Управляващите предлагат и през 2021 г. 60 дни неплатен отпуск да се броят за стаж

Управляващите предлагат и през 2021 г. 60 дни неплатен отпуск да се броят за стаж

© Цветелина Белутова, КапиталУправляващите предлагат и догодина да се удвои срокът на неплатения отпуск, който се признава за осигурителен и трудов стаж. По принцип той е 30 дни, но заради кризата с коронавируса от средата на тази година той бе удължен на 60 дни. Промяната е записана в проект за изменение на закона за извънредното положение, съобщава "Сега". Тази мярка е в помощ на хората, които са в принудителен отпуск.


Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване бе приет на първо четене миналата седмица, в петък изтече срокът за предложения преди гледането му на второ.


От внесените предложения между първо и второто четене на проекта за бюджет на държавното обществeно осигуряване се вижда, че управляващите няма да увеличат тежестта на всяка година стаж в пенсионната формула, нито ще изтеглят по-напред във времето осъвременяването на пенсиите по така нареченото швейцарско правило, което догодина ще е с 5%. Проект на ДПС предлага осъвременяването да стане от 1 януари. Осигурителната тежест остава без промяна, а следващата година ще е последната, в която пенсионерите ще имат право да изберат старата методика на изчисление на пенсията им, ако тя е по-благоприятна за тях.
Както наскоро обеща социалният министър по време на продължаващите протести с искане за оставка на правителството, с промени се предлага основната пенсия да се намали не с 20% заради наличието на пенсия и от втория стълб, а с около 10%. Новата формула за намаление на държавната пенсия се предлага да включва като фактори 12% осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове.


Максималният осигурителен доход се замразява на 3000 лв. От 1 януари минималната заплата се вдига от 610 на 650 лв.


Сред внесените промени в Кодекса за социално осигуряване през бюджета на Държавното обществено осигуряване е и тази, че от догодина НОИ ще може да спира изплащането на пенсията, за да провери обстоятелствата, от които зависи правото за получаването й или нейният размер. Това ще се прави при съмнения за престъпление за правото или размера на пенсията. Това означава, че пенсията ще може да бъде спряна, преди съдът да се произнесе по случая. Сега, ако се установи от прокуратурата неправомерно получена сума, тя ще се връща, напомня изданието.


Въвежда се 6-месечен срок за проверка и при сходни процедури за болнични, майчинство и обезщетения за безработица. За разлика от пенсиите тези обезщетения и сега можеха да бъдат спрени за извършване на проверка. Въвеждането на срока ГЕРБ представя като защита на интересите на гражданите, допълва изданието.


С изменения в Наказателния кодекс пък измамите в особено големи размери с пари от НОИ и здравната каса се приравняват на тези със средства от държавния бюджет и ще се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 5000 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK