Има ли задържане и износ - прокуратурата възложи проверки за липсващите лекарства

Липсващите лекарства в аптеките стигнаха до прокуратурата

© Цветелина Белутова

Липсващите лекарства в аптеките стигнаха до прокуратуратаМинистерството на здравеопазването е пратило на прокуратурата данни за дружества - търговци на едро на лекарства, за които има съмнения, че извършват засилен износ в чужбина на лекарства. Прокуратурата ще поиска съдействие от Националната агенция за приходите за проверките на тези компании. Това съобщи днес Върховната административна прокуратура (ВАП) след като от поне седмица граждани се оплакват, че не успяват да намерят предписаните им лекарства за лечение на COVID-19 и съпътстващи усложнения.


ВАП съобщава, че е образувала преписка по информацията в медиите.


Според съобщението възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали недостигът се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти, посочват от прокуратурата. Ако такъв е налице, прокуратурата нарежда на Министерството на здравеопазването (МЗ) "да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната".


Хронология на проблема
Пред "Дневник" преди седмица фармацевти съобщиха, че поради установения ред, според който хората, заразени с коронавируса са под карантина и нямат право да напускат домовете си, личните лекари често им предписват по телефона универсален антибиотик, при това в огромни дози. Малко след това във "Фейсбук" се разпространи терапия за лечение на COVID, като набра огромна популярност. Последваха редица сигнали по медиите, че в аптеките масово липсват различни препарати - антикоагуланти, антибиотици, антиоксиданти, имуностимуланти и витамини.


Това доведе в сряда до среща при министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след която той и председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова призоваха хората да не се самолекуват и презапасяват с лекарства, като бе спомената терапията циркулираща във "Фейсбук". От своя страна търговци на едро обясниха, че разполагат с достатъчно количества от лекарствените продукти, които личните лекари изписват по телефона и презапасяване не е необходимо.


От Българския лекарски съюз реагираха, като изтъкнаха, че проблемът е по-скоро в практиката лекарства да се продават без задължителната за това рецепта. "Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти", пише в позицията на БЛС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK