Могат или не, клиниките за онкоболни направиха COVID отделения

Снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивнаОт началото на кризата с коронавируса в България недостигът на ресурс от всякакво естествено - медици, знания, време, средства - противопоставя едни на други пациенти, лекари, директори и институции. През последните дни на дневен ред излезе конфликтът около откриването на отделения за заразени с коронавирус в болниците и клиниките за лечението на пациенти с онкологични заболявания.


Всичко започва със заповед на министъра на здравеопазването, според която болниците в страната - включително и частните лечебни заведения - трябва да отделят не по-малко от 20% от леглата си за пациенти с коронавирус. Целта е системата да посрещне увеличаващия се брой пациенти със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.). Правилото е от особена чувствителност за онкоболните, защото тяхната имунна система е по-слаба и това ги поставя в рисковата група при зараза с коронавирус.


Протести след открито отделение


Пред университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София в понеделник сутрин имаше протест заради обособеното COVID отделение. То вече работи, има 29 легла и в него е настанен един пациент с коронавирус и онкологично заболяване.
Основни говорители на протеста са двама професори: Галина Куртева и Панайот Куртев, началници на клиниките съответно по химиотерапия и коремна хирургия. "Притесняваме се, че потокът на заразени с коронавирус ще се смеси с онкоболните", каза проф. Галина Куртева пред "Нова телевизия".


По думите на проф. Панайот Куртев пред Би Ти Ви в болницата няма възможност за пълна изолация на заразените с коронавирус от онкоболните, защото входовете за лечебното заведение са едни и същи за всички, както и коридорите, и асансьорите.

"Всеки един онкоболен, при който се установи коронавирус, той си остава тук, но да се създава друг поток от болни с коронавирус, да се създава паралелна клиника, това е недопустимо", казва проф. Куртев пред медията.
Според директора на онкологията д-р Стефан Константинов, който е и бивш министър на здравеопазването, рискът от разпространяването на коронавирусната инфекция в болницата е сведен до минимум, защото е отделен цял етаж, където в момента се намира единствено COVID клиниката. Медицинският персонал, който ще обслужва заразените пациенти, няма да лекува останалите болни и доброволно е избрал да работи със заразени с коронавирус, каза д-р Константинов пред "Дневник". Пред медиите лекари от болницата репликираха, че от графиците за работа се вижда, че медицински сестри работят и в на двете места, но той отрече това да е вярно.


Константинов припомня, че в условията на епидемия така или иначе всеки преминаващ през болницата пациент се смята за потенциален носител на заразата: "тоест, слагайте си маските, изисквайте от хората около вас да си ги слагат и си мийте ръцете", каза директорът на онкологията в София.


"Имам гаранция, че при нас ще бъдат приемани само онкоболни с коронавирус, но при този ръст на заболелите, каквото се наложи, ние ще го правим", каза д-р Стефан Константинов пред Би Ти Ви. Той не отрича, че е рисково в онкоболница да има инфекциозно болни, но смята, че "ние трябва да дадем своя дан, особено за нашите пациенти" в конктекста на търсенето на болнични места за настаняване на заразени със SARS-CoV-2.


В същото време и пациентските организации определиха, цитирани от "Капитал", като особен проблем в кризата, че специалистите, които лекуват онкоболни, по традиция са много малко на брой в цялата страна и че бумът на коронавирус в онкоклиники и клиники за трансплантирани ще постави в риск уникални лекари и техните уязвими пациенти.


Проблеми и в други онкоцентрове


За да спази заповедта на министъра на здравеопазването, комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив също обособи COVID зона. Диспансерът е вторият по големина в страната и обслужва основно пациенти от областите Пловдив, Пазарджик и Смолян, както е написано на сайта му.


Там обаче ще бъдат настанявани само пациенти на КОЦ, които в хода на лечението са се оказали заразени с коронавирус, информира Българското национално радио (БНР). Медията се позовава на писмо до ръководството на лечебното заведение от областния управител Дани Каназирева. По информация на "Капитал" Каназирева е взела решението, след като миналата седмица до нея са били изпратени множество писма от пациенти и от Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания.


Комплексният онкологичен център в Русе също е открил COVID отделение. То е в отделна сграда, на няколко километра от основната, където допреди това е било отделението за палиативни грижи. То пък е преместено на друга площ на онкоцентъра, където е направен бърз ремонт, легла са взети от резерва на друга болница, купуват се гардероби и шкафчета за персонала и пациентите.


В COVID отделението на КОЦ Русе има 37 легла и там са настанени 16 души с коронавирус (но не са онкоболни - бел. авт.) към момента на разговора на "Дневник" с управителя д-р Камен Кожухаров.


"Персоналът, който имаме, е за всичките ни легла и за броя пациенти, които минават през нас, без това допълнително отделение, което е доста голямо", обясни Кожухаров, управител на онкоцентъра. По думите му персоналът в COVID отделението работи там един месец, след което си почива няколко дни.


"Всичко падна върху нашите плещи - направихме си паравани сами, не можем да намерим фирма - от една страна са средствата, от друга страна дават срок от една седмица, а през това време ни дишат във врата от министерството, от Регионалната здравна инспекция. Всичко стана на юруш", обяснява управителят на онкоцентъра.


За доктор Кожухаров основният проблем е недостигът на персонал, което е характерно за здравната система в България от години, а на призивите на онкоцентъра за доброволци се отзовали не повече от трима души. "Необходимият ни персонал е някъде на Запад. Аз имам колеги там, с които поддържам връзка. Те също са в COVID отделения, само че лекуват австрийци, германци, всякакви, само не и българи", твърди управителят на онкоцентъра в Русе.


Проблемът не е само в онкозвената


Проблеми и притеснения има и в болница "Александровска" заради преместването на клиниката по нефрология и трансплантации, където се разкриват легла за пациенти с коронавирус. Част от нейния екип е подал оставка, а засега директорът на лечебното заведение не я приел.


Пациенти на клиниката пък протестираха пред Министерството на здравеопазването в защита на лекарите си, а здравните власти уверяват, че няма да има необслужени пациенти.


От началото на епидемията от коронавирус публична изява на недоволство от страна на болничен персонал имаше още във Втора градска болница в София и в общинската болница във Велинград. Работещи и в двете лечебни заведения посочиха пред медиите сходни опасения - недостиг на подходящ персонал, липса на оборудване, невъзможност да разделят болните и съмнителните за COVID-19 от останалите пациенти.


Оценката на властите как се справят с COVID ситуацията - тук
Как (не) се контролира COVID кризата в България - тук
"Пред разпад сме" - лекари за COVID кризата - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  Ще направят ами!
  Ако онкоболен се заразис Ковид кво правим? Къде ще го шекуват?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1615 Неутрално
 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  мда, Цинизмът на управляващите тикви !
  така обричат онкоболните на смърт (те и без това нямат щанс), но затова пък "излекуваните професионално" Корона- пациенти ще тръгват бързо на "работа" !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Цял ден разнасят Йорданка санитарката от Бургас другари. Дневник мълчи като партизанин на разпит и цънцарите разбира се. Кой я изгони, защо, на кого помага... Или това няма значение? Толкова познавате българите, колкото циганите, турците. Живеете си на друга планета, която очевидно не е България! Напълни се София с цървули и измекяри дето си мислят, че летоброенето започва от тях! Като Вас драги ми 😊!

  agent
 5. 5 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Заигравате със страха на хората , без да ви е грижа.

  agent
 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  За да няма никакво съмнение, че управляват пълни малоумни_и. 7 месеца пробляха без да подготвят системата, без да подготвят болници само за ковид и да осигурят да не се смесват потоците. Надявам се след време да бъдат разследвани и съдени за бездействието си и пострадалите хора от него.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  От 29 легла само 1 е заето, колкото да не е без хич! Ето за какви лъжи става на въпрос!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Никой управник ли не се сеща да види кои държави най-добре се справят с вируса (знам за Корея, Тайван и Сингапур) и да се последва техния опит (специализирани Ковид болници)?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Още една тъпотия на некадърната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#8] от "PisnaMi":

  Тва ако е като там върви с доста репресивно- диктаторски мерки и на свободолюбивите душички у тоя форум няма да им хареса ,освен на кликата от фундаментални ковидисти ,дето искат тотално капаладисване и " хоум- офис" . Обаче даже и те нямат необходимия манталитет на тия люде в далечния изток.

 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  При нас за сега удържаме фронта и не сме си настанили пациенти с КОВИД на отделението. Аргументираме твърдо с имуносупресията на нашите болни и не допускаме компромиси. Имаме 32 легла, отделили сме 3 от тях - т.е. 2 стаи, със собствена тоалетна, за евентуални онкоболни с КОВИД, за сега сме настанявали двама пациенти с подозрение там, но нито веднъж не се потвърди - тестовете останаха отрицателни.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK