Последно: Съдилищата имат право да затворят до 14 дни, но ще гледат спешни дела

Всеки председател на съд ще има право да отсрочва открити съдебни заседания заради коронавируса, но еднократно и за максимален срок до 14 дни.

© Надежда Чипева, Капитал

Всеки председател на съд ще има право да отсрочва открити съдебни заседания заради коронавируса, но еднократно и за максимален срок до 14 дни.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет промени правилата за работата на съдилищата по време на извънредната епидемична обстановка като съобрази правилата с обнародваните в днешния брой на Държавен вестник промени в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка заради разпространението на коронавируса. Заради пропуск в работата на законодателя обаче се наложи съдийската колегия да направи някои важни уточнения за това дали ще се гледат спешни дела, ако съдилищата затворят за срок до 14 дни.


Последно, според промяната в Закона за мерките и действията по време на извънредната обстановка председателите на съдилищата ще имат право да спрат работа, но само еднократно и за срок не по-дълъг от 14 дни. При разписването на мерките обаче депутатите не са споменали нито дума затова дали трябва да се гледат спешните дела, сред които мерки за неотклонение, за попечителство на непълнолетни и други. Заради това се наложи съдийската колегия да уточни, че тези процедури няма да спрат да се разглеждат дори и ако съдилищата решат да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, а насрочените за този период съдебни заседания да бъдат отсрочени.


Атанаска Дишева коментира, че законодателят е написал текста така, че не се разбира дали през двете седмици, в които председателите имат право да отсрочват всички открити съдебни заседания, това ще важи и за "спешните" такива. Тя подчерта, че това би било проблем, тъй като ще лиши хората от право на защита.
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че законодателят просто "е изтървал" делата по чл. 329, ал. 3 от ЗСВ, но това не означава, че съдийската колегия не трябва да актуализира мерките.


"Ще има открити съдебни заседания по делата по чл. 329, ал. 3 от ЗСВ. Няма как да ги изключим дори и при тази разпоредба в закона за мерките", каза Чолаков. Такива дела се разглеждат дори по време на съдебна ваканция.


Така в актуализираните мерки, гласувани единодушно днес от съдийската колегия, бе записано, че ще продължат да се разглеждат само дела с неотложен характер, посочени в чл. 329, ал. 3 от Закона за съдебната власт:1. Наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража;
2. Делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;
3. Искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител;
4. Дела по несъстоятелност;
5. Дела по Закона за защита от домашното насилие;
6. Дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец;
7. Дела за осиновяване на дете;
8. Други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.


Съдийската колегия ще изисква всяка седмица данни от всички съдилища в страната за броя на заразените и поставени под карантина магистрати и съдебни служители. След обсъждане отпадна идеята да се изискват данни за това колко магистрати са в отпуск. Надделя аргументът, че много от заразените с коронавирус или контактни вместо болнични ползват отпуск, но изискването на такава информация би изкривило реалната картина за ситуацията в съдилищата, тъй като има и магистрати, които действително са в отпуск не заради заболяването.


Според последните данни към 16 ноември общо 428 са заразените и поставени под карантина в 159 съдилища. От тях магистратите са 119 (74 заразени и 45 под карантина), а служителите - 309 (180 заразени и 129 под карантина). 23 съдилища не са подали информация, но председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов посочи, че всички съдилища трябва да подават тези данни всяка седмица до обяд, за да може да бъдат разгледани от съдийската колегия на редовните заседания във вторник.


Данните към вчерашна дата показват общо 428 заразени и поставени под карантина в 159 съдилища. От тях магистратите са 119 (74 заразени и 45 под карантина), а служителите - 309 (180 заразени и 129 под карантина). 23 съдилища не са подали информация.


Обсъдено бе и писмо на председателя на Административния съд в Смолян, който моли за разяснение друга мярка, която бе приета преди време от съдийската колегия. Магистратът се интересува дали е задължително веднъж месечно да се тестват за коронавирус служителите на първа линия в съдилищата - призовкари и служители в регистратурата, които всеки ден се срещат с много хора.


Колегията разясни, че той е длъжен да осигури възможност за тестването им, но не може да принуди когото и да било да се подложи на тест принудително. Съдията е уточнил, че много от служителите отказват да се подложат на тест, а според колегията ако нямат симптоми за коронавирус, това не е нужно, а ако имат, а откажат тестване е безотговорно.


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в реално време - тук
По-важните събития по темата от света - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK