На живо

Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 3 519 са новите случаи на заразени с коронавирус при направени 7 934 PCR теста, което означава, че 44% от тях са положителни. Починали са 152 души, а излекуваните за последното денонощие са 942-ма. В много места в страната има недостиг на медици в COVID отделенията, а междувременно премиерът Бойко Борисов успокои, че има достатъчно COVID легла.


На заседание между образователния министър, директори на училища и експерти беше предложено учениците от 5 до 12 клас задължително да носят маска в час. Предстои решението да бъде взето в близките дни. Конституционният съд пък определи проследяването на телефоните на карантинираните като противоречащо на основния закон.
"Дневник" следи на живо ситуацията. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате от тук.
Във всеки областен град ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с коронавирус и една такава за пациенти без. Това е наредил здравният министър Костадин Ангелов на областните управители, които до края на седмицата трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения. Пред БНТ той уточни, че целта е да има бързо и ефикасно здравеопазване по време на кризата.

Област от Южна България може да е първата, която да излезе от червената зона

Област в Южна България ще е първата, която ще излезе от червената зона, където заразените са най-малко 120 на 100 хил. души. Това обяви математикът Николай Витанов от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. В момента в цялата страна заболеваемостта е в тези параметри. Витанов обаче отказа да каже коя е тази област, "за да не се отпуснат хората". По думите му най-важното в момента е броят на новозаразените да се задържи около 3500 на ден, за да може да се дадат две седмици време, в които новите ограничителни мерки да започнат да дават резултат. Според него, ако хората спазват мерките, скоро може да има по 800 новозаразени на ден.

Лекари от онкодиспансера в Пловдив са против да дежурят в COVID болницата

Лекари от онкодиспансера в Пловдив определят като необосновано и нецелесъобразно искането на здравните власти да дават дежурства в определената за лечение на COVID-19 общинската болница "Св. Мина". Това се разбира от писма на ръководители на отделения в Комплексния онкологичен център, изпратени до ръководството на центъра, които "Дневник" видя.


Миналата седмица, след брожения от лекари и пациенти, областният управител Дани Каназирева освободи центъра, който обслужва цяла Южна България, от задължението да отвори отделение за болни с коронавирус, тъй като има сериозна опасност за пациентите. Лекарите обаче са били поканени от местния здравен щаб да се включат в работата в "Св. Мина", където не достига персонал. В писма до ръководството ръководители на отделения заявяват, че искането е неприемливо, както заради малките екипи, които не успяват да обслужат онкоболните, така и заради опасността при работа в двете болници медиците да пренесат заразата върху пациентите, повечето от които са рискови заради отслабената си имунна система и терапиите.


Онколозите отбелязват, че в пловдивския диспансер се лекуват близо 5 хил. пациенти, които се нуждаят от комплексна грижа, а специализираният персонал за това в България е ограничен. В становищата се посочва също, че притесненията на болните от това да ги лекува лекар, изложен на зараза с коронавирус, може да доведе до отлагане на прегледи и терапии, което ще се отрази на шансовете за преживяване на онкозаболяванията.

С 15% ще се вдигнат заплатите на полицаите

Полицаите ще получат увеличение на заплатите от догодина с 15%, а не исканите от тях 30%. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Полицаите претендираха, че са на първа линия в борбата с епидемията от COVID-19 и заслужават същото повишение, каквото получиха в 34 държавни администрации, които имат пряк досег с потенциални носители на заразата от коронавирус - 30%. Борисов настоя парите за полицаите да не се обвързват с оттеглянето на идеята на ГЕРБ да вдигне всички детски надбавки.


Подробности можете да прочетете тук.

Предложение учениците от 5 до 12 клас да са с маска в час

Учениците от 5 до 12 клас задължително да носят маска в час предлагат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, експерти, синдикални организации и директори на училища, които се включиха в заседание по темата днес, съобщи "24 часа", като се позовава на информация от директора на столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. Предвижда се още всички учители и служители в системата на образованието, които са прекарали коронавирус, да имат право на допълнителен платен отпуск от 10 дни, за да се възстановят напълно. За да станат предложенията факт министърът на образованието трябва да издаде нарочна заповед.


Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Юлия Лазарова


Подробности можете да прочетете тук.

Областният координатор на ГЕРБ в Стара Загора Пламен Йорданов стана доброволец в болницата в града, след като е преболедувал коронавирус, съобщиха от пресцентъра на партията. От понеделник в болницата в Свищов помагат депутатите-лекари от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев, а в тази в Шумен - д-р Десислав Тасков. В лечебното заведение с Тасков работи зам.-кметът на Шумен д-р Светлана Маркова, която е член на ГЕРБ.
По-рано днес Корнелия Нинова обяви, че след гласуването на бюджета тя и депутати от БСП ще бъдат доброволци в болници. От седмици доброволец в болницата в Разлог е депутатът от ГЕРБ д-р Емил Тончев.

Помощта от 24 лева на ден ще е под условие

От обявената от правителството нова помощ от 24 лева на ден ще могат да се възползват само фирми и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите, съобщава БНР. Условието е работниците да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление


В доклада на социалния министър Деница Сачева към проекта на постановлението се посочва, че целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта на работещите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19.


Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министър Сачева.

Няма медици в COVID болницата в Пловдив

Създадената в Пловдив COVID болница, която засега е единствена в България, продължава да се окомплектова. На този етап там обаче има недостиг на медицински екипи, съобщи БНР.


Очаква се днес в общинската болница "Свети Мина" да бъде доставен респиратор, осигурен от Министерството на здравеопазването. Вече са факт заплануваните 90 легла. Ръководството увери, че те са функционални. Военни дариха 100 комплекта чаршафи и 20 болнични легла. С решение на Регионалната здравна инспекция в "Св. Мина" трябва да се разкрият още 60 легла, за да станат общо 150.


Най-сложно се оказва осигуряването на специалисти. Към лекарите и медицинските сестри от здравното заведение се очаква да се присъединят и екипи от частните болници "Уромед" и "Медикус Алфа". Продължават разговорите с Община Пловдив за това как ще се обезпечи заплащането им.
Управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров съобщи, че вече са се включили петима доброволци, които са студенти от Медицинския университет. "Част от тях са стажант-лекари, това са почти готови лекари", каза пред БНР управителят на "Св. Мина" проф. Петър Петров.


Все още не са заработили COVID зоните в ДКЦ-та в града. Ремонтите, които се извършват на места и организацията на работа в тях ще отнеме поне още 10 дни.

Проследяването на телефоните на карантинираните е противоконституционно

Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина, е обявено от Конституционния съд за противоречащо на основния закон. Решението е прието с 10 гласа, а на особено мнение са били съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов. Контролът чрез мобилно устройство беше въведен през април с изненадваща промяна в Закона за електронните съобщения.


Повече по темата четете тук.

Кабинетът дава 306 хил. лв. на етнографските музеи на открито

Архивна снимка на архитектурно-етнографски комплекс "Етър".

© Юлия Лазарова

Архивна снимка на архитектурно-етнографски комплекс "Етър".


Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната ще бъдат подпомогнати с общо 305 хил. лв., разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на работна среща в Министерския съвет.


"Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора – те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната", подчерта Борисов.


В четирите етнографски музеи - архитектурно –етнографския комплекс "Самаводската чаршия" във Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс "Етър" в Габрово, архитектурно –
етнографския музей "Стария Добрич" в Добрич и етнографски ареален комплекс в Златоград - работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др.

Последно: Съдилищата могат да затворят до 14 дни, но ще гледат спешни дела

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет промени правилата за работата на съдилищата по време на извънредната епидемична обстановка като съобрази правилата с обнародваните в днешния брой на Държавен вестник промени в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка заради разпространението на коронавируса. Заради пропуск в работата на законодателя обаче се наложи съдийската колегия да направи някои важни уточнения за това дали ще се гледат спешни дела, ако съдилищата затворят за срок до 14 дни.


Решението идва на фона на последните данни към 16 ноември, според които общо 428 са заразените и поставени под карантина в 159 съдилища. От тях магистратите са 119 (74 заразени и 45 под карантина), а служителите - 309 (180 заразени и 129 под карантина). 23 съдилища не са подали информация.


Подробности за мерките в съдилищата четете тук.

На фона на недостиг на медици премиерът успокои, че COVID легла има

Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Министерския съвет


Въпреки че в последните седмици медици повтарят, че проблемът в страната не е липсата на COVID легла в болниците, а на медицински специалисти, днес премиерът Бойко Борисов отново акцентира, че са на разположение 46 хил. легла за активно лечение.


"Така че като държава с болнични легла ние имаме огромна база. Но трябва да се съсредоточите върху хората със съпътстващи заболявания, те да влизат в болница. Защото тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки", отбеляза министър-председателят на работно съвещание с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на финансите Кирил Ананиев.


"А като правителство ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК", заяви премиерът и възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението.


Сачева посочи, че пакети с храна, топъл обяд и патронажна грижа ще продължат да се предоставят и догодина като за целта за общините са отделени над 85 млн. лв. Тя информира, че от оперативни програми ще бъдат насочени 120 млн. лв. за допълнителните възнаграждения на лекарите и медицинския
персонал на първа линия.


Борисов успокои, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР, които в момента протестират пред Народното събрание с искане за 30-процентно увеличение на заплатите, ще бъдат компенсирани допълнително. Министър Ананиев добави, че за планираното 15-процентно повишение на заплатите им от 1 януари необходимият ресурс е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Синдикатът на МВР показа във фотоизложба работата на първа линия

Синдикатът на служителите в МВР продължава протестните прояви с настояване за 30% увеличение на заплатите, защото според него полицаите също са на първа линия в борбата с коронавируса. Днешната акция включва разпъване на палатков лагер до Народното събрание и изложба с със снимки как се работи в условията на COVID криза. Те не са съгласни и с идеята парите от детските надбавки да бъдат дадени на полицаите и смятат, че това е опит за разделение на обществото.


Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Юлия Лазарова

В котелската болница има COVID легла, но няма персонал

Специализираната болница за рехабилитация в Котел спешно търси медицински персонал за разкриване на отделение за лечение на COVID-19, съобщава БТА. От лечебното заведение са осигурили 11 легла в изпълнение на заповед на здравния министър, но липсват лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за пациентите. По думите на управителя д-р Цветан Влахов необходима е и апаратура – за кислород, за вливане и т.н. Служителите в болницата, които са четирима лекари и четири медицински сестри, са отказали да работят с COVID болни. Ако бъдат прехвърлени в новото отделение, те ще трябва да преустановят работата си на настоящите си позиции.


В Специализираната болница за рехабилитация капацитетът е 55 легла, като натовареността е различна, а в момента настанените там са намалели. Според д-р Влахов по-подходящо би било разкриването или преобразуването на COVID отделение във Вътрешното отделение към болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен, което се намира в същата сграда, защото там работят пулмолог, терапевт, подготвени и обучени сестри. Влахов уточни, че там и сега лекуват пневмонии, както и че разполагат с кислородни апарати.


По данни на Областния кризисен щаб към момента заразените с COVID-19 в Котел са 43. Според местните медицински експерти обстановката в общината не е тревожна – имало е локални огнища, които са затихнали. В града няма реаниматор и близо час и половина е нужно, за да бъде транспортиран пациент до областната болница в Сливен.

Министър Желязков: правителството не закъснява с мерките

"Не споделям виждането, че има хаос. Всички мерки се взимат според степента на нарастване на пандемичната ситуация. Виждате, че и в други страни, които са силно засегнати, мерките се вземат стъпаловидно. Не мисля, че правителството е закъсняло с мерките", каза министърът на транспорта Росен Желязков пред Би Ти Ви. Той посочи, че е против въвеждането на пълна национална карантина. По повод случаите на пациенти, на които им е отказан прием в лечебни заведения, Желязков коментира, че "това е организационен проблем, който мениджмънтът на болниците успява да преодолее, но има създаване на паника.

ВМРО предлага работодателите да дават ваучери за почивка

ВМРО предлага работодателите да могат да предоставят на служителите си ваучери за почивка по същите правила, по които сега могат да предоставят ваучери за храна. Идеята е стойността им да е до 50 лв. на месец като с тях да не може да се купуват храни и напитки, нито да се заменят срещу пари в брой. Срокът на валидност на ваучера ще е 1 г., а работникът ще доплаща до пълната стойност на почивката.


Коалиционният партньор на ГЕРБ предлага обща годишна квота за предоставяне на ваучери за почивка в размер на 180 млн. лв., от която биха се възползвали 300 хиляди души. Целта е да се увеличи потреблението на туристически услуги, най-силно засегнати от коронакризата.


Според сегашните разпоредби фирмите имат право да изплащат до 60 лв. месечно от заплатите на служителите под формата на ваучери за хранителни продукти, които не се облагат с данък печалба, нито върху тях се начисляват осигуровки, нито пък влизат в облагаемия доход на работниците.

Във Варна може да се дарява кръвна плазма

Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


От днес може да се дарява кръвна плазма и във Варна, след като вече пристигнаха т.нар. сетове, чрез които ще се извлича плазмата от преболедувалите COVID-19 пациенти, съобщи "Нова телевизия". За да се избегне струпване на желаещи да дарят, ще бъде направен предварително определен график, каза директорът наРайонния център за трансфузионна хематология в града д-р Жанина Йорданова. По думите й, центъра може да обслужи между 10 и 12 души на ден. "Могат да се дарят между 30 до 36 единици плазма, която да се насочи за нуждаещите се пациенти.


Дарителите трябва да са между 18 и 65-годишна възраст, да не страдат от хронични заболявания и да не приемат лекарства и да не са боледували от хепатит, предупреди тя. Те също трябва да са дали положителен PCR тест за COVID-19 и да са минали 40 дни от него, "След това те трябва да преминат първоначален преглед в центъра и да им се вземе кръв за установяването на антитела и ако имат такива се канят по определен график за даряване", уточни лекарят. Днес ще бъдат направени три процедури и преглеани седем души, желаещи да дарят кръвна плазма.

Нинова оздравя, от БСП ще стават доброволци

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обчви във "Фейсбук", че има отрицателен тест за COVID-19 и се връща към активна работа. Тя благодари на лекарите и медицинските сестри и отбелязва, че те имат нужда от помощ, а всеки болен - от съпричастност и подкрепа. Затова с колегите си от парламентарната група на БСП, които имат готовност и са здрави, са решили да станат доброволци в болници, където има нужда от такива. Това ще стане "веднага след представянето и гласуването на нашия алтернативен бюджет в Народното събрание", написа Нинова.


Борисов се похвали, че държавата раздава храна на нуждаещите се

Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)


Над 526 000 нуждаещи се българи получават пакети с храна, патронажна грижа или топъл обяд. Това са възрастни, хора с увреждания или с ниски доходи, самотни родители, както и поставени под карантина. Близо 26 000 души са посещавани от екипите на патронажа, като им се доставят храна и лекарства. По програмата "Топъл обяд у дома" храна получават над 26 400 души. Отделно пакети с храна ще достигнат и до 470 000 нуждаещи се. Във времето на пандемия държавата полага грижи за всички свои граждани. Работим активно, за да продължим с тези програми и догодина.


Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мреж "Фейсбук".


Услугите се реализират по проекти на общините, финансирани със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Очаква се подкрепата да продължи и през следващата година, като в момента се водят разговор с ЕК за осигуряване на средства за продължаване на програмите, съобщи вчера пресцентърът Министерството на труда и социалната политика.


Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград се лекува от коронавирус. Заразени са още 24 души от филиала в града, натоварването за персонала е изключително голямо, съобщи БНТ. Сред заразените са трима лекари, 4 фелдшери, 8 сестри и 9 шофьори. От тях само двама са на домашно лечение, останалите са хоспитализирани. За днес са планувани PCR тестове за още трима души от персонала на Спешния център.


Началникът на Детското отделение в болницата в Гоце Делчев доктор Костадин Камбов, който през 2019 г. беше отличен с приза "Лекар на годината" заради дългогодишната му работа и усилия за опазване здравето на децата в областта, е починал от коронавирус. "Д-р Камбов беше принципен човек и страхотен лекар. Отличаваше се със своята всеотдайност към лекарите и семейството си. Загубихме невероятен колега, не знам как ще продължим работа в тази обстановка", каза пред "Нова телевизия" д-р Ангел Тонгов. По думите му болницата е запълнена и всички легла, предназначени за пациенти с коронавирус, са заети.

Безработицата в България по време на пандемията е нараснала по-малко в сравнение с другите страни. "Имаме около 45 000 повече безработни в сравнение с предния период. Това са около 7% безработица, докато в някои страни тя доближава 20% в резултат на кризата от коронавируса", каза кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНТ. Той прогнозира безработицата да нарасне, ако намалее сезонната заетост в зимните курорти.


По думите му на този етап изглежда, че може и да не се увеличава кредитната ваканция. Консултантът подчерта, че ако не се увеличи кредитната ваканция, банките имат други инструменти в помощ на потребителите. "Но тогава остават мерките, които банките предприемат, затова банките имат много други инструменти - предоговаряне на кредити, удължаване на срока му, даване на гратисен период", каза Тошев. Той посъветва хората да отидат в банката, в която са се финансирали, да обяснят затруднението си и да поискат някои от тези други инструменти, но навреме.


Повече от изказването му вижте тук.


Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Георги Кожухаров

Пулмолог препоръча повече антигенни вместо PCR тестове

Антигенните тестове, които са по-бързи и евтини от PCR тестовете, могат да бъдат ползвани вместо тях, за да генерират данни за по-доброто управление на пандемията. Това предложи пулмологът Александър Симидчиев в интервю за "Нова телевизия". Двата вида тестове генерират 98% съвпадение, но хората, направили си антигенен тест, не плащат и за PCR и така остават неотчетени от статистиката, каза той.


В отговор на въпрос пулмологът уточни, че повторното заразяване с коронавируса е твърде малко вероятно за вече преболедувалите - от 56 млн. поледували в света само 26-7 души са се заразили повторно. "Ваксината е инструмент за контрол на пандемичния процес, едва ли рязко ще може да го стопира, но ще може да намали неговото разпространение и локализира", каза специалистът.


Вижте повече тук.

Лекарските асистенти и фелдшери свалят доверие от здравния министър

Коронавирусът в България: рекорден процент на положителните проби, учениците ще носят маски и в час (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите излезе с остра позиция за водената до момента политика в здравеопазването и усложнената обстановка заради COVID-19.


Да се признаят лекарските асистенти като такива каквито са, да се напише една наредба за тях, техните функции и дейности, е задължение на Министерство на здравеопазването, което не е изпълнено. За това призова в ефина на БНТ Александър Александров, председател на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите. По думите му заплащането от 1000 лв. не навсякъде достига до лекарските асистенти, а и има кадрови дефицит.


"Ако имаше далновидност на правителството и на управляващите в годините преди пандемията, сега можеше да се отреагира много по-адекватно. Ние можехме да вземем много по-добро участие в спешната медицинска помощ, много по-адекватно да защитаваме като превенция и като лечение след това, можехме да се включим и в доболничната помощ, в помощ на общопрактикуващите лекари, така че нашата професия е недобре оценена и недобре позиционирана в здравната система", заяви председателят на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите.


"Сваляме доверие от настоящия министър, защото три месеца вече чакаме за среща с него, за диалог", заяви Александров.

Рекордно висок процент положителни тестове


3 519 са новите случаи на коронавирус при направени 7 934 PCR теста. 44% от направените тестове са положителни, което е най-високият процент от началото на заразата в България.

Най-много са новозаразените в София - 1 163, следва Пловдив - с 311 и Благоевград - с 224 нови случая.


Общо 5 353 пациенти остават в болница, от които 288 - в интензивни отделения. От началото на епидемията 101 770 са били заразени, но над 30 300 са се излекували, 942 за последното денонощие.


Рекорден е броят на починалите -152 души през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал.


Още за статистиката за деня четете тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Скоро национална стачка и блокаж на държавата, докато Еднокнижника не подаде оставка!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  152 починали.
  3519 нови случая от 7934 теста. 44,35% положителни.
  69 171 активни случая /+2425/. 67,97% активни от 101 770 потвърдени случая.
  129 новозаразени мед. персонал.
  5353 хоспитализирани /+187/, 288 в интензивно отделение /-5/.
  942 излекувани. Общо: 30 317 излекувани.
  Общо: 2282 починали.

  София град - 1163, Пловдив - 311, Благоевград - 224, Русе - 167, Бургас - 147, Стара Загора - 134, Кюстендил - 132, Варна - 124, Габрово - 108, Шумен - 108, Враца - 98, Силистра - 96, Плевен - 85, София област - 75, Велико Търново - 74, Пазарджик - 73, Хасково - 73, Перник - 66, Добрич - 50, Сливен - 44, останалите области:

  https://coronavirus.bg/bg/statistika


  Редакцията на Дневник гледам, че се старае да разхвърля статистиката или да я дава на части.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Весело

  Скоро национална стачка и блокаж на държавата, докато Еднокнижника не подаде оставка!
  —цитат от коментар 1 на nij50393132


  Старата песен на нов глас?

  Всички мерки на правителството са адекватни! Дори в Германия имат над 20 000 нови заразени всеки ден, ние се справяме по-добре от тях!

 5. 5 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  [quote#4:"Dariya Koleva"][/quote]

  Колкото и да повтаряте лъжите Му, няма да избегнете волята на народа, а тя е ОСТАВКА!

 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Здравният министър, горкият, стана разноглед.
  Първо, преди няколко месеца, излезе пред медиите и с религиозна реч опита да обяснява научни факти.
  После почна да се ръководи от икономически, а не от здравни мотиви.
  Накрая реши да се прави на мъж и да оказва натиск там, където трябва да се действа с убеждение.
  Сега, когато е ясно, че ще се лекуват традиционни заболявания + КОВИД, а не само едното само за себе си, взе единственото възможно решение. Уви - късно е, чадо.

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  С тия темпове - 1/1000 дневно, след година в София няма да ни трябва ни лекарство, ни ваксина. Освен ако не мутира вируса, че да подкара циклични епидемии, като грипа.

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  В Германия заведенията няма да работят цяла зима, каза Меркел.
  Отменени са всички събития на открито и закрито.
  Умишлено не се систематизират всички мерки по държави, за да се внушава на хората, че никъде нищо не се прави.
  Навсякъде има ограничения, България е единствената страна, в която хората са оставени да се заразяват и измират на воля.

  Средно, събота, неделя и понеделник, са починали по 72 души на ден, само от Ковид. Това са 10,3 на милион. За Германия, тази цифра е 2,38. Измираме 4,5 пъти по-бързо от немците, но много се гордеем с маркировки и мантинели.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Все повече ми харесва статистиката. Направо ме кара да си мечтая борисич да купи ваксина, или дори аз сам да си купя.

  мурзилка
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5033 Любопитно

  ..........Средно, събота, неделя и понеделник, са починали по 72 души на ден, само от Ковид.
  —цитат от коментар 8 на hope


  Само да попитам откога Ковид е само една и единствена причина за смъртта на някой?
  Много Ви моля да ми посочите само един случай (с доказателства и смъртен акт) в който човек е починал само от вируса и НИЩО друго...... Благодаря.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5696 Неутрално

  Искам разбивка на починалите по възраст, и да се даде какво друго ОСНОВНО заболяване са имали починалите с ковид 19?

  Да, така съобщават в Германия, починали с Ковид 19, а не починали от Ковид 19!! Долавяте ли огромната разлика?

 12. 12 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, ако поради неадекватността и абдикацията на властимащите от задълженията им да пазят "народа си", ако в един момент след два три месеца този дето го плюят яко, мисля че Мангъров беше (просто не ги следя), ако вземе та излезе прав и се стабилизира положението. Би било много добре да се поприключи и с пандемиите и със зомбирането на населението. Не че положението ни е розово, но поне според мене ще е добре да се пооправим поне в тази насока малко от малко.

 13. 13 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  В Германия заведенията няма да работят цяла зима, каза Меркел.Отменени са всички събития на открито и закрито.Умишлено не се систематизират всички мерки по държави, за да се внушава на хората, че никъде нищо не се прави.Навсякъде има ограничения, България е единствената страна, в която хората са оставени да се заразяват и измират на воля.Средно, събота, неделя и понеделник, са починали по 72 души на ден, само от Ковид. Това са 10,3 на милион. За Германия, тази цифра е 2,38. Измираме 4,5 пъти по-бързо от немците, но много се гордеем с маркировки и мантинели.
  —цитат от коментар 8 на hope


  В Германия цяло лято екипът на Меркел работи, парламентът им не излезе август ваканция и цял септември почти да не се вястна на работа, Меркел не се е скрила от гражданите и не обикаля с джипка строителните обекти. За всеки затворен бизнес има подкрепа -адекватна и навременна. Болниците са оборудвани, осигурено е лечение на всеки пациент. Няма недостиг на доктори и друг медицински персонал. Други разлики с Германия да ви цитирам ли?

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":

  "Дневник" следи на живо ситуацията.", та затова...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Силно сме озадачен: един кмет - дявол го знае с какво образование, един икономист и една санитарка "лекуват" 25-30 ковидесани в свищовската болница. И никой не им е умрел. Що ни ги навират тогаз де що има професор и доцент дипломирани доктори по медицина да пищят кое как става?

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  [quote#10:"padrino"][/quote]

  То и от СПИН няма починал... предполагам и тази болест не е опасна според вас?

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Още рекорди по смъртност ще има - това са от средата на октомври заразените и лекуваните от края на октомври, то тогава тръгна тепърва нагоре.

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Любопитно

  Миролюба Бенатова да е коментирала случайно? Питам, че може да съм пропуснал нещо...

 19. 19 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 678 Неутрално

  В крайна сметка кой-каквото и да говори, почне ли "яко да се мре", вече нищо няма да има значение. Нито ще се оценят икономическите мерки, нито ще се запази политическа подкрепа, нито алъш-вериша ще бъде двигател на туземското производство.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Когато някой ти среже спирачните маркучи не умираш от срязани маркучи/катастрофа (дори с терминален рак), а от травми несъвместими с живота

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  Германия е 80 милиона, а ние - 6,5. Те имат 20000,а ние 3500. Я сметни колко е, като %? Явно сме по - зле. Но от Боко, шайката и калинките - толкова. Просто са си некадърни. А и надминахме китайците по брой заразени общо. А те са 1,5 млрд. Скоро ще ги минем и по брой починали. И да попитам, какво стана със сезонния грип? Появи ли се втори случай, или това беше случайно?

 22. 22 Профил на so
  so
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Това, че измираме 4.5 пъти или пък 10 пъти по-бързо от немците не се дължи непременно на това, че някой с черна униформа седи и и ги пляска по дупетата и им е забранил да излизат навън. Просто средния българин е в много лошо здравословно състояние - дебел, мързелив (ходи се и до ВЦ с автомобил), не се ходи на планина, на спорт, имаме високо кръвно и по 10 допълнители заболявания. Кръчми, ядене, пиене, димящи дизелови таралясници 10-та ръка, зимата не може да се диша в града. Действително ли очакваш да измираме колкото тях, когато ни хване болестта? Грижата за здравето е всекидневна и не зависи само от болниците. Отделно диалога между хората и управниците е на съвсем различно ниво. Е... имат си едни нови германци, за които това не важи, та допускам не много добрите им резултати се дължат и на това ;-)

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Никой не знае, КОЛКО са от вируса, при положение, че няма аутопсия на починалите.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Трябва да се види също тези открити 20 хил. във ФРГ какъв процент са от общите тестове.

  Щот в България са 44% което е да си ибе мишка ушото.

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  И причинителя на СПИН все още не е открит. Вече почти 50 години.

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Ако гледаме заетост на интензивни легла в Германия е много по-зле, хем те имат повече спрямо населението от нас. При нас явно се кара по-леко. Сега, друг е въпросът, че, ако гледаме статистиката, най-леко явно се кара в Африка, нали. Един вид колкото по-малко здравна грижа, толкова по-малко болести. Явно ние наблюдателите ще гадаем по смъртността да ни даде картината пост фактум.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":Това, че измираме 4.5 пъти или пък 10 пъти по-бързо от немците не се дължи непременно на това, че някой с черна униформа седи и и ги пляска по дупетата и им е забранил да излизат навън. Просто средния българин е в много лошо здравословно състояние - дебел, мързелив (ходи се и до ВЦ с автомобил), не се ходи на планина, на спорт, имаме високо кръвно и по 10 допълнители заболявания. Кръчми, ядене, пиене, димящи дизелови таралясници 10-та ръка, зимата не може да се диша в града. Действително ли очакваш да измираме колкото тях, когато ни хване болестта? Грижата за здравето е всекидневна и не зависи само от болниците. Отделно диалога между хората и управниците е на съвсем различно ниво. Е... имат си едни нови германци, за които това не важи, та допускам не много добрите им резултати се дължат и на това ;-)
  —цитат от коментар 22 на so


  ——

  Това е така. Бедните хора живеят по-кратко, по-нездравословно, в ЕС има бедни и богати райони, ние сме най-бедния и съответно сме Номер 1 по смъртност.
  Причините няма да ги коментираме тук, но само поради този факт, Премиерът т трябва да е още по-внимателен с мерките за превенция и мерките по лечение на болните. Вместо това той ни казва да се разболяваме повсеместно, за да ни лекува и да се връщаме в производството.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 14 Неутрално

  [quote#10:"padrino"][/quote]

  И аз това питам и овцете отдолу цъкат минус след минус. И никой не отговаря.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#22] от "so":

  мнозинството от населението на ФРГ (в което има и доста чужденци) е доста инертно.

  Малко са "германците" бягащи всеки ден 20 км. след което 100 км велосипед, 5 км плуване и упражнения за разстягане. После здравословно хранене без алкохол и цигари.

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#13] от "nij50393132":

  Меркел няма шофьорска книжка. Как да кара жиб?

  мурзилка
 31. 31 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#5] от "nij50393132":

  Абе, вие дето искахте оставка не бяхте ли същите дето се възмущаваха, че има ограничителни мерки и същите дето горяха маски ?

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Весело

  До коментар [#24] от "Нинов":да си ибе мишка ушото.

  Запазил си българския колорит

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нинов":

  7-8 до 11 % са им положителните тестове спрямо общия брой, което за тях означава "положението е много сериозно", а за тях сериозно положение е равно на нашето военно положение (Бенямин го вавъжда като синоним и те го предпочитат по разбираеми причини), и като искат да наритат Шведите казват, че при тях са 20% положителните - тук следват ужасени емотикони. Но както писах вече днес за нас този процент не е информативен, защото ПСР просто потвърждана антигенния.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  ”Само да попитам откога Ковид е само една и единствена причина за смъртта на някой?
  Много Ви моля да ми посочите само един случай (с доказателства и смъртен акт) в който човек е починал само от вируса и НИЩО друго...... Благодаря.”

  По твоята мангъровска логика ще излезе, че има заговор на починалите да умрат от болестите си точно след като са се заразили с вируса.
  При 300 души средно, които са умирали на ден по различни причини, ако 150 са с Ковид, дори дете ще види пряката връзка. Няма как човека да умре от задушаване и да отдадем причината за смъртта примерно в неговия диабет. Да не говорим за случаите на смърт на млади хора без никакви заболявания. А аз съм на 51 години и досега нямах познат починал от задушаване при грип.

 35. 35 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#27] от "hope":

  Засега и по смъртност сме в златната среда - изобщо не сме най зле, нито като процент смъртност спрямо регистрирани случаи, който при по-малък процент регистрирани се очаква да е по-висок, нита като абсолютна смъртност, която пък вече е въпрос на национална статистика и ако там загубим доверие, не знам докъде ще я докараме.
  Изобщо по всички показатели продължаваме да стоим добре в сравнителен план.

 36. 36 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Скоро национална стачка и блокаж на държавата, докато Еднокнижника не подаде оставка!
  —цитат от коментар 1 на nij50393132


  На фона на всички болни и умиращи, с такива идеи, съмнявам се да минаваш мозъчният капацитет на "Еднокнижника". Не си най-добрият тартор..

  Иначе очаквана бройка, известно количество от случаите през уикенда се отчитат (изследват) в понеделник..

 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#33] от "znaya":

  През пролетта в Б-я делът положителни тестове беше твърдо 5%.
  От тогава се е качил на 44%, което е индикатор, че се тестват предимно хора със силни симптоми.

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6017 Весело

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  Приготвяй яйцата!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нинов":

  Надявам се да имаме и тази информация за сравнение.

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  До коментар [#35] от "znaya":

  Не сме в никаква среда, ами сме в челната десетка в Света.
  Защо да ни интересува броят починали от Ковид19, спрямо регистрираните случаи? Хората не си правят ПСР, случаите намаляват. Много по-адекватно е да следим починалите спрямо общото население.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#26] от "znaya":

  Е, след години ще се знае точния брой починали. Но, няма да знаем колко са от коронавирус и колко със коронавирус, но от друго заболяване.

 42. 42 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#12] от "Sergei Gorbachov":

  Положението ще се "стабилизира" само и единствено благодарение на Борисов и то непосредствено преди изборите, но не знам какво ще стане ако не ни дадат пари от ЕС.

 43. 43 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  от 56 млн. поледували в света само 26-7 души са се заразили повторно
  НО ВСИЧКИ са разтръбени от лъжемедиите
  даже битиви ревеше за една жена, починала НА 89 ГОДИНИ от повторно заразяване
  това беше моментът, когато изтрих битиви от програмите си

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Вече почва да става ясно, че по-високата смъртност се дължи на мерките и паниката.
  Хипохондриците драпат за болница, където ако се уредят получават нова ударна доза вируси в ковид отделенията и от там шансовете им намаляват.
  Особено ако ти третират с нещо експериментално още по-бързо им се получава.

 45. 45 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов": При нас Ниноф,който и да стигне до палатката,почти винаги е позитивен! То там и хора без симптоми почти не ходят.Които са били в достъп със позитивен,просто се карантинират и без симптоми!

 46. 46 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#32] от "дерибеев":


  Ти обувай пижамата и се завивай Дерибейка,че не сме първа младост вече!

 47. 47 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  Да, но ако сравним десет години например, ще можем да изазваме твърдения за влияннието на ковид.

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  152 починали.3519 нови случая от 7934 теста. 44,35% положителни....
  .....
  .....Редакцията на Дневник гледам, че се старае да разхвърля статистиката или да я дава на части.
  —цитат от коментар 2 на hope


  Ами...май се плашат да дават данните наведнъж, щото НАИСТИНА положението изглежда кофти.

  По нашенско, данни за вчера:

  Тестове-49,000 (на 9 млн население), позитивни-861-1.8%. Така е от седмици.

  Общо починали-2,735. ОБАЧЕ средната продължителност на живота в Израел е 81 г, в сравнение на 71 в България

  https://www.ynetnews.com/article/ryELWk11cP

  За протокола


  До коментар [#2] от "hope":


  До коментар [#3] от "ocean":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":

  Вече съм го давала този линк. Все искаме да сме най-зле, ама не сме. Аз се радвам на което.
  https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/gesundheit/coronavirus/zahlen-zum-coronavirus-die-pandemie-im-ueberblick-16653240.html
  Най-долу е световната карта - по четери показателя. По никой от тях не сме сред най-злето.
  Вижте е статистиката за свободните интензивни легла за ковид, колко са близко до пълната им заетост в Германия. Много наедро си говорим, което само превръща приказките във фонов шум.

 50. 50 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тsonkooo":

  Ами ще го достабилизира кака ти Корнелия. А Васил Божков чудодейно ще си паркира яхтата на Слънчев бряг, вместо на Тасос

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#47] от "znaya":

  За това време ще има нещо ново и коронавируса ще мине на задна линия.

 52. 52 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  С ПСР се тестват вече дали положителен антигенен тест, даже не говорим за симптоми като критерий вече. Просто този показател нищо не ни казва в БГ освен, че тестовия ни капицитет за ПСР не е достатъчен за ситуацията и че изследването е твърде скъпо за нашия стандарт.

 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  не е. но ако не беше ковид нямаше да почине сега вероятно. това решава ли проблема? Дай да ги подредим на площада всички с разни заболявания, дето обикновено умират от ковид и направо да ги разстреляме та да нямаме проблем с придружаващите, м?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  АБЕ ДНЕВНИК, СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ! НЕ СА ПОЧИНАЛИ РЕКОРДЕН БРОЙ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО, А ИЗЛИЗАТ ДАННИТЕ ЗА ПОЧИВНИТЕ ДНИ ВЪВ ВТОРНИК! ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА НЕ СЕ НАУЧИХТЕ!

 55. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dariya Koleva":

  госпожо, ако не дай боже майка ви има някакво заболяване - диабет, пие си медикаментите и си живее живота, но утре се зарази с ковид, това доведе до усложнения и майка ви почине, ще ви успокои ли факта, че то не било ОТ ковид а С ковид. Не е ли важното, че е починала "ЗАРАДИ" ковид?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 56 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Весело

  кога ще разрешат прилагането на пероснални антивирусни мерки, аз мисля да си взема една дебела антивирусна мярка 1.50 м и ако някой ми влиза в пространството от мерки да му я прилагам :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 57 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  От всички народи, само сред циганите не са живели евреи, та не са ви дошли да ви намалят продължителността малко :)
  И да ви поизвадят боклуците от кофите.

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Весело

  До коментар [#46] от "angeles":

  Поздрави

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  Сори, ама тази глупава плоча не се ли изтърка вече? Цял свят се движи напред, ний тука още дъвчем едно и също от месеци...
  Ако катострофираш и се гътнеш, от катастрофа ли умираш или от нараняванията?
  Ако те прострелят и се гътнеш, от куршума ли умираш, или от нараняванията?
  И ако си имал някакви заболявания, които са спомогнали за гътването, от тях или какво точно ще си се гътнал?
  И какво значение има по дяволите, освен за глупавите червени/зелени/оранжеви опорки и конспиративните теории на крайно политизирани изкукали индивиди търсещи под вола теле и нямащи за какво градивно да мислят.

  Баси и малоумното племе, честно...
  След толкова месеци и бол достоверна информация като видя тия тъпи въпроси направо ми се иска чудещия се да има среща от първо лице и да почне да пита глупостите си в интензивното, тамън ще черпи вода от извора!

 60. 60 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Завчера 32 починали, вчера 36 починали, днес 152. Видимо служителите които вкарват данните в компютърната система не работят в събота и неделя, и понеделник си наваксват.

  До коментар [#8] от "hope":

  Дай информация за Средиземноморските: Франция, Италия, Гърция.

  До коментар [#3] от "ocean":

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  Германия е 83 млн, а ние нямаме и 7. Май не е едно и също. И смъртността ни е една от най-високите на 100000.

 62. 62 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#28] от "Martin Milev":
  До коментар [#10] от "padrino":

  Вероятно и двамата не сте глупави, затова си задайте въпроса колко от тези хора щяха да умрат СЕГА, ако не бяха пипнали вируса. Гледайки пика в статистиката на НСИ за смъртността в България, бих предположил, че тези около 100 допълнителни жертви всеки ден нямаше да умрат точно сега. 100 човека в повече умират всеки ден, но според вас това няма връзка със сарс-ков2? Вероятно е случайно съвпадение, и така са решили, а още 5 000+ са решили точно сега да влязат в болница, а не защото не могат да дишат.

 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#60] от "Finland":

  видимо 50% спрямо същия ден предната седмица.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#58] от "дерибеев": За сега сме безсимптомни Дерибейка ,ще видим до кога! Живи и здрави!

 65. 65 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Искат и те Парички на никой за друго не му Дреме сега им е Звездния миг.

 66. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Весело

  До коментар [#10] от "padrino":

  Все едно да питаме, ако нямаше Ковид, щяха ли да починат в близките месеци и години?! Достатъчно мнения изказаха специалисти, било то кардиолози, пулмолози и др. Отделно, според изводите на доклада: „Влиянието на епидемията от COVID-19 върху смъртността” на Италианския статистически институт и на Висшия институт за здравеопазване и изследваните 5 000 медицински картона на починали пациенти, показали положителен тест за вируса, при 89% от смъртните случаи на пациенти с коронавирус, причината е била именно вирусът, а не придружаващите заболявания. Само при останалите 11 на сто смъртта е настъпила вследствие на сърдечно-съдови заболявания, тумори, болести на дихателната система или диабет...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 67. 67 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  нелекувани пневмонии стават на хобб на стари години, което си е инвалидност.

 68. 68 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":От всички народи, само сред циганите не са живели евреи, та не са ви дошли да ви намалят продължителността малко :)И да ви поизвадят боклуците от кофите.
  —цитат от коментар 57 на Славейко


  Твоя коментар ми звучи като "един гащи плява", на цигански😀

  Май искаш да кажеш че само в Израел няма цигани (като в България) и...т.н.

  Е, не е баш така😀 По памет-В Източен Ерусалим и Западния бряг има към 1,000 човека които се самосчитат за цигани, имат си и организация няк'ва начело с адвокатка, ама наистина нямат този импакт както в България.
  До коментар [#57] от "Славейко":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 69. 69 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 927 Гневно

  Завчера 32 починали, вчера 36 починали, днес 152. Видимо служителите които вкарват данните в компютърната система не работят в събота и неделя, и понеделник си наваксват.
  —цитат от коментар 60 на Finland


  Да, нищо тревожно. Както каза здравния министър миналата седмица, това е просто НАТРУПВАНЕ. Само дето натрупването всяка седмица става все по-голямо.

 70. 70 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Завчера 32 починали, вчера 36 починали, днес 152. Видимо служителите които вкарват данните в компютърната система не работят в събота и неделя, и понеделник си наваксват.До коментар [#8] от "hope":Дай информация за Средиземноморските: Франция, Италия, Гърция.До коментар [#3] от "ocean":До коментар [#48] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  —цитат от коментар 60 на Finland


  Има нещо логично, на пръв поглед, в твойто твърдение.

  Ама тогава и тестовете (общ брой и позитивни) са за целия уикенд+понеделник, та...май само за починалите си прав: Там се записва часа и датата на смъртта и през уикенда.
  До коментар [#60] от "Finland":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 71. 71 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#69] от "morf":

  как става натрупването - труп, труп, труп...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 72. 72 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#52] от "znaya":


  До коментар [#37] от "Нинов":

  Отделно личните лекари ползват други пътища да се ориентират в ситуацията - пращата направо на ретнген - това китайците в техния пик го бяха признали за достатъчен диагностичен инструмент; или правят кравна картина. Тук има моментът, че никой личен лекар няма интерес да се прочуе, че има пациенти с ковид в практиката си, много се скъсват да уверяват без да и питаш, че нямат такива.

 73. 73 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 951 Весело

  До коментар [#60] от "Finland":

  Дам тия it-та ли са кви са, егати мързеливите и нехайни пичуи са. Да им орежат заплатата до МРЗ! Като почнат да бачкат всеки ден - по-висока заплата. Да споменавам ли, че боравенето с данните и въвеждането им в системата, може да се направи с лаптопа, или дори с таблет/телефон, помежду клатенето на краката, от вкъщи, или където са отишли безотговорните служители за уикенда да си търсят гъдел.

  мурзилка
 74. 74 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#54] от "Лео":

  ок.... за последните 3 денонощия са починали рекорден брой :)
  така по-добре ли е :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 75. 75 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dariya Koleva":

  Германия има 12 пъти по-голямо население!
  3500 случая на ден в България съответстват на 42 хиляди в Германия.

 76. 76 Профил на Агент Провокатор
  Агент Провокатор
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":Трябва да се види също тези открити 20 хил. във ФРГ какъв процент са от общите тестове.Щот в България са 44% което е да си ибе мишка ушото.
  —цитат от коментар 24 на Нинов


  Среден брой новооткрити слу4аи в Германия-18 359 на ден /усреднено за последната седмица/
  Брой тестове за последните 7 дни - 1 565 418. Процент положителни - 8.2%.
  Септември започва с 0.8 % положителни и завършва с 1.7%, Октомври : 1.7-7.2 %.В момента е 8.2 % положителни от всички тестове. Има намаление от 13% на слу4аите спрямо миналата седмица.
  Германия има 12 пъти нашето население.
  За да се сравним с тях - на ден трябва да правим 18 636 теста и да хващаме 1528 човека положителни. Но да кажем, че правим добър подбор на симптоматичните...затова правим по-малко, но по-ефективно тестове...от 1528 до 3500 си е голяма разлика.
  Очквам с навлизането на бързите тестове, които няма да се броят: намаление броя на ПЦР-ите и увеличние на процента, може и до 70 % положителни да го докараме.

 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#6] от "zxe00613919":

  Здравният министър, горкият, стана разноглед.

  Ми той къде да гледа, горкият?
  Болниците ли, където един инфекционист идва веднъж седмично от другия край на България или новите магистрали?

 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  Гледам, от няколко дни азитромицините отстъпват на втори план, идват рецепти от специалисти с по два антибиотика, аугментин и доксициклин (доксициклина нещо много се засили напоследък, при цена от само 2,20 лв., явно върши сериозна работа), отделно кларитромицини, има и рецепти с по три антибиотика. Явно специалистите почват и те да се "задъхват" в терапиите...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 79. 79 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#76] от "Агент Провокатор":

  пък ако тестваеме такива дето видимо умират от пневмония, ще го докараме до 90% само с няколко стотин теста- яка ефективност

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 80. 80 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#8] от "hope":

  Това имаме, с това се хвалим - маркировки и мантинели!
  То имаше едно време и един друг любител на Карл Май, който строеше магистрали (тогава наречени автостради) и издигаше лозунга, че работата прави свободен!

 81. 81 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#80] от "Patsis":

  е тия бръмчащите маркировки са от 15 години на запад от белград. голямата работа

 82. 82 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":

  Ма Всички едни "Специалисти по Умрелите" станахте тогава погледнете статистиката за предходните години та сметнете колко е разликата и да видите къде е "Пандемията" в Главите Ви. А само ако Виждате и красота на Живота Нооо пък Вие искате Драма е той мозъка Ви ще я нарисува.

 83. 83 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":

  Смъртността спрямо приключилите случаи (починали и оздравели)
  март до август - 5,2%
  септември - 5,9%
  октомври - 7,7%
  1-16 ноември - 8,9%
  Ако това ниво на смъртност се запази сегашните 3290 новозаразени среднодневно за последните седем дни ще се обърнат на 290 починали среднодневно след две седмици.

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Разстроено

  До коментар [#54] от "Лео":

  Да, ама и среднодневният брой на починали за седем дни е рекорден - 73.
  Преди седмица беше 60.

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  Айде откога я чакаме тая национална стачка, давайте по-стегнато че ще вземете да пропуснете изборите, само 4 месеца останаха.

 86. 86 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  Защото са такива специалисти, че тъпчат хората с антибиотици за да борят вирус. А вече и първолаците знаят, че с антибиотик, даже и с три, вирус не се мори. На приятел му изписаха антибиотик, само защото жена му даде положителен тест. Невероятната логика на джипито им беше, да си го пие ей така, за всеки случай. Пак добре, че не му даде и останалите лекарств от онази прословута Фейсбук терапия, заради която "умните" и "бедни" българи изпразниха аптеките с лекарства, които не им трябват и които след време просто ще изхвърлят. Разбира се, не на подходящи за това места.

 87. 87 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#60] от "Finland":

  Ма не се замисляте за манипулацийте на Германия щото не е Русия заблудени хора. Германия е Тази Която Манипулира Европа и създава конфликти ма Си ги Плаща с най много Пари в ЕС.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonf":

  Имахме едно роднинче, преди години една зима изпи общо 7 антибиотика включително аугментин и даже един венозно. Трябваха му години за да престане да боледува което странно съвпада с това че порасна и баба му вече не успяваше да го пренавлича.

 89. 89 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Това "доверие" трябваше да бъде свалено още когато започна масовото забавяне на широко прокламираните 1000 лева на медик при началото на кризата!

 90. 90 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4512 Неутрално

  До коментар [#86] от "dsj02691732":

  "Специалисти" в кавички, то е ясно...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е - магистрали с европари под път и над път, но пари за здравеопазването няма!

 93. 93 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 11 Неутрално

  До коментар [#88] от "m17":

  Не е само това роднинче. В една от бургаските частни болници, известна сред родителите с педиатричното си отделение, още с влизането изписваха модния за сезона антибиотик. Прегледа после. Първо антибиотика. Сина ми порасна и слава Богу вече не боледува така често и не съм ходил скоро там, но чувам, че практиката си е все съшата. Антибиотици за щяло и нещяло.

 94. 94 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#67] от "karatista":

  Да бе да, няма един с хобб дето не е пушил цял живот. Както няма и непушач с рак на белия дроб ( включително пасивен пушач). Има много реди случаи на миньори но те обикновено свършват по-рано.

 95. 95 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#50] от "Славейко":

  За Божков няма път назад, трябва да се примири, че България за него вече е мираж в пустинята. И руските олигарси изгонени от Костов се опитаха да се върнат при царя, но не можаха. Е, върна се Илия Павлов, брои 5 хиляди дарение на царя, официално, може да има и неофициално, знае ли човек, но известно ни е какво се случи после с него, да си беше стоял в Щатите, ама лакомия.

 96. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#62] от "morf":

  Гледайки графиката на НСИ и изнасяйки пика през 2017 по-рано, бих казал че статистически, без короната щяха да умрат около 200 човека на седмица ПОВЕЧЕ. https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 97. 97 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#40] от "hope":

  Е то тогава излиза че въобще няма драма, то дори не сме достигнали умрелите от обикновен грип 2017'та: https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Според данните от 16.11, починалите на милион население в ЕС са:

  Босна и Херцеговина 22,93
  България 22,02
  Чехия 19,43
  Северна Македония 19,23
  Швейцария 19,23
  Словения 16
  Белгия 10,17
  Унгария 9,63
  .......................

  Италия 8,4
  Испания 3,5
  Великобритания 3,13

  https://www.worldometers.info/coronavirus/?fbclid=IwAR01TBgqH5XDlw4z88w7cPMiQdhB_U9en6j_4wz0qySy8CfGkigNU1Ll9n4

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  До коментар [#94] от "m17":

  и като знаем че в бг процента на пушачите е от най-високите и отгоре на това нелекуваните пневмонии от ковид, какво мислиш ще получим?

 100. 100 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Ако, приемем за починали не 152, а 72 средно за трите дни, починалите на милион са 10,3, което ни поставя пак в челото.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK