План срещу антимикробна резистентност няма, ваксини също

План срещу антимикробна резистентност няма, ваксини също

© Георги КожухаровБългария е изостанала с националния план за действие срещу антимикробна резистентност, обяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев по време на пресконференция на представителството на Световната здравна организация (СЗО) в България по повод седмицата, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност, която тази година е в контекста на епидемията от COVID-19. Всяка година вследствие на нея по света умират около 700 хил. души, а по време на пандемията в СЗО има редица сигнали за неправомерна и прекомерна употреба на антибиотици. Само при 8% от пациентите, хоспитализирани с COVID, се наблюдава бактериална или гъбична инфекция и антибиотик се дава правилно. На 72% антибиотик се дава, без да действа, и води до антимикробна резистентност, сочи проучване на СЗО в световен мащаб.


Скендер Сила, председател на СЗО за България, обясни, че през последните години организацията работи с българските власти за разработване на националния план и е от решаващо значение той да бъде одобрен и финансово подкрепен, но Кунчев уточни, че в разработването му участват 20 различни ведомства, а поисканата от тях финансова част за плана са представили едва 5. Амбицията на Кунчев е била той да бъде факт още през миналата година, а днес изрази амбиция да бъде приет до края на тази.


"Основният проблем е, че нашите болници по икономически причини се опитват да лекуват с най-евтините антибиотици. Използваме масово много евтини антибиотици, достъпни. Спрямо другите европейски страни в една от групите сме на първо място по антибиотична резистентност, 8 пъти пред втория. В извънболничната помощ пък масово хората прибягват до самолечение. При най-малки симптоми започват да пият антибиотици", обясни доц. Кунчев.


Ваксини няма да има
През тази година са били осигурени с 50% повече противогрипни ваксини, като увеличаване на количествата ще има и през следващите години, за да бъде достигнато средно европейско ниво. Въпреки увеличението Кунчев призна, че изпълнението на имунизацията на хората над 65 г. не върви и днес с представители на Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса този въпрос ще бъде обсъден.


В момента няма ваксини, а допреди 2-3 години унищожавахме


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор


По темата проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС), заяви, че в България традиционно покритието на противогрипните ваксини е много ниско - около 3%. Прогнозите за тази година са завишени, но недостатъчно, тъй като заради епидемията от коронавируса много хора искат да си сложат ваксина. Те обаче не се произвеждат за 1-2 месеца и заявките трябва да са подадени далеч преди тяхното изпълнение. Теоретично е възможно да се осигурят от други държави, при положение че те не ги искат, но в момента такива държави няма. Сербезова добави, че противогрипните ваксини са препоръчителни, не са част от имунизационния календар и държавата има по-малко възможности да реагира.


За липсата на лекарства в аптеките


Проф. Сербезова заяви с ирония, че недостиг на лекарства няма. Тя е с две обвинения от прокуратурата, съответно от 10 април и 28 октомври, за нейни изказвания за рисковете от липси и недостиг на лекарства в условията на епидемията от COVID-19.


Представяте ли си в психологически аспект колко е странно да кажеш, че вероятно ще има такъв недостиг на лекарства, и после да помагаш на хора, които търсят лекарства и да не могат да ги намерят


проф. Асена Сербезова,

председател на Българския фармацевтичен съюз


"Повишават се заявките към търговците на едро, фармацевтите не крият нищо под тезгяха, те поръчват това, което има в складовете", обясни Сербезова. Тя разказа случай за търговец на едро, който обвързва продажба на 10 ваксини за аптека срещу това тя да напазарува лекарства за още 2000 лева, определяйки такива практики като неморални.


"Много неща знаем за веригата по лекарствоснабдяването и сме подали сигнали. Преди около месец пуснахме сигнал до прокуратурата за продажба на лекарствен продукт по лекарско предписание по интернет. Докато мен ме обвиниха само след няколко часа за интервю, прокуратурата все още не е извикала главния секретар на БФС Димитър Маринов на разпит по повод сигнала", обясни Сербезова.


По повод масовото изписване на антибиотици по телефона от личните лекари предвид пандемията Сербезова заяви, че не бива да има матрица и изкуството на медицината е лечението да е индивидуализирано. Тя призна, че личните лекари са поставени в много тежки условия, а системата е под невероятен натиск - както лекари, така и фармацевти. "Не бива да се допуска лечение по телефона, да се прави реклама на препарати в социалните мрежи", заяви Сербезова. Ако фармацевт продаде лекарство след показана рецепта по вайбър, той може да получи глоба до 5000 лева.


Имам уверение, че в най-скоро време, доскоро беше до Нова година, ще има електронна рецепта


проф. Асена Сербезова,

председател на Българския фармацевтичен съюз


Сербезова обясни, че България не е въвела генеричната замяна на лекарства, а от ЕС единствено Малта и Кипър още не са го направили. Замяната означава фармацевтът да предложи на потребителя различни продукти с едно и същи вещество.


Тя също така призова хората да не купуват лекарства по интернет, тъй като нищо не може да докаже техния произход. Има изследване на Европейската комисия, че 60% от тези лекарства са фалшифицирани и с неясен произход.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 985 Разстроено

  Е да ама "я глей к'ъв асфалт, глей к'во осветление..."

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3059 Весело

  Бациликус Булгарикус Резистентикус ...

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3966 Весело

  Червено вино, червен лук, червени люти чушки и червени мръвки, за червени бузи и червена кръв! 😀 Гроздомицин и сливомицин за вътрешна дезинфекция! Наздраве! 🥂

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Абе на кого му пука?
  Важното е фармацевтичните компании да си продават антибиотиците.
  Просто бизнес.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  "План срещу антимикробна резистентност няма, ваксини също"

  Питат ли министър Ангелов всичко има

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  ... "Основният проблем е, че нашите болници по икономически причини се опитват да лекуват с най-евтините антибиотици. Използваме масово много евтини антибиотици, достъпни. Спрямо другите европейски страни в една от групите сме на първо място по антибиотична резистентност, 8 пъти пред втория. В извънболничната помощ пък масово хората прибягват до самолечение. При най-малки симптоми започват да пият антибиотици", обясни доц. Кунчев ...

  А аз да попитам господина Кунчев - а ЗАЩО се тъпчат българите с най-евтините антибиотици, при това по този начин? Говоря за в болниците ...

  Това е пълно зарязване на ма'ряла от страна на върхушката!
  Един вид подхвърляне на "салам "Куча радост", за да се води мат'рялът "нахранен".

  И това се знае от Управляващите държавата! И явно Кунчев също си го знае и е наясно.
  И дотам са свикнали, че "тук е така", че даже не им и хрумва колко скандално е в същността си това!

  А за антибиотиците, с които се "самолекували" хората ...
  Ама другарки и другаре здравни и всякакви други Началници, ма нали антибиотик не е като да си купиш дъвка? От къде ги взема тези антибиотици мат'рялът?
  И щом ги взема "както си знаем" - то къде е вашата работа, която ви е по длъжностна и Началническа характеристика, че да не допускате това?
  И пак - дотам сте загубили представа за нормално и ненормално, че дори явно не ви и хрумва колко скандално е това, за което така спокойно и като за някаква съществуваща отделно от вас реалност и нямаща нищо общо с вас говорите!

  Не, просто не е истина как оголи, как лъсна кризата всичко, до корен!

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Жената си прави лятото биограма ,щото има проблем със синусите. Оказа се резистентна към три от всичко 14 създадени антибиотика по въпроса.
  Ти заеби синусите ,ама се говори за силна резистентност към повечето антибиотици на един обикновен трипер:)))
  Скоро пеницилина няма да действа въобще.
  Опичайте си акъла и евете само проверени дунди:))

 8. 8 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ето, истериците, ако искате наистина да се уплашите от нещо, уплашете се от антибиотичната резистентност, защото тя наистина е страшна и много опасна.
  Или, всъщност, недейте, къде тепърва ще ви идва акъла, бухайте антибиотиците при първия появил се сопол или леко закашляне, и хич да не ви пука.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 9. 9 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Резистентността към антибиотици се развива главно заради животновъдството.

  Масово животните се блъскат с антибиотици превантивно и количества отвъд представите ни.

  Но съм съгласен, че е безумно да се предписват за щяло и нещяло.. Слава богу тази практика понамаля.

 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 630 Любопитно

  "... обяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев..."

  А къде спа Кунчев, на когото работата му е да имаме план, толкова време? Или едва в последно време осъзна, че заплата се получава защото работиш, а не защото просто ходиш на работа???

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Държавата ни е такава каквато е, не от днес и едва ли някой очаква тя да се преметне през глава и да стане някакви друга, много добра такава.
  Но не е ли крайно време и нашите дебели балкански ( не банкянски:)) тикви да узреят и стигнат до извода, че ако сами не се грижим, няма как някой друг да ни спасява.

 12. 12 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Тапири неграмотни калинковидни... с лекуване по телефона как се хваща разликата между вирус и бактерия в дробовете?
  Ще хакат на общо основание антибиотик не, ами песен ще пеят... защото вируса е достатъчно коварен, ако го гарнираш с бактерия и не се вземат мерки - трупа е 100% сигурен.
  Или трябва пълен преглед на всеки пациент (макар, че при вирус дет сам си прави пневмонията, ще трябва бактериограма на белодробен секрет да отхвърлиш бактериална и то към този момент) или ще стигаме до този избор, да хакнем ли и антибиотик по телефона или да рискуваме скрита бактериална инфекция и труп.
  А то не са само дробове в тоя огранизъм...
  Абе тиквеник с калинки!

 13. 13 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Това голямо постижение "генерична замяна" не мога да разбера, защо го изкарват нещо ново и супер-дупер. Сега вече официално ще се напише някъде по рецептата, че това, което правят от време оно, имат право да го правят. УАУ!
  Здравната каса през годините редовно премахваше от списъците си реимбурсирани лекарства и като отидех с рецептата, аптекарите казваха "това вече не се поема, или си го плащаш изцяло, или мога да ти дам еди-кое си със същите активни вещества". Отделно се е случвало някое да няма - предлагат аналог.

 14. 14 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Червено вино, червен лук, червени люти чушки и червени мръвки, за червени бузи и червена кръв! 😀 Гроздомицин и сливомицин за вътрешна дезинфекция! Наздраве! 🥂
  —цитат от коментар 3 на Vlado Nikolov


  Добре дошли в уютния свят на чернодробната недостатъчност.

  В сравнение с нея коронавирусите са някаква небрежна шега.

 15. 15 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1753 Разстроено

  До когато ляля Пенка чуе че, ляла Гана е излекувала кашлицата си с едикойси антибиотик и отиде при снахата на старина Ленче, аптекарка та да и го даде без рецепта така ще е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK