На живо

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Цветелина Белутова
Още денонощни аптеки, лекарства без рецепта на щандове в търговските вериги за храни, студенти по педагогика в детските градини - това са част от идеите, обявени днес от професионални сдружения. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че като дойде сезонният грип през януари- февруари ще се премине към е-обучение. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова да приемем да се лишим от някои права, за да си ги върнем много скоро, а вицепремиерът Дончев очаква най-тежкият натиск на пандемията да е през декември.


"Дневник" проследи на живо развитието на събитията около разпространението на коронавируса.
Актуални официални данни за България вижте тук.
Карта за разпространението в света вижте тук.

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав Дончев


Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е през декември. Тази прогноза направи в интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. "Досега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространението. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки", поясни той.


Основният фокус на проектобюджета за 2021 г. са антикризисните мерки – допълнителните разходи за системата за здравеопазването, допълнителни социални разходи, допълнителни разходи в подкрепа за бизнеса, каза вицепремиерът. " Тук изкуството беше как да се комбинират традиционните приоритети заедно с новите предизвикателства", добави той.


Има мерки, които са извънредни – 1000 лева допълнително за всеки лекар и медицинска сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е необходимо. Поне към момента тя се покрива на 100% със средства от Европейския социален фонд. Това е европейско финансиране. Беше проявена цялата възможна гъвкавост, беше използван всеки възможен източник на финансиране, за да може всички системи, в това число и здравната да бъде толкова финансира, колкото има нужда", казва вицепремиерът.


Капацитетът на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен към момента е запълнен. Затова ще бъдат разкрити легла за пациенти с COVID-19 на територията на Държавната психиатрична болница и в бившата белодробна болница, съобщи при посещението си в града министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


През следващата седмица ще бъде направена профилактика на кислородната инсталация, която е на територията на бившата белодробна болница, след което там могат да бъдат разкрити допълнителни 40 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, като при нужда за консултации ще се използват лекарите на областната болница.


В съседните на Шумен области има готовност за разкриване на допълнителни легла за пациенти с COVID-19 при необходимост.

Студенти по педагогика да помагат в детските градини

Студенти по педагогика да помагат в детските градини, а времето, отделено за това, да се зачита за педагогически стаж, предлага Съюзът на работодателите в системата на народната просвета. Детските градини от началото на епидемията до днес са изправени пред сериозни затруднения, а учителите са претоварени, се казва в обръщение на организацията.


Няма заместници, нито в пенсионна възраст, нито нередовни учители, което изправя детските градини пред невъзможност да се осигури адекватна грижа за децата. При отсъствие на помощник възпитател не може да се осигури навреме поддържане на санитарно-хигиенните изисквания и подкрепа за учителя при организиране на дейностите в групата. Не може да се осигурят заместници, защото работата на помощник възпитателя е нископлатена и липсват желаещи, се казва в обръщението.

Костадин Ангелов

© Георги Кожухаров

Костадин Ангелов


Време е за стягане на цялата система, пълно разбиране на мерките и работа на всички като един екип. Това заяви пред журналисти в Шумен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети града, за да се запознае с трудностите на болницата там при обслужването на пациенти.


"Много внимателно трябва да се правят промени в системата и много внимателно трябва да се опитваме да решим всички нерешени до момента проблеми в системата на здравеопазването. Много съм сдържан по отношение на извършване на реформи в състояние на криза, в която се намираме, защото нямаме времето и ресурса да направим оценка на цялостното въздействие върху цялостната система", каза Ангелов запитан за мнение по предложението на Българския лекарски съюз да се разреши продажбата на лекарства без рецепта в магазините за храни.


Системата трябва да е стегната, да удържа на натиска, добави той и призова хората да спазват мерките за изолация.


Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Трима депутати от БСП, които са лекари по професия, ще помагат в болниците в Свищов, където няма нито един лекар в ковид отделението, и в Шумен, където също има остра нужда от лекари. Това съобщи във "Фейсбук" лидерът на левицата Корнелия Нинова.


Това са проф. Георги Михайлов, Илиян Тимчев и Десислав Тасков. Решението им е съгласувано с министъра на здравеопазването.


ГЕРБ пък съобщи, че близо 50 членове и симпатизанти на партията са дарили кръвна плазма в рамките на кампанията, започната в понеделник.

Изпитните теми може да се намалят, но не и на учебните програми

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев


"Нулева е възможността за нулева учебна година" - с тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР хода на учебния процес в епидемична обстановка.


Министърът предложи да не се абсолютизират резултатите от анкетата на учителския синдикат към "Подкрепа", според които учителите предпочитат да работят онлайн. Каза, че се е допитал до по-многобройната структура на другия синдикат - КНСБ, където анкетите сочели друго.


Най-вероятно към онлайн обучение изцяло ще се премине през месеците януари и февруари, когато е най-силно разпространението на грипния вирус, на който децата са по-податливи.


Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано.


Красимир Вълчев,

министър на образованието


Въпрос и на ценностен избор е оставането в клас присъствено, каза Вълчев, припомни, че това е изборът на Франция, Германия, Великобритания и добави, че е препоръчал учителите с ТЕЛК да излизат в отпуск. "По-добре частичен учебен процес, отколкото никакъв", подчерта той.


По думите му изоставането с усвояването на учебния материал ще се преодолява както с отпадането на обичайните грипни ваканции, така и на времето за екскурзии. Обмисля се и вариант за "доучване" в началото на лятото, но не за всички ученици, а само където е необходимо. .


Редуциране на изпитните теми е възможно, но не и на учебните програми", каза Вълчев.

Пътеката за Covid-19 не е достатъчно финансирана. Плаща се по 1200, а един пациент струва 1400 лева, коментира пред БНР д-р Христо Мазнейков, управител на частната МБАЛ "Св. София". Наскоро той предложи на държавата за безвъзмездно ползване нова сграда на лечебното заведение с 400 легла за лечение на болни от COVID-19. Целта е те да бъдат събрани на едно място, за да се избегне разнасянето на заразата сред други пациенти и сред медици.


"Вместо в 20 болници да се сложат по 20 легла, да концентрираме пациентите в една болница за 400 болни - там ще бъде събрана и нужната апаратура, целият ресурс", каза той днес и подчерта, че не иска нищо, а прави предложението си в обществена полза.

Според данните към днешна дата в болници се лекуват се намират 5166 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 295 са в интензивни отделения.

Словакия от утре ще изисква PCR тест на влизане

Службата за обществено здраве на Словакия въведе нови изисквания за влизане, престой и транзитно преминаване през страната, които от утре важат и за пристигащите от България, се казва в съобщение, публикувано на Единния информационен портал..


Пристигащите след 7 ч. на 16 ноември трябва да притежават документ за отрицателен PCR-тест, направен в рамките на 72 часа преди влизането в страната.


Ако не си е направил тест, пътуващият трябва да се регистрира на сайта http://korona.gov.sk/ehranica, предварително или най-късно при влизане, и да остане в домашна изолация до получаване на отрицателен резултат от RT-PCR теста или в продължение на 10 дни.


Транзитното преминаване през словашка територия е в рамките на 8 часа без спиране, с изключение за зареждане с гориво.


Засега не се предвижда затваряне на гранични пунктове. Властите ще извършват проверки на случаен принцип за спазването на задълженията, произтичащи от това постановление, предимно през часовете на интензивен трафик на границата.


Глобите са в размер до 1000 евро при плащане на място или 1659 евро – по банков път.

Лекарският съюз настоява за повече денонощни аптеки

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Велко Ангелов


Българският лекарски съюз настоява за спешни нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната, сочат данните на съюза. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.


Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов достъп, пише съсловната организация на лекарите.


Лекарите напомнят, че в началните стадии на болестта, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.


По примера на високоразвитите държави съюзът предлага още медикаментите без рецепта да може да се продават в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.


"След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната", пише лекарският съюз.


Актуални официални данни за разпространението на коронавируса в България вижте тук.
Карта за разпространението в света вижте тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Вярно е. Липсата на достатъчен брой денонощни аптеки винаги ме е шокирал. Впечатлението е, че в страната не живеят хора, а роботи и те нямат нужда от аптеки.
  И също така беше изненадващо, че почти всички лекарства се продават по лекарско предписание.

  "Чуждестранен агент"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Неутрално

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  Нали ревяхте за пазарна икономика, бе ?
  Що не отвориш аптека и да чкаш 5 клиента от 22 до о8 часа, а , че да изкараш 4,87 лева , а ???

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  че да изкараш 4,87 лева , а ???
  ----
  И да платиш 9 лева за ток ???

  [email protected]
 5. 5 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Вярно е. Липсата на достатъчен брой денонощни аптеки винаги ме е шокирал. Впечатлението е, че в страната не живеят хора, а роботи и те нямат нужда от аптеки.И също така беше изненадващо, че почти всички лекарства се продават по лекарско предписание.
  —цитат от коментар 1 на putinxujlo


  Ако беше така нямаше да изкупят аптеките (с фалшив дефицит на лекарства от олигопола)! В момента аптекарската олигархия така е облажила,че може да прокара лобисти за онлайн аптеки с денонощни доставки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Нали ревяхте за пазарна икономика, бе..
  ▪️▪️▪️▪️
  :)))))
  Ти кога при соца виждал изобщо денонощн аптеки?

  "Чуждестранен агент"
 8. 8 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Аптеките са мафия в България (то кое не е мафия в България). Аптекарите ги принуждават да правят неща, които са незаконни. Имам позната аптекарка, която напусна, защото не беше съгласна с това, което я караха да прави.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Любопитно

  До коментар [#8] от "anonim440":

  За "Марешки" ли е работела?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  В прованса. Тогава още нямаше "Марешки".

 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Току-що проверих, че в България има най-много аптеки на глава от населението в ЕС, но само 0,8% са денонощни, т.е. 30-тина. В Германия са 2000.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  А магистър фармацефти откъде ,а кой ,ще плаща за нощният труд /при 7-8 пъти по малка натовареност на обекта? Лекарският съюз май се е откъснал от редовите лекари.
  Първо да направят така ,че редовите лекари да не работят над нормата за извънреден труд/дето я им се плати със жълти стотинки я не/ пък тогава да мислят за аптеките.
  Аз не мога да разбера защо кварталното магазинче ,ще го дебнат за неспазване на КТ а в болниците се работи над законните часове.

 13. 13 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1023 Неутрално
 14. 14 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Идеята е добра.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Идеята е идиотска.
  Та нали всичко отива към въвеждане на ковидистичен вечерен час!

  След 23 часа - никой да няма право да е по улиците!
  Мерки!

  Който се шматка - 5000 глоба!

  Че то почти в целия ЕС ще е така!
  За какво да стоят отворени аптеките?

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Е, ти голям пример даде, от преди 30 години...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  До коментар [#7] от "putinxujlo":

  Да ти ги изброя ли?

  [email protected]
 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  От "Красно село" ходех до денонощната на кръстовището на бул. "Борис III" и "Околовръстно шосе" да купувам лекарства, когато се налагаше. И един ден открих денонощна на ъгъла на бул. "Гоце Делчев" и ул. "Дойран".
  Удобно е да има наблизо денонощна аптека.

 18. 18 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Нещо такова...

 19. 19 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  че да изкараш 4,87 лева , а ???
  ----
  И да платиш 9 лева за ток ???
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  4,87 лекарство?
  Ти купуваш само аналгин ли по аптеки?
  Стига бе:)) Ти откога, като работник на фотографическо изкуство, станал икономист и предпринимач?

  "Чуждестранен агент"
 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Любопитно

  До коментар [#7] от "putinxujlo":

  Ти кога при соца виждал изобщо денонощн аптеки?
  ---------
  В оКРайна нямаше ли ?
  Щото във Варна - в ''Народно дело'' ги пишеха - дежурните аптеки, скъпа товаришке...

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Сигурно са взели такива ''специалисте'' като putinxujlo да им правят програмите !
  ЧууууУхте ли я, бе ?
  ''Липсата на достатъчен брой денонощни аптеки винаги ме е шокирал..''

  [email protected]
 22. 22
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 23. 23 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ъъъъ? Как ще помогнат аптеките като лекарство няма? Естествено лекарство за вируси (да наистина тези с ХИВ и херпес са на поддържаща терапия, но не е като да ти протече чурката, да пиеш антибиотик и да се излекуваш), та да ви светна откак има медицина лекарство за вирусни инфекции няма, не знам защо сте изненадани.

  Ковида като ме хвана 3 дни си пих парацетамола, на 4тия спрях (както е и правилно) и температура вече нямаше. Не е забавно, болнавите ги удря в дроба, при мен и семейството ми стигна само до обонятелния нерв. Наистина имунният отговор е доста сериозен, има и обриви, нов вирус е. Но не мога да разбера какво "лечение" очаквате да има, освен симптоматично и кислород за тежките?

  Наистина не разбирам, колеги студенти в МУ си говорят неща от сорта на "с кой антибиотик да се заредя" и тн. Не мога да чатна логиката. Набийте си в главите, че лечение за такива инфекции НЯМА и няма и да има... не искам повече да обиждам, но хипохондрията и чакането да умреш са адски вредни, както и когато приемаш химия, която не помага, тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО вреди, това е медицината, това е тънкостта да претеглиш риск и полза, продължавайте да гълтате антибиотици всеки път като ви заболи гърлото и после защо не работели като се наложи наистина...

  всичко е суета, Боку ни обра
 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Нет другарю фотограф, в Москва тези денонощни аптеки на всеки ъгъл.
  И за Украйна. За теб, българин (в което се съмнявам) каква е разликата от това, което се случва в Украйна? Само ще ти напомня, че за разлика от съседите си, славяните (и България също), те не толерираха крадци и бандити на власт и в един прекрасен ден излязоха и ги изпратиха в миналото.:)
  А ты терпило социалистическое:))

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#14:"simChо"][/quote]

  Остави аптеките на мира.

  Кажи как е към Севлиево и какво става с лъжичката.

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3019 Весело

  До коментар [#16] от "karabastun":

  Да ти ги изброя ли?
  ▪️▪️▪️

  Да, изброй ги!

  "Чуждестранен агент"
 27. 27 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 775 Любопитно

  Ти да видиш!
  БЛС и на фармацефтите взеха да дават акъл!
  Що ли първо не се погрижат за БАРДАКА с достъпа до лекарски преглед, щото като начало, дори и без рецепта е редно на хората да им се даде насока от лекар за каквато и да е терапия.
  Нещо за денонощни дежурства на лекари? Или всички биват препращани към Пирогов, а тамошни началник обикаля пътищата в джипката на Шопара!
  -----
  БЛС са доста услужлива патерица на управляващата мафия.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#23] от "soy41616606":

  Ми и аз съм го написал.
  Три дена три лека три лева.
  Но й добра ми майчица дето когато имаше три антибиотика на кръст.
  Ми е давала предписан антибиотик точно два пъти.
  По добре маме чаршаф напоен с оцет и вендузи.
  И сега като се промъкна Витко Ковидко доброто старо тяло му еба Вък майкята за три дена и вече няма ни вест ни кост от него.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Весело

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  95% ще отговорят, че си почиват
  ------------
  Нее ще кажат , че разпускат :)

  [email protected]
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  Идеята е гениална предвид, че забраниха на нормалните работещи хора ( с деца и отговорности) да стъпват в аптека през светлата част на деня

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Също така да ви светна в БГ от едно време с логиката "като се разболееш пий антибиотик да те пресече", и 3 дневните курсове, и писане на антибиотици на поразия, сега работят слабо. Отделно млад човек, разболял се, отива на лекар и лекарят му пише един, втори и трети антибиотик, без никаква индикация за бактериален процес, накрая човекът оздравява, но биомът в червото му трябва 1 година да се възстанови, а той е отговорен за правилния имунологичен отговор и човекът продължава да се разболява...
  Отделно ако наистина му се наложи антибиотично лечение в последствие е много възможно да не сработи...

  Какво става в Норвегия - антибиотик само в наистина крайни случаи, и то за минимум 10 дни. Освен това пеницилиновите инжекции още се ползват за хора на умирачка, и работят, а в България абсурд да излекуваш с пеницилин нещо, заради високата резистентност.
  Ако там лекар ти смени 3 антибиотика, без да има доказана бактериална инфекция, и след това оздравееш, но получиш разстройство, отиваш при застрахователя, той те компенсира, и на следващата година на този лекар му прасват непосилна застраховка, защото представлява риск, и приключва с кариерата. В България последици за такива лекари няма. Така е със всички професии, затова хората са много внимателни с работата си.
  Както се оказва, може да има малък процент съвестни, но огромната част от хората не започват да работят съвестно, ако не са наясно, че иначе ще ги ударят в джоба.

  Та като ви хване вирусът НЕ ПИЙТЕ АНТИБИОТИЦИ, защото заради тази южняшка хипохондрия в аптеките ги няма за наистина нуждаещите се, защото Бай Х*й решил да се "запаси" и джипито казало "вземи си азитромицин" по телефона, за щастие мойто джипи не е такова, а и аз не ходя на лекар като ме заболи носа, няма смисъл, пий си шибаните прахчета и витамин цето и си стой на гъза, ако не ти стига въздуха върви в болницата и толкоз. Е*ахти п*тките, здрави млади момчета се наакаха...

  всичко е суета, Боку ни обра
 35. 35 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":Много лаладжии, които хал хабер си нямат, за какво става дума. Ако попитам, изкл. пенсионерите във Форума, другите, какво правят в момента, 95% ще отговорят, че си почиват, а аз, служителите ми и днес сме на работа, до 12:30 ч., и вчера бяхме пак до 12:30. И от понеделник пак започваме от - до. А моите приятели, вкл. и лекари, си ходят за чернокоп всеки ден, на един от тях дори съм му дал и моторницата...
  —цитат от коментар 22 на hamiltonf


  абе трябва да си върви рибарлъка :Д

  всичко е суета, Боку ни обра
 36. 36 Профил на Chegobara
  Chegobara
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#23] от "soy41616606":Ми и аз съм го написал.Три дена три лека три лева.Но й добра ми майчица дето когато имаше три антибиотика на кръст.Ми е давала предписан антибиотик точно два пъти.По добре маме чаршаф напоен с оцет и вендузи.И сега като се промъкна Витко Ковидко доброто старо тяло му еба Вък майкята за три дена и вече няма ни вест ни кост от него.
  —цитат от коментар 29 на dedoliben


  Защо дедо Либен е пич, а 20 годишни здрави прави момчета се наакаха? Срам ме е че съм млад мъж, начи наборите се насраха от страх, а 50 годишни авери грам не им пука?

  всичко е суета, Боку ни обра
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3222 Любопитно

  Лекарският съюз настоява за повече денонощни аптеки
  __________________________________________

  И какво могат да получат през нощта болните от вируса?

  Имунизация или антибиотик срещу КОВИД 19? Нито едното, нито другото, тогава?

 39. 39 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  В последно време броят на денонощните аптеки, доколкото ги имаше, намаля значително. Други си редуцираха работното време. Вероятно по чисто икономически причини.

 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Най-добре е, мутрите от герб да не бутат нищо по аптеките!
  Защото намесят ли се някъде настава незабавен хаос.

  Най-добре за хората е властта да добута до изборите без да пипа повече нищо по управлението на държавата, след което да изчезне за винаги от живота ни!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  По принцип когато български министри говорят нещо трябва да се отнасяме с огромно съмнение. Все пак тези хораьединстеенобса доказали професионализъм видове сфери - лъжене и крадене.

 42. 42 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  А и като цяло почти всички мерки са напълно безумни дори и да приемем че наистина се правят заради коронавируса те нямат никакъв ефект защото са напълно безумни.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2010 Весело

  Възможността за нулева учебна година е нулева
  ***************************************

  Е, и под нулата може, какво сте се вторачили в тая пуста нула!...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Нали ревяхте за пазарна икономика, бе..▪️▪️▪️▪️:)))))Ти кога при соца виждал изобщо денонощн аптеки?
  —цитат от коментар 7 на putinxujlo


  ----------------------

  пазарната икономика не означава непременно свободен пазар, много отдавна икономистите са разбрали, че държавата трябва да изисква определени регулации. Течението се нарича Кейнсианство.
  Спокойно могат да накарат аптеките с най-висок оборот, да имат и денонощна услуга.
  Както трябва да накарат частните болници да взимат и пътеки, които не са толкова печеливши.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  Абе защо им е на децата да учат бе!
  Стига им да могат да четат и пиша и да смятат до 1000 с два знака след десетичната запетая.

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#22] от "hamiltonf":

  Абе меденруднишки селяндур, от сутрин до вечер дращиш във форума 24/7 365 дни в годината. Кога ти остава време за работа? И кой мислиш за чак такъв идиот, че да ти се върже на глупостите? А и все пак се уточни, какъв в края на краищата си, продавач в аптека ли, акционер в Барселона ли, строител на милиардерски яхти ли, стрийт рейсър ли, или какъвто още сънуваш че си. В крайна сметка си трол и нищо повече

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Аптеките в софия са прекалено много, но денонощните са рядкост
  Вместо да облекчава кръчмите, ГЕРБ (ОПГ) можеше да даде стимули на аптеките, да имат повече оборотни пари за лекарства, да поеме част от риска за важни лекарства.
  А за денонощните аптеки не етрудно да се намерят стимули - малко пачки от чекмеджето щяха да направят чудеса.
  Но се иска и акъл. Той сред управляващата ОПГ е в остър дефицит.
  За половин година умните държави се взеха в ръце и намалиха смъртността драматично. Тук всеки ден умират десетки от престъпната небрежност на ОПГ-то, а Гешев напоследък никакъв го няма. Да не е станал доброволец в някоя клиника?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  На депутатите им плащаме и очакваме от тях да приемат закони и трябва да се концентрират върху това и да го правят на световно равнище. Ако всеки се отнася така към работата си ще сме сред най-богатите и проспериращи общества.

 73. 73 Профил на tweakin
  tweakin
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Лекари и фармацефти нямат печалба от здрави хора. На тях им трябват болни хора. Не очаквайте нищо от там. Единствено държавата би следвало да се грижи за гражданите, но уви, тя е зависима.

 74. 74 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#1] от "putinxujlo":че да изкараш 4,87 лева , а ???----И да платиш 9 лева за ток ???
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Според мен в случай като този , когато има затруднения в нормалното функциониране , точно добрият бизнес нюх би трябвало да провокира различното държание на пазара от страна на собствениците на аптеки.
  Така от една страна се посреща необходимостта на хората за по- голям времеви достъп до лекарства , и от друга е чисто икономически интерес за аптеката , която се приспособява към средата. Повече клиенти,повече добро реноме , повече оборот и т.н.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Няма лекарства , няма пари за лекарства , не работя и аптеки , няма лекари ,няма сестри .. когато има може и да разболят действително . Но имаме пазарна демокрация , сега пазарната ръка ...някъде се бави , но скоро ще изравни търсенето и предлагането .
  В населените места до 5000 няма лекари, сестри ,фелдшери ... , следователно и аптеки не са нужни. За тях ГЕРБЕСКИТЕ ЛЕКАРИ ИМАТ УНИКАЛНО ЛЕЧЕНИЕ - Да дишата дълбока и да пият вода , и винаги да псуват онова гадно време когато са ги наказвали ..., ако не ходят на прегледи във завода , било на зъби , било за рак на гърдата , било за други болести. Да сис спомнят ,че ако тогава, ако са ходили на нещо профилактично ( болки вкръст колена и др) ...това е било ГАДНО и е било по "партийна линия".

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  А стига бе?
  Като даряват плазма за антитела да не би да ги питат дали са симпатизанти или членове на ГЕРБ?
  Ударихте ново дъно!
  Същото се отнася и за моруците на Нинова.
  Ако ще работиш за някоя болница защо ще го афишираш?
  Колко е трудно да помогнеш с каквото можеш без да го покажеш?
  Колко е трудно да си Човек?

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  ГЕРБ пък съобщи, че близо 50 членове и симпатизанти на партията са дарили кръвна плазма...

  Даа, ГЕРБ кръв повръщат, пари не връщат.

 84. 84 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2580 Весело

  ..... Какви права?..... Какви мерки?..... Тоя вече му се смеят и гаргите на глупостите ...."""""" Новите мерки:
  Маските от полунощ са задължителни за деви, везни и водолей, както и за шофьори на "Волво", с изключение на тези, които носят зелени чорапи.
  Това важи за часовете 18.00 до 21.30 с изключение на хората с "Ауди" и регистрация завършваща на 17.
  Ако къщата ви е в жълт цвят - нямате право да излизате, освен ако не се намира от дясната страна на улицата. Тази забрана отпада, ако има паркинг отпред. Ако има повече паркоместа, забраната отпада, освен ако мястото за паркиране не е предвидено за инвалиди.
  Жените имат право да напускат домовете си само ако са омъжени и в делнични дни, ако нямат деца. А ако имат такива - поне две от един и същи пол и разликата в годините на децата не е повече от две години.
  Това правило не засяга деца между 4 и 10год.
  Това беше първата част на взетите мерки.
  За да не се объркате - втората част със забраните и препоръките ще излъчим след празниците през следващите два дни.
  Гореспоменатото важи за хора между 18 и 60 годишна възраст, с ръст от 1.60 до 1.75.
  В противен случай важи точно обратното, освен ако не сте руси! """"""""

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Явно возейки се на задната седалка в джипката а пред теб е Боко-Шофьора явно води до психически проблеми които са непознати за съвременната медицина...

 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  А какво пречи да се редуват. Ще им се падне в Шумен по един път месечно, Даже и по-малко. Наводни се с аптеки, а когато ти са най-нужни, не работят. И защо една аптека да не направи жест към гражданите, толкова големи им са надценките, че могат да си го позволят.

 88. 88 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 943 Неутрално

  ..... Какви права?..... Какви мерки?..... Тоя вече му се смеят и гаргите на глупостите ...."""""" Новите мерки:Маските от полунощ са задължителни за деви, везни и водолей, както и за шофьори на "Волво", с изключение на тези, които носят зелени чорапи.Това важи за часовете 18.00 до 21.30 с изключение на хората с "Ауди" и регистрация завършваща на 17.Ако къщата ви е в жълт цвят - нямате право да излизате, освен ако не се намира от дясната страна на улицата. Тази забрана отпада, ако има паркинг отпред. Ако има повече паркоместа, забраната отпада, освен ако мястото за паркиране не е предвидено за инвалиди.Жените имат право да напускат домовете си само ако са омъжени и в делнични дни, ако нямат деца. А ако имат такива - поне две от един и същи пол и разликата в годините на децата не е повече от две години.Това правило не засяга деца между 4 и 10год.Това беше първата част на взетите мерки.За да не се объркате - втората част със забраните и препоръките ще излъчим след празниците през следващите два дни.Гореспоменатото важи за хора между 18 и 60 годишна възраст, с ръст от 1.60 до 1.75.В противен случай важи точно обратното, освен ако не сте руси! """"""""
  —цитат от коментар 84 на MPetr


  🤣😂👍
  Яко!

 89. 89 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 770 Неутрално

  За права ми речи министъра. Какви,бря? Кога да влизам в магазина или в аптеката ли, като си внушавам,че тъй пазя някого от вируса ли? Га ша има заповед цикъла на жените кога да им идва, че тръгнат по търговски обекти и аптеки за туй-онуй дамско и вземат сеят зараза, га да се ходи по нужда, колко вдишвания на въздух имам право да правя за денонощие...Значи, стрина Гюрга, отива за лекарствата си и после на промоция у магазина в т. нар. зелен коридор, ама нали е обслужвана от млад фармацевт и касиер? Нема ли се зарази? А маската...Ама де е логиката в тези коридори след като всички носим парцалки на муцуните си, нъл предпазват, я? Или само в определени часови пояси вируса разгулно се вихри?

 90. 90 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Аз предлагам психиатриите да минат на денонощен режим,да открият нови, поне половн милион болнични легла и да приберат всички психясали от Короната и да им осигурят адекватно лечение .
  Така ще се намали натиска на бърза помощ и ковидарниците ще имат време за нормално лечение на пневмониите, а шефовете на ковидарниците ше имат време за пространни интервюта по всичките медии.
  Така с един удар два заека от ковид храста - няма натиск на здравната система, даже лекарите ше се принудят да ходят по улиците с термометри и да събират пазиенти , а коронясалите ще са в подходяща среда и ще обсъждат конспирациите с компетентни хора - Тва Наполеон 1 , 2 , 3 та до 8 всичките са там , да не говорим за Сталин, Хитлер и цялата тайфа.
  така много скоро ще открият лекарство срещу Ковидизма и ще спясят човечество от чумата к19.
  Мисла, че е разумно предложението, а?

 91. 91 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Хахаха пловдивският кмет , как хубаво нахрани някаква куха мисирка по бтв 120мин. :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 92. 92 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 890 Неутрално

  " адекватно лечение "
  под горното се разбира електрошокове , които ще извадят от строя сички чипове и лоботомии, масови за да се отктие центъра на ковидизма в мозъка и да се изреже с хирургическа точност до микрон.
  Така спасяваме животи , набира опит медицината и най-вече сваляме натиска вурху здравната система , та да може да се занимава с наистина важни неща , като рак , инсулти , инфаркти и тем подобни.

 93. 93 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3953 Весело

  До коментар [#35] от "soy41616606":

  Така е, морето в момента е завряло от едър чернокоп и сафрид...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 94. 94 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Пак лъжеш Ангелов и пак сте неадекватни!!!
  Престанете да симулирате мерки с които само тормозите хората, докато на практика правите това, което Мангъров препоръча и чакате хората да го преболедуват. При 40% заразени, вече сме в дълбокото, по-добре да газим нататък, отколкото да се връщаме, вероятността да се удавим е същата

 95. 95 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Не вирусът а истерията покрай него е на път да ни погуби!... И на края всички ще са жертви на вируса...и никой няма да го интересува колко ще се окажат жертви ОТ вируса. Само Господ може да ни спаси, но не Му помагаме.

 96. 96 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Само Господ може да ни спаси, но не Му помагаме.
  —цитат от коментар 95 на 06210311


  Така, оттука може ли малко по-бавно и по-подробно, че ще записвам. Въпросът ми е: кой господ спаси комунистите в Китай, Виетнам, Северна Корея и Куба където броя заболели е просто смешен? Господ Маркс, господ Ленин или господ Сталин? Или друг?

 97. 97 Профил на tweakin
  tweakin
  Рейтинг: 111 Неутрално

  До коментар [#96] от "sablezub":

  тва с малкото болни там е конспирация да знаеш.. :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK