Модерните доскоро университетски специалности вече не се търсят, медицината е новият хит

Модерните доскоро университетски специалности вече не се търсят, медицината е новият хит

© Георги КожухаровРационализиране на висшето образование съобразно нуждите на обществото и пазара на труда, по-добра реализация на завършилите и чувствително увеличение на чуждестранните студенти - тези са сред основните трайни тенденции, които се очертават през последните 10 години, откакто се изработва прави рейтинговата система на българскитя висши училища.


Това посочи на пресконференция вчера Георги Стойчев от консорциума "Отворено общество", който изготвя рейтинга. Той сравнява 52 висши училища, които обучават по стотици специалности, разпределени в 52 професионални направления.


Трайна е тенденцията на рационализиране на структурата на висшето образование от гледна точка на разпределението на студентите по професионални направления. Към момента има по-голям брой студенти, които се обучават в професионални направления, при които има по-добра реализация на пазара на труда на завършилите. В същото време намалява броят на студентите в професионални направления, в които исторически се наблюдава по-слаба реализация на пазара на труда. Това означава, че структурата на българското висше образование се доближава в по-голяма степен до нуждите на обществото и пазара на труда, посочи Стойчев.


Два пъти повече студенти по медицина
Въпреки чувствителното намаляване на общия брой на студентите в България (с над 18%), студентите по медицина се увеличават повече от два пъти. Увеличението в сравнение с 2013 г. е със 108%. (окло 6 хиляди са били тогава, сега са 12.5 хиляди). Това го голяма стебен се дължи и на увеличаването на броя на чуждестранните студенти - 56% от тях са чужденци, но с 14% е увеличението и на българските студенти, посочва рейтингът.


Увеличение има и на студентите в университетите, които подготвят кадри в сектора на образованието. Увеличението на студентите по педагогика спрямо 2013 година е с 42%. Това е второто най-масово направление, което измества направление администрация и управление, което традиционно беше второто най-масово направление след икономиката.


Чувствително учеличение има и на студентите в направленията национална сигурност и военно дело - с над 40%. Специалистите в тези направления имат по-добра реализация на пазара на труда от средните за страната. С 35% се е увеличил и броят на студентите в направление театрално и филмово изкуство.


Във всички тези сектори държавата е основен работодател. В инженерните професионални направления също има увеличение на дела на студентите, особено на свързаните с информационните и комуникационни технологии.


"На практика означава, че българските висши училища подготвят повече лекари, повече учители, повече специалисти в сектора сигурност и отбрана, повече инженери и повече студенти в професионалните направления, свързани с културата и изкуството, отколкото преди 5-6-7 години. За сметка на това се подготвят много по-малко юристи, иконимисти, политолози, по-малко студенти в направление администрация и управление", отбеляза Георги Стойчев.


Огромен спад в доскоро най-масовите специалности


С 20% спад на студентите в дадена специалност се възприема като нормален, но с огромен спад са доскоро двете най-масови направления - администрация и управление (с 45%) и икономика (с 41%). За сметка на това обаче колкото по-малко студенти се обучават в тях, толкова по-голяма и добра реализация имат на пазара на труда. Нараства и делът на желаещите да учат в университети, които предлагат по-добро качество на обучението.


Най-желана си остава икономиката


Въпреки огромния спад на броя на студентите обаче най-масовото професионално направление през 2020 г. остава икономиката с 30 916 студенти, следвана от педагогика (15 388), администрация и управление (13 373), медицина (12 434) и комуникационна и компютърна техника (8316). За първи път в Рейтинговата система направление право със 7331 студенти отпада от петте най-масови професионални направления и се нарежда на 7-о място, след направление информатика и компютърни науки, в което се обучават 7913 студенти. Тази година педагогиката измества администрация и управление като второто най-масово професионално направление в страната.


По-добра реализация и по-високи доходи


Реализацията на пазара на труда нараства от 47% през 2013 г. на 51% през 2020 година. Наблюдава се и повишаване на дохода на завършилите - с 58% се увеличава осигурителният доход в сравнение с 2013 г., а облагаемият доход - с около 50%. Най-бързо растат доходите на завършилите металургия, математика, информатика и компютърни науки, проучване добив на полезни изкопаеми. Те получават и най-високи доходи в България.


На първите места са завършилите информатика и компютърни науки - 2771 лв. облагаем доход и математика - 2673 лв. облагаем доход. Третото и четвъртото място са съответно за комуникационна и компютърна техника (2240 лв.) и за проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми (2145 лв.). Следват завършилите направление металургия, които получават 2099 лв.


Най-ниски доходи получават завършилите стоматология (887 лв.), ветеринарна медицина (910 лв.), музикално и танцово изкуство (998 лв.), социални дейности (1025 лв.), здравни грижи (1029 лв.), както и животновъдство (1043 лв.), педагогика на обучението (1056 лв.), туризъм (1072 лв.) и педагогика (1075 лв.).


За поредна година най-високи доходи в България получават завършилите информатика и компютърни науки в СУ "Св. Климент Охридски" - 4527 лв. Следват судентите, завършили същата специалност в Нов български университет - 3630 лв., завършилите математика в СУ - 3515 лв., администрация и управление в Американския университет в Благоевград - 3390 лв. и комуникационна и компютърна техника в ТУ-София - 3174 лв.


Най-нископлатени са завършилите изобразително изкуство в ЮЗУ - 778 лв., стоматология в МУ- Пловдив (781 лв.), изобразително изкуство във Великотърновския университет (797 лв.), физически науки в ЮЗУ (814 лв.) и социални дейности в ТУ-Габрово (818 лв.).


Безработицата се увеличава


Делът на безработните сред завършилите се е повишил от 2.2% през 2019 на на 2.8% през 2020 г. Специалистите отдават това на коронакризата, но въпреки това отбелязват, че това най-високата безработица, регистрирана сред завършилите от 2017 г. насам. Данните са взети към месец февруари, преди да стнат видими икономическите ефекти от пандемията, свързана с разпространението на COVID-19, за да не влияят на класацията.


Най-ниска безработица (под 1%) за поредна година се наблюдават сред завършилите професионалните направления военно дело, медицина, фармация, стоматология и металургия. Най-голяма е безработицата при направления с огромен недостиг на кадри - социалните дейности (4.26% безработни), педагогика на обучението (3.78%) и педагогика (3.74%).


Най-висока реализация се наблюдава при завършилите военно дело, медицина и стоматология. Над 90% е реализацията и сред завършилите теория и управление на образованието (92%). Най-ниско остава приложението на придобитото висше образование сред завършилите туризъм (21%), хранителни технологии (27%) и изобразително изкуство (29%).


Удвоява се делът на чуждестранните студенти


Ппрез 2013 г. чуждестранните студенти са били 4% от всички в България, а през 2020 г. са 8%, се вижда от рейтинговата система. Средните данни от страните, които са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са около 6%. Най-голям е делът на чуждестранните студенти в направленията медицина, стоматология, ветеринарна медицина, фармация.


Друга положителна тенденция двойното учвеличение на броя и качеството на научните публикации през последните 5 години. Броят на научните публикации на наши университети в библиографската база данни Web of Science през последните 5 г. надхвърля 17 600. С най-висок индекс на цитируемост на научните публикации са Софийският университет, медицинските университети в София, Пловдив и Варна, както и Химикотехнологичният и металургичен университет.Рейтинг 2020 за първи път включва индикатори за броя на съвместните програми на български висши училища с партньори от чужбина, при които се издава както българска, така и чуждестранна диплома на завършилите. Общо 23 български висши училища предлагат обучение в 88 съвместни програми с чуждестранни партньори, в които през пролетта на 2020 г. са се обучавали близо 3400 студенти.


СУ "Св. Климент Охридски" продължава да е на първо място


Софийският университет се класира на първо място в 23 професионални направления от общо 30, по които предлага обучение. Следва го Техническият университет - София, който е първи в 6 професионални направления от общо 11, в които подготвя студенти. На трето място е Медицинският университет в София - първи в 4 направления от общо 5.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  ...Към момента има по-голям брой студенти, които се обучават в професионални направления, при които има по-добра реализация на пазара на труда на завършилите...

  Свърши се с - учи мама , за да не работиш ...

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Ставаме бяла държава.

  подпис
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Далаверата е в обучението по медицина ,най големи рушвети падат и нещата са сигурни , а най големия майтап със статистиката е ,че стоматолозите били с най ниски заплати , само дето обявените 800-900 лв са за ден , не за месец ,но това са подробности .

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Колко ли ще останат в БГ след дипломирането.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Колко ли ще останат в БГ след дипломирането.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Ставаме бяла държава.
  —цитат от коментар 4 на Иван K

  така е, най-интелигентните и образовани са в правителството и парламента - все хора с езици, завършили елитни университети, начетени, особено премиера, говорещи само литературен български език, хора, посветени на висши духовни цели, само като ги видиш и чуеш става ясно.

  Свободата, Санчо...
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Тъпаци на рояци. Фармацията е далаверата едрите, не медицината

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  "С 35% се е увеличил и броят на студентите в направление театрално и филмово изкуство."

  Мда, наистина имаме нужда от още посредственяци да ревът как нямало работа.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А бе, медицината. Пастор да си на тези години. Лъжеш, мажеш, никакви отговорности, пълен портфейл.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на msq48672112
  msq48672112
  Рейтинг: Неутрално

  особено премиера
  —цитат от коментар 8 на Bornagain


  туй беше удар пот поаса -- Бойко Лизачев Василев вика ний сми го избрале

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Да внимават какво си пожелават, че може и да им се случи! Повечето, най- малко 90% от кандидатите за лекарската професия, изобщо си нямат и хал хабер колко е тежка, отговорна, съсипваща нервите и психиката професия! Лекарите имат най- ниска продължителност на живота; заболяванията при тях (най- вече злокачествените) се откриват в напреднал стадий, когато никой и с нищо не може да им помогне; ненормиран работен ден; дежурства без край; изцяло съсипване на циркадиалния (денощния) ритъм на хормоналния синтез, съсипване на съня, постоянно чувства за отпадналост и екстремна умора. Всеки гледа парите, но и парите (там където ги получават) ИЗЛИЗАТ ПРЕКАЛЕНО СКЪПИ! Ако родителите милеят за децата си, никога не биха ги насочили към лекарската професия. Благородна е, но по- добре други да я вършат, нали! Ако беше толкова готина, в робовладелските общества нямаше да я оставят в ръцете на робите!

 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1279 Весело

  При джуркалистиката, политологията, социологията и при кръжоците по право как стоят нещата.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Амам как и като знаем как учат студентите, да не дава Господ да се налага да стигаме до тях в последствие!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Аз пък си мисля, че най-високи заплати получават завършилите право в унсс и в Благоевградския.

 25. 25 Профил на dika14
  dika14
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Привет, в статията има доста печатни грешки. "окло 6 хиляди са били тогава, сега са 12.5 хиляди). Това го голяма стебен" не са само тези.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Кога медицината не е била хит?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobhunter":

  При лекарите е така да, само дето повечето не стават лекари а печалбари шарлатани. Самочувствие огромно, покритие - никакво, хуманност -отрицателна

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Колко ли ще останат в БГ след дипломирането.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Колкото искат!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За чуждестранните студенти ли питаш? Защото увеличението в специалност "медицина" се дължи на тях.

  Виж, тия с педагогиката ще останат всичките. Особено ако продължат да вдигат заплатите на учителите. Днес мечтата на всеки непрокопсаник е да стане даскал.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  "Най-ниски доходи получават завършилите стоматология (887 лв.)"

  Е, те това показва колко невярно е това изследване! Аз стоматолог с 1000 лева доход не познавам! При затварянето през пролетта попитах по телефона моят зъболекар как се справя и колко може да издържи без да работи. Каза, че ще издържи 3-4 месеца и след това ще трябва да продаде неговото Мазерати. Та така с ниските доходи на стоматолозите!

 40. 40 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Държавната работа му е майката, цял ден си чешеш х** или п*та, криза не те лови, и накрая тлъстите бонуси,

 41. 41 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  УНСС ще отвори и факултет по медицина!

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  "За сметка на това се подготвят много по-малко юристи, иконимисти, политолози, по-малко студенти в направление администрация и управление", отбеляза Георги Стойчев."
  *
  След като се наводни със завършили горните специалности, народът се поосвести и започна да мисли по-трезво.
  Статистиката е изкривена защото стоматолози и ветеринари имат частна практика, но се осигуряват на някакъв минимум. Те и адвокатите са така, плащат ниски данъци и осигуровки, но иначе имат големи усти за това какво им дължи държавата.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  "Най-ниски доходи получават завършилите стоматология (887 лв.)"?!
  Няма как да не са с "най-ниските", след като издаването на фискален бон от стоматолози се е превърнало в истинско събитие.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 44. 44 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 791 Неутрално

  [quote#8:"Bornagain"][/quote]

  Политика за е за лузъри, хора които нямат кариери, не са добри в префесиите си и имат скромна реализация. Винаги е било така и винаги ще бъде. В цял свят е така и не сам у нас

  Все пак Вие ако сте опитен, с репутация и успех, ще се хврълите ли в политиката да ви плюят наляво и надясно?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 45. 45 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#19] от "bobhunter":

  Не познавам лекар, който да не се оплаква от професията си.
  Обаче всички окуражават децата си да учат медицина и е пълно със семейства на потомствени лекари.
  Просто лицемерие или нещо повече?
  Изобщо, как един ГП може да изкарва 30 000 лева/на месец?
  Касата в тоя вид е каца!

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#44] от "vik":

  Да, за съжаление си прав. Наблюдаваме непрекъснат отрицателен подбор на политици, след като кадърните хора си намират друга реализация.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Неутрално

  Каквото и да си говорим у нас има в пъти повече ВУЗ-ве на глава от населението спрямо нормалните страни в ЕС!Раздават се / продават се / едни дипломи и нищо повече!

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4313 Любопитно

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  При медиците ще е нещо от рода 20-30 процента!

 49. 49 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#43] от "hamiltonf":

  В резултат на на което, дори не можеш да се оплачеш, ако направят някое скъпо (и в прекия, и в преносния смисъл) опустошение в устата ти.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3603 Неутрално

  Защо са тайна баловете за прием? Години вече..

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 615 Неутрално

  А най-големия хит в СУ е червения кретен Мирчеф да преподава за влиянието 5G антените върху корона-вируса и пращал студентите в Германия да бият с камъни Меркел , за да не дойдат норвежците и рептилите

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 54. 54 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Зъбарниците преди никнеха на всяка пряка у Варна . Повече от половината капаладисаха. Дентапрайм обаче кърти мивки от " зъбния туризъм" , хотелите на Св.Константин и Елена доскоро бяха фраш целогодишно, извозваха ги със специални бусове на Дентапрайм от летището. Инак ако искаш да тръшкаш луди пари за зъбар и да ти лекуват здрави зъби ,отиваш в клиниката на Златеви.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Колко ли ще останат в БГ след дипломирането.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Ще останат. Не си мисли, че докторите у нас са с ниски заплати. Е, има и такива, но повечето са с доходи над 10 000 лв, което означава 15-16 МРЗ. Това, че повечето от тях се осигуряват на 800-1000 лв месечно не означава, че доходите им са под 100 - 1500к годишно.
  Не им завиждам, но започва да ми писва у нас всеки да реве, че умирал от глад.

 56. 56 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  са под 100 - 1500к годишно.
  —цитат от коментар 55 на historama


  извинявам се за техническата грешка, става дума за 100-150к лв. годишно

 57. 57 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  До коментар [#55] от "historama":

  Няма икономическа база лекарите да имат над 10 000 лева на месец. Да бихте казал 3 - 4 000 бих го приел. Лекарската заплата в държавите от ЕС представлява от 2 до 3х средната за страната. Ако в България средната е около 1400 лева, излизат около 4 200.

  E PLVRIBVS VNVM
 58. 58 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Е Райха лекарскте заплати са около 7-8 000 евро.

  E PLVRIBVS VNVM
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Ами, след като се наводни с политолози, социолози и юристи, да се погрижим и за лекарите.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Да кажат колко български лекари работят в чужбина. Вероятно са хиляди. България се оказа износител на доктори. Въпреки интереса към медицинската професия , медиците в България не достигат.

 61. 61 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#34:"Онуфри"][/quote]

  Да, много точно казано. Само да напомня, че при социализЪма лекарите бяха задължени да работят "по разпределение", т.е. против тяхната воля 5 (пет) години! А завършилите всички останали специалности студенти - "само" 3 години. Не отиваш по разпределение - не ти дават диплома. НЕМА ЛАБАВО!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK