Съд за втори път обяви за незаконно спирането на небостъргача "Златен век"

Съд за втори път обяви за незаконно спирането на небостъргача "Златен век"

© Велко АнгеловСпирането на строежа на небостъргача "Златният век" на строителната компания "Артекс" в столичния квартал "Лозенец" е незаконно, постанови за втори път Административен съд - град София (АССГ), съобщи "Капитал".
Формалната причина за спирането от Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) бяха нарушения при процеса на строителство, истинската обаче беше скандалът "Апартаментгейт" и последвалото откритие, че през прокарана от ГЕРБ промяна в закон строителното разрешително на "Златен век" е удължено, припомня изданието.


През юли 2019 година съдът вече отмени веднъж заповедта за спиране на строежа, но след обжалването от строителния надзор Върховния административен съд върна делото за ново разглеждане с указания да се назначи нова експертиза за констатациите на ДНСК.


Сегашното решението на съда също не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.
При новото разглеждане на спора съдът приема, че ДНСК е смесила две различни производства за незаконно строителство, което противоречи на закона. В единия случай става дума за нарушения, които могат да бъдат отстранени (разминаване между инвестиционните проекти и построеното, шпакловани стени преди издаване на акт 14, непоставени обезопасителни мрежи и направен изкоп без строително разрешително), а в другия дали разрешителното за строеж не е изтекло


Съдът приема, че ДНСК не са се съобразили с факта, че след издаване на акта "Артекс" са представили доказателства, че всички констатирани нередности са били отстранени.


Били ли са измененията в Закона за устройство на територията през 2017 г. в полза на "Артекс" четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK