Хората над 65 г. ще могат да пазаруват по всяко време, ограничени са по-младите

Хората над 65 г. ще могат да пазаруват по всяко време, ограничени са по-младите

© Цветелина Белутова, КапиталДен след влизането им в сила министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов промени правилата за пазаруване на възрастните над 65 г. от магазини и аптеки. Изискването, което ще се окаже валидно около 48 часа, беше магазините и аптеките да допускат хора на и над тази възраст само от осем до десет сутринта.


Това доведе до отрицателна обществена реакция и коментари, че т. нар. зелен коридор за пазаруване е кратък; че периодът е удобен за пазаруване и на работещи; че сутрин е най-студено и др. Така с промяна, издадена на 13 ноември вечерта, от 14 ноември магазините и аптеките ще трябва да се организират по нови правила за пазаруването:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

От промяната в заповедта следва да се заключи, че възрастните над 65 години могат да купуват от магазини и аптеки и в останалите часове, ако посочените не са им удобни. В заповедта, която важеше от 12 до 13 ноември, на хората на и над тази възраст беше забранено да пазаруват извън определения т. нар. зелен коридор от 8.00 до 10.00 сутрин.


Още преди зелените коридори за пазаруване на възрастни да бъдат въведени отново през ноември, проф. Костадин Ангелов заявяваше, че води поредица от разговори, защото опитвал да съобрази различните гледни точки към тях.
В сряда след като посети координационния център за заразени с коронавирус и хора със симптоми на болестта (който беше закрит ден по-късно - бел. ред.) министърът каза, че е обсъждано зелените коридори да важат и за всички с хронични заболявания, макар и да не са над 65 годишна възраст. Той отбеляза като проблем, че това е лична информация, а тези пациенти нямат карта, с която да го докажат. Вероятно затова зелените коридори за пазаруване не важат за всички хронично болни.


По думите на Ангелов в сряда е мислено и дали часовете за пазаруване да не бъдат от 14 до 16 часа, но имало противници и на този вариант.


"Противниците на коридорите от 8 до 10 са, че идват зимни месеци, има мъгли, студено е и може да затрудни хората. Имаме хора, които държат да става до 2 до 4, имаме хора, които не искат да бъде от два до четири", каза министърът на здравеопазването още в сряда.


Ден по-късно на брифинг в Министерството на здравеопазването, когато вече беше влязло в сила задължителното пазаруване за хора над 65 г. само от осем до 10 сутринта, Ангелов каза, че са обсъждани три варианта, но за въведения със заповедта от 12 ноември е имало най-голям консенсус:

- два тричасови коридора: един предиобед и един следобед
- един часови коридор от 9 до 12
- два двучасови коридора: един предиобед (8-10) и един следобед (14-16), но по думите на Ангелов представители на бранша на магазините не гаресвали този вариант

"Наясно сме какво предстои: дни, в които може да имаме занижаване на температурите, мъгли, включително и заледявания. Ако това се случи, този прозорец ще бъде изместен от два до четири", заяви Ангелов в четвъртък. Тогава той каза, че, ако има струпване на хора пред магазините, времето ще бъде увеличено, но "нека първо видим как действа тази мярка". Той посочи, че очаква затруднения и в малките населени места, където се получава храна в определен час. Това предстояло да се реши с щабовете по области.


В началото на епидемията от коронавирус в България също имаше часови зони, в които могат да пазаруват само по-възрастните. Тогава обаче те трябваше да са "на видима възраст над 60 години". В случай че това не им беше удобно, хората над тази възраст, можеха да пазаруват и в останалите часове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK