се нправят не повече, а по-малко ПЦР тестове. Бяха стигнали до към 13 хил. на ден, сега са 8900 теста. Може би хората се насочват към по-евтините бързи тестове, които официално не се отчитат. Така властите могат радостно да обявят, че "имаме спад на заразените с коронавирус в София". Може и да е така - но с такива ограничени данни как да знаем... Процентът положителни тестове си остава главозамайващ. Стратегията май по-скоро е: няма тест, няма проблем.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  Не мога да разбера ролята на тези "зелени коридори за пазаруване". Да не би пенсионерите, които ходят да пазаруват през тези часове гарантирано да нямат COVID-19? Нали много от тях са в контакт с деца и внуци вкъщи? И те могат да се заразят и да предадат вируса на своите набори през часовете на "зелените коридори"? Да не говорим за персонала в магазина- продавачки и касиери...

  Или пък пенсионерите някак си са по-заразни и трябва да пазим всички други от тях, като не ги пускаме да ходят в магазините, когато там има по-млади купувачи? А ако не увеличават риска за околните, защо въобще на някой трябва да му минава през акъла да глобява пенсионерите, ако пазаруват извън "зелените коридори"?!

  С такива разпоредби и закони още веднъж виждаме, че управниците ни са лишени от елементарна логика! А това, че полицаите трябва да ги спазват или не "по усмотрение" само подкопава (и полека унищожава) върховенството на закона!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 258 Неутрално

  знам за хора които изобщо не са си правили тестове - личния лекар им е изписал терапия, лекуват се и така , един от тях да закъса ще му направят ПСР заради болницата - т.е данните които се изнасят са невалидни

 70. 70 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#29] от "Go Go":

  Чудя се защо ли сте се влюбили в тоя руски сайт, който още от началото на патърдията се занимава с фалшифки.

 71. 71 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#14] от "varna_moreto81":

  НЕ ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ Е ИЗМИСЛИЛ КАК ДА ФУНКЦИОНИРА ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА ,ТОЙ Е ПРОСТО УчЕН А НЕ БОГ

 72. 72 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#51] от "alexsilver":

  Другарю, ние вече работихме в здравни заведения нетърговески дружества -до 2000 г . В тези комунистически поликлиники бяхме на фиксирани заплати които бяха около 100 долара на месец, а при комунягите на Виденов достигнаха едва 68 долара на месец. И всяка година преди Коледа се питахме дали ще си получим заплатите от общината преди Коледа. ХеЕЙ ЧИЧКИ я си заврете идеите знаете къде. Никой лекар няма да ви работи в още по-уродливата автентична семашковщина от колхозно -съветски тип. Както и да нречете здравните заведения -манастири, комбинати, свещоливници или паркове, ще трябва да давате пари за здравеопазване толкова колкото средноевропейския гражданин - с високи здравни вноски ,плащане и/или доплащане. Ако не - ЧАО ви. Обадете се на марксистките младежки организацийки на ГЕРБ и БСП да ви дуднуркат и да ви носят боршч в леглата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, ти със сигурност не си глупав човек.
  Обясни ми моял те с думи прости как ще се помогне на здравеопазването в България ако изхарчим 100млн лева за тестване следващите два-три месеца.
  До тук вече са изхарчени едни 100млн.
  И какво?
  Вирусът е по тия земи още от миналото лято. Дори миналата година пикът на смъртността му беше декември-февруари. Питай всеки доктор в белодробните отделения ще ти каже колко и какви пневмонии имаха в този период.

 74. 74 Профил на gerganabg
  gerganabg
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#29] от "Go Go":

  Статистиката не включва болните хора които се лекуват без тестове - има много такива, с терапия от личния лекар, ако закъса най-много един от семейство си прави някакъв тест - т.е няма какво да ги обсъждане изобщо тези данни, те не са валидни , какво да се радваме или плачем на кое място сме били, вчера в кварталното магазинче двама с маски бухаха яко - дали са карантинирани ?

 75. 75 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  Като знам как масата от пациенти изобщо не се регистрират и само с консулти си се лекуват в дома , а до ПСР тест стигат само тези за болнични ,мога да кажа ,че броя на заразените са 10 пъти повече , хубавото във всичко е ,че след 2 седмици масата от тези хора ще са излекувани и ще имат имунитет ,а здравната система ще може да се поддържа и от преболедувалите медици ,които се връщат в борбата ,като гледам в нашия район сме над 100 медика болни едновременно , след 10 дни ще се поеме борбата именно от тях .

 76. 76 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#10] от "glavatar":Има една точка на обръщане. Тогава, болшинството от хората са преминали през болестта. Следва спад на заболеваемостта
  —цитат от коментар 20 на Vlado Nikolov


  Има една точка на обръщане, но има 2 други неща -
  1. Натоварването на здравната система, така че да може да се лекуват всички, вкл. и болните от други болести. Ако беше ограничена епидемията системата нямаше да се претовари и всички болни щяха да бъдат лекувани, съответно по-малко хора ще умрат.
  2. Разработват се ваксини и след месеци, а не години ще са налични. След ваксиниране няма всички да преминат през болестта и съответно по-малко хора ще умрат.
  Не е вярно че тези, които умират от ковид или други болести, защото не могат да се лекуват в болница е предопределено да умрат - напротив, те са убивани. Убиеца им (ни) е Борисов, защото след като се срещна с мангъзов обърна резбата. А професорите и доцентите които ни баламосват са негови съучастници.

 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#65] от "ews09691998":

  Не драги - номера е има тест ,има проблем . Проблема е ,че при масово тестване ,процента падал яката и " главозамайващите" числа изглеждат мижави - 1.47 % положителни от 3.6 милиона теста в Словакия. И започват едни въпроси.... Кое в числата те " главозамайва"? Серопозитивните не са БОЛНИ. Тестът има процент на достоверност - на петия ден е 68%, от осмия нататъкпафа на 22%. Кое не е ясно?

 78. 78 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#29] от "Go Go":
  И аз казвам - не се психясвайте, но активните случаи у нас растат като лавина - вече са над 2 пъти повече от оздравелите + починалите и всеки ден се увеличават. Преди няма месец писах че починалите ще станат 20+ дневно (беше очвидно) и бях наречен хипохондрик. Сега е очевидно че ще станат 200+ дневно до 2-3 седмици, освен ако не започнат да крият броя им. Въпроса е това много зле ли е? Не знам дали е много зле, но ако искаме хората да не "психясват" е добре да знаят какво се случва, а то е че ковид става една от основните причини за смърт в България.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:март - 8април - 58май - 74юни - 90юли - 153август - 246септември - 196октомври - 482Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.
  —цитат от коментар 47 на Nevena Stoilova


  Плъзгаш се по повърхността на нещата. Разгледай хубавичко графиката от линка по-долу:
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-44_2019_2020_bul.png

  Дневно в България умират около 300 души. Дневно!! Вчера умряха 287. През юли за целия месец С Ковид-19 са умрели 153, според твоите данни. В същото време за петте седмици общо са умрели 552 души повече от юли 2019г. Нарастването от "неправилни" болести е 399 умрели в повече от 2019г. Значи основното нарастване не е от Ковид, а, вероятно, от отказана или отложена медицинска помощ. Така е и в следващите месеци. Но за това СМИ мълчат. И БАКАЛНИЦИТЕ за "здраве и смърт" също мълчат. "Колатералните" загуби, от "приятелски огън", са в пъти повече от тези, приписани на коронавируса. И за това престъпление, по същество МАСОВО УБИЙСТВО, някой трябва да отговаря с главата си, а не да се крие зад витиевати словоблудства за загриженост за здравето на хората и колко бил страшен вирусът. Немските учени доказаха, че той не е по-опасен от който и да е сезонен грип. Дори и за българите.

 81. 81 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Весело

  "Барбалов: Мерките в София дават резултати"
  Оснвата мярка да не е - намаляване броя на тестваните :) :) :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 82. 82 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#77] от "pavur":
  Коментара на колегата е съвсем резонен. В Словакия тестват масово за да могат да карантинират заразните и да спрат епидемията. Когато процента на положителните тестове е голям, както у нас реалния брой заразени е повече - пак се знае броя им, защото има математически модели, но не се знае кои са. Това означава че много заразени се разхождат между нас и разпространяват инфекцията. Само с повече тестове те ще бъдат установени, но правителството за съжаление реши да бори епидемията чрез психотерапия, а това при заразните болести не е водещото лечение.

 83. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#73] от "k_":

  Никакъв SARS вирус не е имало миналото лято. То даже беше с най-малко пневмонии за сезона последните 10 години. Същото и зимата на 2018 г. Ноември и декември 2019 беше с грипни пневмонии. В Европа преди януари 2020 не е имало никакви SARS пневмонии. А повече тестове означава по-ранно отделяне на безсимптомните болни от здравите и от там намаляване на разпространението толкова ,че да има наличен медицински персонал и легла за приетите болни. Ако не - ще ви слагат на легла и медсестрата ще ви дава последно причастие защото тя на 80 души само това ще може да ви осигури. Управляващите галфони това лято трябваше да изследват поне всички лекари, всички медсестри и всички учители преди началото на учебната година. Резултатите сега щяха да бъдат доста по-поносими

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Любопитно


  Информация за радетелите за масово заразяване и стаден имунитет:
  Швеция, която отказва да прилага сериозни ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-9, е изправена пред лавина от болни и най-големия ръст на хоспитализациите в Европа. Броят на пациентите, които стигат до болница, се удвоява на всеки 8 дни, сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, цитирани от Daily mail. Настанените в интензивни отделения са 2866 души. Темпото на нарастване на хоспитализациите изпреварва нивата, регистрирани в Австрия и Словакия, където приемът в болниците се удвоява на всеки девет дни, и Италия - където отчитат двоен ръст на всеки 10 дни. Данните опровергават очакванията на архитекта на анти-локдаун стратегията на Швеция Андерс Тегнел, че страната ще мине през новата вълна по-леко от други държави заради естествения имунитет, изграден от населението при първата вълна. Очаква се Тегнел да бъде подложен на кръстосан огън от медиите на обявена за днес следобед пресконференция в Стокхолм.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Хората не си правят ПСР, защото е скъп и трябва да имаш сълза от еднорог, за да ти дадат направление. Ако включат и бързите тестове в статистиката, броят на заразените ще скочи поне тройно. В офиса имаме 10 доказани с Ковид и симптоми на Ковид, а от тях само един даде 120-те лв. за ПСР. Останалите си направиха от бързите. Ако реалното съотношение е 1:10, както е и в офиса ни, тогава не ми се мисли колко е пламнала държавата...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 86. 86 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  ...Ако беше ограничена епидемията системата нямаше да се претовари и всички болни щяха да бъдат лекувани, съответно по-малко хора ще умрат....
  —цитат от коментар 76 на blagoj

  Това просто не е вярно. От влезлите в Инфекциозна болница, Ковид отделение 80 болни, по мнението на д-р Мангъров, който сега го ръководи, 2/3 от приетите са за домашно лечение и са дошли там заради масираното насаждане на страх и паника от СМИ. Следствие на насаждания страх е и отпадането от Доболничната помощ на Личните лекари, с последващ блокаж на цялата здравна система. Това обяснява и защо общата смъртност в страната е нараснала значително и това не може да се обясни само с вируса.
  По-долу давам линкове към текущото състояние на заразени и дневно умрели в България и Швеция, за сравнение:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 87. 87 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#63] от "m17":

  Ти кога си чул и видял някога в най-новата история на Европа да няма легла и то реанимационни легла в Белгия, Италия ,Германия (изобщо няма да коментирам България), да няма реаниматори и даже всякакъв вид медицински персонал, да няма вентилатори, кислородни концентратори и дори кислородните ситеми да се задъхват . Дай един пример коя година като изключим 1918г . Митът за безобидното грипче ще ви вкара в гроба ей, ама няма да има кой да ви чуе когато го проумеете и го изречете мислено безгласно (поради интубационната тръба) ….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#85] от "...And justice for all":

  "...Ако реалното съотношение е 1:10, както е и в офиса ни, тогава не ми се мисли колко е пламнала държавата..."

  Колко? При достатъчно разпространение на "страшно болните", в смисъл "вирусоносители", се постига групов имунитет, каквото и да разправят "мисирките". Това е валидно за всяка вирусна инфекция и няма причина Ковида да прави изключение. При това не е вярно твърдението, че имунитетът е само за 2-3 месеца. След постигането на такъв групов имунитет ваксините стават излишни. Това да ви навежда на някои мисли?
  И едно допълнение за ПеЦеРе тестовете - немският професор Хендрик Щреек е направил сравнение между тестове, ползвани в България и тестове, ползвани в Германия. Извършени са били сравнителни тестове на едни и същи хора с двата вида тестове. Българските установяват от 10 души 8 заразени. Немските тестове установяват точно обратното - от 10 души излизат заразени 2. Вече очаквам да обвинят "професорчето", че лъже нагло и безсрамно. Нъл тъй, бре шапки?

 90. 90 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#84] от "hope":

  Аре пак фалшивка.
  Я погледни тук какво става в Швеция:
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Обща смъртност по-ниска от нормланата дори в моследните седмици и месеци.
  Като точно в Швеция това е най-устойчив тренд.

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#83] от "Dr_Doolittle":

  И как разбра, че не е имало ковид миналото лято в България.
  Смъртността през есента на 2019та, януари февруари бележи значим пик и това не може да се отрече.
  Това че до средата на март в България не е отчетен нито един ковид вирус, не означава, че го е нямало.
  Противното би трябвало да означава че сме извършвали систематични наблюдения за това нещо от месеци.
  То е все едно да приемеш, че планетата Нептун например съществува откакто сме я открили на телескопите.
  Отделно, че ковид вече безспорно е доказан че е съществувал в Зпадания Свят в проби взети месеци преди официалното му обявяване от СЗО и китайците.
  И така както се съществува от месеци изведнъж в средата на февруари се активира в Западния Свят и в същото време рязко изчезва в Китай според СЗО
  картинката на стр.7 от СЗО
  https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200317-sitrep-57-covid-19.pdf?sfvrsn=a26922f2_4

 92. 92 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#90] от "k_":
  Случаите в Швеция растат толкова бързо, колкото и в България. При болните, които умират смъртта настъпва месец и повече след заразяването, така че е рано да се броят в Швеция, както и в България. Сега се трупат активни случаи, след месец ще умират.

 93. 93 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#61] от "Dr_Doolittle":Докторе, ти със сигурност не си глупав човек.Обясни ми моял те с думи прости как ще се помогне на здравеопазването в България ако изхарчим 100млн лева за тестване следващите два-три месеца.
  —цитат от коментар 73 на k_

  Ще има по-адекватна картина на разпространението на вируса в България, което пък ще даде възможност за измисляне на по-адекватни мерки.

 94. 94 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Информация за радетелите за масово заразяване и стаден имунитет:Швеция, която отказва да прилага сериозни ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-9, е изправена пред лавина от болни и най-големия ръст на хоспитализациите в Европа.
  —цитат от коментар 84 на hope

  Да беше дал нещо по-достоверно като информация, а? А не диви журналистически фантазии?
  Който желае, може с очите си да види какво е положението в Швеция. Умрелите по причина Ковид-19 ежедневно се броят на пръстите на едната ръка, с тенденция към спадане. "Болните", според "мисирките", всъщност вирусоносителите може и да са повече, но точно така се създава и поддържа групов имунитет. В Швеция няма "тъпи милиционерски ограничения" и икономиката продължава да функционира нормално.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

  Общата смъртност за тази година в Швеция е по-малка от нашата, въпреки по-многобройното си население от 10.2 милиона и е 83 293:

  https://countrymeters.info/bg/Sweden

  Някакви милиционирскш коментари? Или само минусчета?

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#80] от "alexsilver":

  Маса народ наистина си представя, че живее в армейско поделение, където може под команда да изтества личния състав, отдели "заразените" и продължи с военно-полевата подготовка.

  Уж сериозни хора продължават да разнасят магическата китайска или тайванска технология, как биле затворили зад вратите 1 милиард и половина човека за две седмици и ликвидирали проблема и продължавали да удържат положението "със строг контрол по границите".

  Не е за вярване, но тази глупост, сравнима само с "котките в буркан" по Фейсбуук навремето, продължава да вирее на всички нива в т.н. "Просветен" Западен Свят.
  Оказа се, че Западнията Свят е Алчен, Лължлив, Фалшив, Глупав, Неук но в никакъв случай "Просветен".
  Язък, за хилядите умове влагали усилия в Просвещението от Ренесанса до прага на третото десетилетия на 21ви век!
  Язък....

 96. 96 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#92] от "blagoj":

  Ами то това го слушаме от пролетта за Швеция точно.
  И на двете места заедно с Беларус би трябвало да са редуцирали нациите поне двойно.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#93] от "Feniks_na_gril":

  Вирусът е наличен в България много преди ген. Годжи да почне да го лови с писиар тестовете от които правеше по стотина на седмица в началото.

  Хора си се раболяваха, оздравяваха, някои влизаха в болница и умираха дори след усложнения.
  Повтарям, много преди да се появи ген. Годжи по телевизора с черната униформа и почне да ръси тъпите си фатмашки лафове на ошашавените мисирки.

  Ако ти приемаш другата теза - ами нищо не може да ти се почогне.

  Увеличената смъртност, която наблюдаваме в момента се дължи на пълното изключване на здравеопазването като такова.
  В момента НЕ СЪЩЕСТВУВА СПЕШНА ПОМОЩ за инфаркт, инсулт, бъбреци или катастрофи дори.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Илон Мъск си направи 4 теста за COVID-19 в един ден: Резултатите са смущаващи
  Директорът на “Тесла” е възмутен от резултатите, които са показали тестовете

  Главният изпълнителен директор на „Тесла“ съобщи, че си е направил четири теста за коронавирус в един и същи ден – два са дали положителен резултат, а другите два – отрицателен, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

  „Нещо изключително лъжливо се случва. Бях тестван за коронавирус четири пъти днес. Два теста се върнаха отрицателни, два – положителни. Една и съща машина, един и същи тест, една и съща сестра. Бърз антигенен тест“, написа Мъск в Туитър.

  Той съобщи още, че чака и резултати от PCR тестове от разлини лаборатории.

  Запитан от потребител в социалната мрежа дали има симптоми, Мъск отговори, че имал признаци на „типична настинка“.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK