В някои ковид кабинети в София правят бързия тест безплатно и без направление

Дежурната медицинска сестра в ковид кабинета на XIII ДКЦ Ирина Коларска

© Велко Ангелов

Дежурната медицинска сестра в ковид кабинета на XIII ДКЦ Ирина КоларскаВ ковид кабинетите в девет Диагностично-консултативни центъра (ДКЦ) в София могат да се прегледат и хора без направление от личен лекар. Тази възможност не се обяснява на пациентите в някои ДКЦ-та и хората със симптоми, но без направление, си заплащат изследването и бързия антигенен тест - 40 лева. Това показа проверка на "Дневник".


На опашката за преглед пред ковид кабинета в XII ДКЦ в "Люлин-9" хората се възмущават, че личният им лекар отказва да се види с тях и затова са дошли за преглед без направление.


Пред ковид кабинета на XII ДКЦ в "Люлин"

© Максим Караджов

Пред ковид кабинета на XII ДКЦ в "Люлин"
"Ако си без направление и имаш симптоми, плащаш 40 лева и ти правим теста и другите изследвания", обяснява на всеки дежурната сестра от ковид кабинета.


В XIII ДКЦ при симптоми тестът е безплатен


В XIII ДКЦ в район "Лозенец", ул. "Димитър Хаджикоцев" 20, преглеждат и тестват безплатно всички пациенти със симптоми. "Само който е имал контакти със заразени и идва без симптоми, но иска да се провери дали е заразен - плаща и му правим тест", обяснява д-р Иванов, дежурен лекар в ковид кабинета.


Тестът е бърз, антигенен и резултатът е готов след 3 минути. С него се показва дали има наличие на вируса в горните дихателни пътища.


Общината ни отпусна безплатни бързи антигенни тестове


"Столичната община ни отпусна бързи антигенни тестове абсолютно безплатно и ние ги правим на пациентите, които са със симптоми, безплатно", потвърди и управителят на XIII ДКЦ д-р Райна Божкова. Тя също дава дежурства в ковид кабинета.


По принцип искаме личните лекари да дават направление или бланка №119, с която удостоверяват, че са видели пациента и е със симптоми и затова го препращат към ковид кабинета - да бъде тестван безплатно, препоръча д-р Божкова.


Хора чакат за преглед пред ковид кабинета в "Люлин"

© Максим Караджов

Хора чакат за преглед пред ковид кабинета в "Люлин"


В XVII ДКЦ в район "Оборище" при симптоми тестът е безплатен


В XVII ДКЦ в район "Оборище", бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" 108, също правят бърз антигенен тест без направление от личен лекар, ако пациентът е със симптоми, обясниха от здравното заведение.


Действащи ковид кабинети в София има в следните ДКЦ: VIII, XI, XII, XIII, XIV, XVII, XVIII, XX и XXII. Работното им време е различно и телефоните за контакт могат да се намерят тук.


До момента в тях са прегледани общо 1175 души, като са тествани 1136 пациенти, положителните са 361, което е 31,7%, съобщиха от общината. "Препоръчваме на гражданите да си записват предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg, където са дадени графиците на ковид кабинетите в ДКЦ-ата", добавиха от общината.


В някои ковид кабинети в София правят бързия тест безплатно и без направление


Внезапно главоболие и липса на обоняние са най-точните симптоми


След два дни работа в ковид кабинета д-р Божкова е установила, че пациенти със загубено обоняние след това винаги дават положителен резултата на теста. "Преобладаващо при хората, които не страдат от хипертония, болестта започва внезапно със силно главоболие, и то без да се повлияе от никакви аналгетици (обезболяващи)", обясни тя.


На хората, дали положителен тест, включително и тези, които не са здравно осигурени, се изписва лечение и се записват за консултации при пулмолог и интернист, добави д-р Божкова. Досега 30% от изследваните са се оказали заразени.


Допълнително изследване сочи степента на заболяването


"На всички с положителен тест предлагаме допълнително изследване и на кръвни показатели, с които се установява тежестта на заболяването. Те не се плащат от здравна каса, но са важни и ние убеждаваме пациентите да се изследват. Цената е около 50 лева", обясни тя. След това пациентът се праща при личния лекар или направо в болница, ако се налага. В XIII ДКЦ идват на преглед хора от цяла София, каза дежурният лекар в ковид кабинета, д-р Иванов.


Общината потвърди, че при симптоми тестът е безплатен


От Столичната община също потвърдиха, че хората със симптоми могат да се тестват безплатно и без да имат направление от личния лекар.


"В ковид кабинетите на ДКЦ се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати", пише днес на страницата на Столичната община.


Препоръката на общината е пациентите да поискат направление от личния лекар, но ако нямат, "хубаво е да дават в ковид кабинетите точните имена и телефон на своя личен лекар и от кое ДКЦ е". Така после направилото антигенния тест здравно заведение може да търси заплащането му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK