С допълнителни 1000 лв. аптеки могат да работят денонощно по времето на пандемията

С допълнителни 1000 лв. аптеки могат да работят денонощно по времето на пандемията

© Цветелина Белутова, КапиталС допълнителни 1000 лева от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна по времето на пандемията (по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари), може да се реши проблемът с недостига на денонощни аптеки.


Предложението е на Българския фармацевтичен съюз (БФС), който приветства в публикувана на сайта си позиция предложението на Българския лекарски съюз (БЛС) от вчера за разкриване на повече денонощни аптеки в България. В момента те са едва 30 или около 1% от всички, а в региони като Враца, Видин, Смолян, Разград и Търговище изобщо липсват. Причината за това е чисто икономическа и от 2015- 2016 г. денонощните аптеки започнаха масово да затварят. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, особено за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, затова и над половината от населението на България живее в населени места, където няма аптеки, работещи 24 часа.


"А като дългосрочно решение осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения", пише в позицията на БФС.
От БЛС предложиха също медикаментите без лекарско предписание да се продават в хранителните вериги и денонощните магазини, с което БФС не е съгласен. В тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве, аргументират се фармацевтите.


От фармацевтичния съюз напомнят за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование (т.нар. генерично предписване), която е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства.


"Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства. При генеричната замяна фармацевтите заменят със съгласието на пациента един предписан продукт с друг лекарствен продукт със същото лекарствено вещество, същите, като предписаната лекарствена форма и количество в дозова единица. Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията ще помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека за намиране на предписаната търговска марка", обясняват фармацевтите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK