На живо

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Цветелина Белутова, КапиталБроят на хората с коронавирус, които са настанени за лечение в болници, се е удвоил от началото на ноември досега. Според данните на Единната информационна система днес в лечебните заведения има 5 247 души, докато в първия понеделник на месеца (2 ноември) пациентите са били 2 680. Директорът на "Пирогов" уточни, че все повече млади хора влизат в болница, защото подценяват симптомите на болестта. Личните лекари се обявиха срещу поставянето на лимити за назначаваните от тях изследвания и диагностични процедури при лекуването на COVID-19. В края на деня пък Здравната каса обяви, че предлага да се намалят от пет на два задължителните симптоми, при които общопрактикуващите лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тест при наличието на 2 симптома от 11 възможни.


"Дневник" следи най-важните новини около кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса в България. Най-важното по темата от света е тук.
Образователното министерство предлага три варианта за организация на учебния процес до Коледа. Според първия вариант децата от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение, а трите дни преди Коледа всички ще учат в клас. До Коледа най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи.


Във втория вариант е заложено онлайн уроците да са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа децата да бъдат вкъщи. При този вариант най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас. При третия вариант всички ученици от 5 до 12 клас ще учат равен брой дни в онлайн среда и присъствено.


Очаква се във вторник трите варианта да бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от образователното министерство. Решението ще влезе в сила на 27 ноември и ще важи до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок. Очакванията са всяко училище да взима само своите решения.

Община Елена стана първата в България, в която затварят всички училища и детски градини за две седмици заради нарасналия брой на заразените с коронавирус учители и служители. Това съобщи кметът на града Дилян Млъзев пред БНТ. Децата и учениците няма да имат достъп и до социални услуги, за да не се смесват подрастващи от различни групи. Отменят се и репетициите на художествените състави и тренировките на спортните клубове.

Здравната каса предлага при два симптома да се издава направление за PCR тест

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома при пациента. Това предложение за промяна на рамковия договор е направила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на Българския лекарски съюз. Председателят на Здравната каса Петко Салчев заяви пред Би Ти Ви, че предложението е изпратено днес, като в него се уточнява, че критериите, по които ще се преценява дали даден пациент трябва да бъде тестват са 11. Направленията пък ще се изпращат онлайн и ще са без лимит за лекарите. Те ще получават уникален номер за направлението, който ще трябва да кажат на пациента, за да може той да се тества.


Повече четете тук.

Броят на хората с COVID-19, които са настанени за лечение в болници, се е удвоил от началото на ноември, сочи официалната статистика. Според данните на Единната информационна система за коронавируса днес в лечебните заведения има 5 247 души, докато в първия понеделник на месеца (2 ноември) пациентите са били 2 680. С над 70 на сто са се увеличили болните, които имат нужда от интензивна грижа - от 169 преди две седмици, до 293.Седмичната статистика за периода 9 - 15 ноември показва отново ръст на починалите с коронавирус - случаите се увеличават с 30 на сто и достигат 459 за седмица (срещу 353 за предходната). Чувствителен ръст има и при оздравелите - те достигат рекордните 5 хиляди за седем дни. В това число по данни на здравното министерство вече влизат всички регистрирани с положителен PCR тест, които са минали задължителната 14-дневна карантина, без да е необходимо ново изследване.


Броят на новозаразените за изминалите седем дни също расте, но много по-слабо, отколкото в предишните седмици. Регистрираните инфектирани са 22 950 (при 21 641 от 2 до 8 ноември). Тестовете пък намаляват на седмична база за първи път от началото на октомври и са 60 623 срещу 71 318 за миналата седмица. Най-вероятна причина за промяната и при двата показателя е използването на бързите антигенни тестове, които от десетина дни се правят безплатно за хората със симптоми на входа на държавните болници, но тъй като не са официално признати за равнозначни на PCR изследванията, не влизат в статистиката.


Предложените мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени не са достатъчни, се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


От организацията отново поискаха при затваряне на хотели и заведения по решение на държавата, бюджетът да поема разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на работещите по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Работодателят пък да се освобождава от плащането на данъци и такси. Предлага се при заразен персонал собствениците на заведения да могат сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. Още за исканията тук.

И пациенти протестират срещу решението за отваряне на COVID отделения в специализирани клиники, където се полагат медицински грижи за трансплантирани, онкопациенти и болни с автоимунни заболявания, пише "Капитал".


По-рано днес лекари от столичната онкология излязоха на протест срещу отварянето на отделение за коронавирус в лечебното заведение, както изисква заповед на здравния министър. Медиците заявиха, че настаняването на COVID болни в онкологията е опасно за пациентите им, докато шефът на болницата Стефан Константинов настоява, че отделението е напълно изолирано и не зараза не може да се разнесе, а лекарите са длъжни да откликнат, ако има недостиг на болнични легла в София.


"Лидерите на пациентските организации считат, че особен проблем в корона кризата е, че лекарите специалисти, които ги лекуват, по традиция са много малко на брой в цялата страна и че бумът на коронавирус в онкоклиники и клиники за трансплантирани ще принесе в жертва първо уникални специалисти, а след това и пациентите им", пише "Капитал". Още по темата - тук.

Една пета от българите продължават да смятат, че коронавирусът SARS-CoV-2 не е сериозна опасност и "напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника", това сочат данни от бърз телефонен сондаж на социологическата агенция "Галъп", направен между 12 и 15 ноември сред 810 души. На това мнение са 21.2%. Сходен е делът на хората в другата крайност - 23. 8% , които приемат заразата като "смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали".


В отговор на въпроса "Опасен ли е коронавирусът?" по традиция надделява умерено тревожната реакция, посочват от агенцията. Според данните над половината попитани - 53.2% казват, че вирусът е "опасен, но в крайна сметка е просто силен грип". От "Галъп" сравняват резултатите в средата на ноември с предходни анкети по-рано и посочват, че преди седмици, наред с умерената реакция, е имало и белези на поляризация – двете крайни опции са увеличили тежестта си. "Сега личи малък ръст на тревогата: пренебрежителната крайност като че ли губи позиции, а крайно тревожната реакция като че ли расте", се казва в коментара към резултатите.


Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Gallup International

Управляващите предлагат и догодина да се удвои срокът на неплатения отпуск, който се признава за осигурителен и трудов стаж. По закон той е 30 дни, но заради кризата с коронавируса от средата на тази година беше удвоен. Промяната е записана в проект за изменение на закона за извънредното положение, съобщава "Сега". Тази мярка е в помощ на хората, които са в принудителен отпуск.


Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване бе приет на първо четене миналата седмица, в петък изтече срокът за предложения преди гледането му на второ. Подробности тук.

Започват проверки на кислородните инсталации в болниците

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Цветелина Белутова

Поделенията на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" в цялата страна са започнали проверки на новосъздадените отделения за лечение на болни от коронавирус, съобщи директорът на службата главен комисар Николай Николов. До петък ще е известно къде и какви проблеми има.


Целта на проверките е да се провери безопасността на пожароизвестителните, пожарогасителни, електрически и кислородни системи в лечебните заведения. Проверяват се и плановете за бърза евакуация при нужда на лежащо болни. Инспектира се и доколко персоналът е запознат с мерките за безопасност, уточни Николов. По-рано днес премиерът обяви на работно заседание в Министерския съвет, че е поискал проверката, тъй като в момента кислородните инсталации се използват много по-активно от обичайното.

Основните цели на мерките през 2020 г. бяха свързани със запазване на заетостта и временно подпомагане на бизнеса за преминаване през резкия и неочакван срив. През 2021 г. и следващите години фокусът на политиките трябва да бъде върху бързото икономическо възстановяване. Това означава и постепенно преминаване от мерки, насочени към компенсиране или облекчаване на неблагоприятните ефекти от пандемията към мерки, подкрепящи преструктурирането и растежа, обявиха експертите на Института за пазарна икономика при обявяването на традиционния си алтернативен бюджет.


Калоян Стайков отбеляза, че от години управляващите наблягат на социалните разходи и тези за инфраструктура и на фона на ситуацията сега отговорът на правителството е все същият. Напомни, че инвестициите в инфраструктура имат отношение към бъдещото, а не могат да дадат моментен стимул и импулс на икономиката, от което тя има непосредствена нужда. Подробности - тук.

Американската компания Johnson & Johnson - единствената, с която България има предварителен договор за доставка на ваксина за COVID-19, обяви мащабно тестване на свой експерименталнен продукт. Изпитанията първо трябва да съберат до 30 хиляди доброволци.


Това вероятно ще отнеме няколко месеца, като реалните изпитания ще започнат през март 2021 г. и ще продължат 12 месеца, съобщи "Ройтерс". Подробности - тук

Аптекарите искат по 1000 лв за денонощна работа

Българският фармацевтичен съюз е против продажбата на лекарства в супермаркети и бензиностанции, а денонощният режим на работа на аптеките трябва да бъде стимулиран аналогично на останалите работещи на първа линия срещу коронавируса - с по 1000 лв. по време на пандемията или като дългосрочна политика – от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.


Предложенията за минаване на част от аптеките в непрекъснат работен режим направи вчера Българският лекарски съюз, а днес фармацевтите изказаха мнението си по тях. От съсловието отново призоваха лекарите за генерично предписване на медикаменти и призоваха за въвеждането на генерична замяна в аптеките. Подробности по темата - тук.

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Правитествена информационна служба

Инсталациите за подаване на кислород в болниците да бъдат проверени, за да е сигурно, че работят добре при по-голямото натоварване в момента - разпореждането е на премиера Бойко Борисов, а за него се разбра от разпространено от правителствената пресслужба видео от работно заседание за ситуацията с коронавируса в страната. В съвещанието са участвали шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов.


"Казал съм на Николов (началника на дирекцията "Пожарна и аварийна безопасност" Никола Николов - бел.ред) профилактиците в пожарната да минат и да проверят абсолютно всичко, защото сега всички ползват много кислород", казва премиерът.


Преди това събеседниците му докладват какво е направено за преодоляването на кризата около коронавируса. Здравният министър Костадин Ангелов заявява, че са осигурени нужните за лечението на COVID-19 лекарства в болниците и в аптечната мрежа, като съобщава, че до края на седмицата на пазара ще влязат около 20 хил. опаковки лекарства от групата на азитромицините от български производител.


Венцислав Мутафчийски пък информира, че във Военномедицинската академия, която ръководи, са открити четири нови COVID клиники. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че се работи също за повишаване на болничния капацитет в най-натоварените области -София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

"Пирогов" отчита увеличение на младите хора в тежко състояние

Увеличават се тежките случаи при млади хора с COVID-19, които стигат до апаратно дишане, коментира в интервю за Би Ти Ви директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов. Той уточни, че основната причина да се стигне до това е неспазването на мерките, а след това - неглижиране на симптомите: младите хора отивали в болница след 2-3 седмици боледуване, което са карали на крак, защото са здрави организми.


"Те издържат по много, не са като възрастните хора, които бързо декомпресират. И когато дойдат, нещата вече са много напреднали", обясни Балтов. По думите му се пренебрегват симптоми като

лека температура,
болки в гърлото
известен недостиг на въздух
"Това говори за едно невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. За съжаление, това не е добре", коментира лекарят. Цялото интервю - тук.

Родители влизат в училище вместо учители

Шестима родители на деца в бургаското училище "Васил Априлов" водят часове на малките ученици, замествайки болни от COVID-19 учители, съобщи Би Ти Ви.


Доброволците са се отзовали на призив за помощ от директора на училището, след като 11 от общо 52 педагози са се оказали заразени и са под карантина. Те имат квалификация или са студенти последна година. Част от тях работят в други училища в града, но в свободното си време помагат и в училището на децата си. С тях се сключват договори за заместване за времето на болничните листове на титулярите.

Бивш министър: големите болници в София веднага да станат COVID

Болниците с над 300 легла - и частни, и държавни, още тази седмица трябва да бъдат обособени като COVID болници - за това призова в интервю за БНТ бившият здравен министър от кабинета "Борисов 2" Петър Москов. По думите му следващата седмица вече ще е късно за подобна стъпка. Той нарече недопустимо едва четири столични болници да са изпълнили изискването на министъра да отворят нови легла.


Според Москов трябва здравният министър трябва да получи извънредни правомощия да управлява здравната система и да възлага задачи на здравните заведения.

Протест срещу откриване на COVID отделение в столичната онкология

Лекари от столичната Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология излязоха на протест пред вратите на онкологията, за да демонстрират срещу решението на ръководството да разкрие COVID отделение.


Онкология болница онкологични заболявания

© Георги Кожухаров

Онкология болница онкологични заболявания


Изискването е наложено от заповед на здравния министър, който задължи всички големи болници в страната да поставят допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Според медиците обаче спецификата на онкозаболяванията прави подобен ход изключително рисков за пациентите и затова не трябва да се допуска външен поток заразени. Подробности - тук.

Център за даряване на плазма отваря във Варна

Варна става вторият град в страната, където преболедували от COVID-19, могат да дарят кръвна плазма, съобщи Би Ти Ви. От днес започва работа център, чийто капацитет е за обработване на 10-12 даряващи на ден.


Всеки желаещ да дари плазма трябва да е преболедувал коронавируса и да са изминали 14 дни от отрицателен тест или 28 дни от отшумяване на последните клинични признаци. Центърът ще обслужва всички области в Североизточна България.

Личните лекари са против лимити за COVID изследвания

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Надежда Чипева, Капитал

Държавата не трябва да поставя на личните лекари ограничения на изследванията и диагностичните дейности при болните от COVID-19, заяви в интервю за БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Абсурдно е да сложиш лимит на изследванията и диагностични дейности като рентгенови снимки


Гергана Николова,

общопрактикуващ лекар


Според нея всеки, който си е платил здравни осигуровки, трябва в този момент да може да разчита, че ще получи консултация и изследвания. Личните лекари все още нямат възможност да назначават изследвания за коронавирус, тъй като повече от месец не може да се сключи анекс към Националния рамков договор.

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Георги Кожухаров

Антигенният тест ще бъде приравнен с PCR теста и ще служи за поставяне на инфектиран с коронавируса под карантина. Tова е потвърдил с писмо до Българския лекарски съюз Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов пред Би Ти Ви.


На 18 ноември се очаква Еврокомисията да обяви препоръките си дали антигенните тестове да бъдат ползвани наравно с PCR изследването на европейско ниво. Какво представляват антигенните тестове - тук.


Брънзалов заяви, че тази седмица е възможно да бъде пописан анексът към Националния рамков договор за въвеждането на електронно направление за тест, което да издават общопрактикуващите лекари.

Пореден понеделник с оскъдни данни

Традиционният за понеделник рязък спад на новите случаи на коронавирус при направени в пъти по-малко тестове - това сочат данните на официалната статистика за COVID-19 в България. Смъртните случаи за денонощието също спадат - обичайно част от тях се отчитат чак във вторник и този ден е с най-високият брой за седмицата.


В почивната неделя са направени едва 2716 изследвания - близо пет пъти по-малко от последния делничен ден на миналата седмица (13 ноември), когато бяха направени над 12 хил. теста. Установени са 816 новозаразени - с над 1600 по-малко, отколкото в събота. Това означава, че малко под една трета от взетите проби са положителни - 30.04%. Най-много традиционно са в столицата (193), следвана от:

Бургас (81)
Варна (64)
Кюстендил (64)

Без особена промяна остава броят на хората с коронавирус, настанени в болниците - 5 247, от които 293 са в интензивни отделения. Това означава, че малко под 6 на сто от лекуваните в здравните заведения са в критично състояние. Още за статистиката за деня четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Бе данните не са оскъдни. Просто в събота и неделя са почивни дни и вируса се оттегля в планината на почивка. В понеделник като се върне на работа нещата ще се подобрят.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на so
  so
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ето защо планините трябва да бъдат затворени и затова бяха затворени по времето на строгата карантина и професор доктор генерал Мутафчийски! Също така и пейките бяха проблем. Добре че не ходи в квартални кръчми вируса.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  И вирусът почива. Само бойко ти НЕ !!!
  Все повече мирише на герберско укриване на истината!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Убийствено интервю от преди минути на Петър Москов:
  "Не може две седмици след заповед на министъра на здравеопазването болниците да пригодят 50% от леглата си за ковид отделение, от всички 70 броя болници на територията на София, повече отколкото в цяла Австрия, само 4-и да са изпълнили тази заповед."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Провинцията все повече потъва. Та пожари, та порои, а сега и болници, превърнати в приюти от централно африкански тип.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Още някоя "новина" по тая тема няма ли да изпляскате в рамките на следващия половин час?
  —цитат от коментар 6 на philipeto


  Интересувате се само от новини, свързани с психично болния с джипа.
  Ето това е преданост.
  Браво!

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Демек около коледните празници с повече почивни дни, Ковидът може да изчезне. Е, успокоихме се...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тоест на един човек може да се направят и 100 теста?

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До момента ОПЛ плащаха всичко от джоба си -маски ,дезинфектанти, предпазно облекло и прочие.
  Сега калинките се сетиха НО слагат лимити.
  Да забранят на КОВИДА да разболява над лимита.
  ГЕРБерска работа!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2157 Весело

  Вирусът пак си е почивал уикенда!
  😃😃😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#12] от "EU defender":

  На бойко му правят ВСЕКИ ден най-малко по един. Дали си ги плаща сам другарщ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тоест на един човек може да се направят и 100 теста?
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Тоест, като отидеш на 15-ти, доктора да ти даде направление, а не да каже “направленията свършиха, ела в началото на другия месец, ако не си умрял, разбира се”.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yotce":

  Дават ги на тримесечие така че може да чакаш(както и КОВИДА) повече от месец.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Убийствено интервю от преди минути на Петър Москов: "Не може две седмици след заповед на министъра на здравеопазването болниците да пригодят 50% от леглата си за ковид отделение, от всички 70 броя болници на територията на София, повече отколкото в цяла Австрия, само 4-и да са изпълнили тази заповед."
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf

  Ами да беше направил нещо повече от снемане на пръстови отпечатъци на болните, докато беше министър. Освен това никоя заповед не е в сила, докато не бъде потвърдена от Баце. Баце разпореди нещо за Пловдив, за София май не е нареждал.

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Весело

  Носете маски и спазвайте ограниченията. Не боли. По-лесно е от целене с яйца на герба на България, на фасадата на някое министерство.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#7] от "zxe00613919":

  Провинцията отдавна е загърбена от ГЕРБ. За нея се сещат само преди избори. Същото беше и при поредните управляващи.

 22. 22 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да нормират броя на заразяваните и да съобразят с него броя на направленията.

  От икономиите на боковчетата ще изпукаме. Що за лекар е този, който не си дава сметка, че не може да се ограничава броя на изследванията при наличието на симптоми. Най-малкото вече се знае какви са признаците за заразяване с короната. Борим се със зелени и морави пътеки, създаваме "здравословни" опашки от хора, но пестим оп проби?

  Ще се мре ли яко?

  без подпис!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лопе де Вега":

  Търговец!!!
  Гарантирано от .....

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Все повече у нас се наблюдава парадокса " евтини на брашното , скъпи на триците " ще се случи за изследвания но ще се раздават по високи възнаграждения , и после защо хората сами се лекуват . Защото на тая система уродлива никой не вярва

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лопе де Вега":

  В момента няма практически ограничения за брой на направленията ,всички джипита и специалисти имат протоколи за лимити ,но негласно е обявено ,ч могат да надхвърлят лимитите колкото си искат в зависимост от обстановката , при излишъците в НЗОК ,няма да е проблем да се вдигне броя на отпуснатите направления ,защото така или иначе няколко стотин милиона лева са неусвоени , така ,че проблеми няма ,другото е политически заигравания и плюене .

 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 549 Весело

  Хаосът е пълен. Гарантирано от ГЕРБСП

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Идеята на джипитата е повече от добра. Това би помогнало много. Но нека сме реалисти. В момента лабораториите правят до 13-14000 теста дневно и като че ли издишат. Личните лекари са над 4500. Всеки да праща дневно по 5 пациета(А много джипита са с по 2-3000 и нагоре и е нормално да пращат и по 20.), то ще се удвои броят на отиващите за тест. Няма как да стане физически.
  Да не говорим, че правителството всъщност няма интерес да се показват по 10000 заразени дневно. В момента много хора са карантинирани със симптоми и не са тествани, защото трябва сами да си платят.

 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На теб ще ти правят по два дневно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#27] от "edin drugii":

  За кого работи забавянето и невъвеждането на електронната рецепта и направление, особено за хронично болните?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#30] от "EU defender":

  Ме не ме мисли другарю.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ще те карат с линейка, за да ти ги вземат.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Пациенти с COVID-19 в болници:
  01 ноември - 2612
  16 ноември - 5247
  За две седмици са се удвоили!

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#34] от "EU defender":

  Владееш езика на омразата. И Истината не ти понася.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#35] от "plynii":

  Математиците го предвидиха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Много по-ефективно ще бъде ако вместо безплатен ПСР, раздадат 130 безплатни маски на хора без маски. Вече добива гражданственост наблюдението, че внезапното вдигане на температура означава Ковид.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Двама габровци:
  - Какво си се вкиснал?
  - Абе, май съм хванал коронавирус. Трябва да се изследвам, а не ми дават направление. На частно пък са едни пари...
  - Хъм, я да видим какво мога да направя - застива за момент.
  - К'во направи БЕ!? Да не си пусна душата??? - пита първия, закривайки носа и очите с ръка.
  - Поздравления, нямаш коронавирус!

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чудно как някое пророчество на Ванга или Дънов не са извадили още.

  Във връзка с това, кара си нашият човек в насрещното и изведнъж пред него изскача делориан, със 160 мили в час. Нашият, естествено, не успява да отбие и катастрофират. Излизат двамата от смачканите тенекии и онзи взима инициативата:
  - Аз съм пътешественик във времето, машината се развали... Коя година сте сега?
  - 2020 - шашнато отговаря нашият.
  - О, значи самото начало на 100 годишната карантина...

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#39] от "EU defender":

  Бойко ти къде го броиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":Тази процедура с линейката ще бъде за всички комунисти. Докато измрете.
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Ами ако спешните медици започнат да ходят на работа, но да не се регистрират като депутатите от БСП?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#43] от "Корки":

  Мила, нерде Ямбол нерде Станбул!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#29] от "атанас":

  Толкова ли е трудно да се вдигне капацитета на лабораториите или да се създадат нови ? Няма как това да пречи за тестване на по - голям брой хора и виждане на реалната картина, която сигурно хич, ама хич, не е за радост....Пълно безумие е личния ти лекар да не може да направи нищо за теб в такъв момент ! За какво сме здравно осигурени тогава ?

 47. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#29] от "атанас":

  На ден пращаме от седмица поне 20-30 до 40 човека ,а се увеличават ,повечето от тях не стигат нито до ПСР ,нито до антигенен тест , вземат си лечение и в дома ,2 ма 3 ма се усложняват и влизат в болница при нужда .

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#46] от "samoedin":

  Личния лекар прави всичко за тебе ,на всеки един се изписва терапия ,която е дистанционна ,поради това ,че и ние се заразяваме ,ето аз съм в дома си с ковид от 5 дни ,на ден изписваме поне на 30-40 души или семейства лечение ,защото си познаваме хората и можем да определим необходимото лечение ,а и работим дистанционно със системата ,влизаме във всичките си компютри на работните ни места и си правим всякакви справки за пациента и близките му ,никой не остава без лечение ,а и усложнените не са толкова много .

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Най-накрая някой вкара цифрите в таблица.
  Браво на “24 часа”!

  https://www.24chasa.bg/novini/article/9225950

  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drugii":

  Габрово е най-засегнатото в момента след София град но не реват. Само индивиди като Кмета си плачат за соц здравеопазването.
  Иначе синът ми вече 15-и ден кара вирусът личният му лекар му изписа лечението и засега се оправя.

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Още данни:

  Новорегистрираните заразени през последните две седмици (02.11. - 08.11. и 08.11. и 09.11. - 15.11.) по възраст:

  0-19: 847 (4%) и 609 (2,6%)
  20-29: 2131 (10,1%) и 2077 (9%)
  30-39: 4062 (19,3%) и 4078 (17,7%)
  40-49: 4620 (21,9%) и 4964 (21,5%)
  50-59: 4176 (19,8%) и 4909 (21,3%)
  60-69: 3177 (15,1%) и 3780 (16,4%)
  70-79: 1561 (7,4%) и 2004 (8,7%)
  80-89: 472 (2,2%) и 621 (2,7%)
  90+: 45 (0,2%) и 49 (0,2%)

  Общ брой новорегистрирани заразени през последните две седмици:
  02.11. - 08.11.: 21091
  09.11. - 15.11. 23091
  Брой направени PCR тестове през последните две седмици:
  02.11. - 08.11.: 68012
  09.11. - 15.11.: 60888
  Процент на положителните PCR тестове през последните две седмици:
  02.11. - 08.11.: 31%
  09.11. - 15.11.: 37,9%

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  % на младите с + ПСР намалява. Това, че са онлайн явно действа.
  Прави впечетление огромния спад, над 10% на направените ПСР.

  Другото, което ме впечатли, от таблицата в 24 часа, % на починалите в София 0,6 и огромния такъв в провинцията.

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Защо не се взимат по-строги мерки както в другите страни?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Бе данните не са оскъдни. Просто в събота и неделя са почивни дни и вируса се оттегля в планината на почивка. В понеделник като се върне на работа нещата ще се подобрят.
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Много смешно !

 55. 55 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Ако питате мене, няма никаква нужда от болнично лечение.
  И без друго, закачат ли някой на апарат - вероятността да ритне камбаната клони към безкрайност.
  Болните сами да си бъркат в носа за тестове, както в Америка. След това се прибират вкъщи и някой да им спуска по телефона мъдри мисли.
  Умните ще оцелеят. За глупостта се плаща по принцип и по много.
  На социално слабите, само ако са умни - да им се помогне с хапчета.

 56. 56 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Ако не е тайна - с какво ги лекуват като се обадят навреме, след като няма лекарство срещу коронавируса? Преди коронавируса не е ли имало млади хора с дихателни проблеми??

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#43] от "Корки":Мила, нерде Ямбол нерде Станбул!?
  —цитат от коментар 44 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке,осветлини къде е Станбул: на комунистите всичко е разрешено, останалите имат само задължения?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Асен Балтов трябва да му се забрани със закон да изказва мнение. Цяло лято вещае апокалипсис и въпреки че нищо от глупостите му не се сбъдна продължава да ръси нови. А дори няма компетенция да се изказва защото е ортопед.

 59. 59 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  абе той може и в орбита около Луната да им заповяда да излязат :)
  преувеличавам малко.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  и в дискотеките има млади хора в тежко състояние (след злоупотреба с алкохол и хапчета)

  Евроатлантида
 61. 61 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Весело

  "Борисов нареди проверка на кислородните инсталации "..... Като са тръгнали и пожарогасителите да проверят...

 62. 62 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Весело

  Все по неадекватен става...... "Казал съм на Николов (началника на дирекцията "Пожарна и аварийна безопасност" Никола Николов - бел.ред) профилактиците в пожарната да минат и да проверят абсолютно всичко, защото сега всички ползват много кислород"........"""профилактиците вика в пожарната"""" са гУлеми разбирачи по кислородъ

 63. 63 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 782 Гневно

  Бою наредил да проверят кислородните инсталации!!! Е да беше изчакал малко, догодина лятото, когато ще е по-спокойно. 8 месеца къде бяха, че не ги провериха? Тотална неадекватност на всички високи нива. Започнаха да гасят пожара, когато всичко изгоря.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Пази боже пожарникар с гражданска специалност ВИК медицинска техника да проверява......

 65. 65 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 620 Весело

  Той каза! Да се проверят кислородните инсталации! Той разбира от Всичко! Щото няма специалисти, които да проверяват и освидетелстват, и Той Казва, а мисирките го цитират и разпространяват като Словото Му...

 66. 66 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 384 Неутрално

  А, дали ще се назначи една проверка, или поне анализ, защо недостигат лекари в България, защо има силна тенденция те да емигрират и да търсят работа в чужбина?

  Нещо в тази посока?

  Дали няма да назначи проверка, какво се е направило през лятото, така че да сме по-подготвени за втората вълна, за която бяхме предупреждаване от всички?

  Нещо в тази посока г-н Мутра?

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Любопитно

  До коментар [#62] от "MPetr":

  Все по неадекватен става....
  —цитат от коментар 62 на MPetr


  Моля? Че кога е бил адекватен?

 68. 68 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  "Борисов нареди проверка на кислородните инсталации в болниците".

  Още един "инструмент в ръцете на Бога".

 69. 69 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#58] от "Billy Pilgrim":

  Тоя е от тия доктори дето излизат с класическия лаф "Ама защо си закъснял толкова! И почва да ти набива, че ти ще умреш или ще останеш сакат за цял живот щото си си виновен."
  Попадна ли на такъв моментално търся друг.
  А специално с изказването си, че качил на джипката да инспектира дали Бърза Помощ ще може да дойде по-бързо до София от Сливница, Драгоман и селата в района се нарежда до титани на мисълта в докторското съсловие от типа на Лъчо Мозъка.
  И тоя човек е шеф на Пирогов! Горките лекари там.
  Мале мила, как ли се работи с него.
  Като рекох "шеф" та се сетих за шефката на Инфекциозната. Тая е няква дебела номенклатура от соца, завършила в Москва, рода на някъв министър от ДС котилото Монетерей.
  Та, веднъж имах проект в Африка, ама в най-джунглестата и уж си знам нещата, ама си викай а бе я да отида да видя пък какво ще кажат - мерки, ваксини. Аз си имах ваксините дето са известни, ама може пък за има нещо ново.
  Плащам за частна консултация баш от шефката на Инфекциозната. Няква тупирана лелка катот чу къде съм щял да ходя, взе да се тюхка и разубеждава изобщо да хе съм ходел там щото било много страшно и кво щели да ме правят и изобщо да си налягам парцалите щото щял съм да им създам много пролеми.
  С началници като тия двамцата, те ми говорят за "здравна система" в България дето трябвало да я крепим като рохко яйце!

 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Любопитно

  До коментар [#68] от "inn":

  .....Още един "инструмент в ръцете на Бога".
  —цитат от коментар 68 на inn


  А къде е другият?

 71. 71 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  После ще има проверка на проверката ..., пълна безотговорност

 72. 72 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drugii":

  Да. И това е проблем, защото реално никой не знае статистика на национално ниво, а хората сами трябва да.решат дали при слаби или липсващи симптоми да се карантинират. Хората със симптоми са на самотек с 0 контрол, ние очакваме ограничаванена вируса и контрол над контактните...
  А някой беше питал за лаборатории. Сигурно могат да се направят, но не стават за ден. Първо се иска оборудване, което струва пари и има срок на доставка. После се търси персонал да се обучи и за това. Следва важна част- има ли толкова налични тестове. Защото в крайна сметка и те се поръчват, произвеждат, доставят. Големите поръчки отнемат месеци, а в период на глобално търсене може да кажат примерно догодина зимата, че може да има доставка на новозаявеното.

  Някои неща просто трябваше да бъдат подготвени в периода март-септември. Можеше държавата примерно да даде пари на лаборатории да се оборудват и да наемат хора, да заявят тестове за 2-3 месеца. Идеята е да се поемат загуби, ако няма втора вълна и как да се изплати инвестицията. Защото хич не е 2лв, а говорим за стотици хиляди разходи за покриване.

  Ние дадохме по 50лв "изборни кебапчета" и чакахме да ни подмине....

 73. 73 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#47] от "edin drugii":

  Да. И това е проблем, защото реално никой не знае статистика на национално ниво, а хората сами трябва да.решат дали при слаби или липсващи симптоми да се карантинират. Хората със симптоми са на самотек с 0 контрол, ние очакваме ограничаванена вируса и контрол над контактните...
  А някой беше питал за лаборатории. Сигурно могат да се направят, но не стават за ден. Първо се иска оборудване, което струва пари и има срок на доставка. После се търси персонал да се обучи и за това. Следва важна част- има ли толкова налични тестове. Защото в крайна сметка и те се поръчват, произвеждат, доставят. Големите поръчки отнемат месеци, а в период на глобално търсене може да кажат примерно догодина зимата, че може да има доставка на новозаявеното.

  Някои неща просто трябваше да бъдат подготвени в периода март-септември. Можеше държавата примерно да даде пари на лаборатории да се оборудват и да наемат хора, да заявят тестове за 2-3 месеца. Идеята е да се поемат загуби, ако няма втора вълна и как да се изплати инвестицията. Защото хич не е 2лв, а говорим за стотици хиляди разходи за покриване.

  Ние дадохме по 50лв "изборни кебапчета" и чакахме да ни подмине....

 74. 74 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Чобанин Борисов - ОСТАВКА

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Борисов нареди, Борисов разпореди, Борисов даде, Борисов построи. Писна ми!

 76. 76 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  До коментар [#53] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Защото на власт са Ричард Алибеговци...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 77. 77 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "Роси":

  Без Борисов, никой няма да знае какво да прави. Както се казва, сам си го направи и работи успешно за него (колкото и нелицеприятно да е). Без той да разпореди, калинките се панират, не знаят какво да правят. После идва бащицата и спокойно! Той знае! И после лесно манипулирания избирател си казва "Е, видиш ли, ма Пенке?! Никой нищо не прави, добре че е Баце, че без него сме за никъде". И така вече над десетилетие, за съжаление.

 78. 78 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Не знаех , че е "специалист" и по кислородните инсталации на "ковид 19" - отделения в болниците ! Гениален ! Такъв и да го търсиш -не се намира !

 79. 79 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Весело

  Много мъ е страх за "инсталациити"......

 80. 80 Профил на osz591083932
  osz591083932
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Европа сме на 39-то място (с 12.3%) от 44 по брой на тестове на база 1 милион жители население. След нас са само Босна и Херцеговина (11.4%), Молдова (10.3%), Украйна (8.9%) и Албания (5.3%). Същевременно по-брой позитивни тестове на седмична база сме на 2-то място, с 37.9%. Пред нас e с Полша (47%). Тоест тестваме най-малко, но имаме най-много позитивни резултати и това е един от реалните показатели колко добре се справяме.

  Това, колко общо случай (заболели и починали) имаме от началото на пандемията не е особено релевантно, тъй като в България, на практика това е първата вълна. Като добавим и малкият брой тестове, изтъкването на правителството, че не сме били толкова зле на база тези показатели са са комични.

  https://ourworldindata.org/coronavirus-testing - тук има доста графики и информация, като ще оставя всеки сам да си прави изводите.

 81. 81 Профил на Антон Стойков
  Антон Стойков
  Рейтинг: 221 Неутрално

  сега ли бе? В разгара на епидемията? Сега ли се сетихте?
  боко и неговите подлоги са просто изключително некомпетентни изроди.
  Тези инсталации трябваше да са проверени, ремонтирани и готови са действие още през септември. Имаше все пак поне 7 месеца от първата вълна...какво чакаха?

 82. 82 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес ново 20 - пожарната изведнъж тръгва да проверява ковид отделенията. Т.нар. "мерки" говорят все повече за тотална безпомощност и хаотични опити да се отчете някаква дейност. Тук няколко нови линейки (след като показаха в медиите, че не стигат), тук проверка на пожарогасителите, там нов "координационен център", закрит след седмици, понеже явно не е измислено как да работи... Ясна координация и план все така няма...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със "специалисти" като дофтора Мутафчийски е радостно, че са останали и живи...

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#80] от "cll29692939":

  Това у добър източник на информация по темата с графики и анализи.
  Няколко неща са очевАдни.
  По-богати страни - повече тестове на калпак - повече "заразени"
  Малко тестове - малко заразени - малко болни - малко смъртни.
  Пак от там се вижда ясно че Китай, Афганистан, Ирак и още няколко най-зцабутани държави в Африка избощо не тестват или не предоставят данни по темата ковид.
  Бай Тедрос мобилизирал отряд бели каски от ООН да нахлуят в Китай и почнат да тестват за короната.

 86. 86 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Абе тоя Балтов малоумен ли е? Отивали след 2-3 седмици на крак ти три седмици ако устискаш, ти минава.
  После, никой не те приема ако нямаш задух, независимо колко седмици са
  И най-после, ако го приемат, какво ще му правят в болницата за да избегнат влошаване?

  Абе спрете да се излагате бе "професори"

 87. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#72] от "атанас":
  Чудя се колко ли време ще трябва да мине, докато хората почнат да се усещат че тестването с НИЩО, ама с АБСОЛЮТНО НИЩО не им помага в борбата с респираторното заболяване.
  От теста имаш възможни само ДВА възможни резултата 0 (негативен) и 1 (положителен).
  С около 30% грешка по дефиниция.
  Резултат 0 ти гарантира, че към момента па пробата нямаш и нищо не ти гарантира, че няма да го получиш следващите дни или часове дори.
  Резултат 1 показва че имаш наличие на търсените РНК в носа ти, но избощо не означава че ще се разболееш, което е възможно но в различна степен за всеки индивидуално като в особено редки случаи може човек и да почине. Като при резултат 1 към момента няма нито едно доказано лекарство, което може да предотврати усложнения или дори смърт.
  Твърди се, че тестовете показват че ако истановиш 1 ниците, ще можеш да ги задтвориш тях и близките им фамлини и служебни контактни с цул ограничаване на разпространението.
  Това по принцип е методология, разработена по военно време ако се появи зараза във военно поделение - холера, дезинтерия, тиф и пр.
  Оставям на вас да прецените логиката на действията и нуждата от тестовете.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 566 Весело

  Цяло лято "целокупния БЪлгарски народ"разправяше че такъв вирус няма и само го плашат,всичко било конспирация,после тезата беше за милиардите евро които нашите взимат за короната и затова завишавали резултаите,ония военния бил казал,яко ще се мре,ама бил такъв онАКЪВ,тиквите ревнаха че немат пари и да им отворят сезона,и сега какво стана,излезе че само българина е тъп ама мног тъп и ще мре от тъпотия,защото може би световна конспирация има но тя не е за това дали има вирус или не ,а за това от къде и как се е появил,боико пак ще си крадне парите ,ама и курнелия да беше и тя щеше да ги крадне,ииииии сега остана една стара и незабравима фраза на един измислен политиК
  "
  Не ме гледай умно(ТЪПО), Българино

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "uq":

  Балтов ми е Дани Кирилов в медицината...

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK