Да дарявам или не: Въпроси и отговори по казуса с "Хелп Карма"

Константин Кръстев, директор на фондация "Хелп Карма".

© Скрийншот

Константин Кръстев, директор на фондация "Хелп Карма".След шока от разкритията за дарителската платформа "Хелп Карма" (HelpKarma) - за неправителствен сектор и за дарителите и търсещите помощ, остават все още много ключови въпроси без отговор, за да се разбере доколко някои от показаните казуси са били изключения или практика, защо са станали възможни, кой във фондацията е отговорен. Очаква се реакцията на прокуратурата, която започна проверка и трябва да каже дали има престъпление, но и на самата организация, която дължи ясни и детайлни отговори, свързани с прозрачността на управлението на парите, които са разпределяни за помощ през нея, и какво се е случвало и се случва с останалите по кампании пари (Пред "Дневник" от "Хелп Карма" обещаха възможност за разговор през идващата седмица). За дарителите остава съмнението във възможността да се дарява по този бърз и лесен начин, който до момента е помогнал на десетки случаи (запълвайки отсъствието на държавата). За хората, търсещи помощ за себе си или своите близки, дарителството все още е единственият път, по който те могат да си помогнат, и как ще могат ефективно да събират средства сега.


Затова и представители на неправителствени организации призоваха за обединение и настояване държавата да изработи стабилни механизми за лечението на възрастни и деца. В опит за обобщение и разяснение "Дневник" се опита да отговори на някои основни въпроси около разследването за дарителската платформа.


Какво е платформата "Хелп Карма"?
"Хелп Карма" е фондация, създадена през 2017 г. от Константин Кръстев. Идеята е да има пространство, през коeто лесно да се събират дарения за добри каузи. Освен за хора и особено деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, платформата дава възможност за дарителски кампании за сватби, погребения, спорт, пътувания, бизнес, образование, околна среда и много други събития.


"HelpKarma Foundation дава възможност на хората да набират средства за добри каузи изключително бързо, лесно и прозрачно. Мисията ни е да помогнем за изграждането на едно солидарно общество", е записано на сайта й. На него са изписани и ценностите, около които работи фондацията - бързина, прозрачност. "Всяка кампания се проверява, знае се Кой събира средства и за Какво точно. Знае се Колко са събрани и по Какъв начин са изхарчени. И забелязваме, че вече много хора предпочитат да даряват чрез HelpKarma именно заради прозрачността, която тя осигурява. Много хора, които преди не са дарявали, днес вече го правят", пише още в официалното представяне.


За годините на своето съществуване платформата е набрала над 20 милиона лева дарения, като над 13 милиона лева са отишли за хора, които се нуждаят, твърди директорът Константин Кръстев. В интервю за "Геомедия" през юли 2019 г. той описва началото на фондацията така: "Идеята за HelpKarma се роди през 2017 г. До нея стигнахме по болезнен начин. Това е годината, в която станахме свидетели на няколко случая на починали деца поради липса на финансиране за тяхното лечение. През същата година ние си поставихме цел. Да направим така, че никога повече да няма случай на дете, което е починало поради липса на пари. Пътят до целта ни беше ясен. Да създадем прозрачна платформа, в която хората да могат да подкрепят различни дарителски каузи бързо и лесно."


Как работи?


Всеки може да се регистрира и да направи кампания. Фондацията твърди, че даренията са бързи, лесни и без такса (0%) - така пише на главната й страница. Но от дарените средства се отделя % за обслужване на дейността й. По данни на Би Ти Ви процентът, който фондацията удържа, през годините варира и е между 5% и 6%.


В общите й условия са посочени удръжките от фондацията:
- 2.9% + €0.30 от всяко направено дарение под условие се отделят в полза на фондацията с цел покриване на направени разходи за обработка на плащания от използваните платежни институции, PayPal, картови плащания и онлайн платежните системи, с които работим, в съответствие с приетите от тях условия;


- между 0% и по-голям процент, но не повече от 5% от всяка дарена под условие по кампания сума, представляват дарение изключително в полза на "Хелп Карма". От фондацията твърдят, че с тези средства покриват разходи, свързани с поддържане и актуализиране на платформата - разходи за IT, "осигуряване на справедливи и благоприятни условия за работа и други".


Кръстев обяснява в интервюто за "Геомедия": "HelpKarma e организация с идеална цел. Като такава ние нямаме печалба. Лично аз не съм взимал пари от HelpKarma под никаква форма. Едновременно с това обаче ние имаме нужда от устойчивост и независимост. За тази цел ние удържаме 5.8% от всяко едно дарение. Така ние можем да поддържаме страхотен екип (18 човека на пълен работен ден), непрекъснато да подобряваме и усъвършенстваме HelpKarma, да инвестираме в сигурност и прозрачност, да помагаме на добрите каузи. При нас работят страхотни IT специалисти, маркетолози, а също и разполагаме с екип, който обучава и съветва хората как да събират средства по възможно най-бързия начин. За да правим всичко това професионално и отдадено обаче, ние трябва да можем поддържаме финансово нашия екип. В противен случай моделът ни не би могъл да бъде устойчив. И бихме изчезнали поради липса на средства. Ние, а и никой не иска това."


Как са дарява?


Хора, които са дарили през платформата, посочват, че дарението се случва лесно и бързо. Всеки потенциален дарител има възможност да избере сума от 5 евро нагоре и да посочи еднократно ли дарява, или се ангажира да го прави всеки месец, както и желае ли да остане анонимен, или ще посочи име. Дарителите имат право да получат сертификат, ако желаят.


Тези, с които "Дневник" говори, твърдят, че не са си правили труда да четат общите условия, но са били наясно, че ще им удържат такса - най-малко заради банковия превод. Но ги е водила каузата да спасят близък човек. Неправителствена организация, която не желае да се афишира, е успяла да събере пари за скъпа машина, като предварително е била наясно, че 25% ще останат за фондацията.


Какво показа разследването на Би Ти Ви?


Разследването на Би Ти Ви беше излъчено в три части: в първата беше показано, че част от парите, постъпили като дарения, са били разпределяни за заплатите на служителите, както и за годишни бонуси. Част от тях достигат до 80 хиляди лева, изплатени на техническия директор на фондацията Слави Славчев. Освен това на Славчев е бил отпуснат и заем за апартамент. След среща с автора на разследването - Мария Цънцарова, заемът - главница и лихви - е бил предсрочно погасен. Повече за първата част на разследването - четете тук.


Във втория епизод от поредицата Би Ти Ви показа, че медицинският съвет, обявен на сайта на платформата, в който членуват лекари, с които кампаниите се консултират, всъщност не работи, а няколко от неговите членове не знаят, че са в него. Освен това според репортажа има съмнения, че в някои случаи за едно и също лечение са плащали и дарителите, и държавата. Повече за втората част - четете тук.


В третия епизод се разказва как пари на дарители престояват в платформата "Хелп Карма" дори ако необходимостта от тях е отпаднала. Дават се три примера на обща стойност около 1 млн. лв.


В разследването се показва и как Ралица Енева, която е член на борда на "Хелп Карма", майка на три деца,
като най-малкото е болно от спинална мускулна атрофия, организира кампания за набирането на 100 000 долара. Сумата без обяснения скача на 350 хиляди долара. Детето се лекува експериментално в Ню Йорк, като медицински специалисти смятат, че за това лечение не се заплаща, защото е експериментално. Енева не отрича, но твърди, че са се наложили операции за около 100 00 долара. Би Ти Ви показва, че тя демонстрира различни пътувания в САЩ, а е набирала през платформата пари за колело на другото си дете. На въпрос с какви пари си го позволява Енева казва - всеки живее така, както успее да живее. Отчети за изхарчените пари така и не са представени от нея.


Какви са проблемите с платформата?


- Прозрачността и отчетността на даренията - на сайта на "Хелп Карма" няма ясен механизъм, по който човек, който е решил да дари, да провери какво се е случило с парите му. Някои дарители разказват, че зависи от нуждаещия се и има хора, които са се отчели напълно, включително за какво ще изразходват, ако има останала сума след лечението. Но на самата платформа не могат да се разгледат документи.


- Непрозрачно е и как се управляват и колко са удържаните разходи върху събраните средства. От фондацията твърдят, че те са 5%, но според годишните финансови отчети, цитирани от Би Ти Ви, в отчета за 2019 г. се вижда, че разходите (за заплати и реклама) възлизат на близо 14% от приходите (1.078 млн. лв. от 7.9 млн.). Тази удръжка над официалните 5% очевидно не става със знанието на дарителите.


Анализ на "Капитал" на случайно избрани неактивни кампании на "Хелп Карма" показва, че разликата между събраните и изплатените средства достига 28%. Според отчетите има още и много голям разход за "реклама" и "други". В същото време нито дарителите, нито дарените имат ясна представа за какво точно отиват тези средства.


- Как се преглеждат и верифицират кампаниите за лечение, след като обявеният медицински съвет всъщност не съществува. Пред Би Ти Ви Ралица Енева, която е член на борда на "Хелп Карма", твърди, че кампаниите се консултират именно с медицинския съвет. Пред телевизията Константин Кръстев коментира, че кампаниите са били консултирани с "едно момиче, джипи, което е от Варна, имаме лекар, който да ни помага с тези, специфичните, медицински въпроси. Ние си имаме джипи". За разлика от фиктивния медицински съвет този личен лекар не е обявен на сайта.


Пред "Дневник" Кръстев заяви, че имената на членовете на медицинския съвет са били подадени от професор Коста Костов, който е пратил и техни снимки. Идеята била този съвет да бъде сформиран, но заради пандемията от COVID-19 той така и не заработил, обяви Кръстев. Попитан дали е подведен от проф. Костов, той заяви: "Не, не искам да кажа това. Просто ние така и не се обадихме на тези лекари. Доста неприятно като цяло. Той ни каза, че е говорил с тях, но е възможно да не си спомнят", каза още Кръстев.


Проф. Костов засега отказа коментар за "Дневник", но снимката му вече е свалена от сайта заедно с тези на другите лекари.


Какво казват от платформата?


Четири дни след излъчването на първите две части от платформата разпространиха позиция, в която твърдят, че Би Ти Ви е представила "едностранчив, повърхностен и манипулативен репортаж, сглобен от отделни фрагменти, с явната цел да бъде напълно дискредитирана фондация "Хелп Карма" и разбито доверието в нея".


Според позицията "Хелп Карма" се явява само и единствено платформа, своеобразен канал за двупосочна комуникация между дарителите и нуждаещите се, като гарантираме разходването на средствата да става съобразно обявените правила и заявените потребности!". От фондацията твърдят, че средствата на дарителите се разпределят в две групи: Средства за каузи/кампании; Средства за издръжка на фондацията, които се набавят като процент от всяко дарение при определени условия.


По повод процента, който се удържа от даренията, от фондацията твърдят, че той е 5%, като в началото е бил 5.8%.


В позицията се твърди, че ще бъдат дадени конкретни отговори по всички каузи, за които Би Ти Ви са споменали, но това към 14 ноември не се е случило. "Дневник" също изпрати въпроси до фондацията, но оттам заявиха, че ще отговорят следващата седмица (след 16 ноември - бел. ред.), когато темата щяла да бъде все още актуална.


Целия текст на изявлението четете тук.


Има ли нарушения?


Още в деня на излъчването на първия епизод от поредицата Софийската районна прокуратура обяви, че се е самосезирала и ще провери дали в случая с "Хелп Карма" има престъпление и по кой текст от Наказателния кодекс би могло да бъде квалифицирано.


Със сигурност платформа, която твърди, че е "най-мощният инструмент за набира на средства" дължи много по-голяма отчетност на своите дарители. Но е възможно формално да няма нарушения.


Случаят с "Хелп Карма" показа отново какво се случва там, където държавата отсъства. "Този дефицит на доверие към бюджета и здравната каса нормално отваря място за появата на алтернативна каса, този път дарителска. Колко дългосрочно може да бъде това решение? - не може, естествено", коментира пред "Дневник" Елица Баракова, директор на Bcause.


Какво остава неизяснено?


- Какви проверки на кампаниите извършва фондацията, установявала ли е разминавания и липса на отчети и как е действала?
- Какъв процент удържа платформата за управление на дейността си и в какви разходи се разпределя той?
- Как се преглеждат кампаниите преди публикуване и как след това?
- Кой лекар потвърждава кампаниите, свързани с лечения?
- Как се изплащат сумите към дарените?
- Как гарантира отчетност на кампаниите пред дарителите? Какви документи се изискват от получилите даренията?
- Как избягват риска да се включат измамници сред кампаниите?
- Как и защо на сайта на фондацията са публикувани имена на лекари, които твърдят, че не знаят за медицинския съвет?
- Колко са служителите на фондацията и какви са заплатите им?
- И отчет за конкретните случаи, показани в разследването?
- Какво ще предприеме фондация "Хелп Карма" за бъдещето на платформата?


Какво следва?


Докато прокуратурата проверява дали в случая има престъпление, неправителственият сектор трябва да се отърси от шока, предизвикан от разкритията и смущаващите практики. Голяма част от представителите на различни граждански организации се притесниха за ефекта върху други дарителски кампании и въобще върху дарителството като цяло след разкритията за "Хелп Карма".


В отворено писмо над 50 организации написаха, че причината да се стигне до ситуацията е след разрушаването на добре работещи механизми, какъвто е бил Фондът за лечение на деца. Организациите призовават "ние като общество да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми, които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна изцяло върху дарителите".


Платформата продължава да работи и в момента. В нея има кампании и на чужди граждани.

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Тия не се различават много от телефонните измамници!

 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Ако мога на конкретен човек, лично - да! На разни благотворители, които не познавам . не!

  без подпис!
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  в отчета за 2019 г. се вижда, че разходите (за заплати и реклама) възлизат на близо 14% от приходите (1.078 млн. лв. от 7.9 млн.). Тази удръжка над официалните 5% очевидно не става със знанието на дарителите.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  ЕДНИ ДАРЯВАТ

  ДРУГИ ЛАПАТ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ

  Зер И ТЕ СА НУЖДАЕЩИ СЕ

 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Дарявайте, но внимавайте.
  Тарикатчетата от ХелпКарма много тънко вървят по линията но това, което е позволено. Най-вероятно няма да има последствия за тях, защото вървят на ръба на закона.
  Това което са направили е законно, НО НЕ Е МОРАЛНО.
  Може би най-добре е да даряваме за конкретна кауза, а не на такива посредници тарикати.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  "Какви са проблемите с платформата?"

  Видимо проблеми с платформата и фирмата няма. Проблем имаме само тези, които не се научихме, че всичко е "просто бизнес". Това е положението...

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално


  Андрей Аспарухов - сина на Футболната Легенда - Гунди

  беше започнал дарителска акция в полза на детско-юношеските школи

  на ЛЕВСКИ през ХелпКарма НО СПРЯ ДАРИТЕЛСКАТА АКЦИЯ !!!!

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  ами да почнат регулярно да ги одитират някакви нормални организации и тогава може би

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  НИЩО не дарявам чрез посредници и на непознати.

  Еретик
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Аз дарявам само на ясни, чисти и демократични фондации и НПО-та, като Отворено общество, Фондация "Демокрация", Български хелизнгски комитет, Институт за пазарна икономика и т.н. организации с чисто и ясно грантово финансиране и открита отчетност. :)

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Никакви пари на мошениците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Бе кой нормален дава пари на непознати бе! Хаха!😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Весело

  Бе кой нормален дава пари на непознати бе! Хаха!😂
  —цитат от коментар 11 на Веселин Дечев


  Обикновено автентично десните демократи и либертарианци предпочитат да даряват на непознати, отколкото да плащат данъци. Твърдят, че частникът ще се погрижи за техните пари по-добре от държавата :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#9] от "Günther":

  Дано да разберат хумора...

  По темата:

  Добре де, тези нали подлежат на задължително одитиране, съгласно Закон за счетоводството, чл. 37 (4).
  Кой им е бил одитор на тия и каква е неговата гледна точка?

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Платформата е направена да се "хранят" здраво една групичка хора на гърба на дарители. Кампаниите са необходимост и средство за това.

 15. 15 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Случаят е поредното доказателство за характера на НПО-тата по принцип: активизма е просто фасада за собствени бизнес интереси

  'progressives' is the politically correct word for communists
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Да разследват и чичо му - видния ковидист проф. Коста Костов. Участващ в измамата като председател на фиктивен медицински съвет.

 18. 18 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Дарявайте, но внимавайте.Тарикатчетата от ХелпКарма много тънко вървят по линията но това, което е позволено. Най-вероятно няма да има последствия за тях, защото вървят на ръба на закона.Това което са направили е законно, НО НЕ Е МОРАЛНО.Може би най-добре е да даряваме за конкретна кауза, а не на такива посредници тарикати.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  ЗА такъв вървеж "по тънката линия" всеки американски съдия ЩЕ им начука по сто години пандиз на око...И ТИЯ няма да посмеят да обжалват щото следващата инстанция ЩЕ им начука по хиляда годинки..

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1326 Весело

  При Бай Ставри!! 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 609 Гневно

  Тънко и интелигентно, но в същото време - крайно безочливо и неморално разпореждане с МИЛИОНИТЕ, които хора са отделяли за хуманни каузи (предимно болни деца)! Че в държавата нитази сфера е сива и мъглява - факт, че НЯМА закон за дарителството - факт. Че не са одитирани явно от години - очевадно... Че аз на това момченце ("не съм взел лев от фонздацията"... брееей?!) не бих дали и 1 лев - също е ясно. Както и че плачат за прокурор и ревизия, пък после - каквото лабавата ни съдебна система покаже...
  Жлакото е, че така грозно дискредитират даренията като хуманитарен канал и от това ще страдат болните и бедните... а тези ще се ушомолят зад високите огради в Драгалевци. Но Господ забавя, не забравя.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Човекът е широко скроен, а те така виждат нещата.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Чекай малко. Досега ставаше въпрос основно за дарения за ЛЕЧЕНИЕ на болни хора, дори се наблягаше, за лечение на болни деца...Сега като чета, че тая фондация финансира една дузина съвсем различни неща, в това число и сватби(?) и какво ли не друго...Ами не, няма да дарявам! Който му трябва да си прави скъпи сватби и други житейски удоволствия, да си прави сметката без мен. Дали ще тегли от спестяванията си, или кредит, или ще ограби някой милионер, не ме касае, ама да му правят мастурбация с пари, които аз си мисля че дарявам за нечие лечение. НЕ!

  мурзилка
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Проблема е , че не се предлага алтернатива на да речем тази "негативна практика". Предлагам на потресените да съберат 100-150 хиляди лева дарения и да проконтролират тяхното харчене. Да видим колко време ще ви отнеме и какъв ще бъде резултата.

  agent
 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  На всички фондации, задължително запориране на сметките и арест на всички служители, докато се проследят пътищата на плащанията. Всяка стотинка да се види къде е отишла. Да се провери, дали не мамят в рекламните си материали! Дали с пари от дарения, не са подкупвани чиновници и политици!

  мурзилка
 28. 28 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Добър хибрид между "ало, измамници" и финансова пирамида. Първата част (ало-измамата) не изключва, че на някои болни действително е помогнато. Тъкмо тази привидност е допълнителната примамка (и в природата го има - цветята, които ядат насекомите, привлечени от аромата). Втората част - тя е ясна: как да устоиш да не бръкнеш в кацата с меда. Човещинийка. И много работа за прокуратурата.

 29. 29 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Измамниците не търпят вакум.
  Където отсъства държавата, се появяват такива като Константин Кръстев.

 30. 30 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Чекай малко. Досега ставаше въпрос основно за дарения за ЛЕЧЕНИЕ на болни хора, дори се наблягаше, за лечение на болни деца...Сега като чета, че тая фондация финансира една дузина съвсем различни неща, в това число и сватби(?) и какво ли не друго...Ами не, няма да дарявам! Който му трябва да си прави скъпи сватби и други житейски удоволствия, да си прави сметката без мен. Дали ще тегли от спестяванията си, или кредит, или ще ограби някой милионер, не ме касае, ама да му правят мастурбация с пари, които аз си мисля че дарявам за нечие лечение. НЕ!
  —цитат от коментар 24 на Маршалов


  Съвсем официално- с дарени пари са купени части за велосипеда на детето на една от служителките.

  Аз не се сещам кой точно би дарил пари- ма не за болно дете, ми за части за велосипед.

  Така се убива мотивацията да се дарява бе, хора. Самият факт, че дискутираме- да даряваме или не- вече говори за убита мотивация. Лошото е, че в наши дни, по нашите ширини- не знаеш кво става с парите ти. Дадеш за наистина нуждаещ се човек, пък някъв друг си купил части за колелото, или черпал на сватба...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 31. 31 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 726 Неутрално

  След този случай - НЕ. Единственият начин да даря, ако лично се убедя, че средствата ми отиват по предназначение...

 32. 32 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Човекът все пак е активист на ДайБГ.
  —цитат от коментар 25 на Александър


  Регистърът на Малта:
  Собственик на ХелпКарма и Credissimo е “братовчедът Ради”
  на Бойко (Борисов)
  https://www.informiran.net/регистърът-на-малта-собственик-на-хел/

 33. 33 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално
 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Да им дарим стотина тояги на тия, па после ще мислим за другото.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Никакви пари на мошениците!
  —цитат от коментар 10 на lz2  Този тарикат Кристиян Тодоров Кръстев, има ли връзка с Тодор Кръстев, координатор на ГЕРБ за София ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  При Бай Ставри!! 😂😂
  —цитат от коментар 20 на venci4  Не може !
  Има роднинска връзка с координаторът на ГЕРБ за София, Тодор Кръстев .
  Самосезиралата се прокуратура няма да намери нищо незаконно, но, ако ставаше въпрос за някое тарикатче, близко до « Демократична България «, или до Прокопиев - щеше да последва вой до небесата и тарикатчето вече щеше да е в ареста .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#35] от "niksan1":

  Надали. Координаторът е '72ри набор .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Браво, ИТ-специалисти се ангажират, без комисионни, да поддържат нова платформа за дарения! Браво и на журналистката Мария Цънцърова, свърши отлична работа!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 39. 39 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Айде пак! Къде е държавата, бай Ставри. Се глупости, дъвкани от години, без идея за това какво трябва да се случи. Бас ловя, че юридически са изпипани нещата. А цънцарите продължават с цънцаровизация на телевизията на принципа "дайте да дадем" ! Въобще някакви либерални войни с неясен произход. Нали се сещате , че тези ще освободят място на някой друг , който да събира дарения. Живота не търпи празно място , освен ако цънцарите нямат ясен план кой ще замести преялите с луканка 😊!

  agent
 40. 40 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Хелп Карма утече в канала, за съжаление с много милиони, останали в тях, без да стигнат до хората. Онова младо лекенце (основало Кредисимо), оная русата до него и ИТ специалиста се обясняват КОЛКО били специални - аре бе, колко да са специални, та да си пътуват по света на гърба на дарителите или да си начисляват по 80 хиляди на месец, щото били мнооого специални, без тях нямало да има дарителство... Елееее, освен дългогодишен затвор за вас мошенници от Хлеп Карма, още ви трябва и един много хубав бой някой да ви хвърли... Гнус...

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#9] от "Günther":

  Пропуснал си настроение : Весело!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "Аз не се сещам кой точно би дарил пари- ма не за болно дете, ми за части за велосипед."
  Доста хора в този форум дарихме пари за акумулаторните батерии за инвалидната количка на Чардо! /лека му пръст/
  Дарение може за всичко.... но само лично!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":

  И дарителите не се различават много от измамените по телефона. Пускали са торбичките с парите през балкона.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  [quote#35:"niksan1"][/quote]
  "Никакви пари на мошениците!
  —цитат от коментар 10 на lz2

  Този тарикат Кристиян Тодоров Кръстев, има ли връзка с Тодор Кръстев, координатор на ГЕРБ за София ?"

  Твърдо не. Съвпадение на имената. Връзката требе да се търси в Малта, където Кръстев е с 35% съсобственик в дружеството, собственик и на фондацията, и на кредитния холдинг и колектора (за мръсни течения).

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  "За дарителите остава съмнението във възможността да се дарява по този бърз и лесен начин, който до момента е помогнал на десетки случаи (запълвайки отсъствието на държавата)"

  За дарителите - като не знаят Закона винаги ще има съмнение, че "гузната им съвест" не е изпрана; Навремето така "даряваха" и на Майкъл Капустин и неговия "Избор на живот" (Лайф чийс Интернейшънал);
  За държавата - тя се е оттеглила от пазара на погребални услуги с едно "безвъзмездно дарение" от 450 лв. в полза на дърводелците от Погребалната платформа за сметка на общината.
  Само не е ясно за десетките случаи, подпомогнати "по бърз и лесен начин", къде трябва да четем - в гробищния парк, в "братските могили" или в забулените със строга лекарска тайна епикризи? Щото има по-бърз и лесен начин, например да си даря данъците в полза на болното ми куче. Може и заплатата на съпруга-насилник да бъде дарена за "една справедлива кауза".

 46. 46 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 436 Неутрално

  ... хм... оная Ралица освен, че е куха, е и бушон. Аз се питам друго - само за две-три години, тази фондация генерира огромни парични потоци. Това, според мен, е предварително замислено. Трябва да се види и кой, аджеба, и как са дарявани суми. Защото мирише на пране на пари от километри. Въртят се тука едни пет лева - лесен достъп до бързи кредити, финансово неграмотни или в нужда хора, принуда на колекторска фирма със същите собственици, после принуда за "просене" в ХелпКарма. Идилия и много удобно. Ако вкараш в банката 1000 лева, ще ти искат и декларация откъде си ги взел, че да им ги даваш на тях ;-) Чрез дарение на дребни суми и между зависими хора, това се избягва. Завъртат се паричките и накрая влизат в джоба на Кредисимо... нали така... СТИГА ГЛУПОСТИ ;-)

 47. 47 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Рога и копита, фирма за далавера...
  Трябва да са публични и достъпни много регистри...

 48. 48 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Тук дилема няма. Ако мога, ще дарявам. Вече с едно на ум и по възможност директно на нуждаещите се.

  По-важното е да изискваме от властта реформи в здравеопазването и социалната политика. Че и двете системи в момента са толкова изгнили и неработещи.

  Само с даряване и капачки не става.

  Оставка на всички гниди от ГЕРБ=БСП=ДПС=ОП

 49. 49 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 46 Весело

  До коментар [#35] от "niksan1":Надали. Координаторът е '72ри набор .
  —цитат от коментар 37 на schwimmwagen


  Що бе?
  Нали Иван Костов каза: „Всички са братовчеди!“
  Или Костича и тогава е излъгал…

  До коментар [#44] от "wanderer":


  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

 50. 50 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lilith":

  Не подлежат. Те са фондация в частна полза.

 51. 51 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Дарявайте, но внимавайте.Тарикатчетата от ХелпКарма много тънко вървят по линията но това, което е позволено. Най-вероятно няма да има последствия за тях, защото вървят на ръба на закона.Това което са направили е законно, НО НЕ Е МОРАЛНО.Може би най-добре е да даряваме за конкретна кауза, а не на такива посредници тарикати.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  Според мен не е законно, и от самолет си личи. Смятам, че 80 000-те лева заплата не е заплатата на един човек, а са я превели на един, а той е разпределил на другите под масата, за да укрият данъци и да не плащат реални осигуровки.
  Чия е отговорността да го докаже и дали прокуратурата ще си свърши работата - ще видим. Начини има, парите оставят следа, дори някакви си 80 бона.
  Да приемаме укриването на осигуровки за законно е по-страшното.

 52. 52 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Този на снимката сигурни ли сте, че не е на някоя ръководна длъжност в ГЕРБ? Не се става така лесно такъв изпечен мошеник ако нямаш подкрепата на управляващата мафия.

 53. 53 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 100 Гневно

  И още нещо..... Тея коп3лета от Хелп Карма ако ги видя на живо........наистина не знам дали бих се овладял....

 54. 54 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Общо взето добър обзор на Дневник.

  Видно е от Луната, че има нередности. Неморално - за мен е ясно, само че моралът не е ясно дефинирана категория; за мен и това правителство на България е неморално, пък както се вижда повечето българи си го приемат, така че какво значение има, че аз намирам Борисов или ХелпКарма за неморални, когато е факт, че вършат и полезна работа и очевидно повечето хора са ОК с това?

  За незаконно...вероятно има и незаконни елементи; това е работа на юристи и прокуратура, само дето както съм писал много пъти на българската прокуратура нямам доверие да пресека улицата, камо ли за това да открие и накаже престъпници.
  Щом има пари за лапане - а очевидно бизнесът е подходящ за целта - и прокуратурата се намесва мощно и случая изчезва.
  Толкоз за справедливостта.

  И все пак, нека не забравяме, че тази платформа е помогнала на много хора.
  Отново точно като правителството на ГЕРБ.

  Да гледаме само лошото е също толкова безмислено колкото и да гледаме само доброто.

  За мен би трябвало целия случай да подтикне нова компания да заеме мястото на ХелпКарма на пазара като дава възможност ВСИЧКИ разходи да се следят онлайн; ще се сканират документи, ще се трият имена и всичко може да е на 100% прозрачно.

  Нека работещите там получават високи заплати.

  Ако са толкова високи ще се появи друга конкурентна фондация с по-ниски разходи, която ще бъде предпочитана и от донори и от бенефициенти.

  Така работи пазарът.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 55. 55 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 599 Неутрално

  ... хм... оная Ралица освен, че е куха, е и бушон. Аз се питам друго - само за две-три години, тази фондация генерира огромни парични потоци. Това, според мен, е предварително замислено. Трябва да се види и кой, аджеба, и как са дарявани суми. Защото мирише на пране на пари от километри. Въртят се тука едни пет лева - лесен достъп до бързи кредити, финансово неграмотни или в нужда хора, принуда на колекторска фирма със същите собственици, после принуда за "просене" в ХелпКарма. Идилия и много удобно. Ако вкараш в банката 1000 лева, ще ти искат и декларация откъде си ги взел, че да им ги даваш на тях ;-) Чрез дарение на дребни суми и между зависими хора, това се избягва. Завъртат се паричките и накрая влизат в джоба на Кредисимо... нали така... СТИГА ГЛУПОСТИ ;-)
  —цитат от коментар 46 на who cares


  Ако имаш нужда от пране на пари - предполагам ти трябва счетоводител. Не ги разбирам тези работи, но това което си написал звучи прекаленно сложно за кредити от по триста лева.. и си мисля, че далеч по-прости начини има от тази сложна схема за дребни суми, която подозираш.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#9] от "Günther":

  Лъжеш!

 57. 57 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Весело

  До коментар [#50] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":


  Това беше добро! :)))))

  П.П. Наистина не разбирам защо ги бавят тези...
  Явно са в нечия много частна полза, нищо че са регистрирани за извършване на дейност в обществена полза...

 58. 58 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#9] от "Günther":Лъжеш!
  —цитат от коментар 56 на vassilun


  Изтрий пяната от устата и се успокой. Не виждаш ли, че се шегува човека?

 59. 59 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#55] от "realismisthename":

  ... за какви дребни суми става въпрос? Тук говорим за милиони в евро! Хайде стига. Че това е "фирма" създадена 2017. Само за две години, започва да върти милиони в евро. Това е същото като пачките в шкафчето на тиквата. А... и още нещо... тия дни забелязах реклама по телевизията за потребителски кредит до... 200 хил. лева. Дребна сума. К'во му плащаш. Въпросът е - тези милиони евра как са набрани - колко и кои са дарителите. Ама, тя, Ралицата "не можела сега да отключва документи".

 60. 60 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":

  До коментар [#13] от "Lilith":Не подлежат. Те са фондация в частна полза.
  —цитат от коментар 50 на Ridiculous Върнете стария сайт!  Бре - това кай ти го каза?
  Я виж в ТР - ЕИК-то на фондацията е 177198040.
  Баш в обществена полза са се обявили.
  "Обществена".


 61. 61 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Хелп Карма са си частна фондация и могат да си правят каквоти си искат. Тези пак са дали много пари за благородни каузи. За другите стотици фондации в България да сте чули да са дали на някой нещо!?

 62. 62 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#4] от "kvasimodo":

  Не е законно да лъжеш в обявите и за това как са изхарчени парите...

 63. 63 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tzar Vova Josei-ki":И дарителите не се различават много от измамените по телефона. Пускали са торбичките с парите през балкона.
  —цитат от коментар 43 на wanderer


  И там пострадалите са били с добри намерения.Но има разлика , в първия са предимно възрастни хора с известни ментални нарушения, докато във втория случай се играе по струната начовечност , благотворителност и съчуствие. Още по-подло е , че имат официална платформа и подкрепа на медии вкл Българска Коледа.

 64. 64 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма казус - ако Константин Кръстев влезе в затвора за 10 години, другите измамници ще почнат да се замислят преди да крадат. И ще намалеят значително.

 65. 65 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Никакви пари не дарявам, без Марийчето да е казала ОК. Където каже този колос на журналистиката, там ще ги пратя.
  П. С. Осъзнайте се.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#57] от "Lilith":

  Ако е истина информацията в линка в ком. 32, собственикът би следвало да подаде декларация съгл. Закона за мерките срещу изпирането на пари, която да е публикувана в АВ. Или... "Явно са в нечия много частна полза", ако въпросните тарикати погазват всякакви нормативни разпоредби.
  За себе си направих извода, че дарения трябва да се правят само на конкретни личности/каузи. :(

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 68. 68 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Да разследват и чичо му - видния ковидист проф. Коста Костов. Участващ в измамата като председател на фиктивен медицински съвет.
  —цитат от коментар 17 на Lazarus


  Идеално измислена фамилно-семейно-баджанашка далавера. И рибоците кълват.

 69. 69 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#55] от "realismisthename":... за какви дребни суми става въпрос? Тук говорим за милиони в евро! Хайде стига. Че това е "фирма" създадена 2017. Само за две години, започва да върти милиони в евро. Това е същото като пачките в шкафчето на тиквата. А... и още нещо... тия дни забелязах реклама по телевизията за потребителски кредит до... 200 хил. лева. Дребна сума. К'во му плащаш. Въпросът е - тези милиони евра как са набрани - колко и кои са дарителите. Ама, тя, Ралицата "не можела сега да отключва документи".
  —цитат от коментар 59 на who cares


  Има ли опция да се перат пари през нея ?

 70. 70 Профил на През прокуракура ми е
  През прокуракура ми е
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Благодарение на такива мошеници, хората няма повече да даряват за каузи.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Набрани средстава: 20 милиона.
  Изразходени по предназначение: 13 милиона.
  Според фараона, удържали под 6% за издръжката си. Милион и двеста хиляди.
  Губят се: почти 6 милиона.
  Скромни са, щом са попиляли само 1/3 от парите.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Набрани средстава: 20 милиона.Изразходени по предназначение: 13 милиона.Според фараона, удържали под 6% за издръжката си. Милион и двеста хиляди.Губят се: почти 6 милиона.Скромни са, щом са попиляли само 1/3 от парите.
  —цитат от коментар 73 на Yotce


  Най-вероятно са се „загубили“ в чекмеджето на Борисов.
  Затова Гешев се бави с разследването на даренията.

  До коментар [#73] от "Yotce":


  До коментар [#69] от "log_on":

 77. 77 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  До коментар [#64] от "Мишо Петров":

  Защо само той и защо само за 10г.?

  мурзилка
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Посредници не трябва да се употребяват,
  няма такива, които безплатно да го правят.

 85. 85 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#67] от "Bramasole":

  Бе то много неща трябва/е трябвало, ама на...
  Чудя се дали ще пледират в съда, че отчетите и декларациите са " излишна бумащина, задушаваща частната инициатива..."

  П.П. Тъжно, наистина. Толкова благородна инициатива, а толкова пошло изпълнение.

  Аз още преди години се отказах да дарявам с смс-и, през платформи и на ръка.
  Ако реша- има нарочни банкови сметки, за които ти се предоставя цялата информация по случая от трета страна, има и благотворителни базари.
  Явно добре съм си преценила нещата, поне не ме е яд сега.

 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Цялата тази история щеше да е тъжна, ако не беше жалка. Чувството на човек за съпричастност и състрадание към страдащия е най-висшето човешко качество. Затова всеки дарява от собствените си средства, за да помогне на страдащия без да иска нищо насреща. Какво по-голямо удовлетворение може да имаш, освен усмивката на лицето на на някое измъчено дете, страдащо от тежка болест?

  Тези измамници се подиграха с добротата на хората. Решили са да живеят на широко с парите, дарени за страдащи хора. Вместо да се извинят публично за своите морални изстъпления, те само се оправдават и хвърлят вината върху бТВ. Никой не е дарявал пари на сметката на бТВ. Нито пък бТВ са обявявали дарителски кампании и са разпределяли дарени пари. Смешни и жалки хора. Не заслужават дори да ги заплюеш. Да им дарим малко пари, че да си купи всеки един от тях по един апартамент и да се скрият в алчните си дупки.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 87. 87 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#36:"niksan1"][/quote]

  Ето ти една дилема - едната управителка на ХелпКинти е от “системата ги (Недо)убива”, редовно фиксират и имат кампании за Българска Коледа под егитата на втория мъж на първата дама а също така и финасихатаха и протесният концерт на Орловия катун през септември. Кво излиза, че парите не миришат и всичките са в казана с медеца

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Ралица Енева се оказа пък на ниска заплата, въпреки че е много ценна и важна за фирмата. за 800-1300 лв месечна заплата пътува до САЩ, посещава постановки на Бродуей, поддържа сравнително висок стандарт на живот. Трябва да си тотално опериран от морал, за да харчиш пари, дадени за болни деца и то при положение, че твоето дете също е болно. Представете си що за изруд е това!

  Иначе във фейсбук написала "By By", вместо "Bye Bye". Предполагам просто копчето за буквата "е" на МакБука и не работи. Тея нови клавиатури са вярно дефектни:)

 97. 97 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лопе де Вега":

  Точно така. Тези фондации по цял свят твърде често гърмят със скандали. Аз вече пари само директно на човек бих дал и то ако го видя лично. Без сълзливи фейсбук клипчета и призиви, без посредници. Твърде много пъти им се разминава на мошениците.

 98. 98 Профил на hhy51392250
  hhy51392250
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ronald Reagan":
  Тук сте прав, но аз не виждам и Опит даже от организацията да контролира раХодването на средствата.
  Напротив, виждам огромни заплати (организацията не ги отрича), които за мен не са обосновани. Виждам разминаване и то не малко между обявените разходи от 5-6% и реално направените/осчетоводените. Виждам липса на медицински съвет, който удостоверява - от досега казаното излиза, че такъв никога не е имало. Виждам една самозабравил се член на Борда, който е стигнал до там, че и събира дарения за колело на другия си син (за пътуванята до Щатите не коентирам. Виждам (или по точно чувам) за едни 5 мил. по сметтките, коите уж били там, и ако е така няма още обяснение защо не са били разходвани....та така...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK