"Наистина е като на война": Доброволци носят топъл обяд на лекарите в "Св. Анна"

"Наистина е като на война": Доброволци носят топъл обяд на лекарите в "Св. Анна"

© Надежда Чипева, Капитал"В живота ми не съм виждала такава безнадеждност да цари. И лекари, и пациенти. Положението наистина е трагично".


Това казва пред "Дневник" Светла Паркър, която в петък 13-и губи баща си - проф. Кирил Карагьозов. Той почива от COVID-19 в болница "Света Анна" в София. Последното, което тя чува от него по телефона, е, че го водят в реанимацията. След седем дни престой там и признаци на подобрение той умира.


"Лекарите не говорят с роднините, защото нямат какво да им кажат. Както е добре днес, пациентът утре се влошава. Самите лекари са под страшно напрежение - обвиняват ги, а те самите губят битките за близките им хора, битките за техни колеги", казва Светла Паркър. Още докато баща й е в болницата и виждайки състоянието на лекуващите лекари, нейната партньорка Ан Грифин (и двете се занимават с доброволчески инициативи от началото на ковид кризата - бел. ред.) предлага да занесат обяд на медиците. Оказва се, че трябва да има разрешение от изпълнителния директор, който обаче е отсъствал, защото трябвало да се занимава с погребението на негов близък. После бащата на Светла Паркър почива, но въпреки това тя започва кампанията "Топъл обяд за служителите в българските болници". Дарява 500 лева в памет на баща й, нейни познати и близки също даряват и за няколко дни успяват да съберат около 1500 лева, което ще стигне за около 30 дни.
От понеделник те носят обяд в "Света Анна". Храната се приготвя от социалното предприятие към фондация "Каритас" - "Каристо", което и ще приема даренията по банков път (сметките ще бъдат публикувани по-долу).


"Целият персонал е на предела на силите си, лекари, сестри, санитари, дори охраната се движат с покрусени и разстроени лица. В патоанатомията купчината с молби за освобождаване на телата е с размери във височина 30 см. И аз започнах да разбирам, че ако ние не се погрижим за нашите лекари, няма да има кой да ни лекува в следващите месеци, в които ни чака още по- голяма стагнация, депресия и ежедневни трагедии от загуби на близки хора, с които дори не можем да се сбогуваме", пише Паркър в пост във фейсбук профила си, с който приканва своите приятели и познати да дарят.


"Не става въпрос дали лекарите имат пари, те имат пари. Но те нямат време. Дори да пият вода. Това е шансът ние да ги подкрепим. Аз нямам с какво друго. Дойде днес санитарката от инфекциозното отделение да си вземе обяда и ми каза: "Давай по-бързо, че ще ми се карат, че много отсъствам." "Света Анна" е болницата с най-много легла и ковид отделения, след "Пирогов", казва още Паркър.


Светла Паркър (вляво) и Ан Грифин пред кризисния център за жени пострадали от насилие "Света Петка" в София, където през пролетта доставяйа храна и други неща за жените в нужда.

Светла Паркър (вляво) и Ан Грифин пред кризисния център за жени пострадали от насилие "Света Петка" в София, където през пролетта доставяйа храна и други неща за жените в нужда.


Така от два дни тя и Ан Грифин носят храна по десет порции за спешното отделение, реанимацията и инфекциозното отделение. "След "Хелп карма" нещата с даренията са деликатни и сложни, но аз редовно ще се опитвам да публикувам отчетност на средствата", уверява още Светла Паркър.


Тя допълва, че целта е да стимулират хората да дарят пари на социалното предприятие. "Основанието е топъл обяд за българските медици. Ако е фирма, която иска да дари и иска сертификат за това - да преведат по сметката на "Каритас" и оттам те ще ги преведат към социалното предприятие", обяснява още доброволката.


Заразното добро


"Приготвената храна гледаме да е питателна. Тези лекари нямат нужда просто да се нахранят, те са по 12 часа на крак, под нервно напрежение", споделя още Паркър.


Тя споделя, че в началото на пандемията Ан Грифин намира откъде и поръчва за една болница, в която има приятели в САЩ, предпазни средства. И сега приятелката, с която си е общувала за дарението и която е медицинска сестра там, се свързва с нея и, виждайки за инициативата "Топъл обяд", решава и тя да дари и да помогне. "Готвачката в "Каристо" е ливанка, Ан е американка, нейната приятелка от Щатите - Лена е рускиня. Цялото това безумие с раса и религия остава на заден план в една такава ситуация, в която ние буквално сме на война", казва още Светла Паркър.


Сметката, по която всеки желаещ може да дари, е на социално предприятие "Каристо" - IBAN BG18UNCR70001523188321. Приемат се дарения и от ресторанти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK