На живо

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Цветелина Белутова
Още денонощни аптеки, лекарства без рецепта на щандове в търговските вериги за храни, студенти по педагогика в детските градини - това са част от идеите, обявени днес от професионални сдружения. Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че като дойде сезонният грип през януари- февруари ще се премине към е-обучение. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова да приемем да се лишим от някои права, за да си ги върнем много скоро, а вицепремиерът Дончев очаква най-тежкият натиск на пандемията да е през декември.


"Дневник" проследи на живо развитието на събитията около разпространението на коронавируса.
Актуални официални данни за България вижте тук.
Карта за разпространението в света вижте тук.

Томислав Дончев

© Юлия Лазарова

Томислав Дончев


Очаква се най-тежкият натиск от страна на пандемията да е през декември. Тази прогноза направи в интервю за Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. "Досега не сме се сблъсквали с това заболяване, науката знае все още малко за него. Но в един момент, дори и без ваксина, самият факт, че един значителен процент от населението ще се е срещнало със заболяването, ще ограничи разпространението. Но това трябва да върви със спазването на всички мерки", поясни той.


Основният фокус на проектобюджета за 2021 г. са антикризисните мерки – допълнителните разходи за системата за здравеопазването, допълнителни социални разходи, допълнителни разходи в подкрепа за бизнеса, каза вицепремиерът. " Тук изкуството беше как да се комбинират традиционните приоритети заедно с новите предизвикателства", добави той.


Има мерки, които са извънредни – 1000 лева допълнително за всеки лекар и медицинска сестра, които са на първа линия. Тази мярка ще продължи колкото е необходимо. Поне към момента тя се покрива на 100% със средства от Европейския социален фонд. Това е европейско финансиране. Беше проявена цялата възможна гъвкавост, беше използван всеки възможен източник на финансиране, за да може всички системи, в това число и здравната да бъде толкова финансира, колкото има нужда", казва вицепремиерът.


Капацитетът на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен към момента е запълнен. Затова ще бъдат разкрити легла за пациенти с COVID-19 на територията на Държавната психиатрична болница и в бившата белодробна болница, съобщи при посещението си в града министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.


През следващата седмица ще бъде направена профилактика на кислородната инсталация, която е на територията на бившата белодробна болница, след което там могат да бъдат разкрити допълнителни 40 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Персоналът на Държавната психиатрична болница е поел ангажимент да продължи работата си и в отделението за лечение на пациенти с COVID-19, като при нужда за консултации ще се използват лекарите на областната болница.


В съседните на Шумен области има готовност за разкриване на допълнителни легла за пациенти с COVID-19 при необходимост.

Студенти по педагогика да помагат в детските градини

Студенти по педагогика да помагат в детските градини, а времето, отделено за това, да се зачита за педагогически стаж, предлага Съюзът на работодателите в системата на народната просвета. Детските градини от началото на епидемията до днес са изправени пред сериозни затруднения, а учителите са претоварени, се казва в обръщение на организацията.


Няма заместници, нито в пенсионна възраст, нито нередовни учители, което изправя детските градини пред невъзможност да се осигури адекватна грижа за децата. При отсъствие на помощник възпитател не може да се осигури навреме поддържане на санитарно-хигиенните изисквания и подкрепа за учителя при организиране на дейностите в групата. Не може да се осигурят заместници, защото работата на помощник възпитателя е нископлатена и липсват желаещи, се казва в обръщението.

Костадин Ангелов

© Георги Кожухаров

Костадин Ангелов


Време е за стягане на цялата система, пълно разбиране на мерките и работа на всички като един екип. Това заяви пред журналисти в Шумен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети града, за да се запознае с трудностите на болницата там при обслужването на пациенти.


"Много внимателно трябва да се правят промени в системата и много внимателно трябва да се опитваме да решим всички нерешени до момента проблеми в системата на здравеопазването. Много съм сдържан по отношение на извършване на реформи в състояние на криза, в която се намираме, защото нямаме времето и ресурса да направим оценка на цялостното въздействие върху цялостната система", каза Ангелов запитан за мнение по предложението на Българския лекарски съюз да се разреши продажбата на лекарства без рецепта в магазините за храни.


Системата трябва да е стегната, да удържа на натиска, добави той и призова хората да спазват мерките за изолация.


Ако сега се лишим от някои права, много скоро ще ги имаме отново

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Трима депутати от БСП, които са лекари по професия, ще помагат в болниците в Свищов, където няма нито един лекар в ковид отделението, и в Шумен, където също има остра нужда от лекари. Това съобщи във "Фейсбук" лидерът на левицата Корнелия Нинова.


Това са проф. Георги Михайлов, Илиян Тимчев и Десислав Тасков. Решението им е съгласувано с министъра на здравеопазването.


ГЕРБ пък съобщи, че близо 50 членове и симпатизанти на партията са дарили кръвна плазма в рамките на кампанията, започната в понеделник.

Изпитните теми може да се намалят, но не и на учебните програми

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев


"Нулева е възможността за нулева учебна година" - с тези думи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР хода на учебния процес в епидемична обстановка.


Министърът предложи да не се абсолютизират резултатите от анкетата на учителския синдикат към "Подкрепа", според които учителите предпочитат да работят онлайн. Каза, че се е допитал до по-многобройната структура на другия синдикат - КНСБ, където анкетите сочели друго.


Най-вероятно към онлайн обучение изцяло ще се премине през месеците януари и февруари, когато е най-силно разпространението на грипния вирус, на който децата са по-податливи.


Училищата бяха нарочени за идеалния виновник, защото втората вълна съвпадна със отварянето на училищата, но това не е доказано.


Красимир Вълчев,

министър на образованието


Въпрос и на ценностен избор е оставането в клас присъствено, каза Вълчев, припомни, че това е изборът на Франция, Германия, Великобритания и добави, че е препоръчал учителите с ТЕЛК да излизат в отпуск. "По-добре частичен учебен процес, отколкото никакъв", подчерта той.


По думите му изоставането с усвояването на учебния материал ще се преодолява както с отпадането на обичайните грипни ваканции, така и на времето за екскурзии. Обмисля се и вариант за "доучване" в началото на лятото, но не за всички ученици, а само където е необходимо. .


Редуциране на изпитните теми е възможно, но не и на учебните програми", каза Вълчев.

Пътеката за Covid-19 не е достатъчно финансирана. Плаща се по 1200, а един пациент струва 1400 лева, коментира пред БНР д-р Христо Мазнейков, управител на частната МБАЛ "Св. София". Наскоро той предложи на държавата за безвъзмездно ползване нова сграда на лечебното заведение с 400 легла за лечение на болни от COVID-19. Целта е те да бъдат събрани на едно място, за да се избегне разнасянето на заразата сред други пациенти и сред медици.


"Вместо в 20 болници да се сложат по 20 легла, да концентрираме пациентите в една болница за 400 болни - там ще бъде събрана и нужната апаратура, целият ресурс", каза той днес и подчерта, че не иска нищо, а прави предложението си в обществена полза.

Според данните към днешна дата в болници се лекуват се намират 5166 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 295 са в интензивни отделения.

Словакия от утре ще изисква PCR тест на влизане

Службата за обществено здраве на Словакия въведе нови изисквания за влизане, престой и транзитно преминаване през страната, които от утре важат и за пристигащите от България, се казва в съобщение, публикувано на Единния информационен портал..


Пристигащите след 7 ч. на 16 ноември трябва да притежават документ за отрицателен PCR-тест, направен в рамките на 72 часа преди влизането в страната.


Ако не си е направил тест, пътуващият трябва да се регистрира на сайта http://korona.gov.sk/ehranica, предварително или най-късно при влизане, и да остане в домашна изолация до получаване на отрицателен резултат от RT-PCR теста или в продължение на 10 дни.


Транзитното преминаване през словашка територия е в рамките на 8 часа без спиране, с изключение за зареждане с гориво.


Засега не се предвижда затваряне на гранични пунктове. Властите ще извършват проверки на случаен принцип за спазването на задълженията, произтичащи от това постановление, предимно през часовете на интензивен трафик на границата.


Глобите са в размер до 1000 евро при плащане на място или 1659 евро – по банков път.

Лекарският съюз настоява за повече денонощни аптеки

Коронавирусът в България: Студенти по педагогика да помагат в детските градини (хронология)

© Велко Ангелов


Българският лекарски съюз настоява за спешни нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната, сочат данните на съюза. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението.


Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24 - часов достъп, пише съсловната организация на лекарите.


Лекарите напомнят, че в началните стадии на болестта, при 90% от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. От особено значение да бъдат взети в самото начало витамини, минерали, антипиретици и др., а за да се случи това е необходимо гражданите да имат сигурен и бърз достъп до медикаменти, за които не е нужна рецепта 24 часа в денонощието.


По примера на високоразвитите държави съюзът предлага още медикаментите без рецепта да може да се продават в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.


"След като складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно заявиха, че няма недостиг на медикаменти, призоваваме аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременно осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната", пише лекарският съюз.


Актуални официални данни за разпространението на коронавируса в България вижте тук.
Карта за разпространението в света вижте тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK