На живо

Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Военномедицинска академия - ВМА
Броят новозаразени отново надхвърли 4 хил. и за последното денонощие установените са 4828 като спрямо броя на тестовете процентът положителни е 42.86.Починалите за денонощието също се увеличават със 131 души като достигат общо 2413. Според официалните данни за денонощието се отчитат и най-много заразени – 1219.


Отново заработи телефонът за консултации на хронично болни, а ДКЦ-та с ковид зони обявиха сайт, в който може да се запише час.


Правителството обяви, че се въвеждат носенето на маски сред учениците от 5 до 12 клас и в час. С негово решение ще бъдат купени още 17 280 флакона ремдесивир. Има напредък и по въвеждането на по-гъвкаво обслужване н аптеките - лекарства ще се предписват по телефона, а фармацивнтът ще може да предлага замяна.
От днес и в Пловдив може да се дарява кръвна плазма.


"Дневник" проследи на живо ситуацията с епидемията от коронавирус. Данните по света можете да следите тук.

БНТ: Двама починаха пред ковид-отделение в Пловдив

Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщи БНТ. Телевизията се позовава на видео, от което се вижда как двамата чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са били пренасочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.
Двамата пациенти са чакали повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице, се казва в репортажа.


От здравното заведение съобщиха, че вече е започнала проверка по случая и ако бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.

Учениците от начален курс могат да са задължени да бъдат с маски

Учениците от началния курс също могат да бъдат задължени да носят маски по решение на педагогическия съвет или на преподаващия учител за всеки отделен час. Това се казва в нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев. Всички останали ученици от 5 до 12 клас са задължени да стоят с маски в час, като в заповедта се допускат разумни изключения - по време на изпитване, физически упражнения и др.


Повече можете да прочетете тук.

Нови двама зам.-министри на здравеопазването

Правителството прие изменения и допълнения на Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, с които се увеличава числеността на заместник-министрите в политическия кабинет към министъра на здравеопазването с още двама, които да подпомагат министъра при осъществяването на дейностите за ограничаване разпространението на заразата от COVID-19. Целта на структурната промяна е засилване на създадената организация за ограничаване на разпространението на COVID-19.


Към момента здравният министър има трима заместници – Светлана Йорданова, Бойко Пенков и Жени Начева.

Децата до 14 години на дистанционно обучение ще получават помощ

Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Цветелина Белутова


Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, също ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството. До момента помощта се отпускаше в случай, че децата се обучават синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи поради въведена карантина заради коронавируса. Приетите изменения ще разширят кръга на родителите, които ще имат право да получат такава помощ от държавата. Сред правоимащите се включват всички семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали това се случва в електронна среда.


Повишава се доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лв. С приетите от правителството промени доходната граница ще е равна до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева. Определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19. Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева.

Личните лекари ще издават рецепти по телефона

Личните лекари вече ще могат да издават рецепти по телефона. Те ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациентите. Нововъведението уточниха на среща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. Друго решение е личните лекари да могат да посочват в рецептите, че при временен недостиг на даден продукт в аптечната мрежа, той може да бъде заменен генерично от фармацевта. Отпада идеята за откриване на повече денонощни аптеки и продажба на лекарства в магазините.


Подробности можете да прочетете тук.

Брюксел даде насоки за антигенните тестове

Европейската комисия препоръчва бързите антигенни тестове да се ползват при недостатъчно наличие на PCR, при високо разпространение на заразата и при необходимост за овладяване на огнища. За момента тези тестове не са признати за сигурни в степента на PCR за установяване на заразата.


Еврокомисията дава насоки за това кога са подходящи и кой трябва да прави тези тестове. Също така призовава за взаимно признаване на тестовете и резултатите им.


Повече по темата четете тук.

МБАЛ - Шумен има нужда от средства за купуване на кислород, съобщава лечебното заведение. Посочват, че там се лекуват най-много пациенти с коронавирусна инфекция от всички лечебни заведения в страната. "Това е предизвикателство, с което трябва да се справим всички заедно - гражданите на област Шумен, медицинските специалисти, пациентите, техните близки. За лечението на тези пациенти е непрекъснато необходим кислород, поради което неговото потребление в болницата се увеличи неимоверно", се отбелязва в съобщението.
"Персоналът и пациентите на лечебното заведение ще Ви бъдат изключително благодарни, ако в този труден момент решите да окажете помощ на Вашата болница с парично дарение, с което ще бъде заплащано нужното допълнително количество кислород", се казва още в съобщението, публикувано на сайта на болницата.

Кръвна плазма вече може да се дарява и в Пловдив

Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив получи дарение - апаратура за извличане на реконвалесцентна плазма, купена от СНЦ "Бизнесът за Пловдив", съобщиха от пресцентъра на сдружението, цитирано от БТА. Така от днес лечение на болни от COVID-19 с вливане на антитела от кръвна плазма ще може да се извършва и в Пловдив.


В Районния център по трансфузионна хематология, вече са подготвили и са създали условия за осъществяване на дейността.


От сдружението отправят още апел към всички обществено ангажирани хора, които вече са преболедували COVID-19, да се включат в битката за спасяване на човешки животи.


Доскоро плазма можеше да се дарява само в София. От понеделник това е възможно и във Варна.


Същевременно в различни точки на света, включително и в България, започват измами, свързани с плазма. За това четете тук.

Областите София-град, Пловдив и Варна са с най-много заразени

Областите София-град, Пловдив и Варна са с установени най-много случаи на зараза през последното денонощие. Ето и разпределението по области по настоящ адрес: Благоевград – 200; Бургас – 282; Варна – 490; Велико Търново – 71; Видин – 5; Враца – 125; Габрово – 118; Добрич – 73; Кърджали – 21; Кюстендил – 117; Ловеч – 54; Монтана – 89; Пазарджик – 117; Перник – 101; Плевен – 147; Пловдив – 525; Разград – 31; Русе – 147; Силистра – 78; Сливен – 71; Смолян – 3; София област – 132; София град – 1301; Стара Загора – 246; Търговище – 30; Хасково – 79; Шумен – 103; Ямбол - 72.


Само при 8% от пациентите, хоспитализирани с COVID, се наблюдава бактериална или гъбична инфекция и антибиотик се дава правилно. На 72% антибиотик се дава, без да действа, и води до антимикробна резистентност, сочи проучване на Световната здравна организация световен мащаб.


Организацията работи с българските власти за разработване на националния план за действие срещу антимикробна резистентност. От думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев обаче се разбра, че в плана участват 20 ведомства, а само 5 от тях са осигурили нужното финансиране. Планът е трябвало да е готово миналата година, сегай тоя се надява да е до края на тази.


Повече по темата четете тук.

До бизнеса досега са стигнали 173 млн. лв. безвъзмездна помощ

Досега Министерството на икономиката е организирало подкрепа от общо 400 млн. лв. - по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) са 200 млн. лв. безвъзмездни средства, а 210 млн. лв. са заложени по две гаранционни програми на Българската банка за развитие. По ОПИК платени досега са над 173 млн. лв., отчита пред кабинета ресорният министър Лачезар Борисов. Напомня, че по негова заповед да се направи нова оценка на документите на 6 хил. фирми, които първоначабно не са били одобрени за помощта като по този начин щели да се усвоят още 52 млн. лв.


Борисов обещава до дни да се обявят условията, при които ще може да се кандидатства по новата мярка в подкрепа на средните по размер предприятия с безвъзмездни средства по същата програма. Бюджетът по нея е 200 млн. лв.


"Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим, обявява още той, цитиран от пресслужбата на кабинета. Те се за общо 150 млн. лева и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидността на "големите малки компании" с оборот над 500 хил. лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията.

Антигенният тест може да бъде безплатен

В Ковид кабинетите в девет Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) в София могат да се прегледат и хора без направление от личен лекар. Тази възможност не се обяснява на пациентите в някои от бившите поликлиники и хората със симптоми, но без направление, си заплащат изследването и бързия антигенен тест - 40 лева, показа проверка на "Дневник".


От Столичната община потвърдиха, че хората със симптоми могат да се тестват безплатно и без да имат направление от личния лекар. "В Ковид кабинетите на ДКЦ се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати", се обяснява на страницата на Столичната община.


Репортаж от ковид зоната в един от ДКЦ четете тук.

Маските от 5 до 12 клас стават задължителни в час

Премиерът Бойко Борисов нареди на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията. "Тепърва предстоят още тежки месеци за образователната система и е важно взаимно да се пазим. Това бе и една от причините да направим задължително носенето на маски за учениците от 5 до 12 клас", написа той във "Фейсбук" след заседанието на кабинета днес.


Сутринта в защита на маските в час отново се обяви и здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ, който посочи, че от самото начало той е негови колеги са смятали, че така трябва да бъде, за да се ограничи заразата в училищата. Цялото му интервю можете да гледате тук.


По думите му до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците. Борисов подчерта, че затварянето на хората в домовете им не е лесно решение и напомни, че застояването на децата вкъщи носи своите рискове - обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализация, психически проблеми. Според него локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения.


Подробности вижте тук.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Георги Кожухаров

Правителството ще купи още 17 280 флакона ремдесивир

Правителството е отпуснало 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. От него ще бъдат платени, когато станат готови, ваксините за коронавирус, които от името на ЕС договаря Европейската комисия. По този повод на днешното заседание премиерът обявил отново, че всеки, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, "веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19".


Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й.


Бойко Борисов,

премиер


С още 14 млн. лв. по бюджета на здравното министерство пък ще бъдат купени още 17 280 флакона ремдесивир при налични в момента 2 хил., съобщава Борисов.

По оперативна програма се заделят още 80 млн. лв. за работещите на първа линия

По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат заделени 80 млн. лв. допълнително, с които ще се покриват разходите за всички медици на първа линия, които се борят с пандемията, съобщава правителствената пресслужба като цитира вицепремиера Томислав Дончев по време на правителственото заседание. На него са приети промени в индикативното финансово разпределение по действащите оперативните програми на средствата от новия инструмент на EC REACT-EU, в подкрепа на преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.


Допълнителната сума се добавя към пакет с бюджет общо 120 млн. лв., от който се финансират мерки за превенция и подкрепа за медицинския и немедицинския персонал на първа линия. Парите ще са за допълнително заплащане, за обучения, за осигуряване на безопасни условия на труд.

За седмица са 361 положителните антигенни тестове в ДКЦ-тата

Общо 361 положителни теста за коронавирус са регистрирани от миналата седмица досега в Covid зоните на 8-те диагностично-консултативни центрове в София, отчете зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов, цитиран от БНР. Положителните резултати са при направени не PCR, а бързи тестове, които са безплатни за пациента, ако са с направление. Тези тестове все още не се смятат за достоверни и не се отчитат от централизираната система.


Той съобщава още, че до края на седмицата ще отворят още три Covid зони в 14-а, 24-та и 25-а от бившите поликлиники в София.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Велко Ангелов

PCR тестовете нямало да поевтинеят под 60 лв.

"Не вярвам, че PCR тестовете ще поевтинят. Според това, което виждаме като фактуриране на PCR тестове от различни лаборатории, те са много по-скъпи. По-малко от 60 лв. не е възможно да се намали цената", каза днес в интервю за телевизия "България он ер" председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.


Той допълни, че организацията ще настоява към Националния рамков договор да се подпише анекс, който да изчисти лимитирането на тестовете. "Трябва да има регулация в спокойна обстановка и на другите неща. Въпреки че държим 40% положителни проби, реалният им брой в момента е по-висок. Бързите антигенни тестове ще докажат повече положителни пациенти", допълни д-р Маджаров.

В Сандански се въвеждат нови мерки

От днес до 30 ноември в община Сандански се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, се вижда от съобщение на Единния информационен портал. Училищата преминават на комбинирана форма на обучение – присъствено и в електронна среда, като процентът на едната или другата форма ще зависи от преценката на директорите въз основа на анализ на заболеваемостта на учители и ученици. Мярката за училищата е в сила до 27 ноември.


До 30 ноември всички заведения на територията на общината ще работят от 6.00 до 23.00 часа, въвежда се пълна забрана на употребата на наргилета в тях.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Георги Кожухаров

Търговските вериги предлагат препоръчителен "зелен коридор"

Сдружението за модерна търговия, в което членуват 12 търговски вериги, обяви за безполезен и създаващ конфликти определяният "зелен коридор" за пазаруване на хора над 65 години. Предлагат съвместно с Министерство на здравеопазването да се направи кампания с апел за въздържане от пазаруване в интервала от 8:00 до 10:00 ч. на хората под 65 г. Това се случва, след като определеното време за пазаруване доведе да хаос и объркване, последвани от промяна на часовете и още хаос.
Така всеки ще получи възможност доброволно да прояви социална отговорност, като спазва препоръката, без да е задължен за това, независимо от своята възраст и съобразно личния си дневен режим, а при невъзможност или при неотложна нужда ще може да пазарува без ограничения. Тази гъвкавост ще премахне както опасните струпвания на хора, предизвикани от сегашната мярка, така и недоволството и напрежението, посочват от сдружението.

Посочват, че няма час, удобен за всички, че сега има струпвания в началото и края на коридора, че има конфликти, а те нямат право да изискват лични карти на хората.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Георги Кожухаров

Час за преглед в ковид зоните на ДКЦ може да се запише и онлайн

От тази седмица вече е въведено онлайн записване за бърз антигенен тест и преглед в ДКЦ-ата в София чрез здравен портал, съобщи БНТ.


"За да се избегне струпването на много хора, което е предпоставка за разпространение на вируса, създадохме организация с предварително записване на часове за преглед. Така на пациентите не се налага да чакат", обясни управителят на 11 ДКЦ в София Татяна Евтимова, където е обособена COVID зона.


Записването става чрез здравния портал Myhealth.bg или телефоните на регистратурата на лечебното заведение. Час може да запише и личният лекар на болния. Обслужват се и пациенти без предварително записване. От сайта се вижда, че в момента може да се запише час в 9 ДКЦ-та в София.


Тестовете са безплатни при пациенти, насочени от личния лекар с направление, или при пациенти със симптоми по преценка на лекар след извършен преглед.


Резултатите се получават чрез здравния портал или през сайта на лечебното заведение.

Телефонът за хронично болни отново работи

От днес информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания 0800 14 515 подновява функционирането си. Така ще се намали тежестта над лекари и пациенти при непрекъснат ръст на заболели от коронавирус. Линията е създадена от Националната пациентска организация и дава възможност за консултация със специалисти. Всеки работен ден от 9 до 18 ч. лекари от COVID сектори, ендокринолози, онколози, кардиолози и психолози ще консултират пациентите по различни въпроси, свързани с контрола на хроничните им заболявания.


При симптоми за коронавирус обаждащите се ще получават и информация за стъпките, които трябва да се предприемат за получаване на адекватно лечение. Безплатният телефон беше създаден при обявяването на извънредното положение през март и работи до септември.

Шефът на "Пирогов: Системата може да понесе и 10 хил. заразени, но дано не стане

Директорът на "Пирогов" Асен Балтов заяви пред "Нова телевизия", че в момента в София има недостиг на реанимационни легла. Той уточни, че те са достатъчно, но само ако всички болни са интубирани. По думите му до края на годината починалите може да достигнат 5 хил. души, като в момента те са близо 2500. Балтов подчерта, че здравната система е готова да понесе и 10 хил. новозаразени на ден, но си пожела това да не става.


Според него до края на седмицата ще се реши проблемът с направленията за PCR тестове и през следващата ще е готов анексът към рамковия договор. Балтов коментира и разпоредбата на здравния министър в областните центрове да има поне една болница, която да приема пациенти, които не са заразени с коронавирус. Шефът на "Пирогов" е на мнение, че в по-малките градове това е неприложимо, тъй като местните многопрофилни болници са събрали на едно място всичко необходимо за лечението на хората и просто ще им се наложи да отделят по-голям капацитет за болните от коронавирус.

Здравният министър пак обеща електронната рецепта и направление до края на годината

До края на годината ще са готови електронната рецепта и електронното направление. Това са обявили пред здравния министър от "Информационно обслужване", където те се разработват. На среща вчера Костадин Ангелов е получил уверение, че процесът е много напреднал. Дори рецептата е представена на експертно ниво, а в момента трябва всички от системата да се свържат с "основното ядро" на "Информационно обслужване". Този срок е споменаван вече няколко пъти.


Междувременно остава проблемът с това, че издаването на електронна направление от личните лекари за PCR тест се бави поредна седмица и все още не е факт. Такова направление личните лекари трябваше да могат да издават от началото на ноември.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Георги Кожухаров

Костадин Ангелов: Не е време за резки действия

Здравната система не е реформирана, проблемът е многогодишен, всичко, което виждаме, е в резултат на неизвършени реформи много години назад. Но сега не е моментът за предприемане на резки действия. Това обяви пред БНТ здравният министър Костадин Ангелов. Така той мотивира резервираността си към подобни предложения. Като такова той определи възможността да се продават лекарства без рецепта в магазини за храни или бензиностанции заради това, че вече са много малко денонощните аптеки.


Посочи, че така може да се стигне до безразборна употреба на медикаменти. Дори това да е парацетамол, в големи количества е рискова употребата му за живота и здравето, обясни той. Посочи и разпространяваните в интернет схеми за лечение при ковид, които сравни с рекламите преди години на евтини самолетни билети, предлагани уж от Алекс от Париж, който се оказа Спас от Кочериново, посочи той.


Коронавирусът в България: Маски за учениците, рецепти по телефона (хронология)

© Георги Кожухаров

Броят на заразените отново се качи над 4 хил.

Броят на новите случаи на коронавирус отново се качи над 4 хил. за денонощие и системата показва, че за последните 24 часа са открити още 4828 заразени. Те са открити при направени 11 611 PCR теста, което означава, че процентът положителни е 42.86.


Обичайно най-много са новите случаи в област София-град - 1301, следвани от тези в Пловдив - 525, и Варна - 490.


Настанените в болница вече са 5463 души, като 303 от тях са в интензивни структури.


Според официалните данни излекуваните през последното денонощие са най-много за 24 часа - 1219. Като такива се броят и хората, чиято карантина е изтекла, без да са им правени отново тестове.


Починали през денонощието са 131 души, с което общият брой на загубилите живота си от началото на епидемията достига 2413. Във вторник също броят на починалите бе трицифрен, но тогава се отчитат със закъснение данни от предходни дни.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 968 Неутрално

  40%!
  Образно казано, докато се пазиш от този отпред те налазва онзи отзад.

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  В държавата на проститутките е така. Калинка, милиционер, калинка, милиционер...

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Те само малко ги надвишават тия 4к, ми те са си почти 5к.

  мурзилка
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално


  4828 нови случая от 11 611 теста. 41,58% положителни.
  72 649 активни случая /+3478/. 68,15% активни от 106 598 потвърдени случая.
  182 новозаразени мед. персонал.
  5463 хоспитализирани /+110/, 303 в интензивно отделение /+15/.
  1219 излекувани. Общо: 31 536 излекувани.
  131 починали. Общо: 2413 починали.

  София град - 1301, Пловдив - 525, Варна - 490, Бургас - 282, Стара Загора - 246, Благоевград - 200, Плевен - 147, Русе - 147, София област - 132, Враца - 125, Габрово - 118, Кюстендил - 117, Пазарджик - 117, Шумен - 103, Перник - 101, Монтана - 89, Хасково - 79, Силистра - 78, Добрич - 73, Ямбол - 72, Сливен - 71, Ловеч - 54, останалите области:

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  В БГ няма никакви мерки против Ковид.
  Бай Тошевския продължава да си ходи на екскурзийки в страната и да прави евтини помиярски клипчета, показвани от съпортваните скъпоплатени "журналисти" по бнт, бтв и нова...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Стабилно над 100 починали на ден с вируса...Така написано "стабилно" изглежда ок, само че бройката всъщност си расте.

  мурзилка
 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Гледайте напред! Важното е, след като изтекат няколко години, със или без ваксини, всички в Европа да бъдем без Коронавирус. Зарежете мерките, нека си минат една - две вълни или колкото там и след някое време да започнем на чисто. Още сега си представям как главата на Църквата излиза пред нацията и обявява, че с помощта на Бога сме преодолели заразата дори без лечеине.

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Живейте здравословно, но и пълноценно. Животът не е вечен, всички сме смъртни и с нас няма да свърши светът.

 9. 9 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  И по-лошо ще става положението в България, а и в целия свят!

 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4438 Любопитно

  Почти 43% положителни, това е ужасно много.....Предполагам, че по този показател България е една от "водещите" в света.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Хоспитализациите са малко, както и заетостта на интензивните отделения, и това дори спрямо регистрираните случаи, които предполагаме че са съвсем малко спрямо реалните. Обаче при сивата смъртност едно към две това не е повод за радост. От една страна уж има все още капацитет в здравеопазването, а от друга двама от трима почиват без изобщо да имат шанс го използват. Това е много сериозен системен проблем, който няма как да се реши на ход сега. Само ще го наблюдаваме с потрес.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Политиците имат гарантирано място във ВМА или постоянно дежуряха линейка пред дома. Да му мислят хората с хронични заболявания и сухите съчки /според Мангъров/.

  Борисов ни хвърли голи и боси в тая война и увеличи смъртността със 67% спрямо миналата година. Редно е да има съдебен процес срещу него, за геноцид!
  Сега на Брифинга ще ни обяснят, че ние сме виновни, че изкупуваме лекарствата, ние сме виновни, че мерките не действат.
  Дано някоя мисирка го попита, защо Австрия, Гърция, Холандия, Великобритания, Франция са под пълна карантина, а ние мрем като мухи.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Когато колата е на автопилот и всички знаем, че никой няма да поеме управлението и в случай на опасност, възклицанията какво е застанало на пътя ни няма особено значение за самите пътници в нея ! Те така или иначе, рано или късно, очакват това да се случи..... катастрофата, имам предвид ! И осем хиляди да станат за денонощие, можем единствено да спазваме всеизвестните на всички нас мерки от лично естество ! От мен останете здрави и живи !

 14. 14 Профил на abl48682537
  abl48682537
  Рейтинг: 15 Неутрално

  За вчерашния ден България вече е на 3-то място в СВЕТА по брой новозаразени и брой новопoчинали от Covid-19!

  Много благодарим за "грижите"!

 15. 15 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":

  Пълна карантина ще има и у нас. Според мен е въпрос на дни да се вземе подобно решение, доколкото то е и единствено възможното в настоящата ситуация

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  И по-лошо ще става положението в България, а и в целия свят!
  —цитат от коментар 9 на sbaleev


  А, напротив.
  Холандците днес разрешават културните събития, остават затворени само заведенията.

  В Южна Корея, Китай, Австралия случаи почти няма.
  Само в определена част на света ще става по-лошо.

  А по Канал 1, една много проста и нагла журналистка, не пита Ангелов за фрапиращата бройка починали и заразени, а за системните операции.
  Много проста, наистина. Или така са и написали въпросите.
  И Ангелов е за затвора.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на abl48682537
  abl48682537
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#14] от "abl48682537":

  На глава от населението...

 18. 18 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Почти 43% положителни, това е ужасно много.....Предполагам, че по този показател България е една от "водещите" в света.
  —цитат от коментар 10 на padrino


  Защото правим много по-малко тестове от другите страни. Явно се тестват само болни.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dimitar Mogilarov":

  Мафията е получила само за тестове повече от 100 000 000 лева до момента.
  Продават ги на ПЕТОРНА цена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Почти 43% положителни, това е ужасно много.....Предполагам, че по този показател България е една от "водещите" в света.
  —цитат от коментар 10 на padrino


  Процентът е голям, защото държавата прави максимум 12000 ПСР теста на ден и не признава други резултати. Толкова е капацитета, следователно тоя процент ще продължи да расте. В тая ситуация, ако се приемат за валидни тестовете за антитела, броят на заразените ще надхвърли 10000 много бързо, което ще покаже цялото безсилие на правителството. Затова и тия тестове най-вероятно ще бъдат въведени, когато епидемията започне да затихва.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Такъв рязък скок на смъртността, със 67%.

  Това е проблемът. Тестовете не се отчитат, а и ще се увеличат смъртните случаи, защото в момента здравеопазване няма. Ако, отидеш в Пирогов със сепсис, ще изчакаш отрицателен ПСР, а най-вероятно няма да те приемат.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Гневно

  Гледайте напред! ... Зарежете мерките, нека си минат една - две вълни или колкото там и след някое време да започнем на чисто.
  —цитат от коментар 7 на zxe00613919


  Какво за Вас значи "на чисто"?! Колко хора трябва да си отидат без време за Вашата "чистота"?!

 23. 23 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope"
  А може би Борисов не иска или не може да плаща пенсии , и си е поставил за цел да станем първата страна в света без пенсионери .

 24. 24 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 678 Неутрално

  А Мангъров се подсмихва, попълвайки колекцията си от сухи съчки! Хербарият му ще какдидатсва за Гинес!

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  Защото правим много по-малко тестове от другите страни. Явно се тестват само болни.
  —цитат от коментар 18 на Dimitar Mogilarov


  Ами да правят повече тестове! Защо включват само резултатите от PCR тестовете?!

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  До коментар [#25] от "plamen_b":

  Свободното падане в информационното затъмнение продължава...

 27. 27 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  Колата (джипката) се кара от един самодоволен овластен и прост келеш. Досега крадеше, вече и се мре от некадърността и непукизма му.

 28. 28 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 276 Неутрално

  И по-лошо ще става положението в България, а и в целия свят!
  —цитат от коментар 9 на sbaleev


  Не знам за света, ама в ЕС повечето държави вече отминаха гребена на вълната и започна спад на новите случаи. И защо? ЗАЩОТО ЗАТВОРИХА ВСИЧКО! А тук ни управляват галфони чиято очеизвадна цел е да ни изтрепят.

 29. 29 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Съд за Борисов за неадекватност и бездействие срещу епидемията!

 30. 30 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Реално са много повече! Не знам до кога ще стоят отворени училища и барове. Затваряй до Нова Година!

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Някой има ли данните на починали по възраст от последните дни. Нещо се заговори, не знам дали са слухове, че и млади си отиват. Освен това е задължително да обявят и грипна епидемия, защото има обективни причини за това, нищо че се мотаят с тая статистика с десетина дни закъснение.

  мурзилка
 32. 32 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Смея се на вас паникьори.
  През огънят брод няма и НИКОГА и НИКЪДЕ не е имало.
  Тези дето ще се влошът и починът са определени трябва само да се заразят и край.
  И Хопе дай графика дето всеки ден едно и също и на починалите просто починали не паднали геройски в битка.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 33. 33 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope"А може би Борисов не иска или не може да плаща пенсии , и си е поставил за цел да станем първата страна в света без пенсионери .
  —цитат от коментар 23 на lout66


  —-

  Днес точно това си помислих.
  Може да си е поставил за цел да спечели изборите, като изтрепе пенсионерите.
  А имаме ли опозиция? Как не я е срам Нинова да мълчи, като риба?
  Или шефовете им са едни и същи, или ... нямам обяснение.

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 34 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Маршалов":

  Вируса не се е променил особено и все така е опасен основно за по-възрастни хора с компрометирана имунна система. Обаче, когато умират стотици хора ежедневно е неминуемо да си отидат и млади хора в цветущо здраве. Малко са, по двама трима на ден, но ги има, така че никой не би трябвало да се смята за застрахован.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope":

  По-спокойно. Никой не ни е виновен, че още спорим дори за маските, Борисов най-накрая вчера убедил лекара-трол мангъров за това?!
  Хората вече взеха да спазват дистанция, не излизат, заведенията са празни. Лошо впечатление прави обаче, че магазини, малки и средни фирми, укриват болни, предполагаеми, с всички признаци за ковид, само за да не ги карантинират и затворят, и продължават да работят...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Почвам да си мисля, че друг пише от твоя ник последните дни. Ето това е проблем да. От самото начало и Мангъров и Спасков това казваха вируса няма да мине с къртене на пейки и кппта трябва да се създаде адекватна организация за лечение и на вируса и на останалите заболявания.
  Понеже имам близък, който работи в Пирогов, от самото начало обяснявам, че там е пълен хаос няма никаква организация за лекуване на Ковид и най-вече на хора с други проблеми и ковид, че персонала напуска масово понеже вижда, че организацията е неадекватна, излага ги на риск и стрес, всеки сам се оправя както знае и на това отгоре не им плащат обещаните пари, само че всички са се паникьосани и са си заврели главите е пясъка и обясняват да сме си седели вкъщи и спорят по екзистенциални въпроси, като от колко до колко да е малоумния коридор за пенсионери

 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Че толкова ли не можахте поне това да направите от март месец насам.
  Такива мудни и неадекватни същества сте управляващите здравната ,,система”... Ще побъркате скоростно всички болни

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope":

  Ами не няма опозиция защото Борисов и ба мамата чрез политическо инженерство, овладяване на медиите, очерняне и тролене по най-безпочвен и лишен от факти начин, политически мотивирани преследвания от прокуратурата и още и още. За това опозиция няма. БС(к)П никога не е била никаква опозиция, същата шайка са. За първи път след 89та година виждаме това - целенасочено разбиване на опозицията от овладяната държава и олигархия.
  А вчера ми изтриха поста за метастазите....обиден бил по адрес на конкретни лица

 39. 39 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  "Здравната система не е реформирана, проблемът е многогодишен, всичко, което виждаме е в резултат на неизвършени реформи много години назад"

  Колко години назад, г-н министър ? Понеже 11 от тях управлява ГЕРБ, 1/3 от времето на прехода. А в София от 15 години (1/2 от прехода). Знаем, че на вас и 1000 години няма да ви стигна, затова най-добре оставката и кой откъде е.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#34] от "dsj02691732":

  Малко са по двама трима на ден . Но комент тв

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#28] от "Принц Серж":

  И кво като затвориха? След месец пак ще отворят и пак ще ги нацепи. Няма връщане, тръгнахме по пътя на стадния имунитет и това е факт колкото и паникьосани те хора и лицемерните управници да го отричат. За това се държат отворени училищата, за да се върви по този път и това беше ясно още от началото на октомври.
  Сега да се откажем би било най-глупавото нещо, всички досегашни жертви и проблеми ще са напразни

 42. 42 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  Нищо подобно не се случва. По хипермаркетите е блъсканица. Никой не спазва дистанция, маските на повечето са на брадите, като лигавници. Завчера една касиерка в Метро отчаяно ми сподели, че вече даже и не правят забележки за дистанция и маски. Карат се с нас, някои даже налитат. Това сподели женичката. На очите си и на нея ли да вярвам, или на теб. А контрола разбира се е никакъв. Ченгетата знаят да реват за пари, но не знаят как да свършат нещо полезно.

 43. 43 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Здравната система и 15 хил. на ден ще понесе, просто няма да ги приема за болнично лечение, както и в момента.

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#42] от "dsj02691732":

  Ами вземи се една разтегаема палка и бий тия с маските на брадите и тия които не спазват дистанция. Като вземат да питат що ги биеш, кабинет ги отново. И така, докато сами не се сетят. Не съществува друг начин да спазят някоя мярка ако сами не се сетят. Така да се каже, да им дойде отвътре в какво грешат, а не някой да им го произнася с думи. Да усетят, че мискинлъка БОЛИ!

  мурзилка
 45. 45 Профил на HGRA
  HGRA
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Някой да ми обясни как така половин Европа с далеч по-голям брой болници и специалисти е под карантина, а ние тука си чакаме... какво точно? Да чукнем 10,000 случая на ден? Или да мине румънците по смъртни случай на ден? Техния рекорд е 206 от преди няколко дни, но имат почти 3 пъти нашето население - вие си правете сметките :(

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#43] от "newgenerations":

  Ти да не подкрепяш Мангъров? :)

 47. 47 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "uq":

  Много хубаво, но възникват два въпроса. Първо, дали стадния имунитет изобщо е достижим? На този етап повторните заразявания все още са по-скоро инцидентни. Така че въпроса виси. Втория е, готови ли сме да платим цената? А тя ще е висока.

 48. 48 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Информационната линия бе подновена със закъснение. За функционирането си първо напомни информационната линия от джипката.

 49. 49 Профил на Vasil Petkov
  Vasil Petkov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  След толкова опити, ББ най-после си намери министър по негов вкус. Очаквам Ангелов да продължи да ни залива с твърдения за налични лекарства, болнични легла и средноевропейско справяне с пандемията. Откакто се установи, че при навременно и адекватно лечение, заболяването е преодолимо, управляващите се успокоиха за собственото си оцеляване. И се концентрираха в пропагандата. Да ни внушават, че няма какво повече да се направи. Че не цари хаос и мерките се променят по 2 пъти на ден. Днес искаме Ковид отделения във всички болници, утре да има по една "чиста" болница в града....

 50. 50 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#46] от "uq":

  Не, отбелязвам факт.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Весело

  Чакането ще продължи и след ЧНГ , важното е да си изпълнен с доверие.....

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#42] от "dsj02691732":

  Като има "блъсканица" снимай я, за да не бъдеш голословен.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Ами да правят повече тестове! Защо включват само резултатите от PCR тестовете?!
  —цитат от коментар 25 на plamen_b


  Защото ако включат и резултатите от антигенните тестове, числата ще бъдат умопомрачителни и ще стане ясно, че шайката напълно е изтървала положението. (Ако на някой все още не му е станало ясно, де.)

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 54. 54 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  Прескочи довечера към 18.00 до Метро, Кауфланд или който си избереш по-голям магазин и се нагледай на циркове.

 55. 55 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#47] от "dsj02691732":

  Ами дали е достижим стои въпросът да, няма как да разберем докато не стане ясно. Дали сме готови да платим цената ...не но не изглежда да имаме избор това просто се случва и няма какво да направим. Съвременните хора свикнахме да мислим, че можем да победим всичко, но не е така. Спомнихме си за испанския грип преди 100 г. милиони умрели в БГ 80 000 висока цена но...не че имаш избор.

 56. 56 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Заразените са много повече. Правиме най-малко тестове в Европа. Може би трябва да затворим всичко до Коледа - за да спасим живота на доста хора.

 57. 57 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#56] от "plynii":

  И през януари да отворим пак, за да убием много хора, това ли е идеята че не може а те разбера...

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#50] от "newgenerations":

  А защо не? Той това каза - повечето от тези хора няма никаква нужда да са в болница, тъй като там също не им правят нищо по-различно. Трябва личните лекари да си влезат в ролята и да ги следят и толкова

 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope": По-спокойно. Никой не ни е виновен, че още спорим дори за маските, Борисов най-накрая вчера убедил лекара-трол мангъров за това?! Хората вече взеха да спазват дистанция, не излизат, заведенията са празни. Лошо впечатление прави обаче, че магазини, малки и средни фирми, укриват болни, предполагаеми, с всички признаци за ковид, само за да не ги карантинират и затворят, и продължават да работят...
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf  Мен ми е жал за хората.. какво да се успокоявам?
  Не можем всички да сме умни, но това не ги прави лоши, напротив!

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#45] от "HGRA":

  То не е ли ясно за какво става въпрос? Борисов е поставил преди всичко и преди всички собственото си оцеляване. Защо Турция не е затворена? Ами защото Ердоган не смее, за да не го помете улицата в настоящата тежка криза с лирата и безработицата. Нашата кекава административна икономика ще рухне при още едно затваряне. Борисов хвърля пари на пенсионери, полицаи и калинки, за да го пазят на власт. А пък останалите да се оправят както могат. Стадото не иска мерки и дисциплина. Стадото иска пари хвърляни от прозореца на джипката и да се блъска по претъпкани магазини и кръчми. Затова върви и пропагандата, за да приспива глупаците, които трябва да гласуват на изборите.

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Браво! След като има електронен болничен, ще има и електронни рецепти и направления. Ще се разкарат всички навлеци пред кабинетите, за да можем родителите спокойно да чакаме за бележка за училище.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Ако под здравна система има предвид да издават смъртни актове, сигурно и повече на ден може.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 64. 64 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Айдеее, поредното "ще", подир което да тупурка мат'ряла, та да не се задълбава в реалната картинка ...

  Тая електронна рецепта я слушаме от време на време от години. И е като другите "Йети" - "програми" и "мерки" на управляващите - всякой чува и знае за тях, ама никой не ги е виждал. И няма да ги види, само е'ни хора усвояват е'ни пари, а Управляващите разсейват с поредната добре забравена стара "боНба" мат'рялонаселението.

  Така вече десетилетия мат'рялът го размЕтат ли, размЕтат, а той тупурка ли, тупурка подир мюретата, докато меануайл Шайката си пълни чекмеджетата.

  Баси, и после имат наглостта Управниците да се оплакват от "мат'ряла"!
  Свещ, свещ свеки ден трябва да палят, че им се е паднал такъв ... ъъъ ... удобен мат'рял.
  И вЕрва, и не внимава в картинката, ама реалната, и най-вече помни само от днес до утре ...

 65. 65 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 350 Неутрално

  /До края на годината ще са готови електронната рецепта и електронното направление./
  А трябваше да ги има още септември!!!
  Сега като гръмнат и ОПЛ и ДКЦ та... като не остана болница без заразени, щели да ги правят до края на годината. Ако съдим по досегашните успехи, може да направят нещо някъде март, да се похвалят за изборите.
  ОПГ - Тиква и калинки - измами, кражби и убийства!!!
  Вече са за трибунал - международен!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Министърът счупи тъпомера със забраната на обикновените хора да пазаруват! Това го няма в никоя друга държава! Вместо да глобяват и затварят идиотите, които не спазват мерките нашите лигльовци тормозят хората под 65 години! Просто България е репресивна държава!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини.
  Защо PCR тест е 100лв, като себестойността му е 4 долара и това не е някаква тайна, цените се знаят и всеки може да запита за цена и да се увери, че е така! Защо хората трябва да плащат по 100лв на тест, има толкова хора, които не могат да си го позволят господа Управляващи!
  Как от 4 долара, да сложим транспорт и ДДС, та стана 100лв. Печалбари! Тъпи управници! Да не говоря за други неща, как се пишат писма на МЗ и на Щаба от фирми, готови да помогнат със специални цени за респиратори, и други медицински консумативи и дориот МЗ и другите щаб и прочие, не питат аджеба, каква е тази специална цена, която предлагате! Още крадат и то с тези корона продукти. Безсрамници!
  Не се наядохте със скапаните ви комисионни! Нямам думи от управляващите, както и от всички отговорни страни, МЗ, Щаб и прочие!

 71. 71 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#33] от "hope": По-спокойно. Никой не ни е виновен, че още спорим дори за маските, Борисов най-накрая вчера убедил лекара-трол мангъров за това?! ...
  —цитат от коментар 35 на hamiltonf


  Осъзнаваш ли, че описваш трагедията на управлението на Борисов.
  Държава няма, администрация няма, закони няма.
  Всичко се свежда до това какво ще каже Борисов.

 72. 72 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини.
  Защо PCR тест е 100лв, като себестойността му е 4 долара и това не е някаква тайна, цените се знаят и всеки може да запита за цена и да се увери, че е така! Защо хората трябва да плащат по 100лв на тест, има толкова хора, които не могат да си го позволят господа Управляващи!
  Как от 4 долара, да сложим транспорт и ДДС, та стана 100лв. Печалбари! Тъпи управници! Да не говоря за други неща, как се пишат писма на МЗ и на Щаба от фирми, готови да помогнат със специални цени за респиратори, и други медицински консумативи и дориот МЗ и другите щаб и прочие, не питат аджеба, каква е тази специална цена, която предлагате! Още крадат и то с тези корона продукти. Безсрамници!
  Не се наядохте със скапаните ви комисионни! Нямам думи от управляващите, както и от всички отговорни страни, МЗ, Щаб и прочие!

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Кога е имало наскоро промени в здравеопазването, че и резки.

 74. 74 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  до 15 ноември - 837

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 75. 75 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Правилно, да се пазим сами.

 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  До коментар [#47] от "dsj02691732":

  Разбира се, че е постижим. Това го декларираха светила в науката от Оксфорд, Харвард и Станфорд университетите.
  Опита на Швеция го доказва.
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Сравни графиката на Швеция с другите държави, които цяло лято живеят в паника си превят експерименти с обществата си с налудничави "мерки".
  Ако груповия имунитет не работи, то и ваксините няма да работят, освен ако не се реализират мокрите сънища на Фармата да се ваксинираме всеки 3 месеца.
  Шведите го направиха по възможно най-добрия начин. Ковида мина през голяма част от популацията през летния сезон когато имунната система е в най-добра кондиция.
  У нас през лятото се занимавахме с "масконосене" да "гладим кривата" и дундуркаме "здравната система", което си беше глупост.
  Тия респираторни вируси с маски и заключване на можеш да ги спреш.
  Сега си върви из популацията, но проблема е че е есенен сезон, когато имунната система е отслабена и по принцип винаги повече хора се разболяват и умират.
  Да, ще има завишение, но няма да е "яко мране" с чували и трупове по стадионите.
  И това завишение се дължи частично на тия дето се блещеха и още се блещят по телевизорите и чакат магическите ваксини да се изповаксинират с всички възможни и другите дето са приготвили големите торби да нариват кинтите с лопатите от хипохондриците и държавните бюджети.

 77. 77 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Къде е сега Генерала да интервюира Бенатова?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#69] от "Маршалов":

  Нали ти пита за годините на починалите?
  Ето, от вчера:


  79 F Бургас Руен
  79 M Велико Търново Велико Търново
  71 F Пазарджик Пещера
  80 F Габрово Габрово
  86 M Пловдив Пловдив
  62 F Плевен Белене
  43 M София-град Столична
  87 M Плевен Плевен
  69 F Пловдив Калояново
  72 M Разград Исперих
  53 M
  70 M Пловдив Кричим
  85 M Стара Загора Чирпан
  78 F София-град Столична
  84 F Варна Варна
  82 M София Костинброд
  64 F Благоевград Благоевград
  49 M Бургас Руен
  80 M Пловдив Пловдив
  63 M Стара Загора Стара Загора
  50 M Кюстендил Дупница
  58 M София-град Столична
  64 M София-град Столична
  70 F Варна Варна
  71 F Пазарджик Пещера
  80 M София-град Столична
  78 M Пловдив Пловдив
  70 F Ямбол Стралджа
  57 F Разград Лозница
  72 F Пазарджик Септември
  52 M Пазарджик Пазарджик
  73 M Пловдив Пловдив
  81 F Ямбол Ямбол
  81 M Кърджали Кърджали
  70 F Враца Враца
  61 M Пловдив Родопи
  81 F Враца Роман
  67 M Варна Варна
  83 F Кюстендил Кюстендил
  69 F Пазарджик Септември
  87 M Пазарджик Белово
  81 F Пловдив Пловдив
  58 M Хасково Минерални бани
  67 F Пазарджик Пазарджик
  72 F Пловдив Пловдив
  60 M Стара Загора Казанлък
  70 M София-град Столична
  54 M Пазарджик Пазарджик
  77 M Разград Разград
  80 M София-град Столична
  75 M Варна Варна
  68 F Силистра Дулово
  38 F Монтана Вършец
  67 F Велико Търново Горна Оряховица
  50 M Пловдив Асеновград
  71 M Смолян Баните
  72 M Разград Исперих
  52 M Пазарджик Пазарджик
  73 F Смолян Рудозем
  54 M Велико Търново Свищов
  76 F Бургас Карнобат
  74 F Велико Търново Павликени
  82 M Сливен Сливен
  68 M Кюстендил Бобов дол
  80 M Враца Враца
  66 M Враца Враца
  80 M Пловдив Марица
  74 F Велико Търново Горна Оряховица
  67 M София-град Столична
  68 F София-град Столична
  63 M Добрич Балчик
  85 F Търговище Търговище
  71 M Велико Търново Велико Търново
  61 M Велико Търново Велико Търново
  66 M Смолян Смолян
  67 F Хасково Свиленград
  59 F Шумен Каолиново
  49 M Шумен Венец
  77 M Хасково Димитровград
  68 M Плевен Плевен
  68 F Сливен Котел
  75 F Варна Девня
  85 M Стара Загора Стара Загора
  67 M Видин Видин
  33 M София-град Столична
  64 F Русе Русе
  74 M Хасково Хасково
  84 M Враца Мездра
  66 F Хасково Свиленград
  70 F Силистра Силистра
  95 M Стара Загора Стара Загора
  75 M София Ихтиман
  73 M Пловдив Пловдив
  70 F Благоевград Благоевград
  68 F Разград Исперих
  45 M Враца Роман
  42 F Пазарджик Пазарджик
  64 M Плевен Плевен
  74 M Хасково Хасково
  75 M Габрово Трявна
  60 M Варна Варна
  80 M София Ботевград
  89 M Монтана Берковица
  47 F Монтана Вършец
  76 M Търговище Омуртаг
  72 F Ловеч Ловеч
  49 M Бургас Руен
  69 M Благоевград Разлог
  71 M София Етрополе
  79 M Кърджали Джебел
  64 F Разград Самуил
  79 M Плевен Гулянци
  81 M Русе Борово
  77 M Варна Варна
  64 M Търговище Търговище
  80 F София-град Столична
  86 F София-град Столична
  71 M Сливен Нова Загора
  56 M Сливен Сливен
  82 M Варна Варна
  86 M Варна Варна
  73 M София-град Столична
  84 M Сливен Сливен
  72 M Ямбол Ямбол
  82 M Враца Враца
  79 M Добрич Добрич
  68 M Добрич Добрич
  81 M Търговище Търговище
  79 F Бургас Бургас
  71 F Плевен Плевен
  72 M Хасково Хасково

  Всички починали до момента:
  https://sheet.zoho.com/sheet/officeapi/v1/23b5c464f7359b50e1efc9 … 0dda2a1327423283b

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 403 Неутрално

  В момента в България се случва геноцид.

  Властите правят всичко възможно по-малко хора да влизат официално като жертви от Ковид.

  Огромно, аномалитично, безпрецедентно увеличение на смърността от последната седмица на Окт насам, според националния статистически институт:

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png

  От Окт месец жертвите на Ковид са минимум двойно спрямо официалната статистика.

  Геноцид.

  В момента случващото е равносилно примерно на 2000-3000 Ковид жертви на ден умрели във Франция, като глава/население.

  Но в същото време няма как да сме изненадани, при положение че в Русия се случва абсолютно същото престъпление.

  "Between April and September 2020, Russia's official excess mortality figure was roughly 117,000 more deaths, compared to last year, according to Rosstat, the Russian statistics agency. The official Covid-19 death toll for that period is roughly 21,000 people. "

  Това е и основната причина троловете да препращат към еуромомо - там няма да видите руската официална статистика, защото тя наистина се отличава.

 81. 81 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини
  —цитат от коментар 70 на ocean


  Правят се бе. Ма на частно, щото са по-евтини. А най-важното е, че не влизат в статистиката, нито се подават към РЗИ. Демек, тия цифри със заразените на ден, дето излизат, можеш да ги умножиш поне по 2, а според мен и по 3.

 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#74] от "Nevena Stoilova":

  Това е относително, защото и възрастното население се увеличава, но правителството трябва редовно, разумно и търпеливо да обяснява всеки ден мерките които трябва да спазваме и да остави на нас да се пазим, доброволно, така е по-добре, според мен. Защото хората се заразяват предимно на работното си място, а не можем да затворим АЕЦ-а, фурните, хранителните магазини и аптеките. Има ли тогава смисъл нещо да блокираме, а друго не.

 83. 83 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Дневник, защо няма задълбочен анализ (системни, водещи новини на хоум пейдж) посветени на важните числа по дяволите?

  Сега е момента да насочите цялото внимание на обществеността там.

  Притеснително необяснимо....

 84. 84 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Някой има ли данните на починали по възраст от последните дни. Нещо се заговори, не знам дали са слухове, че и млади си отиват. Освен това е задължително да обявят и грипна епидемия, защото има обективни причини за това, нищо че се мотаят с тая статистика с десетина дни закъснение.
  —цитат от коментар 31 на Маршалов


  https://coronavirus.bg/bg/news/841
  Това, което прави впечатление са текстовете "...за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания" и " ...за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания". Като че ли трябва непременно да има придружаващи заболявания.
  Умират не само възрастни, най-младия от днешния списък е на 33 години. Ако не съм изпуснал някой, че списъка е дълъг и по-дълъг ще става.

 85. 85 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#11] от "znaya":

  Еми риваха колко е хубаво в Швеция - ето сега и тук е така. Хубаво.

 86. 86 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#36] от "uq":

  Гледах некъв епортаж от Пирогов- част от сградата беше в скелета и течеше ремонт. При ултрасмъртоносна пандемия:))
  Балтов призна ,че отделението е запълнено частично.

 87. 87 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#82] от "Тsonkooo":

  Може бе ,как да не може? Хоум офис на тия от АЕЦ- а ,а хляб и русенско варено се поръчва от Амазон . Андроиди и роботи подържат сичко останало.
  Само селяните и мангъровците ходят в Кауфланд.

 88. 88 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#87] от "pavur":

  Аз ходя в магазините всеки ден, и хранителен, и зленчуков, и в барчето пия кафе с компания ( спазваме дистанция, по двама на маса, но си говорим).

 89. 89 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С мерки и без мерки положението е не е добро в повечето държави в Европа. Все по-ясно става, че вирусът не може да бъде спрян със затваряне и ще изчезне, когато премине през 2/3 от населението. Недоволствате срещу Мангъров, но той е прав, такава е природата. Някои хора няма да оцелеят. Тези, които имат хронични заболявания, са застрашени при всяка инфекция, не само от коронавирус. Наскоро писателката Теодора Димова каза в едно интервю „внезапно открихме, че сме смъртни“.
  Броим починалите с Covid, но никой не слага в сметката отложената смъртност при други хронични заболявания заради забранения планов прием, не мислим какви последствия върхе психиката нанася стресът върху хората, затворени вкъщи от страх или останали без работа.
  Преди месец кардиолог разказваше, че през последните месеци 50 % от пациентите, които преглежда, са прекарали инфаркт у дома без да се обърнат навреме към лекар, което е довело до необратими промени в камерите на сърцето и тези хора в бъдеще ще страдат от сърдечна недостатъчност.
  За тях ще направим ли червени графики и оплакващи репортажи по всички медии? Не, ще починат тихо някой ден и никой няма да забележи, освен роднините им и статистиката. И досега най-големият дял от смъртността у нас се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. За 2019 г. е близо 60 пъти по-голяма от починалите с коронавирус.
  Крайно време е да гледаме по-разумно на ситуацията. Да, вирус има, но той не е нито най-голямата заплаха, нито всички ще умрем. Последствията от цялата тази истерия върху живота, психиката и икономиката в дългосрочен план са много по-страшни от самия вирус.

 90. 90 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#79] от "hope"

  Въпросът е за тези, които са извън статистиката на ковид-тестовете - дали са все хора, които са възрастни и занемарени - социално и физически, с липсваща грижа или пък да не би да са по-млади хора, които не са предполагали, че тях ковид ще ги тръшне фатално.

 91. 91 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#85] от "stefan_b":

  Въпросът не е в бройката починали, макар да не е хубао че тя е голяма. Ужасното е, че ето министърът казва и на двойно повече дневно заразени ще издържи здравеопазването, а в същото време към момента 2ма от трима починали изобщо не са влезли в системата за ковид. Ето това е ужасното - можело е да получат медицинска грижа, а не са я получили. Имало е капацитет, а за тях все едно че е нямало.

 92. 92 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Реваха за Шведския подход, сега виждаме резултатът. Скоро ще приложим и следващият негов елемент - селективен отказ от медицинска помощ по възраст, ако разбира се вече това не се прилага.

 93. 93 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#74] от "Nevena Stoilova":

  Ако са милион заразените както го смятат матиматици до зимата ще изгорим казана с горивото и ще остане само струйка да тече. Казват, че теоретически трябва 70 % за групов имунитет, но практически и 15% могат да стигат - в по-затворени и ниско мобилни групи с еднообразни контакти. Хайде при нас да не са 15%, което е всъщност милион, и 30 % да са, както сме го подкарали ще го изпълним към зимата.

 94. 94 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  Живейте здравословно, но и пълноценно. Животът не е вечен, всички сме смъртни и с нас няма да свърши светът.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Създаваш впечатление за човек, на който му е все едно дали ще си тръгне преждевременно!
  Или то се отнася само за останалите ти сънародници!

 95. 95 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#84] от "blagoj":

  Човека, лека му пръст, който е бил на 33 години е с придружаващи заболявания. Хронично белодробно и астма. Починалите под 50 години без заболявания са 4. Уж не е много, но вчера 3, днес 4, утрр вероятно пак нещо в този порядък и ето ти ги 20-30 на седмца. Млади, здрави хора. Но явно така ще е.

 96. 96 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Станат ли задължителни - спирам моите деца от училище.

 97. 97 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#11] от "znaya": Еми риваха колко е хубаво в Швеция - ето сега и тук е така. Хубаво.
  —цитат от коментар 85 на stefan_b


  Че, какво и е на Швеция? В Испания да не би да е по-добре, след като са се затворили като хамстери?

 98. 98 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1744 Любопитно

  По повод маските за учениците:
  В училище ли ще ги раздават през два часа? По-големите ученици имат повече от 6 часа дневно - значи над 10 лв за ученик на ден?!

 99. 99 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Да, вирус има, но той не е нито най-голямата заплаха, нито всички ще умрем. Последствията от цялата тази истерия върху живота, психиката и икономиката в дългосрочен план са много по-страшни от самия вирус.
  —цитат от коментар 89 на sbk59434786


  Лъжеш!
  Най-вероятно си платен трол.

  Малко вероятно е да си жертва на платените тролове - те са истински находки тези дни и почти няма такива по форуми вече.

  Реално точно обратно се случва - с мерки или без мерки, икономиката отива по дяволите (справка - Швеция без "официален" но с доста пожелателен локдаун бележи спад на икономиката от 7-8%, Дания и съседи с локдаунс с доста по-малки спадове, но с мн по малко жертви.)

  Разликата е колко човека, ще умрат, колко медици ще изпържиш и колко други хора ще си отидат от невъзможността на здравната система да лекува нормално.

  Ти просто казваш лъжа, огледална на истината.

  " Все по-ясно става, че вирусът не може да бъде спрян със затваряне и ще изчезне, когато премине през 2/3 от населението.".

  Вирусът доста добре го спират в момента в Гърция и Холандия.
  За стаден имунитет даже в най-тъпите покрайнини на Европа няма вече такива Мангъровци да дрънкат такива идиотщини, но пък има доста математически модели, които показват стотици хиляди жертви във почти всяка държава.

  Но нека не забравяме най-важното - ТИ СИ НАЙ-ОБИКНОВЕН ПЛАТЕН ТРОЛ.

  Не ти се сърдя сигурно нямаш алтернатива в живота, даже ми е тъжно какво ежедневие имаш.


 100. 100 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#89] от "sbk59434786":
  Съвсем не е задължително 2/3 от населението да заболява, забравяш за ваксините. Но дори и да нямаше ваксини и 2/3 да преболедуват това трябва да стане в дълъг период от време, зя да не се претовари здравната система. Не разбирам защо бай-Хуй толкова иска 2/3 да се разболеят сега. Може би бай-Хуй вярва на Мангъзов че до изборите вируса ще изчезне, но сметките им са грешни. Аритметиката показва друго и твърде много хора ще умрат. Нормално в България умират по около 300 души дневно. Само от ковид ще заумират повече, отколкото от всички други причини.
  Мястото на бай-Хуй навярно ще е в Ада, но му желая преди това да посети и манафите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK