Съд отмени изискването имитиращите млечни продукти да се продават само опаковани

Съд отмени изискването имитиращите млечни продукти да се продават само опаковани

© Юлия ЛазароваВърховният административен съд (ВАС) отмени изискването имитиращите продукти да се продават "само предварително опаковани в потребителски опаковки от производителя". Задължението произтича от промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от 2018 г., съобщава "Капитал". С тях се прави опит да се реши проблемът с продуктите с палмово масло. Наредбата забранява използване на думите "млечен" за имитиращи продукти, въвежда допълнителни изисквания за етикетирането им и изисква продажбата им на обособените места в търговските обекти.


Тричленен състав на ВАС обаче определя изискването за предварително опаковане на имитиращите продукти като "технически регламент", за който държавата е била длъжна да поиска нотификация от Европейската комисия. Тъй като това не е направено, според съда е налице "съществено нарушение на процесуалните правила", което прави разпоредбата незаконосъобразна.


Продажбата на "сирене" без мляко е стар, но нерешен проблем на пазара, а производството на уж млечни продукти с растителни мазнини расте. Според данните на агростатистиката от нaчaлoтo нa 2018 г. дo aвгycт същата година в cтpaнaтa ca пpoизвeдeни 7904 тона имитиращи продукти, през следващата година те достигат 8338 тона за cъщия пepиoд, а за първите девет месеца на тази година - 10 391 тона.
Решението на съда може да се обжалва пред петчленен съдебен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.


Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK