Дългият път на бързите антигенни тестове от проблем до (възможно) решение

Дългият път на бързите антигенни тестове от проблем до (възможно) решение

© Цветелина Белутова, КапиталВ началото на седмицата Министерският съвет отпусна от държавния бюджет 15 млн. лв за купуване на антигенни тестове за COVID-19, които да покрият нуждите на държавата за ноември и декември. На тези по-бързи, евтини и достъпни изследвания ще се разчита за изясняване на картината на заболеваемост в България - проблем, който стои от началото на епидемията през март. Засега страната продължава да е далеч от възможността за масово тестване, каквото направиха други европейски държави, но целта е да се откриват колкото се може повече вече болни хора и те да бъдат поставяни под наблюдение и изолация, за да се овладее взривът от зараза в последния месец.


За момента изглежда, че антигенните тестове могат да решат част от проблемите в острата кризисна ситуация в България, най-вече потвърждаването на диагнозата при хора със симптоми (за изследване на безсимптомни властите вече не говорят, тъй като са много). Въвеждането им обаче поставя и доста въпроси: гарантирана ли е достоверността им, кога държавата ще признава резултатите им, как ще отварят за пациентите вратата на здравната помощ и ще уреждат възникналите трудово-правни въпроси, ще станат ли част от официалната статистика, на базата на която се взимат решенията в извънредната епидемична ситуация. Първото решение - на европейско ниво, се очаква следващата седмица, а скоростта на следващите стъпки ще зависи изцяло от България.


Бързи срещу PCR тестове


През пролетта като "бързи" се определяха кръвните тестовете за антитела, които отчитат дали вирусът е преминал през организма и заразеният вече е оздравял, или още е заразен. С аргумента, че достоверността им е ниска Националният оперативен щаб не възприе доказването на инфекция с тях. Така и до момента единственият официално признат положителен резултат за коронавирус е от PCR тестовете (Polymerase Chain Reaction, в превод на български - полимеразна верижна реакция). Те са доказано най-надеждни, но изискват повече време за отчитане на резултата (около и над 24 часа), както и по-скъпи за потребителите (цена в лабораториите около 100 лв).
За антигенните тестове като метод за откриване на COVID-19 се съобщава в документ на Европейската комисия от 15 април тази година. Изследването, също като PCR, се прави с проба от лигавицата на гърлото и носа, но излиза за доста по-кратко време - около половин час. Еврокомисията посочва, че към онзи момент Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) препоръчва PCR тестовете. Уточнява се, че 13 вида антигенни тестове вече са получили маркировката "СЕ" , която показва, че продуктът отговаря на изискванията на Евросъюза за безопасност, здраве и опазване на околната среда.


На един от брифингите през пролетта - на 23 март, премиерът Бойко Борисов съобщава, че държавата е поръчала 1 млн. бързи теста от общоевропейска поръчка.


"Лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми"


Бойко Борисов,

министър-председател


Впоследствие от публикации в медиите се разбира, че 600 хил. от тези тях са PCR, a 400 хил. - бързи. Борисов добавя, че масовото тестване ще е в периода април-май. До него така и не се стигна.


През летния период темата за бързите тестове постепенно съвсем заглъхна и валидни останаха само изследванията с полимеразна верижна реакция, които към средата на ноември вече са над 830 хиляди. Част от тях са правени по изискване на регионалните здравни инспекции и болниците, други са платени от потребителите, тъй като пътуванията в много държави са обвързани с отрицателен резултат от PCR тест. Това ясно се вижда и от официалната статистика - броят на изследванията скочи рязко с началото на летните ваканции.


И до момента това са единствените тестове, за които се дава направление за сметка на Здравната каса. Право да ги назначават имат само специалистите (пулмолози, педиатри,УНГ-специалисти). През октомври властите анонсираха намерение направления да издават и личните лекари, но решение за това още няма.


По-добре късно...


За масово прилагане на антигенните тестове държавата за първи път заговори в края на октомври, когато членът на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев ги нарече "най-голямата възможност за подобряване яснотата на разпространение на заболяването в нашата страна". Той призова да се използват в училищата и при прием в болниците.


Фургони за изследване на коронавирус пред болницата за спешна помощ "Пирогов"

© Георги Кожухаров

Фургони за изследване на коронавирус пред болницата за спешна помощ "Пирогов"


Десетина дни по-късно здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че бързи антигенни тестове ще се правят в мобилни пунктове пред болниците в страната, в които държавата има собственост над 50%. Идеята в началото бе за масово тестване по примера на направеното наскоро в Словакия, но впоследствие призивът се промени за тестване само на хора със симптоми. Въпреки че мобилните пунктове заработиха в края на миналата седмица, още няма официална информация за резултати от направените в тях тестове няма, съответно те не са включени в статистиката на Единния информационен портал.


Тестове се правят и в новите COVID кабинети в бившите поликлиники в големите градове, които бяха разкрити, за да се облекчи натискът към болниците.


Чувствителност и достоверност


Пред "Дневник" проф. д-р Радка Аргирова, вирусолог в клинична лаборатория на "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда" и член на функциониралия през пролетта Медицински експертен съвет към правителството, разказа, че с колегите й повече от два месеца работят с антигенен тест с достатъчно добра чувствителност.


"Държавата първоначално не проявяваше интерес. Наскоро бях поканена в столичната Спешна помощ, където представих доклад за различните тестове. Вирусолозите винаги сме държали да работим с качествени антигенни тестове. Докладът се прие много добре и Министерството на здравеопазването купи такива тестове първоначално за Спешна помощ. Доколкото знам предстои да се приеме чрез наредба признаването на заболял от COVID-19 да става и с антигенен тест", каза Аргирова.


Тя поясни, че навлизането в употреба на антигенните тестове се е забавило заради по-трудното им изработване. Друг сериозен проблем е да се осигурят антигенни тестове с еднакво висока чувствителност. "В момента работя с такива с чувствителност над 97%. Това означава, че от 100 материала, в които има вируса SARS Cov-2, в 97 теста той ще бъде определен", обясни Аргирова, като уточни, че в началото на епидемията (март-април) е имало антигенен тест, но с много ниска чувствителност.


С антигенни тестове с добра чувствителност може много да се намали използването на PCR изследванията.


проф. д-р Радка Аргирова,

клиничен вирусолог


Ключов детайл при това изследване е, че трябва да се направи около 4 дни след контакт с положителен, тъй като се позитивира между третия и осмия ден след заразяване. "Антигенният тест е достоверен до средата на втората седмица след началото на симптомите. В това време и PCR-ът е положителен. Оттук нататък антигенният тест става отрицателен, докато PCR тестът още три седмици е положителен. Това е така, тъй като след десетия ден вирусът загубва своята инфекциозност, не може да заразява, но PCR го отчита. Поради тази причина се взе решение при излизане от карантина да не се иска отрицателен PCR", допълва проф. Аргирова.


За COVID-19 и сезонен грип


Антигенните тестове не изискват специална квалификация за взимане и съхраняване на проби и могат да се правят при минимални налични условия, което ги прави предпочитани и за лабораториите. Резултатът се появява като цветна ивичка върху лента или в прозорче, подобно на някои тестове за бременност. В момента изследването с тях е безплатно в мобилните пунктове пред държавните болниците в цялата страна, ако изследваният има симптоми. Призивите на властите са само такива хора да отиват пред фургоните. Проверката на желаещи, за които няма признаци на заболяване, трябва да бъде платена от тях.


Проверка на "Дневник" показва, че в частните лаборатории цената на тестовете в момента е около 50 лв. Както и при PCR тестовете, изследването може да се комбинират с тест за грип A и B.


На крачка от признаване


Очаква се на 18 ноември Европейската комисия да обяви препоръките си за употребата на бързи антигенни тестове. Тогава ще стане известно дали те ще бъдат приети на европейско ниво за равнозначни на PCR. В края на октомври Комисията поиска - наред с други въпроси, държавите членки да се споразумеят за критериите за избор на бързи антигенни тестове (по отношение на чувствителността им и други критерии), както и да решат кога е подходяща употребата им.


Ако резултатите от антигенните тестове бъдат приети за официални, ще са нужни и поредица от административни стъпки в България, тъй като в момента единствено PCR тестът с положителен резултат е основание за издаване на болничен лист при отсъствие от работа заради заболяване от COVID-19 и за връчване на предписание за поставяне под карантина, на базата на което властите могат да санкционират евентуални нарушения на ограниченията за излизане.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Какво решение, ясно е видно, че целта на разкапаното управление е да се правят минимално количество тестове, а достъпа до тях да е максимално труден и невъзможен. Само и само да не лъсне в пълен размер провала на тези, които проспаха 7-те месеца за подготовка. И през които вместо за болници, лекари и сестри харчеха стотици милиони за "усвояване" през асфалт от верните фирми.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докъто дойдат тези тестове и се направят повечето хора вече ще са минали вируса. В момента поне 20% са го имат или са го прекарали.

  Очаквайте резултати от масовото тестване от здравният министър при следващото возене с джипката.

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  Дори това е може би твърде положителна оценка, предполагаща, че някой има план и цел. Според мен е още по-хаотично и никой не мисли за повече от пет минути напдред.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1045 Гневно

  Словакия с малко по-малко население вече си изтества населението.
  Имам чуството, че нещата ги правят на час по лъжичка с идеята - "вижте как всеки ден работим и се борим за общото благо".
  Нещо като Фандъкова и метрото.
  Абе важното е чекмеджетата да са пълни.

 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Весело

  Има изключително бърз и безплатен тест, резултата от който излиза за 2 минути:
  _Слагаш си единия пръст в устата,другия в задника. След две минути ги сменяш.
  Ако не усещаш миризма и вкус, значи си с коронавирус...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 6. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Значи вече ще ги наричам певере тестове
  полимеразна верижна реакция = ПВР.
  Браво на автора, постарал се да обясни какво е това нещо.

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Разстроено

  Дългият път на ... нормалността в България;(

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Гневно

  "страната продължава да е далеч от възможността за масово тестване"

  Защо? Бац€ е по-умен от другите европейски лидери и знае за какво да дава пари и за какво - не?

  Да дава пари на милиционерите за нищоправенето им, че те ще го свалят от трона...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitko11":

  - Извинете, че мирише лошо, току-що напръсках цялото такси с дезинфектант.
  - Няма проблем, аз от вчера нямам обоняние.

 10. 10 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgi_mihailov":

  Тези проценти как ги измисли, има ли някакво достоверно изследване. Това значи около 1.3 милиона бг граждани да са се срещали с вируса.

 11. 11 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Докъто дойдат тези тестове и се направят повечето хора вече ще са минали вируса. В момента поне 20% са го имат или са го прекарали.Очаквайте резултати от масовото тестване от здравният министър при следващото возене с джипката.
  —цитат от коментар 2 на georgi_mihailov

  Прекалено оптимистично е, срещалите вируса са под 10% - според мен 5-6%. 20% няма дори в държавите, които пострадаха много тежко през пролетта. Съвсем в началото на епидемията сме и точно това е проблема на Борисов - той вярва на Мангъзов, а Мангъзов не може да смята и е сляп за това което става по света и говори по интуиция от опита който има с детските болести.

 12. 12 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Дневник, хубаво повдигате темата, ама ползвайте някой дето разбира. Грешно е изобщо да се говори изобщо за антигенни тестове и за ПСР. Всеки тест почива на собствена химия и има свои характеристики. При ПСР тестовете от особено значение е и подготовката на персонала. А у нас е просто супер. Повечето лаборатории просто натистакт копчета и каквото каже негово величество компютъра. Мисъл зиро. Резултата да не обсъждаме.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Като начало не е вярно че антигенните тестове отчитат само до две седмици след заразяване. Отчитат прекрасно и след два месеца. При това по вида на телата може да се съди за етапа на болестта.
  При напреднала фаза на заразяване дори и добре направен ПСР тест почва да лъже. Защото при него се отчита наличие на парчета от РНК. Съответно отчита и след като организма е ликвидирал вируса и просто още не рециклирал остатъците. За това и се премахна като изискване за прекратяване на карантината.
  Говорите за чувствителност. Това е водещия показател ако тестваш хора със ясни симптоми. За масово тестване по-важна е селективността.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  И най-важното е кой тества постъпващите в продажба у нас тестове. Без значение какви са. Ако няма такива тестове получаваните резултати могат да са потресаващи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 806 Неутрално

  От март до сега не можаха да снабдят повече тестове - последни сме в Европа по направени тестове. Тестовете трябва да са безплатни. Правителството е за съд.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":

  В системна грешка си ,брачед. Малко тестове и то на " клъстери" и симптомни води до голям процент заразени и критики за н справяне с кризата ,задръстена здравна система и прочие. Ква им е файдата? Ако искат да транквилизират населението и да отчетат " успех" ,ше си скъсат гъза да изтестват едно 4-5 милиона и да изкарат като в Словакия 1.47%
  Ровиш на неправилното място.

 17. 17 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Хайде да спрем с писането на статии на ангро ако може...

  Бързи и антигенни тестове са 2 различни неща, някои бързи тестове са за антигени (антитела), но не всичките, както и не всички тестове за антитела са бързи.
  Има и бързи тестове за вирусни частици... има и верижни (бавни - PCR) за частици.
  Точността на различните тестове е обратно пропорционална на бързината им в масовия случай.

  Да не говорим, че тестовете (бързи, бавни, верижни) имат 2 вида точност:
  - Активна - ще светне ли (ще прескочи ли границата) / ще преброи ли точно.
  - Селективна - това което се тества ли намираме или брачед му от Долно уйно.
  Мърляшкото объркване на тия 2 те горе доведе до там, че масово хората вярват на опорките дето тия тестове се лъжели на грипове, на други инфекции и т.н.
  Ами не се лъжат тестовете, качествените поне имат селективна точност над 96% (бавните над 99%).

  Проблемите масово са с активната, не със селективната точност.
  И идват от 2 неща:
  - Как е взета и съхранена пробата ( е тука може и двете да ги оплескаш, ама то калпави кунки всичко могат да оплескат - не е новост)
  - В кой момент от инфектирането е направен теста - те тука е гърбавия момент на тоя вирус, че не знаеш в кой момент точно го лепваш и трябва да съдиш за етапите по деня на първи симптоми.
  И от там за тестовете - кой как би реагирал на различен ден от първи симптоми...

  Бързи за антитела - масово гледаме ИгМ (моментен) и ИгГ (траен имунитет), моментния ще светне някъде от 2-3 дни след първи симптоми и ще свети до 5-6 след пълно излекуване (живота им на тия е 5 дни средно, а производството не спира като отрязано с шалтера). Трайния ще светне някъде 10-15 дни след първи симптоми... колко дълго ще свети за конкретния вирус още не се знае със сигурност.

  Бавни (количествени) за антитела - не само ги гледаме дали ги има над прага ами ги и броим - времената са същите, точностите са по-големи.

  Бързи за вирусни частици (абе тия изобщо появиха ли се у нас най-накрая) - по-евтина, бърза и лесна като проба версия на PCR - но и по-неточна от към активна точност и изключително капризна на време на вземане.
  Тия имат над 90% активна от минус 3 дни преди първи симптоми до някъде 5-7 след - после активната им започва да пада с всеки ден до под 70% на 8-10 ден от първи симптоми. И защо пада е очевадно - просто количеството вируси в гърлото за проба със секрет намаляват - вируса отива в дробовете.

  PCR - тия имат селективна 99% и активна над 96% - от минус 3 ден от симптомите, до поне 8 - 12 след тях (няма краен ден в който е гарантирано, че вируса е изчистен от организма (носа и гърлото за тоя тест) - за изчистване на инфекции се съди по реактивни протеини, не по верижни тестове. И тук е съществената разлика с бързите за частици, PCR може да даде + в момент в който бързия просто няма да има достатъчно частици да се активира. И това не е грешно положителен, а вирус дето е мигрирал почти изцяло в дробовете (дали активен, вече в процес на изчистване или изчистен е работа на други изследвания). Същия "куриоз" може да се получи и със антитела, ако се чисти по-сериозна пневмония и кашлиците изхвърлят достатъчно остатъчни вирусни частици в гърлото, макар вече да няма активни вируси в организма.
  Ама както казах - дали има работеща инфекция в организма не се проверява с верижни тестове, има си други изследвания за целта.
  Още на пролет ВМА първо правеха кръвни изследвания, ако те са показателни за изчистен организъм, тест за антитела и чак тогава правеха задължителните тогава за изписване PCR и.


  Политическите безумия на мозъчно прецъфтели гербери по темата няма и да ги коментирам...

 18. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 606 Неутрално

  На последно място в Европа по масово тестване на населението за корона 19 , на последно място сме също по брой на легла за позитивни , на последно място сме по въведени забрани и затваряне на барове , дискотеки и реасторанти работещи до
  късно !
  Ами питам се някой знае ли по какви мероприятия
  НЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ? ?
  А причината каква е - защо така ?
  ЕМИ ГЕРБ И БАЦЕ ДА БЪДАТ ОТНОВО ИЗБРАНИ НА ВЛАСТ ПРОЛЕТТА ! !
  Е НАСЕЛЕНИЕТО КОЕТО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЩЕ БЪДЕ
  ПО-МАЛОБРОЙНО БЕЗ ПОЧИНАЛИТЕ ПО ТЯХНА ВИНА ,
  НО ТОВА СА ПОДРОБНОСТИ ЗА ГОЛЯМИТЕ ПОЛИТИЦИ ,
  ПОНЕ ТЕ ТАКА СИ МИСЛЯТ ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK