Излекуван от COVID-19: сложното броене на оздравелите и дългосрочните ефекти от болестта

Излекуван от COVID-19: сложното броене на оздравелите и дългосрочните ефекти от болестта

© Надежда Чипева, КапиталВсеки ден се чудя - защо се съобщават излекувани от COVID в България? Тук в Холандия никога не са съобщавали такава статистика, защото всъщност последиците от COVID за здравето на един човек могат да са налице месеци наред след изписване от болницата, напр. да не си толкова енергичен както преди това, хронична умора, депресия и други...


Така започва съобщение на Росица Бурла, моя позната, която живее в Холандия. Изпраща ми линк към официалния информационнен портал на Холандия за коронавируса - там няма данни за излекувани. Без претенции за представителност на проучването, проверявам за Белгия и Англия - числа за излекувани не се съобщават. Германия и Чехия обаче съобщават, така че България със сигурност не е единствената страна, която подава такава информация на официалния си портал.


За изминалите месеци от началото на пандемията по света излязоха редица научни сведения за дългосрочните ефекти на COVID-19. Медиците продължават да наблюдават и обобщават сведенията за това какво оставя след себе си в човешкото тяло непознатия досега вирус и колко време е нужно за преодоляването на последствията на боледуване. В България е известно едно подобно проучване - на Военномедицинска академия (ВМА), резултатите от което обаче още не са окончателно обобщени.


Кой в България е излекуван
Според официалната статистика излекуваните от COVID-19 в България от март насам са близо 30 хил. души. До средата на октомври в тази графа на Единната информационна система за коронавируса влизаха всички заразени, които:


- са изписани от болница (това можеше да стане след отпадането на симптомите и два последователни отрицателни PCR теста)


- са преминали задължителната 14-дневната карантина и са дали отрицателен резултат на PCR тест след нея.


След като тестът отпадна като задължително условие за излизане от изолация с аргумента, че след две седмици инфектираните вече не са заразни и при добро общо състояние могат да се върнат към нормалния си начин на живот, въпросът как държавата брои излекуваните стана по-сложен.


В отговор на въпрос на "Дневник" министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди тази седмица, че всеки заразен, който се лекува вкъщи и е минал 14-дневната изолация, се смята за оздравял. Той повтори тезата, че "след десетия ден пациентите не са заразни". Въпреки това, ако след изолацията човек реши да си направи контролен PCR тест (той е за собствена сметка - бел. авт.), е възможно резултатът да е положителен. Това ще означава, че е носител на заразата - въпреки че е малко вероятно да я предаде на друг - и подлежи на карантина за нови 14 дни.


Не е известно дали хората на домашно лечение след 14 дни автоматично влизат като излекувани в представяната статистика. Объркването се задълбочава и от факта, че поне три пъти в последните десет дни здравният министър публично приравни излекуваните само с изписаните от болница. "Днес имаме 875 излекувани души, които са си тръгнали от лечебните заведения за вкъщи", казва Ангелов в интервю на "Нова телевизия" на 10 ноември. Два дни по-късно докладва на министър-председателя в поредното излъчвано от джипа на Бойко Борисов видео, че "близо 5 хил. човека в рамките на една седмица са излекувани в лечебните заведения в страната" (колкото според Единната информационна система са излекуваните за периода - бел. авт.).


Какво става след "излекуването"


Според актуалната заповед на министъра на здравеопазването хората, които се лекуват в болница, се изписват по преценка на лекуващия лекар при редица критерии, след които са:

- намалели признаци на задух и кашлица
- не се налага кислородна терапия
- температурата е под > 37,8°C за 48 часа без да се взимат лекарства за тази цел
След изписването от болница пациентите трябва да са изолирани в дома за допълнителни 14 дни, като в края на периода отново не се изисква отрицателен резултат от PCR тест, за да се прекрати изолацията.


В отговор на въпрос на "Дневник" какъв е механизмът за проследяващо лечение след като COVID пациент е изписан от болница, проф. Костадин Ангелов отговори: "След изписване от болница усложненията не могат да бъдат контролирани от лекаря, тъй като той е в лечебното заведение. Има общопрактикуващ лекар и ако има някакъв тип усложнение, хората имат възможност да се върнат в лечебното заведение в рамките на 30 дни. Това е регламентирано".


Последствията от COVID-19


Макар че сериозният ръст на случаите на COVID-19 в България е едва от месец, медиците вече имат впечатления за последиците от болестта. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) са направили анализ на състоянието на хоспитализирани пациенти с коронаврирус след изписването им. Резултатите не са обобщени окончателно, но част от заключенията бяха коментирани публично.


Пред телевизия "България он еър" доц. Милена Енчева, ръководител на клиниката по пневмология и фтизиатрия, обяснява, че има нужда от проследяване на изписаните пациенти, дори и след като вече имат отрицателни резултати от PCR изследвания. В болницата приемат за наблюдение, изписани след тежко COVID боледуване и им правят кръвни изследвания, компютърна томография на белия дроб, функционални изследвания, за да установят последиците за дихателната система.


"В белия дроб това не чистата форма на пневмония, за която се говори. Една белодробна фиброза и засягане на съдовете под формата на васкулит (възпаление на кръвоносните съдове - бел. авт.), може би е причина за


честите емболични инциденти


(запушване на кръвоносен съд - бел. авт.)", казва доц. Енчева и посочва, че има пациенти, които правят инсулт.


В резултат от наблюденията си на над 30 пациента лекари на ВМА са заключили, че по-тежките изменения са при мъжете и боледуването при тежките случаи


"може да продължи месеци наред"


Пред агенция БГНЕС д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология към клиниката по вътрешни болести в болница "Св. Анна" в София казва, че дори месец след боледуването


"хората се чувстват отпаднали и имат симптоми"


"Страда сърцето на първо място предвид свързаността си с белия дроб. Така че COVID пациенти често имат влошаване на налични съдови и сърдечни страдания или изява на съдови и сърдечни страдания, за които не са знаели преди това", коментира лекарят пред медията.


В публикация на Световната здравна организация (СЗО) от септември се съобщава, че около 10% до 15% от заразените с коронавирус развиват остро заболяване, а обикновено хората се възстановяват за между две и шест седмици. COVID-19 може да доведе до продължително боледуване дори и при по-млади пълнолетни, както и при деца, които са без хронични заболявания.


СЗО цитира и проучване на центъра за контрол и превенция за заболяванията в Съединените щати, изводът от което е, че 35% от интервюираните по телефона пациенти с коронавирус не са възстановили предишния си здравен статус 2-3 седмици след като били тествани.


В края на октомври пък генералният директор на Тедрос Аданом Гебрейесус призова в Туитър правителствата по света трябва да познават дългосрочните ефекти от COVID-19 и да осигурят достъп до здравни услуги за тези пациенти.Съвети за боледувалите вкъщи


Пулмологът София Ангелова съветва хората, които са прекарали COVID-19 вкъщи, да продължават да приемат


аспирин до два месеца след като са били инфектирани


"Все пак се преживяли инфекцията, която протича с възпаление и на кръвоносните съдове и това е протекция срещу тромбообразуване", казва лекарят. По думите ѝ възстановяването от COVID-19 е индивидуално за всеки пациент, но по-бавно отколкото от грипа. Според д-р Ангелова хората не трябва да се тревожат, дори и да не се е възстановил вкусът след като са минали 14 дни от положителния тест.


"Симптомът, който трябва да буди тревога и да изисква спешно лекарска помощ, е задухът", твърди д-р София Ангелова и допълва, че в такъв случай


трябва да се измери сатурацията -


съдържанието на кислород в кръвта и да се прецени, дали е необходимо допълнително лечение. "Задухът може да бъде свързан с белия дроб, но може да бъде свързан и със сърцето. Затова обикновено след една такава преживяна инфекция, ако се задържа задух при покой или при физическо усилия, е хубаво да се насочи към кардиолог, обяснява пулмологът.


Доктор София Ангелова казва, че има пациент, боледувал от коронавирус, когото изпратила на скенер след приключване на лечението, въпреки че единственият симптом бил отпадналост. Това пулмологът определи като "несъществен симптом, който отзвучава с времето".


Основно д-р Ангелова съветва пациентите си, боледували от COVID-19 и от други дихателни инфекции, да правят


т. нар. дихателна гимнастика:


вдишва се през носа колкото е възможно, за да се изпълни белият дроб с въздух, след което се задържа за пет секунди, и "след това се прави фунийка с устните, през която бавно се издишва". Това упражнение се прави 10 пъти. Следващата стъпка е десет пъти да се запуши едната ноздра, през другата да се вдиша дълбоко, въздухът да се задържи и да се издиша през другата ноздра. Упражнението се повтаря и със смяна на ноздрите, така че да се направят общо 30 дихателни движения. "Дихателната гимнастика предпазва белия дроб от инфекции, тъй като вирусите и бактериите не обичат кислородната среда и пази белия дроб от фиброзиране", обяснява д-р София Ангелова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Всеки ден се чудя - защо се съобщават излекувани от COVID в България? Тук в Холандия никога не са съобщавали такава статистика...
  ами станАхте много ''специалистите'', кои да се чудите,а.......

  [email protected]
 2. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Абонирайте се и за телевизията на Слави - там гъмжи от експерте

  [email protected]
 3. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Отворих търсачка за ковид в ''дневник'', резултатът беше 3010 резултата за 10 м. по 10 броя на ден....

  [email protected]
 4. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  Сега е нащракала 1974 статии за ковид за 10 месеца, обновени по три пъти на ден, това са 5922резултата, на ден се падат по 19.7 статии на ден свързано с ковид.

  [email protected]
 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  А ако съберем всички медийни публикации е на такива и подобни специалисти - резултатът ще е повече от заразените.

  [email protected]
 7. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Поредният абсурд. В Ковид отделението в Свищов ската болница лекува ща е 1 сестра, влизат да и помагат кмет, зам. кмет, кинезетерапевт. Докторите там лекуват по телефона. Тези гербави недоразумения половин година спаха и ръсеха пари за рейтинг. Ковида си е ковид, но тези некадърно, корумпирани калинки трябва да бъдат наказани. На избори и от наказателната система

 8. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#8] от "nkk81":

  Някаква елементарна грамотност по БЕЛ няма да ти е излишна...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#8] от "nkk81":

  На избори ...
  -----------
  Ако преди три месеца беше сложено служебно правителство - тази неделя, би трябвало да са изборите, нали ?
  За 7/8 ли щяхте да гласувате или за триото, че да спрат вируса, който според тях е измислен ???

  [email protected]
 11. 12 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#8] от "nkk81":

  Ами радевчетата,дето в условия на пандемия и световна икономическа криза,само 6 месеца преди редовните избори тръгнаха на метеж,те как трябва да бъдат наказани?

 12. 13 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Нещо по същество? Трол о герберастки

 13. 14 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Мила ми госпожо, какво ви съобщава вашата позната от Нидерландия(не Холандия) едва ли има значение за България. Не цитирайте преди да сте прочели какво се съобщава в другите европейски(и не европейски държави), без първо да сте прочели. В Германия много стриктно се води и съобщава колко са заразени, оздравяли и починали за 24 часа. В САЩ също.
  Това е всекидневното съобщение на Роберт Кох Институт, Германия. Статистиката е от днес, 05 часа.

  RKI: Rund 275 718 aktive Fälle in Deutschland
  Den Zahlen des Robert-Koch-Instituts zufolge gibt es in Deutschland rund 275 718 aktive Corona-Fälle.

  Innerhalb von 24 Stunden meldeten die Gesundheitsämter 16 947 Neuinfektionen. Damit haben sich seit Beginn der Krise 790.503 Menschen in Deutschland mit Sars-CoV-2 angesteckt. 12 485 mit dem Virus infizierte Menschen starben demnach – das bedeutet ein Plus von 107 Fällen im Vergleich zum Vortag. Etwa 502 300 Menschen haben die Infektion nach Schätzungen überstanden. Das sind 9 200 mehr als noch einen Tag zuvor.

 14. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#12] от "uvtest":

  Стига с тоя Радев и тоя метеж. Радев ли управлява държавата или Борисов?
  Няма доктори, сестри, няма места в болниците, няма лекарства, няма план за действие - кой е виновен, президентът, е, и малко Мангъров.
  Ходи пий една хладка вода и поне в тази прекрасна сутрин спри да ръсиш опорки.

 16. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  Или как една жена каза се превърна в знаме на борбата с Борисов. Гешев, Пеевски..... поради що ги оставихте

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 19 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  За 7/8 ли щяхте да гласувате или за триото, че да спрат вируса, който според тях е измислен ???
  _____________________________________________
  Най-вероятно за МаяМа, за да прескочи 4%. Колкото повече антигерб елементи, толкова по-добре.

 19. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Вчера бях в София - палатките в ''триъгълника на властта'' са по-малко от варненските пред Общината...
  В Пловдив бях преди две седмици - там нямаше и една...само вечер се събират набори, да си пускат песни и да си сръбват...

  Най не се плашим явно въ в Варна .:)

  [email protected]
 21. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Любопитно

  До коментар [#19] от "nkk81":

  толкова по-добре.
  ---------
  За докторите, за болните , за кого Е толкова по-добре.???

  [email protected]
 22. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Радев и радевчетата извършиха престъпление спрямо българите.Когато народа,страната трябваше единни да се готвят за идващата втора вълна,когато правителството трябваше на спокойствие да планува мерки и от него да се изисква тяхното усилване и подобряване,те тръгнаха на метеж.Кому беше необходим той ,разбира се на фигуранта и руската пета колона,за да се докопат до властта.А кажи,кое от това не е вярно.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Весело

  До коментар [#14] от "joro4900":

  Да. Съобщават се бройките на хората, които са "преодоляли" инфекцията (überstanden), или "възстановените" от вируса (genesen), но се въздържат от употребата на думата "излекуван" (geheilt). Въпрос на терминология.
  Авторката пресолява манджата и предозира, в опит да критикува българската система, което щедро се подпомага от платформата на Дневник. Всяка попържня по нашите управници във Фейсбук, се преписва тук под някакво бомбастично заглавие, а авторът се представя, като някакъв корифей в нещо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 27 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Аз се чудя пък , защо се съобщават зарадените при условие, че 80 на сто не са болни и нямат повече симптжми от една лека хрема. Но така паника да има. За здравите мога да кажа, че няма болест която дори и да те излекуват да е гарантирано че не е увредила редица органи и системи които за в бъдеще да ти се отразят. Няма такава. Изписват те от болницата и ти викат здрав си, но след време може и пак нещо да се появи. Така че нищо по розлично.
  За болниците защо са на това дередже и защо няма персонал. Защото най трудно се краде ако се отпуснат пари за заплати, апаратура , консумативи. Просто защото няма как да дадеш половин заплата а другата да я скатаеш. Отпускат се пари за сектори където 50 процента се връщат обратно при тоя дето ги е дал и то под формата на консултански договори и фалшиви поддоставчици.
  Ето пример : на един момък 20 г. МЗ отпуска 2 мил за отглеждане на лозя. Момакът ги прехвърля на две фирми като основаншето е достовка на препарати. Същият ден фирмите ги връщат по банкова сметка на същия младеж. Той ги тегли в брой. При проверката няма лозя няма препарати и момакът гол като пушка. Но и 2 мил няма.

 27. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Добре, че не се докопаха
  - сега Славчо щеше да ни пее тъжни песни по БНТ, а триото да ръсят жито по улиците.............

  [email protected]
 28. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#23] от "uvtest":

  Как точно един протест с няколко хиляди човека спира правителството да планира и да се готви? На крив кур нали знаеш какво му пречи....
  Иначе - весел ден, времето е чудесно, разходка в планината.

 29. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  До коментар [#23] от "uvtest":

  а триото да ръсят жито по улиците.............
  --------------
  варено жито............

  [email protected]
 30. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Това, че здравната система има граници, е една тема.
  Това, че хората бяха надъхвани да се бунтуват срещу ограничителните мерки на правителството, е съвсем друга тема. Не ги смесвайте, в желанието си да оклепате тиквите и калинките и да излъскате имиджа на мятащите яйца.
  Хората не се заразяват масово, защото няма персонал в някои болници.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Весело

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Закостенял си Бастуне, палатките вече са издигнати на интелектуално ниво, "моя позната, която живее в Холандия", "мнението е от фб профила на автора", творбите на тайпи..... Ново агрегатно състояние му се вика.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  До коментар [#29] от "boevbisser":

  Бисер Боев, цяла Европа така изпланира тактиката, Боце само преписва от началниците. Опитайте се да вдигнете поглед от тиквата в краката си и се огледайте по-широко. Омразата заслепява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "nkk81":Ами радевчетата,дето в условия на пандемия и световна икономическа криза,само 6 месеца преди редовните избори тръгнаха на метеж,те как трябва да бъдат наказани?
  —цитат от коментар 12 на uvtest


  Подминавам поредното споменаване на абсурдната характерна за диктаторските режими инсинуация за някакъв "метеж". Че кога по-навременно е изгонването на едно накадърно правителство, освен по времето на пандемия и световна икономическа криза? Иначе, показателно, че ти се ще преследване на политическите противници. Нямам съмнение, че гербавите и до там ще стигнете. Открито, имам предвид, щото отдавна преследвате политически несъгласните по един или друг начин.

 37. 38 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Поредната нищо не казваща статия.
  Въпрос на гледна точка. Човек не боледува от Ковид. Вирусът предизвиква заболявания, като пневмония.
  Но, ако се погледне по детски, може да се смята така:
  ПСР установява Ковид - човек е болен.
  ПСР установява липсата му след време - не значи ли, че е излекуван?

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":Това, че здравната система има граници, е една тема. Това, че хората бяха надъхвани да се бунтуват срещу ограничителните мерки на правителството, е съвсем друга тема.
  —цитат от коментар 33 на Незнайко в Слънчевия град


  Такива течения има във всяка държава, но в България протестите ни най-малко не се характеризираха с това. Но пък забелязвам, че глашатаите ви по телевизиите са подковани да повтарят тая теза. Нямам съмнение, че любимото правителство работи с тесни спевки, със задължителни опорни точки, и това е една от тях. "Абе зле е положението, ама те що протестираха".

 40. 41 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3036 Весело

  До коментар [#33] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Важно е да не се смесват темите, съгласен. Хората се бунтуваха срещу управлението на Борисов, а не срещу ограничителните мерки, или поне аз така разбирам нещата. Ръстът в случаите е от средата на октомври - тогава протести вече на практика нямаше, но учениците и студентите започнаха занятия.
  Правителството имаше 6 чесеца да се подготви адекватно за новата вълна в пандемията - подготви ли се, ти си отговори, като гледаш тоталния хаос в момента. Никой не му е виновен на Борисов, цялата власт е в него.
  Край на коментарите от мен - отивам на разходка. Весел ден на всички.

 41. 42 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Това е полезна статия, показваща още веднъж колко са смотани ГРОБ

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Весело

  До коментар [#34] от "дерибеев":

  Евалла :)

  [email protected]
 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":Това, че здравната система има граници, е една тема. Това, че хората бяха надъхвани да се бунтуват срещу ограничителните мерки на правителството, е съвсем друга тема. Не ги смесвайте, в желанието си да оклепате тиквите и калинките и да излъскате имиджа на мятащите яйца. Хората не се заразяват масово, защото няма персонал в някои болници.
  —цитат от коментар 33 на Незнайко в Слънчевия град


  Хората се заразяват , защото са по дискотеки , нали?

  Иначе за "оздравяването" е хубаво забелязано.
  Как оздравяват , без да са били болни?

 46. 47 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Вчера забих гадже, но ударих греда.. Иска ми тест...
  Вече и нормален секс не се прави,само извратен с маски, Ко19 и Артикул 13

 47. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Първо да питам защо пак ми навирате в лицето поредната държава в която било едикакси па ние видиш ли като сме по-прости, що не правим и ние така. Имам много близък в Холандия и мога да ви кажа, че е същата вакханалия като тук, с тая разлика, че там не са такива паникьори и средния нидерландец ПЪРдон дневник хич и не я чете тая статистика. Спазва ГОРЕ ДОЛУ мерките, а те изобщо не са драстични и чака да мине. Не се и шашка толкова че може да умре, са...ако умре умре.
  Второ, защо говорим само за хората били в болница? В края на краищата, само 20% от преболедувалите влизат в болница.
  Трето всички тези усложнения без депресията са усложнения, които могат да се случат след всяка пневмония. Нерядко и елементарен грип ме е държал по 10-12 дена със симптоми и месец след това съм усещал че не мога да достигна предишната си форма и издържливост.
  А депресията ни я докарвате основно вие медиите и некадърната система щото....не е лесно 15-20 дена всяка сутрин да се будиш с мисълта, че МОЖЕ да се усложниш и ако се случи, няма кой да ти помогне и до края на седмицата ще си под земята.

 48. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Поредната нищо не казваща статия.Въпрос на гледна точка. Човек не боледува от Ковид. Вирусът предизвиква заболявания, като пневмония.Но, ако се погледне по детски, може да се смята така:ПСР установява Ковид - човек е болен. ПСР установява липсата му след време - не значи ли, че е излекуван?
  —цитат от коментар 38 на taratanki


  А защо само хора с тестове отиват , към "оздравяли"?
  Според проф.Витанов от НОЩ заразените , до сега са поне 300 000.

  Значи и оздравелите , са стотици хиляди!

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "#ОСТАВКА":

  Това дори не е статия, а е просто едно мнение от Фейсбук на човек, който не знае за какво говори, но мнението му е в унисон с редакционната политика на Дневник. ГЕРБ са смотани, но точно пък такива не по-малко смотани мнения трудно могат да докажат, каквото и да било. Борисов доказва, че е неадекватен всеки ден с изцепките си от прословутата джипка. С пълното си безсилие пред кризата. Но не и с глупавото лично мнение на ЕЖК от Холандия, пардон, Нидерландия. Не падайте до ниво на посредственост типично за средния гербер.

 52. 53 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Поредната Кака която има проблем на недоказалс се в Чужбина. Комплексите изпъкват в тази статия и някой търси Медийна изява. Този Вирус е Медиен дава изява на Всеки който подкрепя Илюзията.

 53. 54 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  Просто "моя позната, която живее в Холандия" не е очаквала, че в същото време посланика на Нидерландия ще дава интервю по тв. Та в него казва правим същото като вас, броим числа и с леките мерки от пролетта няма да стане

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#55] от "ike57672312":

  Стига с тоя кур бе, кура е за всички нас с 200, каквото и да си запалиш тука, кретен

 57. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Весело

  До коментар [#42] от "#ОСТАВКА":

  Те че са смотани, няма спор. Но тези дето напират да ги сменят, са още по-смотани, а методите им са наивно посредствени. С преписване на мрънканици от Фейсбук, WTF?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Причината, е че в Европа, нямат задължение да се докладват оздравелите от болниците, защото са лични данни и повече работа.
  При нас се докладват, дори в пролетта правеха на всички по два теста на края. Потвърждаващи тестове в Европа на хора на домашно лечение не са правени никога. Така че това е причината, не е са последствията.

  Реално трябва да се съобщава, за изчистени от вируса, или незаразни, не за оздравели.

  Оздравяването при някои ще е с месеци, за други не се знае дали и кога.

 65. 66 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":Радев и радевчетата извършиха престъпление спрямо българите.Когато народа,страната трябваше единни да се готвят за идващата втора вълна,когато правителството трябваше на спокойствие да планува мерки и от него да се изисква тяхното усилване и подобряване,те тръгнаха на метеж.Кому беше необходим той ,разбира се на фигуранта и руската пета колона,за да се докопат до властта.А кажи,кое от това не е вярно.
  —цитат от коментар 23 на uvtest


  Лай от хора на къса каишка и ПКП е престъпление!

 66. 67 Профил на www
  www
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поредна статия плашилка. Авторът не е наясно какво е усложнение. Задухът се задържа по-дълго след повечето респираторни заболявания. Сгрешен е дори периода на карантината - той е 10 дена! Единствената полезна инфо е обяснението за дихателни упражнение което предполагам не се знае от повечето хора. Дневник да няма дневна норма статии с плашене за КОВИД?

 67. 68 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 678 Весело

  Депресия 😂 Забравили сте да добавите и белезите от тежката черепно-мозъчна травма и трахеостомията като трайни увреждания от вируса 😂

 68. 69 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 39 Неутрално

  По-добра дихателна гимнастика е, когато съчетаеш дишането с активни движения, примерно отвеждаш ръцете, при което гръдната клетка се отваря и едновременно вдишваш, после ги прибираш и издишваш.

  Иначе аз за излекуван от ковид още не знам, виж оздравелите сме много, но за вируси лечение никога е нямало и сигурно няма да има. Оставям настрана глупаците, които пият антибиотик всеки път като ги заболи гърло и си мислят, че правят нещо...

  всичко е суета, Боку ни обра
 69. 70 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#49] от "simChо":

  Ми щото не ги знаем колко са

 70. 71 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Тая позната у Холандия да не е Даниела Горчева?
  Тая е абсолютно психясала , който си е имал вземане - даване с нея у фейса знае.

 71. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#69] от "soy41616606":

  Да ама ето че и дофтуто това прави - я земи тоя антибиотик за всеки случай да не стане бактериална инфекция

 72. 73 Профил на cnx5664o673
  cnx5664o673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абсолютна глупост е да се отчитат като "оздравели" лица, само заради отрицателния тест. При много от заразените болестта продължава с месеци. Просто да включат и актуален брой на всички живи носители на вируса към статистиката.

 73. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Абсолютна глупост е да се отчитат като "оздравели" лица, само заради отрицателния тест. При много от заразените болестта продължава с месеци. Просто да включат и актуален брой на всички живи носители на вируса към статистиката.
  —цитат от коментар 73 на cnx5664O673


  А дали е "носител на вируса" , щом е с отрицателен тест?
  Че то може , тогава, да се твърди , че "носители" са 3 - 4 милиона , или пък да се вземе друга цифра.

 74. 75 Профил на dvbsjsjadjasdasdjas
  dvbsjsjadjasdasdjas
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Много ми се иска някой журналист да попита представители на правителството / щаба как биха коментирали следните прогнозни графики, базирани на математически анализ спрямо сегашните нива на зараза и предприетите мерки по държави:

  България: 13,957 смъртни случая от Ковид-19 към 1 Март, 2021
  https://covid19.healthdata.org/bulgaria?view=total-deaths&tab=trend

  За сравнение, може да се видят прогнозите за обща смъртност от вируса на съседни държави до 1.03.2021: Гърция (2,363), Северна Македония (2,907), Сърбия (9,426).

  Какво мислят от щаба и правителството за тези прогнози? Биха ли се ангажирали с мнение, че спрямо сегашните мерки, те не биха се сбъднали, и ако не — защо не смятат за нужно да вземат някои от допълнителните предприети в съседните държави?

  В графиката се вижда двойно по-ниска прогнозна стойност на смъртни случаи при въвеждане на задължителни маски на всички публични места (вкл. навън) — 7,267 смъртни случая срещу 13,957 със сегашните мерки. С колко процента от правителството и щаба смятат, че въвеждането на задължителни маски навсякъде ще намали смъртните случаи в страната? Ако процентът е висок, каква е причината да не приемат тази мярка?

  Знам, че за съжаление помним за доста кратко, но нека се пробваме към февруари / март пак да погледнем тази графика и да сравним. Между другото тези прогнози, от момента в който ги следя са доста точни, и ако има отклонение, то е към по-лошо.

 75. 76 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#49] от "simChо":Ми щото не ги знаем колко са
  —цитат от коментар 70 на taratanki


  Знаем ги Колко са!
  "Излекуван" е този , който е ЛЕКУВАН и си е жив и здрав.

  Или няма кой да сметне?

 76. 77 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Причината, е че в Европа, нямат задължение да се докладват оздравелите от болниците, защото са лични данни и повече работа.При нас се докладват, дори в пролетта правеха на всички по два теста на края. Потвърждаващи тестове в Европа на хора на домашно лечение не са правени никога. Така че това е причината, не е са последствията. Реално трябва да се съобщава, за изчистени от вируса, или незаразни, не за оздравели. Оздравяването при някои ще е с месеци, за други не се знае дали и кога.
  —цитат от коментар 65 на devdimi


  "Дневник" бе заострил вниманието на всички ковидно-ориентирани хора , към случая на Кристиано Роналдо.
  "Как ли ще се възстанови от Ковид?" кахъряха се в Редакцията.

  Оказа се - не е сложно..
  Четвъртък е имал отрицателен тест следобяда , петък - тактически занимания и лека тренировка , събота - два гола на "Самодория"!

  Това е истината!

 77. 78 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ":

  Абе умньо,
  Кога било по-подходящо да сменяш правителство - по средата на криза ,нали???
  Къде ви продават дипломите, не за висше , а за 8 Клас на подобни некадърници?
  Тва умнокрасивите , толкова сте се омаяли от съзерцание на пъповете си , че сте загубили представа за ситуацията около вас.
  Омаяни мамини синчета, дето един ден не сте работили някаква работа срещу заплата.
  като ви спрат грантовете , гладни ще мрете, щото за нищо не ставате!

 78. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":Просто "моя позната, която живее в Холандия" не е очаквала, че в същото време посланика на Нидерландия ще дава интервю по тв. Та в него казва правим същото като вас, броим числа и с леките мерки от пролетта няма да стане
  —цитат от коментар 54 на дерибеев


  "Леки мерки от пролетта"?
  Когато хората не смееха да влезнат в парк?
  За един ден - в Пловдив имаше 92 човека глобени с по 5000 лева!

  Полицията пипаше здраво!
  Съседи не смееха да се поздравят пред входовете - Нашата Полиция връхлиташе , като ястеб!

  А Блокадата на Банско?
  Помниш ли, как вечерта изневиделица жандармерията зактанчи улиците?
  Стотици хора , останаха по улиците и спаха в колите , при минус шест градуса!

  Така се прави!

  Мерки, бабам! Ей как беше..

  Де го старият Ковидизъм?!!

 79. 80 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сенсей НАНАЙ":

  Попитах те, ама се изсули като,,, кажи какви са дипломите на сенсея ти Хр. Иванов и как с тях превъзхожда управляващите в момента.
  Като много по образован и кадърен, щото е работил в най-големите фирми през времето, докато е бил министър, или това му е единствената работа през живота му , за която е получавал заплата?
  Отговори бе,не мълчи като пукал!

 80. 81 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Леле колко бяс и пяна от гербави трололупи...
  Ще се окаже накрая, че тия детски дето вече няма да са за всички са налети в тролфермите и те, макар опорката да е, че са за лекари и полиция.

  А статията е невъзможен турлюгювеч, бъркат се с лекота съвсем различни неща.
  И в хаоса не става ясно за статистика ли иде реч, за заболяване ли или за инфекция/санитарен контрол.

  Статистиката всеки си я гласи как му дойде, едни отчитат едни показатели, други - други и накрая хаос.
  Инфекциозния статус на отделен индивид, не е заболяване... между инфекция с вируса - Сарс-Ков-2 и боледуване от заболяването Ковид 19 има огромна разлика.
  Самото заболяване и протичането му е ясно ограничено от началото на процесите в организма, до края им.
  Увреждания/усложнения настъпили по време на боледуването водят или усилват съвсем други заболявания.
  И излекуване/оздравяване от едно заболяване (ковидя), не означава автоматично, че пациента е излекуван и от другите си заболявания (ако е бил с диабет например, ще чакаме ли да му излекуваме диабета, че да пишем излекуван от ковид).
  Ама объркването на тия понятия води до безумни статии и спорове ама той от това заболяване ли умря или от предизвикания от усложнението му инфаркт например.
  Хайде стига сме бъркали понятията и ситуациите.
  Щеше ли да умре, ако не го бяха бутнали с 90 на улицата... ма той не умрял от удара, умрял от вътрешни разкъсвания... глупости на малки бозави квадратчета.

 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Всеки ден се чудя - защо се съобщават излекувани от COVID в България?
  —цитат от коментар 0 на др Бурла


  Въпросът който тревожи др Бурла не е ключът от бараката. Другаде е заровено кучето : защо всеки ден ни съобщават за излекувани само от Страшния, но не и от останалите болести? Българският народ е в пълното си право да бъде ежедневно информиран примерно за излекуваните от трипер.

 88. 89 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Без претенции за представителност на проучването, проверявам и за Германия, Белгия, Англия - числа за излекувани не се съобщават. Чехия обаче съобщава, така че България със сигурност не е единствената страна, която подава такава информация на официалния си портал.
  *************************************************

  Не знам какви официални портали е проверявала загрижената дама, но само един поглед в световната банка данни за ковид https://www.worldometers.info/coronavirus/
  показва, че нещата не са баш така. От всички европейски страни , само Холандия, великата някога Британия, Швеция и Испания нямат обявени данни за излекуваните. Всичко останали, в т.ч. споменатите Белгия и Германия, посочват стойности. А посочените за пример необявяващи данни страни имат катастрофално по-лоши показатели от нашите в областта на смъртността от ковид.
  Дамата определено е съвременен модел, намаана и неособено интелигентна, за да проучи нещата смислено и без да става за смях. Да пита г-жа Бурла, ако не вярва в това ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 89. 90 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  До коментар [#80] от "amanotwas":

  Е как да се превъзхождат, като Ицко си е от тях, патерица, при това много успешна

 90. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Без претенции за представителност на проучването, проверявам и за Германия, Белгия, Англия - числа за излекувани не се съобщават.
  _________________________________________________

  Съобщават, при това ката ден, ама явно някой тук иска леко да ни поизлъже!
  Ето

  Fälle
  Gesamt
  Deutschland
  Fälle
  799.733 (общо инфицирани)
  +22.461

  Genesen (оздравяли)
  498.996

  Todesfälle (починалис корона вирус)
  12.511
  +178

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98 Профил на cnx5664o673
  cnx5664o673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "simChо":

  А къде изобщо е ставало въпрос за носители с отрицателен тест? Ти български разбираш ли?

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK