На живо

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Цветелина Белутова, КапиталБроят на хората с коронавирус, които са настанени за лечение в болници, се е удвоил от началото на ноември досега. Според данните на Единната информационна система днес в лечебните заведения има 5 247 души, докато в първия понеделник на месеца (2 ноември) пациентите са били 2 680. Директорът на "Пирогов" уточни, че все повече млади хора влизат в болница, защото подценяват симптомите на болестта. Личните лекари се обявиха срещу поставянето на лимити за назначаваните от тях изследвания и диагностични процедури при лекуването на COVID-19. В края на деня пък Здравната каса обяви, че предлага да се намалят от пет на два задължителните симптоми, при които общопрактикуващите лекари ще могат да издават електронни направления за PCR тест при наличието на 2 симптома от 11 възможни.


"Дневник" следи най-важните новини около кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса в България. Най-важното по темата от света е тук.
Образователното министерство предлага три варианта за организация на учебния процес до Коледа. Според първия вариант децата от 5-и до 12-и клас трябва да прекарат общо 40% в дистанционно обучение, а трите дни преди Коледа всички ще учат в клас. До Коледа най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 11-и и 12-и клас – общо три седмици. Останалите три ще бъдат на място в класните стаи.


Във втория вариант е заложено онлайн уроците да са 49% от учебното време, а трите дни преди Коледа децата да бъдат вкъщи. При този вариант най-много в онлайн среда ще учат 6-и, 9-и, 10-и и 11-и клас. При третия вариант всички ученици от 5 до 12 клас ще учат равен брой дни в онлайн среда и присъствено.


Очаква се във вторник трите варианта да бъдат обсъдени на среща между директори и експерти от образователното министерство. Решението ще влезе в сила на 27 ноември и ще важи до Коледа. След това ще се решава как да завърши първият срок. Очакванията са всяко училище да взима само своите решения.

Община Елена стана първата в България, в която затварят всички училища и детски градини за две седмици заради нарасналия брой на заразените с коронавирус учители и служители. Това съобщи кметът на града Дилян Млъзев пред БНТ. Децата и учениците няма да имат достъп и до социални услуги, за да не се смесват подрастващи от различни групи. Отменят се и репетициите на художествените състави и тренировките на спортните клубове.

Здравната каса предлага при два симптома да се издава направление за PCR тест

Личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне два симптома при пациента. Това предложение за промяна на рамковия договор е направила Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на Българския лекарски съюз. Председателят на Здравната каса Петко Салчев заяви пред Би Ти Ви, че предложението е изпратено днес, като в него се уточнява, че критериите, по които ще се преценява дали даден пациент трябва да бъде тестват са 11. Направленията пък ще се изпращат онлайн и ще са без лимит за лекарите. Те ще получават уникален номер за направлението, който ще трябва да кажат на пациента, за да може той да се тества.


Повече четете тук.

Броят на хората с COVID-19, които са настанени за лечение в болници, се е удвоил от началото на ноември, сочи официалната статистика. Според данните на Единната информационна система за коронавируса днес в лечебните заведения има 5 247 души, докато в първия понеделник на месеца (2 ноември) пациентите са били 2 680. С над 70 на сто са се увеличили болните, които имат нужда от интензивна грижа - от 169 преди две седмици, до 293.Седмичната статистика за периода 9 - 15 ноември показва отново ръст на починалите с коронавирус - случаите се увеличават с 30 на сто и достигат 459 за седмица (срещу 353 за предходната). Чувствителен ръст има и при оздравелите - те достигат рекордните 5 хиляди за седем дни. В това число по данни на здравното министерство вече влизат всички регистрирани с положителен PCR тест, които са минали задължителната 14-дневна карантина, без да е необходимо ново изследване.


Броят на новозаразените за изминалите седем дни също расте, но много по-слабо, отколкото в предишните седмици. Регистрираните инфектирани са 22 950 (при 21 641 от 2 до 8 ноември). Тестовете пък намаляват на седмична база за първи път от началото на октомври и са 60 623 срещу 71 318 за миналата седмица. Най-вероятна причина за промяната и при двата показателя е използването на бързите антигенни тестове, които от десетина дни се правят безплатно за хората със симптоми на входа на държавните болници, но тъй като не са официално признати за равнозначни на PCR изследванията, не влизат в статистиката.


Предложените мерки за подпомагане на служителите на бизнеси, които са принудително затворени не са достатъчни, се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).


От организацията отново поискаха при затваряне на хотели и заведения по решение на държавата, бюджетът да поема разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на работещите по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Работодателят пък да се освобождава от плащането на данъци и такси. Предлага се при заразен персонал собствениците на заведения да могат сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. Още за исканията тук.

И пациенти протестират срещу решението за отваряне на COVID отделения в специализирани клиники, където се полагат медицински грижи за трансплантирани, онкопациенти и болни с автоимунни заболявания, пише "Капитал".


По-рано днес лекари от столичната онкология излязоха на протест срещу отварянето на отделение за коронавирус в лечебното заведение, както изисква заповед на здравния министър. Медиците заявиха, че настаняването на COVID болни в онкологията е опасно за пациентите им, докато шефът на болницата Стефан Константинов настоява, че отделението е напълно изолирано и не зараза не може да се разнесе, а лекарите са длъжни да откликнат, ако има недостиг на болнични легла в София.


"Лидерите на пациентските организации считат, че особен проблем в корона кризата е, че лекарите специалисти, които ги лекуват, по традиция са много малко на брой в цялата страна и че бумът на коронавирус в онкоклиники и клиники за трансплантирани ще принесе в жертва първо уникални специалисти, а след това и пациентите им", пише "Капитал". Още по темата - тук.

Една пета от българите продължават да смятат, че коронавирусът SARS-CoV-2 не е сериозна опасност и "напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника", това сочат данни от бърз телефонен сондаж на социологическата агенция "Галъп", направен между 12 и 15 ноември сред 810 души. На това мнение са 21.2%. Сходен е делът на хората в другата крайност - 23. 8% , които приемат заразата като "смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали".


В отговор на въпроса "Опасен ли е коронавирусът?" по традиция надделява умерено тревожната реакция, посочват от агенцията. Според данните над половината попитани - 53.2% казват, че вирусът е "опасен, но в крайна сметка е просто силен грип". От "Галъп" сравняват резултатите в средата на ноември с предходни анкети по-рано и посочват, че преди седмици, наред с умерената реакция, е имало и белези на поляризация – двете крайни опции са увеличили тежестта си. "Сега личи малък ръст на тревогата: пренебрежителната крайност като че ли губи позиции, а крайно тревожната реакция като че ли расте", се казва в коментара към резултатите.


Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Gallup International

Управляващите предлагат и догодина да се удвои срокът на неплатения отпуск, който се признава за осигурителен и трудов стаж. По закон той е 30 дни, но заради кризата с коронавируса от средата на тази година беше удвоен. Промяната е записана в проект за изменение на закона за извънредното положение, съобщава "Сега". Тази мярка е в помощ на хората, които са в принудителен отпуск.


Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване бе приет на първо четене миналата седмица, в петък изтече срокът за предложения преди гледането му на второ. Подробности тук.

Започват проверки на кислородните инсталации в болниците

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Цветелина Белутова

Поделенията на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" в цялата страна са започнали проверки на новосъздадените отделения за лечение на болни от коронавирус, съобщи директорът на службата главен комисар Николай Николов. До петък ще е известно къде и какви проблеми има.


Целта на проверките е да се провери безопасността на пожароизвестителните, пожарогасителни, електрически и кислородни системи в лечебните заведения. Проверяват се и плановете за бърза евакуация при нужда на лежащо болни. Инспектира се и доколко персоналът е запознат с мерките за безопасност, уточни Николов. По-рано днес премиерът обяви на работно заседание в Министерския съвет, че е поискал проверката, тъй като в момента кислородните инсталации се използват много по-активно от обичайното.

Основните цели на мерките през 2020 г. бяха свързани със запазване на заетостта и временно подпомагане на бизнеса за преминаване през резкия и неочакван срив. През 2021 г. и следващите години фокусът на политиките трябва да бъде върху бързото икономическо възстановяване. Това означава и постепенно преминаване от мерки, насочени към компенсиране или облекчаване на неблагоприятните ефекти от пандемията към мерки, подкрепящи преструктурирането и растежа, обявиха експертите на Института за пазарна икономика при обявяването на традиционния си алтернативен бюджет.


Калоян Стайков отбеляза, че от години управляващите наблягат на социалните разходи и тези за инфраструктура и на фона на ситуацията сега отговорът на правителството е все същият. Напомни, че инвестициите в инфраструктура имат отношение към бъдещото, а не могат да дадат моментен стимул и импулс на икономиката, от което тя има непосредствена нужда. Подробности - тук.

Американската компания Johnson & Johnson - единствената, с която България има предварителен договор за доставка на ваксина за COVID-19, обяви мащабно тестване на свой експерименталнен продукт. Изпитанията първо трябва да съберат до 30 хиляди доброволци.


Това вероятно ще отнеме няколко месеца, като реалните изпитания ще започнат през март 2021 г. и ще продължат 12 месеца, съобщи "Ройтерс". Подробности - тук

Аптекарите искат по 1000 лв за денонощна работа

Българският фармацевтичен съюз е против продажбата на лекарства в супермаркети и бензиностанции, а денонощният режим на работа на аптеките трябва да бъде стимулиран аналогично на останалите работещи на първа линия срещу коронавируса - с по 1000 лв. по време на пандемията или като дългосрочна политика – от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.


Предложенията за минаване на част от аптеките в непрекъснат работен режим направи вчера Българският лекарски съюз, а днес фармацевтите изказаха мнението си по тях. От съсловието отново призоваха лекарите за генерично предписване на медикаменти и призоваха за въвеждането на генерична замяна в аптеките. Подробности по темата - тук.

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Правитествена информационна служба

Инсталациите за подаване на кислород в болниците да бъдат проверени, за да е сигурно, че работят добре при по-голямото натоварване в момента - разпореждането е на премиера Бойко Борисов, а за него се разбра от разпространено от правителствената пресслужба видео от работно заседание за ситуацията с коронавируса в страната. В съвещанието са участвали шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов.


"Казал съм на Николов (началника на дирекцията "Пожарна и аварийна безопасност" Никола Николов - бел.ред) профилактиците в пожарната да минат и да проверят абсолютно всичко, защото сега всички ползват много кислород", казва премиерът.


Преди това събеседниците му докладват какво е направено за преодоляването на кризата около коронавируса. Здравният министър Костадин Ангелов заявява, че са осигурени нужните за лечението на COVID-19 лекарства в болниците и в аптечната мрежа, като съобщава, че до края на седмицата на пазара ще влязат около 20 хил. опаковки лекарства от групата на азитромицините от български производител.


Венцислав Мутафчийски пък информира, че във Военномедицинската академия, която ръководи, са открити четири нови COVID клиники. В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че се работи също за повишаване на болничния капацитет в най-натоварените области -София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

"Пирогов" отчита увеличение на младите хора в тежко състояние

Увеличават се тежките случаи при млади хора с COVID-19, които стигат до апаратно дишане, коментира в интервю за Би Ти Ви директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов. Той уточни, че основната причина да се стигне до това е неспазването на мерките, а след това - неглижиране на симптомите: младите хора отивали в болница след 2-3 седмици боледуване, което са карали на крак, защото са здрави организми.


"Те издържат по много, не са като възрастните хора, които бързо декомпресират. И когато дойдат, нещата вече са много напреднали", обясни Балтов. По думите му се пренебрегват симптоми като

лека температура,
болки в гърлото
известен недостиг на въздух
"Това говори за едно невглеждане в собствената ти физика и чакане да ти мине. За съжаление, това не е добре", коментира лекарят. Цялото интервю - тук.

Родители влизат в училище вместо учители

Шестима родители на деца в бургаското училище "Васил Априлов" водят часове на малките ученици, замествайки болни от COVID-19 учители, съобщи Би Ти Ви.


Доброволците са се отзовали на призив за помощ от директора на училището, след като 11 от общо 52 педагози са се оказали заразени и са под карантина. Те имат квалификация или са студенти последна година. Част от тях работят в други училища в града, но в свободното си време помагат и в училището на децата си. С тях се сключват договори за заместване за времето на болничните листове на титулярите.

Бивш министър: големите болници в София веднага да станат COVID

Болниците с над 300 легла - и частни, и държавни, още тази седмица трябва да бъдат обособени като COVID болници - за това призова в интервю за БНТ бившият здравен министър от кабинета "Борисов 2" Петър Москов. По думите му следващата седмица вече ще е късно за подобна стъпка. Той нарече недопустимо едва четири столични болници да са изпълнили изискването на министъра да отворят нови легла.


Според Москов трябва здравният министър трябва да получи извънредни правомощия да управлява здравната система и да възлага задачи на здравните заведения.

Протест срещу откриване на COVID отделение в столичната онкология

Лекари от столичната Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология излязоха на протест пред вратите на онкологията, за да демонстрират срещу решението на ръководството да разкрие COVID отделение.


Онкология болница онкологични заболявания

© Георги Кожухаров

Онкология болница онкологични заболявания


Изискването е наложено от заповед на здравния министър, който задължи всички големи болници в страната да поставят допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Според медиците обаче спецификата на онкозаболяванията прави подобен ход изключително рисков за пациентите и затова не трябва да се допуска външен поток заразени. Подробности - тук.

Център за даряване на плазма отваря във Варна

Варна става вторият град в страната, където преболедували от COVID-19, могат да дарят кръвна плазма, съобщи Би Ти Ви. От днес започва работа център, чийто капацитет е за обработване на 10-12 даряващи на ден.


Всеки желаещ да дари плазма трябва да е преболедувал коронавируса и да са изминали 14 дни от отрицателен тест или 28 дни от отшумяване на последните клинични признаци. Центърът ще обслужва всички области в Североизточна България.

Личните лекари са против лимити за COVID изследвания

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Надежда Чипева, Капитал

Държавата не трябва да поставя на личните лекари ограничения на изследванията и диагностичните дейности при болните от COVID-19, заяви в интервю за БНТ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Абсурдно е да сложиш лимит на изследванията и диагностични дейности като рентгенови снимки


Гергана Николова,

общопрактикуващ лекар


Според нея всеки, който си е платил здравни осигуровки, трябва в този момент да може да разчита, че ще получи консултация и изследвания. Личните лекари все още нямат възможност да назначават изследвания за коронавирус, тъй като повече от месец не може да се сключи анекс към Националния рамков договор.

Коронавирусът в България: Здравната каса намали изискваните симптоми за издаване на направления за тестове

© Георги Кожухаров

Антигенният тест ще бъде приравнен с PCR теста и ще служи за поставяне на инфектиран с коронавируса под карантина. Tова е потвърдил с писмо до Българския лекарски съюз Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз Николай Брънзалов пред Би Ти Ви.


На 18 ноември се очаква Еврокомисията да обяви препоръките си дали антигенните тестове да бъдат ползвани наравно с PCR изследването на европейско ниво. Какво представляват антигенните тестове - тук.


Брънзалов заяви, че тази седмица е възможно да бъде пописан анексът към Националния рамков договор за въвеждането на електронно направление за тест, което да издават общопрактикуващите лекари.

Пореден понеделник с оскъдни данни

Традиционният за понеделник рязък спад на новите случаи на коронавирус при направени в пъти по-малко тестове - това сочат данните на официалната статистика за COVID-19 в България. Смъртните случаи за денонощието също спадат - обичайно част от тях се отчитат чак във вторник и този ден е с най-високият брой за седмицата.


В почивната неделя са направени едва 2716 изследвания - близо пет пъти по-малко от последния делничен ден на миналата седмица (13 ноември), когато бяха направени над 12 хил. теста. Установени са 816 новозаразени - с над 1600 по-малко, отколкото в събота. Това означава, че малко под една трета от взетите проби са положителни - 30.04%. Най-много традиционно са в столицата (193), следвана от:

Бургас (81)
Варна (64)
Кюстендил (64)

Без особена промяна остава броят на хората с коронавирус, настанени в болниците - 5 247, от които 293 са в интензивни отделения. Това означава, че малко под 6 на сто от лекуваните в здравните заведения са в критично състояние. Още за статистиката за деня четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK