Замърсеният въздух се завърна

Замърсеният въздух се завърна

© Юлия ЛазароваВисоки нива на замърсяване на въздуха се отчитат в цялата страна днес. Сутринта 11 от станциите на Изпълнителната агенция по околна среда регистрират концентрации на фини прахови частици над нормите. Такова повсеместно замърсяване са наблюдава за пръв път след март, преди в страната да бъде въведено извънредно положение заради епидемията от коронавирус.


Според индекса на Европейската комисия Air Quality Index, данни за който в реално време могат да се видят тук, в три града тази сутрин качеството на въздуха е било опасно за здравето. Това са Пловдив, Благоевград и Бургас.


Опасен за хора със здравословни проблеми беше въздухът още в София и Девня. В столицата най-мръсен въздух дишаха жителите на кварталите "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и "Младост".
По традиция реакцията на Столичната община беше в посока на препоръките. Гражданите бяха призовани да използват градския транспорт, а не личните си автомобили.


Хората, които използват твърдо гориво за отопление, се приканват да предпочетат алтернативно гориво при възможност. От инспектората на общината са започнали проверки на промишлени, транспортни и битови източници на замърсяване, както и на строителни обекти.


Причина за замърсяването на въздуха са мъглите и липсата на вятър. Усеща се и влиянието на облак, който носи прах от пустините в Африка. В допълнение със застудяването на времето се използват повече печките с твърдо гориво. Заради високото ниво на разпространение на коронавируса все повече хора предпочитат да използват личните си автомобили вместо публичния транспорт.


Данните не са обезпокоителни, коментира пред "Хоризонт" главният експерт от дирекцията по мониторинг на въздуха към Изпълнителната агенция по околната среда Теодорка Петкова. Тя обясни, че явлението е характерно за началото на отоплителния сезон и настоящите метеорологични условия.


"Това е обичайно явление за отоплителния сезон. Започнаха да се ползват твърди горива за битово отопление като дърва, въглища и с неблагоприятните условия - температурна инверсия и мъгла, безветрие, се натрупват фините прахови частици в ниския приземен слой и съответно - апаратите ги отчитат", разяснява Петкова.


Тя допълна, че средноденонощната норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти в една календарна година, като София се доближавала до тези стойности.


"През 2010 г. превишенията за една календарна година са стигали някъде до около 140 - 180 пъти, докато в последните години това число е снижено до 40 пъти - т.е. подобрява се качеството на въздуха, но все още не е достигната нормата", казва още Петкова.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 768 Неутрално
 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Темата за мръсния въздух издиша отвсякъде.
  Пролетта, по време на локдауна и при ясно и слънчево време фалшивата хоуммейд система пак отчиташе повишение на замърсяването.
  Появи ли се мъгла и хоп - системата светва в червено.
  Ама мъглата е природен феномен, не е замърсяване.

 3. 3 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Сигурен съм, че няма нищо общо с горенето на дрехи втора употреба и боклуци в някой "бели квартали", нито с бита и ежедневието на всички селяни в София, които се утопляват с дърва и въглища, камо ли пък с горенето на италиански отпадъци къде ли не : )

  София - зелена столица на Европа 2021!!!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  " Според индексът на Европейската комисия "Air Quality Index" в три града тази сутрин качеството на въздуха е било опасно за здравето. Това са Пловдив, Благоевград и Бургас."

  И какво става ? Настигаме световни мегаполиси по мръсен въздух, без да имаме техния стандарт и възможности - там се говори, обикновено, за въздух, опасен за здравето и хората ходят с маски, но не заради ковид.....

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  ...нито с бита и ежедневието на всички селяни в София, които се Утопляват с...
  —цитат от коментар 3 на koalarevolution

  Хей, гражданино, хайде на училище!

 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Предполагам, причината е, че понеже управляващите се справят с кризата и хората пак са яхнали колите , та за това :):)

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Темата за мръсния въздух издиша отвсякъде.Пролетта, по време на локдауна и при ясно и слънчево време фалшивата хоуммейд система пак отчиташе повишение на замърсяването.Появи ли се мъгла и хоп - системата светва в червено.Ама мъглата е природен феномен, не е замърсяване.
  —цитат от коментар 2 на yavooor


  Мъглата няма мирис, за разлика от това, дето го дишаме...

 8. 8 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Темата за мръсния въздух издиша отвсякъде.Пролетта, по време на локдауна и при ясно и слънчево време фалшивата хоуммейд система пак отчиташе повишение на замърсяването.Появи ли се мъгла и хоп - системата светва в червено.Ама мъглата е природен феномен, не е замърсяване.
  —цитат от коментар 2 на yavooor


  И така е и не е така. В действителност има направени експерименти, че въпросните сензори използвани масово в "любителските" станции за измерване на ФПЧ отчитат големи отколение при наличието на ситни водни капчици (мълга).
  От друга страна, само Дневник и Спаси София повтарят като латерна, че причината за замърсяването на въздуха с ФПЧ идва от автомобилите. В действителност идва основно от прахта по улиците + отоплението на твърдо гориво. Отоплението не е спирало в дните на локдаун (хората си седят по домовете). Така че няма логика пролетта да е намалявало замърсяването. Даже напротив, повече време в къщата в града - по-дълго време топлене с твърдо гориво...

 9. 9 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Борисов го е докарал с джипката.

  ОСТАВКА!

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Мъглата не прави ФПЧ, в планината мъглата не пречи на никой. Просто условията при които се образува мъгла, съвпадат с условията на намаление и дори прекратяване на етествената вентилация на въздуха, като особено типично е това в големи градове и затворени полета. Е, като няма вентилация, всичко което излиза от ауспуха или комина остава на наше разположение.
  И не че не трябва да се мият и чистят улиците, но този вид частици, съвсем не са ФПЧ, а са бая едри, но това е друга музика.
  И още нещо, да не забравяме, че наскоро вдигнаха нормата двойно и оттогава, влезохме здраво в червената зона, така че преди това днешното 'двойно' е минавало за 'нормално', пък все някак го преживявахме. Искам да кажа, че не трябва да се карат масово колите и да се горят боклуци, но все пак всичко което ни се случва не е 100% смъртносно.

 11. 11 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 998 Неутрално

  София и не само , не се почиства добре. Това е факт , но не само това е причина за качеството на въздуха.
  Според мен ,основните фактори отговорни за високото ниво на прахови частици е строителството , неасфалтираните улици , масовото паркиране в зелените площи откъдето се свлича земна маса по улиците ,която се разнася след това от автомобилите из целия град.
  Към това следва да се добави и липсата на алтернативно отопление за голяма част от жителите на града и за околните населени места— скъпо електричество , липса на масово газоподаване за домакински нужди.
  В крайна сметка ниският жизнен стандарт е отправната точка от която следва да се търсят всички останали причинно следствени връзки.

 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2133 Любопитно

  Къде е форумният кмет, който да поиска оставката на Фандъкова?

 13. 13 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Оставка на некадърната другарка по руски! С подмяна на 100 печки нищо няма да се промени. Липсва стратегия и дори намерения да се промени ситуацията.

  Основният проблем в София е горенето на отпадъци в гетата и след това другите твърди горива. Преди една година другарката обеща ГЕРБ да инкриминират горенето на боклуци. Все още няма никакво развитие.

  Това са калинки и тунеядци!

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 14. 14 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 537 Неутрално

  От няколко години - положението е трагично.

  Зимата се ад и не се диша - никога преди не е бил толкова отвратителен въздуха.

  Не знам - автомобили ли са, горене на въглища и боклуци за отопляване ли е - но трябват някакви мерки, а общината не само изглежда импотентна, ами стимулира строежи на инсинератори.

  Не ми трябват сензори - да си отворя прозореца след тренировка и да усетя задушаваща смрад ми е достатъчен индикатор на това какво дишаме.

 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  Имам съсед по къща до НДК, който се отоплява с брикети. Смрадта е невероятна, пушеците при палене на парното се разнасят с часове из близките улици, а на него изобщо не му дреме, нали си прави топлото в къщи. И това е само една печка, из кварталите под Витошката яка е много по-зле, за Христо Ботев и Факултета да не говорим. Затисне ли ни антициклон, вятърът изчезва, мъглите ни налазват и въздуха за дишане става видим, ужасно е. А призива да се ползва ГТ, а не личен автомобил няма и да коментирам...

 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Нека бъдем снизходителни. Проблемът с горенето на отпадъци е сложен, а разполагаме с управление, което не е способно да се справи с асфалтиране на тротоари...

 17. 17 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Електоратът на Фандъци си гори гумите и пластмасите, но нали гласува за правилната кметица, няма да ги закачаме. Важното е да усвояваме пари от ремонти на ремонтите и да има за гориво за джипката.

 18. 18 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хубаво е, какво не му харесвате. Нали е въздух. Гарантирано от ГЕРБ, Боеко се грижи за нас.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  Честно казано, само погледнах снимката на трамвайното трасе от площад "Македония" към "Руски Паметник" и ми стана тъжно, толкова разбито и грозно изглежда...

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#12] от "stedim":

  Коментирай опасните релси на снимката другарючестен гербер И знай,че твоята учителка няма вина. Предишния е виновен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "Хората, които използват твърдо гориво за отопление, се приканват да предпочетат алтернативно гориво при възможност."
  Само с приканване няма да стане. Трябва забрана в големите градове да се гори твърдо гориво, и глоби за неспазване. Само газ може да се гори, защото газът гори чисто.
  Който иска да гори дърва, кюмюр, гуми, парцали - моля на село. Ако там съселяните му не им пречи, на гражданите им пречи. Скъпо било - ами скъпо е да живееш в град.
  Не че селяните са по-малко човеци от гражданите и заслужават да се опушват - просто на село гъстотата на населението е по-ниска и пушекът се разнася сред по-малко хора на квадратен километър. В градовете с тяхната голяма гъстота е абсурд да се гори твърдо гориво в 21-ви век.

 22. 22 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 698 Весело

  И,на всяко улично куче в София,е ,ясно,че,"софиянеца",предпочита, голфа,пред метрото.А,и,мераклиите,на кюмур,за жежко,скоро няма да изчезнат.Нали така кмете?

  Ръй! Ръй!
 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#21] от "Камен":

  Ако не се лъжа и сега е забранено да се горят боклуци. Въпросът е какво правим? И сто пъти да глобиш човек, който няма нищо, ще му е все тая. На циганите какво ще им вземеш? Не е никак лесен казусът. И както споменах, говорим за община, която не може да контролира правилно лепене на плочки.

 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1533 Любопитно

  До коментар [#2] от "yavooor":

  За “фалшивата хоуммейд” система разбрахме, някакъв коментар за официалната, одобрена от Фандъчката система, която даваше същите резултати?

 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Силно замърсенит въздух се завърна. Замърсеният въздух не е ходил никъде.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Весело

  Замърсеният въздух се завърна
  —цитат от коментар 00 на Статия


  Както и любимата тема за зимните дни на всички умнопрелестни. Предстоят ни напоителни статии как Фандъкова е виновата за мръсния въздух и сал да сложим кмет от радикалната компартия ДСБ, мигом въздухът над София ще стане кристално чист, като да си стъпил на връо на магарешки трън на билото на Джомолунгма!

 27. 27 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 415 Неутрално

  "По традиция реакцията на Столичната община беше в посока на препоръките. Гражданите бяха призовани да използват градския транспорт, а не личните си автомобили."

  Ако улиците се чистят, няма проблем хората да си карат автомобилите. Но нито улиците се чистят, нито се прави нещо по въпроса с горенето на въглища, гуми, пастмаси и т.н. Не знам вече проблемът с мръсния въздух дали е разрешим..

 28. 28 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#8] от "T.M.":

  За да те цитирам, така е и не е така. Горенето на боклуци е голям фактор, но автомобилите и бусовете също. На запад няма такава смрад по улциите както в София. Говоря за всички улици, не само, примерно, на Орлов Мост. Тази смрад я има сутрин, има я вечер, има я през зимата, има я и през лятото - винаги когато има коли. Дори не е нужно да са много на брой. Моето обяснение е, че в София (и в БГ пр принцип) масово се карат коли и бусове без катализатори, дори и понякога без ДПФ филтри и така превозните средства замърсяват много пъти над нормалното. Реално превозните средства по улиците са негодни за движение и ни тровят всеки ден. Също така мисля, че това се знае много добре, но на общината не и се занимава, а хората препдочитат да карат стари но евтини автомобили и да дишат мръсотия.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 29. 29 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#27] от "4ove4encence":

  Нямаше да е проблем ако хората караха изрядни автомобили

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#26] от "Devil Inside":

  Не знам дали Фандъкова е виновна или не, но е факт че не и пука, за нищо. Гледи са далаверите от обществени порчъчки, живее си в манастиркси ливади и НСО я кара до центъра на работа, а някой ден ще се пенсионира в Самоков с няколо милиона в банковите и сметки.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#26] от "Devil Inside":Не знам дали Фандъкова е виновна или не, но е факт че не и пука, за нищо. Гледи са далаверите от обществени порчъчки, живее си в манастиркси ливади и НСО я кара до центъра на работа, а някой ден ще се пенсионира в Самоков с няколо милиона в банковите и сметки.
  —цитат от коментар 30 на deutschwagen


  Верно? И като не й пука за нищо, що не ни остави с пушещите Икаруси, а подмени всички дизелови таралясници с тролеи, електрически и газови автобуси, метро? Какво повече да направи, да идва да ви маха кюмбетата от холовете ли? Че после да почнете да пищите, как туй е "геноцид" и ви обрича на студена смърт? Опушвайте си се там с брикети и не мрънкяйте, каквото е трябвало да свършат община и държава, отдавна е свършено!

 32. 32 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Софиянци, бегайте в провинцията на чисто, ама пусти реститути си искат в центъра.

 33. 33 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Ужас ужасен, ужасен ужас, и националите са на последно място.... как, питам как... от къде тези добри хора, дописниците в газетата, от къде да вземат добри новини. Хайде, дано скоро 50-60 на стотях да са заразат, за да пишат една хубава новина от сорта на - останаха само дватрийесе на стотях незаразени.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#21] от "Камен":Ако не се лъжа и сега е забранено да се горят боклуци. Въпросът е какво правим? И сто пъти да глобиш човек, който няма нищо, ще му е все тая. На циганите какво ще им вземеш? Не е никак лесен казусът. И както споменах, говорим за община, която не може да контролира правилно лепене на плочки.
  —цитат от коментар 23 на kapitan_laino


  Горенето на РДФ и биомаса е ВЕИ и зелена политика.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#2] от "yavooor":

  Разбира се. Мъгла с ФПЧ си е съвсем в реда на нещата 😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#31] от "Devil Inside":

  За едно си прав. Фандъкова не може да направи нищо повече. Толкова й е капацитета.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "T.M.":За да те цитирам, така е и не е така. Горенето на боклуци е голям фактор, но автомобилите и бусовете също. На запад няма такава смрад по улциите както в София. Говоря за всички улици, не само, примерно, на Орлов Мост. Тази смрад я има сутрин, има я вечер, има я през зимата, има я и през лятото - винаги когато има коли. Дори не е нужно да са много на брой. Моето обяснение е, че в София (и в БГ пр принцип) масово се карат коли и бусове без катализатори, дори и понякога без ДПФ филтри и така превозните средства замърсяват много пъти над нормалното. Реално превозните средства по улиците са негодни за движение и ни тровят всеки ден. Също така мисля, че това се знае много добре, но на общината не и се занимава, а хората препдочитат да карат стари но евтини автомобили и да дишат мръсотия.
  —цитат от коментар 28 на deutschwagen


  И от друга страна, на Запад не карат коли, че няма такава смрад ли? Дълбоко се съмнявам. По-скоро е забранено отоплението на твърдо гориво! И за НЕИЗПРАВНИТЕ автомобили съм съгласен да бъдат преследвани от закона като замърсяващи и съответно спирането им от движение, проблемът е че се води политика за ограничаване на всякакви автомобили, не само на НЕИЗПРАВНИТЕ, а разликата е от небето до земята.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Борисов го е докарал с джипката. ОСТАВКА!
  —цитат от коментар 9 на gr52


  Оставка и на джипката! И на паркинга, и на него оставка!

 39. 39 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#31] от "Devil Inside":За едно си прав. Фандъкова не може да направи нищо повече. Толкова й е капацитета.
  —цитат от коментар 36 на Darth Plagueis


  И ти си прав. Ако Майчето беше станала кмет, досега да го е филтрирала. Тоя, замърсения въздух, де.... Да го е пречистила, тъй да се рече. Щото тя нали е специалист точно по въздуха? Въздухарка, значи!

 40. 40 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Мизерия и брутална селяния...и то не само в София.

 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Мизерия и брутална селяния...и то не само в София.
  —цитат от коментар 40 на Mladen Stefanov


  Ти, като гражданин, можеш ли да ми кажеш как точно изглеждат листата на онези дървета, по които растат киселите краставички?

 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#14] от "Boris Gaganelov":

  поне могат да забранят дизелите в града ДИЗЕЛЪТ УБИВА

 43. 43 Профил на Devil Inside
  Devil Inside
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#31] от "Devil Inside":За едно си прав. Фандъкова не може да направи нищо повече.
  —цитат от коментар 36 на Darth Plagueis


  Бе ние на вашите мантри - как този не можел това, онзи не можел онова - сме се наслушали вече 20 години. Чакаме да кажете КОЙ може да направи нещо повече и най-паче - какво е то? Щото па от новите ви кметове, избрани с гласовете на БСП, не сме чули едно нещо, дето да го могат и да са го свършили. Нещо по темата имаш ли да мъцнеш?

 44. 44 Профил на ziguli
  ziguli
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Не ви е виновно Данчето.На село въздухът е кристален.Жителството отпадна,имате избор,драги столичани.

 45. 45 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1837 Неутрално
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Весело

  До коментар [#23] от "kapitan_laino": И както споменах, говорим за община, която не може да контролира правилно лепене на плочки
  >>>> Няма квалифицирани кадри, колега. Едно време(ранните 80 ..) , когато работех в СУ, ни пратиха бригада с колеги за месец-два на фронта на плочкопоставянето и оформянето на зелени площи( около мавзолея на Батенберг, бившата Зоологическа градина...). Такива плочки слагахме, ум да ти зайде.:)

 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5790 Неутрално

  Честно казано, само погледнах снимката на трамвайното трасе от площад "Македония" към "Руски Паметник" и ми стана тъжно, толкова разбито и грозно изглежда...
  —цитат от коментар 19 на daskal1


  Защото снимката е стара. Целта е постигната - да се внушава мизерия, безнадеждност, бедност, безхаберия.
  Аз обаче съм оптимист - очаквам 8-те районни кмета от автентичната градска десница да задвижат нещата в правилната посока.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Какво стана със сензорите с които щеше да се мери мръсния въздух? Сложиха ги миналата година и обявиха, че една година само ще ги гледкат дали работят. Е, вече ползват ли се ефективно?

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  И сто пъти да глобиш човек, който няма нищо, ще му е все тая. На циганите какво ще им вземеш?
  —цитат от коментар 23 на kapitan_laino

  Има и немалко българи, които горят твърдо гориво - преди 2 седмици стовариха на един на нашата улица цял камион дърва - бял българин, има къща в хубав квартал на София, т.е. хич не е беден. Ако е забранено, спокойно могат да го глобят.
  А циганите - я детските ще им спират, я друг механизъм ще намерят... ако трябва, ще плащаме за тях, само да не ни тровят. Аз съм съгласен да им плащам отоплението по някакъв чист начин, не са толкова много в София, и без това другите данъкоплатци ги издържаме в голяма степен, защо да не им плащаме и отоплението? Разбира се, само на тези, които са законно адресно регистрани като наши съграждани - тия с незаконните коптори да минава багера, и да ходят откъдето са дошли.

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Честно казано, само погледнах снимката на трамвайното трасе от площад "Македония" към "Руски Паметник" и ми стана тъжно, толкова разбито и грозно изглежда...
  —цитат от коментар 19 на daskal1
  Защото снимката е стара. Целта е постигната - да се внушава мизерия, безнадеждност, бедност, безхаберия.
  Аз обаче съм оптимист - очаквам 8-те районни кмета от автентичната градска десница да задвижат нещата в правилната посока.
  —цитат от коментар 47 на Alarmstufe: Rot


  След като престанат да си обуват лявата обувка на десния крак и се научат да си връзват гащите...

 53. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Не ви е виновно Данчето.На село въздухът е кристален.Жителството отпадна,имате избор,драги столичани.
  —цитат от коментар 44 на ziguli


  Ми аз откога ги каня в Златарица. Не е само въздуха. Всичките им проблеми ще изчезнат. Ще могат да си паркират каруцата пред общината и да си връзват магарето да пасе на зелените площи, например...

 54. 54 Профил на ziguli
  ziguli
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До 48-ий.Глей са,Данчето до 18 си год е живяла в кристално чист въздух.Щом за 40 не е хванала ракЪТ у вас,не вярвам да го хване у Самоков,ако се върне там.Ма ти,ако си местен,не разчитай на рака й,а си бий камшика и у дедово ти село ще поживееш.

 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Ужас ужасен, ужасен ужас, и националите са на последно място.... как, питам как... от къде тези добри хора, дописниците в газетата, от къде да вземат добри новини. Хайде, дано скоро 50-60 на стотях да са заразат, за да пишат една хубава новина от сорта на - останаха само дватрийесе на стотях незаразени.
  —цитат от коментар 33 на Цайко


  Да вземеш да го научиш този български език! Пише се "доносниците", а не дописниците".

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Верно? И като не й пука за нищо, що не ни остави с пушещите Икаруси, а подмени всички дизелови таралясници с тролеи, електрически и газови автобуси, метро? Какво повече да направи, да идва да ви маха кюмбетата от холовете ли? Че после да почнете да пищите, как туй е "геноцид" и ви обрича на студена смърт? Опушвайте си се там с брикети и не мрънкяйте, каквото е трябвало да свършат община и държава, отдавна е свършено!
  —цитат от коментар 31 на Devil Inside


  Мдаа... И за кой ли път вече е време да споменат кривата ракета, космите и космосът...

  Както и хубавата гръцка дума "козметика"...

 57. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  А Даскале, какво ще кажете за трамвайните линии. На ме ми приличат на кадаиф !

  Panta rhei....
 58. 58 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Печките на макс, с колата всеки ден до работа и до къде ли още не...как въздухът да е чист?

  Приказка без край
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#57] от "Molossian":

  "Не дълбай с длетото тънко моето сърце ..."

 60. 60 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Печките на макс, с колата всеки ден до работа и до къде ли още не...как въздухът да е чист?
  —цитат от коментар 58 на atreu


  ОСТАВКА!!!

 61. 61 Профил на gcw51693123
  gcw51693123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "ziguli":

  Беше го хванала и пак ще го хване, кармата не прощава и тебе няма да те подмине!

 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#57] от "Molossian":

  ГЕРБЕРРИТЕ са слепи за линиите на снимката. Не ми се мисли колко хора ще све наранят ако стане нещо с трамвая на това място.
  И ТОВА Е ОТ ГОДИНИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#53] от "gr52":

  За Златарица забравих да спомена нещо. Реката мирише яко, ама то е защото всички клозети на Елена се изтичат в нея, не е поради някакво замърсяване на природата, тъй да се рече...

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Ми могат да се направят доста неща за решаване на проблема с мръсния въздух.
  Но защо не се прави - това е общоизвестно.
  На първо време абсолютна забрана за използването на твърдо гориво за отопление, вкл.разни пелети.
  Старите дизеляци да се забранят.
  Зелените площи в огромната си част са превърнати в паркинги и гаражи.
  За миенето на улиците не мога и да си помисля. Как ще се измият, при условие че навсякъде има паркирани трошки, които възпрпятстват почистването. Дори и наличие на желание от страна на общината.
  След като ни харесва да си горим отпадъците и да си джиткаме трошките, да не говоря и за един специфичен етнос, който си пали гуми за да бере джилезу от тях, смятам че не можем да мрънкаме срещу смрадта.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#58] от "atreu":

  Това е ВИДИМ резултат от грешните, порочни политики и корупционни практики на ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#57] от "Molossian":ГЕРБЕРРИТЕ са слепи за линиите на снимката. Не ми се мисли колко хора ще све наранят ако стане нещо с трамвая на това място.И ТОВА Е ОТ ГОДИНИ!!!
  —цитат от коментар 62 на КМЕТ В СЯНКА


  Прав си кмете. НА години е вече тази фотография, много е стара...
  .................
  Що не се сети някой от вас, членовете на БКП, която сега се казва БСП, да публикува фотографии от времето, коги София току що е била обявена за столица! Щяхте да я попилеете Фандъчката...
  ....................
  Ма то пък вие, провинциалистите от София да се сетите за нещо! Един истински столичанин - човек от Търново или Пловдив имам предвид, никога нямаше да пропусне подобна възможност.

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#58] от "atreu":Това е ВИДИМ резултат от грешните, порочни политики и корупционни практики на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 65 на КМЕТ В СЯНКА


  Толкова смотани агитатори и пропагандисти даже и по времето, когато БКП си се казваше БКП, а не БСП, нямаше...

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#64] от "Molossian":

  Хората са измислили прахусмукачките. В София данчето е на ниво метли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#64] от "Molossian":Хората са измислили прахусмукачките. В София данчето е на ниво метли.
  —цитат от коментар 68 на КМЕТ В СЯНКА


  Да тръгне с прахосмукачката по софийските улици ли предлагаш?

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  ПрахОсмукачките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#67] от "gr52":

  Обаче когато се нарекохте герб нещата ви се получиха!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  До коментар [#69] от "gr52":

  Не знам дали ще се справиш с управлението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  [quote#51:"Камен"][/quote]

  Не само , че горенето на дърва не е забранено , но е и ВЕИ.

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  То само като видиш вълнообразните релси и ти става ясно за каква кочинка става въпрос ...

 76. 76 Профил на gcw51693123
  gcw51693123
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "ziguli":

  Пожелавам ти бърз но тежък път за там където си роден готов да отпътуваш "прЕателю"

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  Виновно е географското положение на града.

 78. 78 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Добре дошли отново в реалността, а и зимата иде...

 79. 79 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1044 Неутрално
  До коментар [#52] от "gr52":
  Ще се стараем.

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  "Причина за замърсяването на въздуха са мъглите и липсата на вятър."

  Но се приканват хората да не използват твърдо гориво за отопление, особено в топлофицираните изцяло райони като Младост и Хиподрума.

  "Заради високото ниво на разпространение на коронавируса все повече хора предпочитат да използват личните си автомобили вместо публичния транспорт."

  Ученици и студенти не се "разнасят" с автомобили и днес (и вчера) нямаше никакви задръствания на ключови кръстовища като това при румънското посолство, Сточна гара, Орлов мост, кръговите на 4-ти километър и на бул. Христофор Колумб (преди аерогарата).

  Дали не са мерили микрочастиците на мъглата по спектроскопския метод!?

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Весело

  До коментар [#64] от "Molossian":

  "Зелените площи в огромната си част са превърнати в паркинги и гаражи."

  В огромната си част са застроени с многоетажни "модерни билдинги". Нямате представа колко финни прахови частици се ронят от модерната мазилка, изографисана с псалми! Тоя прах върху "изоставените трошки" не е дошъл от "трошките" - те не са помръдвали.

  Да срутим модернизма и да възстановим пасищата за ... шопи! Като не може да се справим с алчността и презастрояването, да ги унищожим!

 82. 82 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#37] от "T.M.":

  На запад има стандарти за еко показатлеите на автомобилите, докато при нас дори и самите технически прегледи са фиктивни и платени. Модерните автомобили, особено дизеловите, разчитат на функционираща изпускателна система. Кога тя не функционира, не се поддържа, или умишплено се премахва (пълни е с таквиа фирми), автомобилът замърсява много пъти над нормалното! Не само това, но този тип неизправни автомобили са най-масовите по улиците днес.
  Няма как твърдото гориво за отопление да е проблема в случая, защото лятото никой не се отоплява, а смрадта си я има. Отделно зимата се добавя и този фактор, както и горенето на боклуци.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 83. 83 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#29] от "deutschwagen":

  Че са стари - стари са, но защо да не са изрядни? А и хората не карат стари автомобили, щото ги кефят повече от новите, защото такава е ситуацията в България.

 84. 84 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#83] от "4ove4encence":

  Защото почти никой не инвестира в катализатори и флитри за теърди частици - понякога това би струвало колкото самия автомобил. Най-много да отидат на майстор да им ги махне. Спомни си за онзи бус който беше спрян в Германия с над 60 технически нарушения, а само месец по-рано беше минал технически преглед в България.
  Аз не виждам кой дава правото на някой да трови околните с вонящ и прекомерно замърсяващ автомобил. Никъде в конституцията не пише, че всеки трябва да има правото да има личен автомобил. Но закони за технчиесите и екологичните изисквания има. И не се спазват. Карат се предимно автомобили, които на запад биха били спрени от движение, а собствениците им яко глобени. И не са само най-старите автомобили - пълно е с вонящи Евро 5 дизели, често премиум марки или СУВ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 85. 85 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Трябва да се забрани отоплението на твърдо гориво в кварталите на София.

 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  До коментар [#82] от "deutschwagen":

  "Модерните автомобили, особено дизеловите, разчитат на функционираща изпускателна система. Кога тя не функционира"

  И как да функционира, когато се продава "мръсен" дизел с над 5% пушеща мазнина. Да таковом екоталибанската простотия - и акциз от 64 ст. на литър непотребна мазнина плащаме, катализаторите увреждаме, филтрите се забиват и автомобилите губят мощност.

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2523 Любопитно

  До коментар [#84] от "deutschwagen":

  "Аз не виждам кой дава правото на някой да трови околните с вонящ и прекомерно замърсяващ автомобил."

  А самолетите? В жк Младост няма отопление на твърдо гориво. Цялото замърсяване идва от летището, когато духне източен или североизточен вятър.

 88. 88 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#86] от "wanderer":

  В нормалните страни защо нямат такива проблеми? Там се сърдят за някакъв НОх, а тези коли ако ги пратят в България да заменим бриците по улиците, въздухът ще стане в пъти по-чист.
  Значи бай селяндур имал правото да кара брица за 2000 лв вместо да позлва транспорта, обаче имал и правото да спести 1000 лв от катализатора и да отиде при "майстор" да му махне ДПФ филтъра? И да трови всичко около него? После се чудете защото кадърните и младите не искат да живеят тук.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 89. 89 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#87] от "wanderer":

  Във Вашингтон ДС има лештище де факто до центъра на града. Нито съм видял да има замърсяване там, нито в съседен Арлингтън, Вирджиния.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK