За човека, проблема и последствията от отпадане на задължителното болнично лечение при зарази

За човека, проблема и последствията от отпадане на задължителното болнично лечение при зарази

© Цветелина Белутова, КапиталС поправката в Закона за здравето, която отменя задължителното лечение в болница на хора със заразни болести, управляващото мнозинство е на път да създаде законова недомислица с неизвестни последствия, предупреждават юристи. Текстът е част от внесените в края на миналата седмица от ГЕРБ промени в закона, които днес ще бъдат обсъждани на първо четене от здравната парламентарна комисия.


Още при внасянето му предложението предизвиква коментари, че се прави опит да се освободи държавата от отговорност, ако не може да осигури лечение в болница на пациенти с коронавирус. От мнозинството отричат и обясняват, че единствената цел е прецизиране на формулировката. Според специалисти текстът наистина не решава евентуални казуси с невъзможност да се осигури лечение, но може да създаде други проблеми.


Не е само COVID-19


Според действащата разпоредба на Закона за здравето болните от заразни болести подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектопромяната предвижда да остане само изискването за карантина. Списъкът на болестите, при които се прилага ограничението, освен предизвикалия здравна криза COVID-19 включва холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне.
Според адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, изначално е предвидено пациентите с тези зарази да бъдат задължително настанени в болница, защото "домашната изолация няма да е достатъчна, за да се предотврати разпространението на такова тежко заболяване". Ако то отпадне, човек, който откаже да се лекува в болница, няма правно основание да бъде задължен да го направи.


Пред "Дневник" Даниела Дариткова (ГЕРБ), вносител на предложенията за промени в закона, коментира, че в сегашния вариант на закона има двусмислие кога на заразния се налага домашна изолация и кога - в болница. По думите й целта на предложението е с отпадане на думите "и/или болнично лечение" да се изчисти неяснотата. Тя допълни, че е "готова да приеме всички разумни критики" и, ако има предложения, да се прецизират текстовете за болестите, които по медицински причини изискват задължителна хоспитализация.


Няма човек - няма проблем


В действащия закон е записано общо, че изолацията в болница е задължителна по предложение на лекар и с предписание на директор на Регионалната здравна инспекция.


"Вместо да се разпише ясна, непротиворечива процедура, по която хора, страдащи от определени сериозни заболявания, в определени случаи да могат да бъдат настанявани в лечебни заведения, махаме въобще възможността за болнично лечение. Малко се действа на принципа "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем", коментира специалистът по медицинско право и казва, че за хората с психични разстройства също има ред за принудително настаняване, когато са опасни за себе си и околните.


Пред "Дневник" Даниела Дариткова изрази съмнение, че "всеки отделен случай може да бъде обхванат от закона", но в името на повече прецизност е поискала и очаква становище от Министерството на здравеопазването.


Всъщност, болничното лечение при коронавирус е определено в заповед на здравния министър, в която се казва, че в болница по лекарско предложение трябва да бъдат настанявани хора, които:

- са на и над 60-годишни, в зависимост от протичането на заболяването
- имат придружаващи хронични заболявания и слаб имунитет, в зависимост от протичането на заболяването
- имат задух и затруднено дишане, храчки, храчки с кръв
- не могат да се изолират и лекуват в домашни условия.

Според Мария Шаркова обаче заповедта не е достатъчна, защото критериите отново са твърде общи. Тя дава за пример, че атопичният дерматит (възпаление на кожата - бел. авт.) също може да е хронично заболяване, но то не създава предпоставка за усложнения от коронавирус.


Възможно ли е целта да е друга


Адвокат Шаркова не изключи възможността с предложението за отпадане на думите "и/или болнично лечение" да се цели "държавата да се освободи от отговорност", ако на пациент с COVID-19, насочен от личния си лекар за настаняване в болница, се откаже такова "най-вече заради лошата организация, заради липсата на капацитет тези хора да бъдат лекувани".


Според юриста обаче, дори и това предложение да се приеме окончателно от народните представители, заради Европейската конвенция за правата на човека България е поела отговорност да защитава живота на гражданите си.


Освен това и според българските закони се предвиждат наказания, ако пациент докаже, че му е отказана помощ в болница. В закона за здравето е предвидено, че ако дадено лечебно заведение няма необходимите условия (напр. липса на места, на специалисти, на апаратура - бел. авт.) и състоянието на пациента не е спешно, то тя "трябва да изготви необходимата медицинска документация, да уговори приема и да организира съответния транспорт", каза Шаркова. Преди време по друг повод тя обясни, че ако пък човек има спешна нужда от медицинска помощ, болниците са длъжни при всички положения да окажат необходимия обем медицинска помощ, докато се организира преместването на пациента на подходящо място.


Пред "Дневник" Даниела Дариткова отрече даденото от нея предложение да цели освобождаване на държавата от отговорност да осигури на заразените с коронавирус помощ в лечебно заведение. Тя определи това тълкуване като спекулация и се аргументира, че правото на хората да се лекуват в болница се гарантира с други норми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Сифилистиците отсега да почерпят ...

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Ами не може, както в случая с КОВИД, цялата нация да се вкара в болници. Зависи от заразата. Представяте ли си, ако глупостта беше заразна. Горките туземци - от болница нямаше да излязат.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Туберкулозата къде ще се лекува???!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Гробарите се опитват да избегнат отговорността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Гробарите се опитват да избегнат отговорността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Не знам какви адвокати намирате да коментира, според които сега “изначално” било задължително влизането в болница!? Законът в момента е пределно ясен при заразна болест задължително е лечение ИЛИ изолация!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Една жена вече осъди държавата да и плати 11 000 лева заради това,че е била насила поставена под карантина,въпреки че вторият тест е бил отрицателен.

 8. 8 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Абе тия хора плачат за това да се появи някоя Чума та тогава да видят кое е опасно заразно пипат някой и падат до него и Умират. Вече всички Искат Медиина Изява сега е момента с тази Глупуст "Илюзия е Мозъка който мисли"

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Гневно

  Това вече не е идиотизъм , а план за самоунищожение ,..... ама и той е нескопосан , както всичко останало !

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "...опит да се освободи държавата от отговорност, ако не може да осигури лечение в болница на пациенти с коронавирус."

  Гражданите определено носят отговорност за грижата за собственото си здраве. Но не и заради заразите, които са му подарък от калпавата държава. И особено за Совид 19, който самият Бос се отказа да спре, когато му беше времето.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Много приказки, за не чак толкова сложен казус.
  Прави се списък с болести, про които е задължително болнично лечение ( друг е въпроса чие задължение е това, на държавата примерно или друг субект, за чия сметка и подобни, които обаче не отменят необходимостта от болнчно лечение) и кои могат да минат и само с карантина. Никой не казва, че тези списъци трябва да са вечни - могат да бъдат допълвани (при нови зарази, неизвестни когато сисъка е правен) и ако имат желание, може и да изваждат от тях, наример едра шарка се счита че няма.
  Вместо това хиляди думи, та да се загуби човек.
  И още нещо, не дай Боже да ни стигне някоя супер тежка епидемия, но ако се случи, няма здравна система в света, която да даде 100%-ви гаранции, че ще осигури всеки човек.

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  От калинки толкова

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#1] от "SS":Туберкулозата къде ще се лекува???!!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА

  Въпреки, че си кмет, замисли се малко.
  Заразен е по-безопасен за околните, изолиран в жилище, отколкото в болница. Вкарването в болница е бизнес.
  Пример: САЩ, с най-мощния и скъп в света медицински бизнес е най-зле сега.

 14. 14 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 450 Неутрално

  /"задължителна изолация и/или болнично лечение"./

  На някой да му прави впечатление думичката - ИЛИ - в досегашния закон?!?!?
  Изолация ИЛИ болнично лечение...
  Изолация И болнично лечение...
  Два съвсем различни казуса, в първия изолираме заразно болния, във втория го вкарваме в болница. Което на теория го има и сега, карантина дома и/или (при влошаване) прием в болница в инфекциозно отделение/клиника. Е то вече омазаха болниците, дай сега и закона.
  Дебилните калинки тотално изперкаха, ОПГ то се опитва да се покрие от задаващите се дела за масово убийство, ама в тоя казус изобщо не уцелват какво бърникат.
  Правото на лечение вкл. болнично не беше ли уредено и в едни други закони, та чак до конституцията.
  Само много дебилна калинка може да си мисли, че като отреже част от казус ще излезе цялата в бяло накрая.
  А последствията при пламване на епидемия от един куп заразни болести пак ще са за сметка на търпящото ги стадо.
  Трибунал - международен!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 340 Разстроено

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини.
  Защо PCR тест е 100лв, като себестойността му е 4 долара и това не е някаква тайна, цените се знаят и всеки може да запита за цена и да се увери, че е така! Защо хората трябва да плащат по 100лв на тест, има толкова хора, които не могат да си го позволят господа Управляващи!
  Как от 4 долара, да сложим транспорт и ДДС, та стана 100лв. Печалбари! Тъпи управници! Да не говоря за други неща, как се пишат писма на МЗ и на Щаба от фирми, готови да помогнат със специални цени за респиратори, и други медицински консумативи и дориот МЗ и другите щаб и прочие, не питат аджеба, каква е тази специална цена, която предлагате! Още крадат и то с тези корона продукти. Безсрамници!
  Не се наядохте със скапаните ви комисионни! Нямам думи от управляващите, както и от всички отговорни страни, МЗ, Щаб и прочие!

 17. 17 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#12] от "fpyyh":

  Това не е калинка. Калинката не знае какво трябва да направи. Дариткова е напълно наясно какво иска да направи - да защити със закон свободното падане на системата.

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Пак недоносче. С предишната разпоредба препълниха болниците с КОВИД пациенти, защото заплашиха, че ако има върнат пациент, ще отнемат лиценза на здравното заведение. Сега пък отидоха в другата крайност.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "законова недомислица с неизвестни последствия"
  Кой закон на ГЕРБ не е такъв, А тука е замесена и Дариткова на всичкото отгоре.

 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Това хубаво, но статията се цитира някаква адвокатка, която твърди, че в България не изолацията, а ЛЕЧЕНИЕТО е задължително!?

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Добре, но нали точно тази адвокатка беше против задължителните маски, защото било противозаконно?
  Неетично ми звучи първо да се отхвърлят нарежданията на държавата, а след това когато заразата се разрастне и поради немарливост и неспазване на санитарните норми да се обвинява същата тази държава, че не осигурява болнично лечение на болните.
  Някои държави вече обявиха, че няма да приемат възрастни пациенти с тежки придружаващи заболявания в болница.
  https://www.segabg.com/category-observer/nay-mrachniyat-opit-borbata-covid-19-e-na-shveciya
  https://clubz.bg/96225-v_belgiq_nqma_da_priemat_v_bolnici_bolnite_vyzrastni_hora_zarazeni_s_covid_19
  Как това кореспондира с Европейската конвенция за правата на човека?
  В България засега е точно обратното: възрастни пациенти с придружаващи заболявания трябва да се настаняват в болница.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#13] от "crq18506084":

  Питай някой лекар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Прави се списък с болести, про които е задължително болнично лечение..."
  До коментар [#11] от "tsvetko_51":

  Ко правиш списък, включи и сифилиса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK