Ограниченията за пазаруване на пенсионерите - чудо за ден и половина

Ограниченията за пазаруване на пенсионерите - чудо за ден и половина

© ДневникНа 11 ноември, сряда, здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, която изисква "магазините за хранителни стоки и аптеките да организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст само в часовете между 8.00 и 10.00 часа. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст".


На 12 ноември заповедта влезе в сила и телевизиите излъчиха репортажи как контролни органи строго проверяват аптеки и магазини спазва ли се заповедта и как възрастни хора негодуват от нея. (Повече за реакциите и прооблемите - тук)


Какво се случи на третия ден от заповедта
На 13 ноември, петък, сутринта в 9.45 ч. на входа на магазин от голяма верига в центъра на София служителка с черна маска безкомпромисно спира по-младите клиенти. Вътре се виждат само възрастни хора - не повече от 10-15 души. Няма опашка на касата, магазинът е полупразен.


"След 10 часа ще е обратното - вие ще влизате, а възрастните не би трябвало. Ще опитам да ги спирам", окуражава младежите служителката на входа.


Три часа по-късно, проверка на "Дневник" показва, че в 12.45 ч. тя пак е на входа, но спира само тези, които влизат без маска. Вътре има и млади и стари, включително и на преклонна възраст.


Аптекарка: Как да проверявам хората кой е над 65 и кой - под


"Как да проверявам хората кой е над 65 и кой - под", отговаря с въпрос фармацевтка от близката аптека. Часът е 13 и току-що тя е обслужила клиент на видима възраст около 65. "Моята майка спи до 9 ч. и сега кога ще си пазарува", продължава с въпросите тя. Все още не е ясно дали оборотът на аптеката се е свил допълнително от новата мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса.


Заповедта не се отнасяла за Централните хали


В Централните хали в петък около 14 ч. няма пропускателен режим и на трите входа и "зеленият коридор" за пенсионерите май е целодневен, а не само от 8 до 10 ч. Вътре се виждат дори трудноподвижни възрастни хора, които казват, че никой не ги е спирал или проверявал.


Униформен охранител се разхожда край тях и сякаш не ги забелязва. На въпрос на "Дневник" защо в Халите не се спазва заповедта на здравния министър, обяснява "Ние се водим със статут на мол. Заповедта е за хранителните магазини".


Квартални магазини са на принципа "стоката да се продава"


В някои хранителни магазини в по-крайни квартали и преди 10 ч. пускат младежи, видя "Дневник". После пък не спират изрично влизането на възрастни хора. Тъй като са по-далече от контролни органи и медии, техните управители рискуват, защото "все пак стоката трябва да се продава".


МВР: Нарушителите на заповедта няма да бъдат глобявани


В петък министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви по Нова телевизия, че пенсионерите, които не спазват "зеления коридор за пазаруване" няма да бъдат глобявани, а предупреждавани. Той призна, че охраната на търговските обекти няма право да проверява личните карти на гражданите, за да установи възрастта им.


Юрист: Хората над 65 години могат да пазаруват и след 10 ч.


Адвокат Калина Михайлова, която работи в сферата на медицинското право коментира, че здравният министър не посочва в заповедта как да се определя възрастта.


"Ясна инструкция за това как да се определя възрастта на клиентите не е спомената в заповедта на здравния министър. Целта на заповедта е да се ограничи смесването на потоците между рисковата възрастова група, но в никакъв случай не означава, че хората над 65 години не могат да влизат в магазин или аптека, извън посочения часови диапазон, заяви тя.


"От гледна точка на дискриминация спрямо по-младите лица, разбира се, всеки може да претендира, че е дискриминиран. В случая няма отнемане на права, а по-скоро ограничаване, защото по-младите хора могат да бъдат обслужвани в магазини и аптеки във всички останали часове", коментира още адвокат Михайлова.


Редактиране на заповедта


Ограничението в първоначалния му вид оцеля около ден и половина, защото в петък в късния следобед, здравният министър промени спорната заповед и от събота (14 ноември) има нов график, който ограничава по-младите кога не могат да пазаруват.


- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките


На база впечатленията от прилагането на мярката в петък, може да се прогнозира, че и новото въведение едва ли ще се спазва или ще е частично. (Още за промените в заповедта - тук).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK