Съд отмени изискването имитиращите млечни продукти да се продават само опаковани

Съд отмени изискването имитиращите млечни продукти да се продават само опаковани

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) отмени изискването имитиращите продукти да се продават "само предварително опаковани в потребителски опаковки от производителя". Задължението произтича от промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от 2018 г., съобщава "Капитал". С тях се прави опит да се реши проблемът с продуктите с палмово масло. Наредбата забранява използване на думите "млечен" за имитиращи продукти, въвежда допълнителни изисквания за етикетирането им и изисква продажбата им на обособените места в търговските обекти.


Тричленен състав на ВАС обаче определя изискването за предварително опаковане на имитиращите продукти като "технически регламент", за който държавата е била длъжна да поиска нотификация от Европейската комисия. Тъй като това не е направено, според съда е налице "съществено нарушение на процесуалните правила", което прави разпоредбата незаконосъобразна.


Продажбата на "сирене" без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара, а производството на уж млечни продукти с растителни мазнини расте. Според данните на агростатистиката от нaчaлoтo нa 2018 г. дo aвгycт същата година в cтpaнaтa ca пpoизвeдeни 7904 тона имитиращи продукти, през следващата година те достигат 8338 тона за cъщия пepиoд, а за първите девет месеца на тази година - 10 391 тона.
Решението на съда може да се обжалва пред петчленен съдебен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.


Повече четете тук.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Важното е ,че децата ядат "баници" с палмова маз и имитиращо сирене ама ДПС закриля този модел!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се запише в закона с ей-такива ГОЛЕМИ БУКВИ върху подобни продукти да пише кратко и ясно: МЕНТЕ!

  Всеки ще разбере, а то такли - насам, такли - натам, чалъми - наляво, чалъми - надясно!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1334 Гневно

  Значи трябва да се купува само пакетирано "истинско" сирене за да не ти пробутат нещо палмово. Много тъпо.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Продажбата на "сирене" без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара
  _____________
  Регулацията е много проста, всеки който напише или каже на глас пред клиентите си думичката "сирене" извършва криминална проява - измама! От как управляват герберите всякакви измамници с имитиращите продукти и услуги са на почит и изкарват добри пари!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Не е ясно какво общо има между палмовото масло, и дали сиренето е правено с мляко. Да не говорим, че млякото може да е прясно, кондензирано, и на прах.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Нашите хора, които произвеждат "сирене" с палмова мазнина, не бяха доволно. Сега вече са. Сирене по 4-5 лева за детски градини и училища, за ресторанти (шопски салата), за столове на патронажа. Ликующий народе! "Правото" победи!

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Мисля, че проблемът е малко по-различен. Кравето мляко обикновено е по-нискомаслено, и за да се подобрят вкусовите качества му се добавя допълнително сметана, или палмово масло.
  Но има друга много важна информация (обикновено не е на етикета, а направо на опаковката) - колко време е зреело сиренето? 30 дена, 45 дена (по стандарт за качествено сирене), или 60 (има и такива).
  А тези които ги продават без опаковка зреят много по-малко.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Весело

  "С тях се прави опит да се реши проблемът с продуктите с палмово масло." - значи, НЕ да се забрани, а да се предлага, без значение по какъв начин!? То била разбиране за ПАЗАР, но отровен пазар, заради кефа на нЕкои вносители на боклуци може само в родината ни - Абсурдландия.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Закони, наредби, дрън-дрън.
  Правят се, че се борят с тази измама, в същото време, в магазина не могат да ти продадат сирене от палмово масло под етикета "сирене", но шопска салата със "сирене", баничка със "сирене", съдържащи същото това менте - може.

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  " Според данните на агростатистиката от нaчaлoтo нa 2018 г. дo aвгycт същата година в cтpaнaтa ca пpoизвeдeни 7904 тона имитиращи продукти, през следващата година те достигат 8338 тона за cъщия пepиoд, а за първите девет месеца на тази година - 10 391 тона."

  Този абзац означава, че всички си купуваме златни ментета! Законът и без това явно НЕ работи!
  Защо?

 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Продажбата на "сирене" без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара_____________Регулацията е много проста, всеки който напише или каже на глас пред клиентите си думичката "сирене" извършва криминална проява - измама! От как управляват герберите всякакви измамници с имитиращите продукти и услуги са на почит и изкарват добри пари!
  —цитат от коментар 5 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Прав си - всеизвестният член "измама на купувач" от НК и членът си е от създаването на НК (1968)
  Гонеха тогава магазинерите по него - пр. фърли една-две шепи сол в тенекията със сирене и продава сирене със солеността на аншоа.
  Аритметиката е проста - солта (пр.) 15 ст за кг, сиренето (пр.) 1.50 за кг. (не ги помня точно цените!)
  Или залепи една дъвка на ръба на кантара от неговата страна и тегли ли тегли с няколко грама повече всяка стока.

  -------
  Актуалната редакция.

  Чл. 232. (1) Продавач, който измами купувач при тегленето или меренето на стока или който си служи с неверни мерки и теглилки, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.

  (2) Със същото наказание се наказва:
  а) който измами купувач чрез примесване на чужди вещества или влошаване качеството на стоката по друг начин;
  ....

  Но, трябва да си признаем, членът в НК е в малко по-друг смисъл.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До 4:"star bastun"...Значи трябва да се купува само пакетирано "истинско" сирене за да не ти пробутат нещо палмово. Много тъпо...."

  А не мислиш ли че ще е тъпо да търсиш качествено бяло саламурено сирене за 4 - 4,50 лв килото?

 15. 15 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Еми то вида му, името му... всичко е имитиращо. Имитацията трябва да има ясна и видима разлика за да е на пазара! Ако в ресторант ми дадат 'сирене', аз от къде да знам дали продукта има палмова мазнина, ами ако съм на гости? Мога да ям храна-имитация без да разбера,понеже няма отчетлива разлика, а единствения ми вариант е да попитам дали е такова или онакова. Оттам отиваме на честна-юнашка дума, каквото ми кажат, верваме.
  Следователно на пазара не трябва да се допуска продукт които имитира друг, ако не мога да ги различа другаде освен в магазина. Не че ще умрете ако изядете 1 хапка, но имитиращия продукт трябва да има оцветители, розово да рачем. Така където и да ядете сирене, ще бъдете мигновенно информиран какво ядете... ама що да знаете като е по-лесно да не знаете.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Когато се говори за имитиращи продукти се има предвид промяна на технологията му, а в добавките за повишаване на % на масленост. Най-лошото нещо е неузрялото сирене!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  За да съществуват имитиращи продукти, явно си има сериозно търсене. Производителите на такива продукти развиват един вид социален бизнес —> евтина и питстелна храна за всички = социален мир и доволно население.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Така е в ЕС, много са важни правата на всякакви мошеници ...... ще ядем всякакви боклуци, без и да разберем.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2759 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alex Ivanov":

  В кои държави в ЕС сте си купувал имитиращи продукти? И какви? (само не казвайте Маргарин, сметам знаете защо)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  "...Мога да ям храна-имитация без да разбера,понеже няма отчетлива разлика, а единствения ми вариант е да попитам дали е такова или онакова. .."

  Разликата е огромна. Дори и за непознавач (дилетант). В цените също. Италианският пармезан е овче сирене, зряло години, твърдо е като камък, и никой няма да ти продаде кило за по-малко от 50, дори 60 лв. (базови продукти). Има и за по над 100 лв.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Съдът насърчава шашмите в нашата обрулена държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alex Ivanov":В кои държави в ЕС сте си купувал имитиращи продукти? И какви? (само не казвайте Маргарин, сметам знаете защо)
  —цитат от коментар 20 на DDR


  Примерът е удачен, маргаринът е класически имитиращ продукт. И никой не го забранява, а със сигурност е в пъти по-вреден от палмовото масло - реално вид растително масло.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  "Съдът насърчава шашмите в нашата обрулена държава"

  И защо?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  "...Мога да ям храна-имитация без да разбера,понеже няма отчетлива разлика, а единствения ми вариант е да попитам дали е такова или онакова. .."Разликата е огромна. Дори и за непознавач (дилетант). В цените също. Италианският пармезан е овче сирене, зряло години, твърдо е като камък, и никой няма да ти продаде кило за по-малко от 50, дори 60 лв. (базови продукти). Има и за по над 100 лв.
  —цитат от коментар 21 на historama


  А знаеш ли как сменя чашка на стълб за високо напрежение? Сигурно не, не ни и трябва да знаем всичко, както на мен не ми трябва да разпознавам 10 вида сирена по вкуса, миризмата, твърдоста, наситеноста и прочие. ЕС влага млрд евра в земеделие и животновъдство, млякото се изкупува на супер ниски цени, мисля че по добри условия от това няма.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  Тъжното е, че покрай немотията изискванията ни за много от продуктите са силно занижени. напр. за ракията търсим домашната (джибровата), а заобикаляме ракиите продукт на винен дестилат, т.е. качествените. Държим виното да е от грозде, и много по-малко за технологията на производство и съхраняване. А за сиренето и изобщо за млечните ни продукти - да са без палмово масло. А за технологията - майната му. А след това се учудваме, защо за европейците бялото саламурено сирене е само фета, а българското кисело мляко го няма дори и в съседна Румъния.

 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  "Кравето мляко обикновено е по-нискомаслено, и за да се подобрят вкусовите качества му се добавя допълнително сметана, или палмово масло"

  Ей това му бил проблемът на пармезана, никой не се
  е сетил да му добави малко палма, па да го подобри. Ха-ха-ха!

 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Пармезанът е краве сирене.

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Едно време кво безвкусно сирене са яли ,а? Грам палмово масло е нямало.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":

  Само, че, никой не продава маргарина за масло. Пише си Маргарин и даже на повечето опаковки (в Бг не знам как е) пише, че е за готвене. На купувача му е ясно че куоува маргарин а не масло. И си преценява.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  А знаеш ли как сменя чашка на стълб за високо напрежение? Сигурно не, не ни и трябва да знаем всичко, както на мен не ми трябва да разпознавам 10 вида сирена по вкуса, миризмата, твърдоста, наситеноста и прочие.
  —цитат от коментар 26 на deutschland


  Сиренето е хранителен продукт, както хляба, надениците, виното, или яхнията в къщи. Няма нищо лошо да се позаинтересуваме малко от технологиите, за да не ни говорят журналетата каквото им падне. Всъщност ти е известно, че една от важните характеристики за доброто сирене е твърдостта му. Чувал съм, че имало технологии за изкуственото й повишаване - може би? Но какво пречи купувачът да не купуваш меко бяло сирене, или подобен кашкавал, който е към категорията "твърдо сирена"? И да разберем, че качественият продукт си има своята цена.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#23] от "historama":Само, че, никой не продава маргарина за масло. Пише си Маргарин и даже на повечето опаковки (в Бг не знам как е) пише, че е за готвене. На купувача му е ясно че куоува маргарин а не масло. И си преценява.
  —цитат от коментар 32 на DDR


  За съжаление по някой път в кравето масло го добавят. В по-евтините.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Едно време кво безвкусно сирене са яли ,а? Грам палмово масло е нямало.
  —цитат от коментар 30 на pavur


  Едно време в киселото мляко слагаха нишесте, мисля беше първите години на демокрацията и хич не ставаше за ядене, даже и айрян не ставаше от него.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":Пармезанът е краве сирене.
  —цитат от коментар 29 на gianni


  Извинявам се, сбърках го с пекориното.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  На няколко пъти съм попадал на евтини масла, на които в съдържанието пише, че съдържат някакъв процент (обикновенно до 20%) растително масло.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  Какво се възмущавате толкова ? Има истинско сирене има и фалшиво... Има истински патриоти има и имитиращ форумен продукт :)))

  За всяка стока си има клиенти, евтините хора търсят евтини продукти и начини за изява...

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  По добре баница с палмова масло, отколкото несъществуващото сготвено от родителите на които им а по лесно да му бутнат една закуска в ръцете, пък после като развият проблеми, станат дебели, детето виновно :)))

  Виждал съм улични кучета, които ги хранят по здравословно отколкото доста родители, децата си в България :))

 44. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 871 Гневно

  До 4:"star bastun"...Значи трябва да се купува само пакетирано "истинско" сирене за да не ти пробутат нещо палмово. Много тъпо...."А не мислиш ли че ще е тъпо да търсиш качествено бяло саламурено сирене за 4 - 4,50 лв килото?
  —цитат от коментар 14 на historama


  То проблемът не е там.Проблем е,че ще си купиш нещо за 10-12 лева кг и ще е същият боклук като онова от 4-5 лв.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Никъде по магазините не слагат етикети, че даден продукт е имитация.

 46. 46 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  "....... Италианският пармезан е овче сирене, зряло години, твърдо е като камък, и никой няма да ти продаде кило за по-малко от 50, дори 60 лв. (базови продукти). Има и за по над 100 лв.
  —цитат от коментар 21 на historama


  Пармезана е по популярното извън Италия име на "Пармеджиано Реджиано" е произвеждан от краве (НЕ ОВЧЕ) мляко, непастьоризирано, от крави на свободна паша (и куп други изисквания). За да могат да го продават с това име (Пармедгиано Реджиано) трябва да зрее поне една година, но обикновенно зрее 2 до 3 г'. Тези "повредените" пити (където нещо се е объркало, проверяват ги по звък с едно чукче) ги стържат/мелят на почти прах и продуктът го продават И В ИТАЛИЯ като "пармезан", на кратно по ниска цена.

  За протокола.

  До коментар [#21] от "historama":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Всъщност си опитвал единствено настърган "пармезан" от Метро, който поради недостатъчно зреене и пакетиран в найлон действително (заради спарване) мирише на овца в дъждовен майски ден

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Ма тоз съд български ли е? Той на кого служи? Като няма регламент за сиренета-ментена, що не ги забрани? Да се допуска продаване на вредни и опасни храни на гражданите е престъпление. Държавата е пропаднала много дълбоко и продължава.

 49. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Начи за ГЪЗ(ВАС) не е важна полезността на действието, а някаква шибана формалност? И сега ГЪЗ(ВАС съучаства на измамниците, т.е. върши криминално престъпление против целият български народ, за да обслужи няколко палмови олигарси и лъжливи магазинери, които да мамят клиентите?

  мурзилка
 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  ГЪЗ(ВАС) служи на който им плати

  мурзилка
 51. 51 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А по време на Орешарски и Станишев какви сирена бяха, ееех.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#48] от "Judjuk":ГЪЗ(ВАС) служи на който им плати
  —цитат от коментар 50 на Маршалов


  Ми Босът да разпореди на гавазите си/20 броя/ във ВСС да спрат това престъпление. Нека и те свършат малко работа. Защото здравето на хората е и без това скъпо и несигурно

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":Всъщност си опитвал единствено настърган "пармезан" от Метро, който поради недостатъчно зреене и пакетиран в найлон действително (заради спарване) мирише на овца в дъждовен майски ден
  —цитат от коментар 47 на дерибеев


  по-горе ме поправиха. Настърганото го наричаме "пармезан", но кой го знае какво е. Купувал съм си пармезан в малки опаковки (разбира се от по-евтините) - обичам зрелите сирена, и и харесва. В Метро има и хубави сирена. Вкусът му е много силен, консумира се в малки количества, така че не е фатално че е скъп. За Коледа и Великден не е проблем да си купя. Преди няколко години в Лидл открих зрял чедър в Лидл (17-20 лв за килограм). За цената си е супер!

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":Всъщност си опитвал единствено настърган "пармезан" от Метро, който поради недостатъчно зреене и пакетиран в найлон действително (заради спарване) мирише на овца в дъждовен майски ден
  —цитат от коментар 47 на дерибеев


  За салати е много добър

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2215 Весело

  До коментар [#13] от "Аскет":

  "(2) Със същото наказание се наказва:
  а) който измами купувач чрез примесване на чужди вещества или влошаване качеството на стоката по друг начин;"

  Мале, всички бензинаджии изгореха в едно с Евросъюза - тургат 5% гадна, пушлива мазнина в дизела и 7% димящ алкохол в бензина за да се скапват по-бързо ДВГ. Тъй де, разчистват за "електрокарите".

 56. 56 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Това с пармезана че било овче сирене е най голямата глупост която бях чел.Айде лека и не се изказвай неподготвен.И не зная как изобщо може някой да обърка вкусът на овче и краве сирене!?

 57. 57 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 334 Разстроено

  Гадове мръсни, тъп, корумпиран съд
  Ще ви ядем боклуците, и дори няма да знаем, какво ядем, както и децата ни, пък после ще се лекуваме от рак и какво ли още не. Боклуци скапани печалбарски, барабар и съдът и тъй наречените производители на изброените вредни боклуци! СРАМ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK