Конституционният съд: Незаконно е МВР да следи по трафични данни болни и карантинирани

Конституционният съд: Незаконно е МВР да следи по трафични данни болни и карантинирани

© Юлия ЛазароваКонституционният съд (КС) реши с 10 гласа "за" и с особеното мнение на двама съдии (Анастас Анастасов и Павлина Панова), че МВР следи в нарушение на конституцията през трафичните данни от мобилните оператори болните от коронавирус и поставени под задължителна карантина.


Решението на Конституционния съд е валидно и може да бъде използвано като основание за оспорване на следене по трафични данни от днес нататък. До момента на решението изискването на тези данни от страна МВР не е било незаконно.


През пролетта при първата вълна на коронавируса със Закона за електронните съобщения МВР получи правомощието да изисква проследяване по трафични данни, имейли и разпечатки, за да следи дали поставените под задължителна карантина я спазват и са на адреса, на който са посочили. Тогава сред мотивите да се разреши подобно правомощие бе това, че по този начин ще се ограничи разпространението на заразата от хора, които не спазват карантината.
Тогава обаче имаше и недоволство заради достъпа до данни, а адвокати и правозащитни организации обявиха, че това ограничение е незаконно и сериозно погазва правата на гражданите, особено по време на извънредно положение, когато съдилищата също работят извънредно, а за изискваните данни не се дава предварително съдебно разрешение.


От МВР обаче твърдят, че справките се изискват единствено и само за да покажат местоположението на конкретен абонат, чието движение би могло да се засече по клетките на мобилните оператори. Освен това сред аргументите бе и това, че не се следят самите разговори и съдържанието им, а само клетката, през която са изпратени.


С текстовете беше предвидено, че данните, с които се установяват ползваните клетки от мобилните телефони, трябва да се пазят 6 месеца и "за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по Закона за здравето, които са ги отказали или не ги изпълняват".


Достъп до тази информация получиха няколко дирекции в МВР с право да я получат незабавно, а едва след това да уведомят съда.


За двата месеца, в които бе обявено извънредно положение през пролетта, от МВР са изготвили общо 61 искания за достъп до трафични данни на абонати на мобилните оператори. Не е известно обаче дали става дума за заразени с коронавирус, които е трябвало да са в домовете си под карантина и са нарушили мярката, дали са контактни лица на болни от коронавирус и са били издирвани, или пациент е избягал от болница например.


Нарушителите на карантина като терористи и ще ни следи ли МВР безконтролно - четете тук


Конституционният съд се зае с казуса, след като 63-ма депутати от БСП го сезираха с твърдението, че тези правомощия засягат правото на личен живот на гражданите и тайната на кореспонденцията, тъй като позволяват изключително широк кръг лица да бъдат проследявани. Освен това липсват и ясни ограничения във времето, както и същински съдебен контрол.


Сега Конституционният съд приема, че тези аргументи са основателни и разпоредбата е противоконституционна.


Пълният текст на решението четете тук.

Правото на личен живот не се явява привилегия само за периоди, когато времената се характеризират с относително спокойствие и непротиворечивост, но и за такива - в условия на кризи, доколкото във всяка криза намесата трябва да бъде като конституционен императив, пропорционална и строго необходима. Затова достъпът до трафични данни за местоположение за целите на противодействие на пандемията в атакувания нормен комплекс е уредена в несъответствие с конституцията.

В мотивите си съдът посочва, че в гласувания текст не е посочено, че мярката се отнася само за периода на извънредното положение, както изрично е установено в други разпоредби от приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се изменят други закони.


"Създадената за органите на МВР правна възможност за получаване на незабавен достъп до данни за комуникационния трафик по чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС не се преустановява автоматично с края на извънредното положение, а според § 51 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците, се прилага "до отпадане на необходимостта от принудително изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица по чл. 61 от Закона за здравето, които са отказали или не изпълняват заповедта за задължителна изолация и лечение", посочват конституционните съдии. В момента тази възможност за МВР се явява несъразмерна в контекста на обществените отношения, които регулира.


Сред мотивите на Конституционния съд е, че е неприемлив законодателният подход, при който към обща регламентация се включва чрез препращане и такава, която има предмет, чието естество изисква самостоятелна, отделна уредба.


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в реално време - тук
По-важните събития по темата от света - четете тук


Конкретните текстове в Закона за извънредното положение и трафичните данни - тук.
Коментар на адвокат Велислав Величков от инициатива "Правосъдие за всеки" - тук
Още за карантината и наказанията - четете тук

Защо юристи смятат, че полицията може да следи всеки - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Да им дадът 30%, заслужават го!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  А законно ли е болните да ходят на тълпи по молове и кръчми ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Малка победа над милиционерите от ГЕРБ. Доволен съм!

 4. 4 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  То половината решения на това правителство по отношение на пандемията тая година са оказаха незаконни или на ръба на закона. Въобще толкова некомпетентно правителство и нефелно НС България не е имала от "златния век" на байтошовата държава.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " Конституционният съд се зае с казуса след като 63-ма депутати от БСП го сезираха с твърдението, че тези правомощия засягат правото на личен живот на гражданите и тайната на кореспонденцията, тъй като позволяват изключително широк кръг лица да бъдат проследявани. Освен това липсват и ясни ограничения във времето, както и същински съдебен контрол."

  Щом и един КС, напълно доминиран от представители на управляващата шайка, ги бламира, при това напълно резонно, за въпросното трафично следене, представям си в каква сволоч се намира властта на мутрите у нас.....

 6. 6 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Откъде знаеш кой е болен и кой не? Медиум ли си или гадаеш на боб?

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1808 Весело

  До коментар [#6] от "murry":

  По метода както се определя, кой е вещица/вещер и кой не :)) На емоция, презумпция :))

  Ние сме модерни хора все пак :))

 8. 8 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 365 Неутрално

  СДП и СО се сдобиват с нови 440 Hi-Res камерки с "голям оптичен зум". Проблемът е, че тези 440 камери с висока разделителна способност са свързани със софт, който може да чете номера. Вероятно има и опция за лицево разпознаване. Като минимум. Тези видео регистратори събират чудовищен мащаб информация за гражданите – тяхното движение, сами ли са в колата, чий е автомобилът, сами ли пътуват и дори с кого пътуват. При повече желание може дори да се изработват "поведенчески" модели и всякакви подобни милиционерски екстри.
  А от там, до китайския модел за "социално кредитиране" крачката е много малка. Тези данни трябва да се обработват и съхраняват с особена чувствителност от униформените отрепки А това никак не е достатъчно като оправдание и мотивация. КОЙ при какви условия има право да достъпва до тези данни и как и за какви срокове се съхраняват.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 9. 9 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Незаконно, но не забранено да го прави...
  Вероятно е необходимо за изработване на анализ за бъдещи кризи.

 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kingpin":

  В Китай магистралите са обурудвани с най модерни камери ,закачени на почти всеки стълб от магистралата ,така ,че това е нищо , ако тръгнеш там да препускаш ,глобите ти ще са повече от стойността на колата .

 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Интересно за Гугъл дали важи това.

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Тези кога ги е интересувала конституцията? А, и нова щяли да пишат уж. ГРОБ-аджийска смрад

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Конституционният съд: Незаконно е МВР да следи ....болни.. .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  СДП и СО се сдобиват с нови 440 Hi-Res камерки с "голям оптичен зум". ... А от там, до китайския модел за "социално кредитиране" крачката е много малка.
  —цитат от коментар 8 на Kingpin


  Крачките са много - трябват много повече камери, поддръжка и специалисти, които да работят с тях. Иначе социалното кредитиране е факт. Скоро във формулата ще се добави и дали имате ваксина или не.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Всяко решение на властта относно "пандемията" след няколко месеца се оказва незаконно. Лошото е че вече са изтормозили хората с малоумщините си и даже са прибрали пари от някои хора под формата на глоби.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 812 Неутрално

  А законно ли е болните да ходят на тълпи по молове и кръчми ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Първо влез в час с понятията заразен, болен, оздравял, преболедувал!
  След това можеш да си задаваш тъпите въпроси!

  pastor
 19. 19 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Разбира се, че е незаконно и въобще не беше нужно КС да го потвърждава. Изглежда само калинките и мутрите на ГЕРБ не схващат.
  Това е поредното тежко нарушение на законността и поредното основание да бъде искана оставката на СИК, пардон Министерски съвет, и неговият злощастен парламент.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 812 Весело

  Незаконно, но не забранено да го прави...Вероятно е необходимо за изработване на анализ за бъдещи кризи.
  —цитат от коментар 9 на STRATOR38


  Изобщо осмисляш ли това което пишеш?
  Как би понесъл следното:
  Не е законно, но не ми е забранено да дойда да те ступам. Вероятно ще е полезно при осмисляне на бъдещо твое изказване!

  pastor
 23. 23 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  А законно ли е болните да ходят на тълпи по молове и кръчми ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Да, законно е и винаги ще бъде по тази Конституция. Дали е морално, правилно, това оставям на вас, философите. От нас юристите - толкова.

 24. 24 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 283 Весело

  Банда комунисти, доносници, сега съдии, загрижени за правата на човека! А половината нормални държави, нямат ли си съдии като нашите, за да забранят този метод за следене на карантината? А как в Гърция и Корея го правят? Тази либерална педерастия ще съсипе една вековна държава!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 29 Неутрално

  А законно ли е болните да ходят на тълпи по молове и кръчми ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  а законно ли е такива като теб да имат равни права с другите? марш в килера с маска!

 27. 27 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 542 Неутрално

  мутрите извлекоха де квот имаше да извличат

 28. 28 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#17:"nkc37673168"][/quote]

  Това е следстви на огромната липса на доверие в институциите ,които всекидневно доказват , че законите важат за едни , а за други квото каже шефа.

  Така, тихо и полека се върнахме назад
  няколко века...

  На милиционерите винаги е била отколешна мечта ,ако може да оградят държавата с ров ,пълен с вода ,и да пуснат вътре крокодили , та никой да не припарва и да не излиза без височайшо знание и позволение.

  Иначе , онези сили от БКП дето по Живково време искаха да крадат и дерибействат безнаказано , сега са власт. Те затова и скроиха шапката на Първия , за да си разчистят пътя към грабежа облечени като “демократични сили вътре в партията” ,които се борят за перестройка....

  Та , кратко казано — нужен е тотален рестарт на държавата. И безкомпромисна чистка от мутрите.
  Във властта .

 29. 29 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kingpin":

  Много верни изводи. Като се има предвид моралът и почтеността на ръководните служители в МВР и това, на кого всъщност служат – положението е ужасяващо. Веднага ми идва наум примерът с бившия вътрешен министър Младен Маринов – бивш охранител на Мето Илиенски. И брат му, свързан с Пепи Еврото.

 30. 30 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Понеже е много трудно да си оставиш телефона вкъщи, докато нарушават карантината. Има смисъл от приложение за проследяване на контактни лица, анонимно, както в някои цивилизовани държави направиха. В България са само калинки и друго освен грубо и глупаво следене не могат да измислят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ще ядосате гербавите недоразумения и ще ви напишат нова конституция.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 32. 32 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Освен погазване на правата, защото е незаконно и неправилно, защото мобилния телефон и автомобила на проследяваното лице може да се окажат неверни, ако се ползват от друг.

 33. 33 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drugii":

  САРКАСТИЧНО:

  Да. И също така в Китай всяка година се изпълняват по над 200 екзекуции на осъдени политически противници на режима. Прекрасна страна. За пример!

 34. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Телефонът не е чак жизнено необходима вещ.Нищо не му пречи да дежури в къщи.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 35. 35 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drugii":САРКАСТИЧНО:Да. И също така в Китай всяка година се изпълняват по над 200 екзекуции на осъдени политически противници на режима. Прекрасна страна. За пример!
  —цитат от коментар 33 на murry


  И пак ще повторя една мисъл на Бенджамин Франклин: Които може да пожертвува изконна свобода за малко временна сигурност, накрая губи и свободата, и сигурността си.

 36. 36 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Хм, единственото което се следи по клетъчните данни на мобилните оператори е местоположението на сим-картата. От това една сим карта да е някъде, не следва обосновано предположение, че определена личност се намира в нейна непосредствена близост.

  @)----,--'--
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Това не само е незаконно.
  Това е нечовешко!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#35] от "murry":

  Абе проверявайте ги тези думи бе хора!
  Не е хубаво да се бърка толкова.
  Пише се "иСконен", "иСконна"....
  От къде го измисли това "з"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#38] от "Храбър":

  Съжалявам, но думата се пише със "З" – иЗконен! Може да проверите, ако имате при Вас правописен речник. Разбира се, не съм се засегнал. Но имам претенции, че по граматика и правопис на български език съм МНОГО добър. Синоним на "изконен" е "изначален".
  Пожелавам приятен ден!

 40. 40 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Карабастуне, ще ти кажа кое е незаконно - незаконно е да поставяш някого в изолоция, поради здравословното му състояние. Това е принципът. Ако се налага, поради грижа за общественото здраве, трябва да му осигуриш минимална грижа - някой, който да е на разположение и при нужда да му пазарува храна и лекарства. Не може да третираш заразните, още по-малко подозрително заразните, все едно са с мярка за неотклонение "домашен арест". Когато не си в състояние да им осигуриш тези минимални условия, вкл. лекар, който да отиде в дома им при нужда, не може да ги задължаваш да не мърдат от там. Това е много сложно от логистична гл.т. и за това всички търпим маса ограничения - ходим като малоумни с маски на открито /макар и не всички/, в помещенията сме задължително с маски, имаме коридори за пазаруване, според възрастта, лишени сме от възможността да се храним навън и разни други. Та в крайна сметка, това с карантината, особено първоначалната - ако пристигаш от някъде си, без да е установено, че си заразен - карантина, е абсолютно безобразие. Ако сложиш маска и ръкавици и не ходиш да плюеш хората, не би трябвало да има проблем и да можеш да излизаш, а понякога се и налага, понеже спешна помощ вероятно няма да дойде. Та всичко трябва да е с мярка и най-вече да се държи сметка, че заразените не са терористи. Законите изхождат винаги от добросъвестното поведение, т.е. примата се с презумпцията, че правата ще се упражняват добросъвестно. Така трябва да се подхожда и при карантината - хората са свободни граждани и не биха заразили умишлено други хора, т.е. ограниченията спрямо тях трябва да са адекватни - хем да се минимизира разпространение на болеста, хем да не се ограничават права извън крайно необходимото.

 41. 41 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Няма как комунисти свикнали да получават всичко чрез репресия с подкрепата на МВР да вземат правилни решения. Разбира се, че посдслушването без знанието и съгласито на подслушвания е незаконно. Само в одтелни ситуации е позволено и това обикновенно е насочено към един човек и се извършва от специалисти за да се предотврати престъпление. Преди две години бях на техническа демонстарация на софтуер за сигурност в Лондон и хората направиха демонстрация като влезнаха в ситемата на Полицията и познайте на коя държава?!? Не, не нашата, но съседи. Нас ни дадоха за пример като технически изостанали и, че тепърва ще имаме тези проблеми. Та искам да ви обясня, че в момента в който МВР се сдобие с данни за хората обикновено те стават публични за света :)

  Ето как направиха легално подслушването на масите в ЮК. Обявиха, че има приложение, което е направено с цел за да ни предпази. Т.е. в момента, в който доказан ковид случай мине покрай теб и ти знаеш. А хората са любопитни та сами си го качиха повечето. И без МВР се оправиха и без да променят закона :) А аз да инсталираш приложението даваш съгласие да бъдеш следен. А и още нещо - увериха хората, че няма да ги глобят ако не спазват правилата и ги спипат, чрез приложението. И сега всеки си носи тела и приложението си работи и никой не му пука, че е следен. Даже всички са доволни, че са в помощ на системата - е не всички но повечето

 42. 42 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#40] от "zlo38528262":

  Много добър и аргументиран отговор! Точно на място. Поздравления!

 43. 43 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално
 44. 44 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  В КОЧИНКАТА НА БОКО,БАШ ТИЯ,КОИТО КАНТРОЛИРАТ СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА ГО НАРУШАВАТ НАЙ-МНОГО...

 45. 45 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  До коментар [#40] от "zlo38528262":

  Вече и различни съдилища в Европа официално препотвърждават правните принципи:

  В неотдавнашно решение от 11 ноември 2020 г. португалски Апелативен съд решава срещу Азорските регионални здравни власти по отношение на решение на по-нискоинстанционен съд и обявява за незаконно карантинирането на 4 души. Разбира се, единият е дал положителен резултат за ковид с PCR тест; другите трима са преценени като имали високорисков контакт. Затова регионалните здравни власти решават, че и четиримата са заразни и представляват здравен риск, което налага да се изолират. Нискоинстанционният съд решава срещу Здравните власти и Апелативният съд потвърждава това решение с аргументите, че експлицитно приема научната аргументация за липсата на надеждност на PCR тестовете.
  Решението на съда е дълго, но основните пунктове са:
  - Медицинската диагноза е медицински акт, която единствено лекар е законно квалифициран да постави и за която такъв лекар ще е единствено и изцяло отговорен. Никой друг отделен човек или институция, включително правителствени служби или съдилища, няма такава власт. Не зависи от Азорските регионални здравни власти да обявяват някого за болен или за опасност за здравето. Единствено лекар може да направи това. Никой не може да бъде обявен за болен или за здравна опасност с декрет или закон, нито като автоматични административни последици от резултат от лабораторен тест, без значение кой е този тест.
  - От горното съдът заключава, че „ако е осъществено без предварително медицинско наблюдение на пациента, без участие на лекар, който е сертифициран от Ordem dos Médicos, който да оцени симптомите и да изиска тестове/изследвания, които смята за необходими, всеки акт на диагноза или всеки акт на бдителност за общественото здраве (например определяне дали съществува вирусна инфекция или висок риск от контакт, които гореспоменатите принципи включват) ще нарушава [редица закони и регулации] и може да съставлява престъплението usurpação de funções [незаконно практикуване на професия], в случай че упоменатите актове се изпълняват или се диктуват от някой, който не притежава капацитета да направи това, т.е. някой, който не е сертифициран лекар [за да практикувате медицина в Португалия не е достатъчно да имате висше медицинско образование – трябва да сте приети като квалифицирани да практикувате медицина чрез изпит от Ordem dos Médicos, който е приблизително еквивалентен на британския Кралски лекарски колеж].“

  Освен това съдът постановява, че Азорските здравни власти са нарушили чл. 6 от Универсалната декларация по биоетика и човешки права, тъй като те не са осигурили доказателства, че информираното съгласие, изисквано от тази Декларация, е било дадено от тестираните с PCR хора, които са се оплакали от принудителните карантинни мерки, които са им наложени.

  От представените факти Съдът заключава, че няма доказателствен материал и дори не съществува индикация, че четирите въпросни лица са били прегледани от лекар преди или след като са били подложени на теста.

  Горното е достатъчно, за да се прецени принудителната карантина на четиримата като незаконна. Съдът обаче смята за необходимо да добави някои много интересни съображения за PCR тестовете:

  - „Въз основа на настоящите научни доказателства този тест [RT-PCR тест] сам по себе си е неспособен да определи отвъд разумното съмнение, че позитивността действително съответства на инфекция с вируса SARS-CoV-2 по няколко причини, сред които две са изключително важни (към които човек трябва да добави въпроса за златния стандарт, който – поради специфичността на този въпрос, няма да се разглежда тук): надеждността на теста зависи от броя използвани цикли; надеждността на теста зависи от присъстващия вирусен товар.“
  - Цитирайки Jaafar et al. (2020; https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1491 ), съдът заключава, че „ако някой е тестиран с PCR и е позитивен, когато за праг се използват 35 цикъла или повече (каквото е правилото в повечето лаборатории в Европа и в САЩ), вероятността този човек да е инфектиран е

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 46. 46 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#45:"baba_zozolana"]До коментар [#2] от "karabastun":До коментар [#40] от "zlo38528262":

  Някъде изчезна краят на решението:

  - Цитирайки Jaafar et al. (2020; https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1491 ), съдът заключава, че „ако някой е тестиран с PCR и е позитивен, когато за праг се използват 35 цикъла или повече (каквото е правилото в повечето лаборатории в Европа и в САЩ), вероятността този човек да е инфектиран е

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 47. 47 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#45:"baba_zozolana"]До коментар [#2] от "karabastun":До коментар [#40] от "zlo38528262":

  Аман! Извинения за безбройните проби, но може би знакът за "по-малко" анихилира всичко след него. И все пак, ако на някого е интересен краят (пореден опит):

  - Цитирайки Jaafar et al. (2020; https://doi.org/10.1093/cid/ciaa1491 ), съдът заключава, че „ако някой е тестиран с PCR и е позитивен, когато за праг се използват 35 цикъла или повече (каквото е правилото в повечето лаборатории в Европа и в САЩ), вероятността този човек да е инфектиран е по-малка от 3%, а вероятността този резултат да е фалшиво положителен е 97%.“ Съдът допълнително отбелязва, че прагът на циклите, използван за PCR тестовете днес в Португалия е неизвестен.
  - Цитирайки Surkova et al. (2020; https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600 (20)30453-7/fulltext), съдът допълнително заявява, че всеки диагностичен тест трябва да се интерпретира в контекста на действителната вероятност от болест, както е оценена преди предприемането на самия тест, и цитира мнението, че „в настоящата епидемична обстановка на Обединеното кралство се увеличава вероятността тестовете за ковид-19 да връщат фалшиви положителни резултати, което има фундаментални последици за хората, здравната система и обществото.“

  Обобщението на делото от Апелативния съд, за да отсъди срещу обжалването от Регионалните здравни власти, е следното:

  „Имайки предвид колко научни съмнения съществуват – изразени от експерти, т.е. тези, които имат значение, – за надеждността на PCR тестовете, имайки предвид липсата на информация за аналитичните параметри на тестовете и в отсъствието на диагноза от лекар, подкрепяща съществуването на инфекция или риск, няма как този съд изобщо да е в състояние да определи дали C наистина е бил носител на вируса SARS-CoV-2 или дали A, B и D наистина са били в голям риск от контакт с него.“

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Кой ти гледа, тука е България.

 49. 49 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Кои са тези идиоти, които слагат минуси на коментар #2?

 50. 50 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#3] от "murry":

  А, ето един от идиотите!

 51. 51 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Оле-мале, биг проблем!
  Ми те милиционерите под предлог "Ковид" слушат всеки, който могат да изнудват.
  Като гледам и що милиционер се е накичило във форума..чете ли чете.
  Че им плащат и мижавите стотинки за това.

 52. 52 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 208 Неутрално

  И ся кво? Имаме държава, която въвежда противоконституционни правила. Някой ще накаже ли началниците сега? Не, няма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK