Захариева: Северна Македония не е готова за преговори с ЕС

Екатерина Захариева

© Велко Ангелов

Екатерина ЗахариеваАко България си затвори очите за това, че Северна Македония продължава да следва идеологията, чието начало е поставено от Сталин и Тито, това би било от полза за Москва. Така министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира пред Би Ти Ви версията, че като спира процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС, България работи в услуга на Русия.


На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението за евентуалното начало на преговорите. Захариева каза, че на него България няма да каже "да".


"Тяхната идеология продължава да се развива, както е замислена от Тито и Сталин. Затваряйки си очите, вършим работата на Москва", каза българският външен министър и даде за пример факта, че в Скопие кметът - член на управляващата партия, е организирал честване на годишнина на комунистическия диктатор на бивша Югославия Йосип Броз Тито, а хората, които се изказват за сближаване с България, се обявяват за национални предатели.
"Не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията, за да започнат преговорите", каза Захариева и напомни българската позиция: Скопие не изпълнява в цялост договора за добросъседство, подписан през 2017 г., цялата държавна политика е базирана на омраза към България и нейния народ, а дейността на историческата комисия е прекратена едностранно. "Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат, но не сме съгласни правото на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското", добави тя.


Няма как на този етап да кажем "да", подчерта министърът. И добави, че България е с отворена ръка към Северна Македония. Член на ЕС е България и едва ли друга членка на ЕС ще положи толкова усилия, за да помогне на Скопие да измине пътя към ЕС, каза външният министър. "Не сме врагове, искаме да помагаме, но не за сметка на България", увери тя, но и подчерта, че "няма как на тази кръгла маса (на ЕС-бел.. ред) да седнат две държави, които имат нерешени въпроси.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK