Здравната комисия в парламента премахна задължението за болнично лечение на коронавирус

Здравната комисия в парламента премахна задължението за болнично лечение на коронавирус

© Цветелина Белутова, КапиталЗдравната комисия в парламента премахна на първо четене задължението за болнично лечение на заразените с коронавирус. Това стана с промени в Закона за здравето, подкрепени от ГЕРБ и "Обединените патриоти".


Става въпрос за промени, с които от сега действащия закон отпада формулировката, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектът предвижда да остане само "задължителната изолация".


Депутатите от БСП и ДПС се въздържаха. Според доц. Георги Йорданов от БСП промяната се прави, за да се освободят управляващите от административна отговорност при случаите, в които болни не могат да бъдат приети в болниците. Вносителят Даниела Дариткова отрича това да е така. Мотивът и е, че се налага прецизиране на разпоредбите.
И в момента законът не регламентира кога заразен с коронавирус подлежи на болнично лечение, а това става със заповед на здравния министър, която стъпва на закона. Според последната, издадена на 22 октомври т.г., на "задължителна изолация и/или болнично лечение" подлежат пациентите със задух и затруднено дишане, заразените на възраст над 60 г. и хронично болните.


С промените обаче отпада не само задължението за болнично лечение на коронавирус, но и на редица заразни болести - холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне. Според адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, изначално е предвидено пациентите с тези зарази да бъдат задължително настанени в болница, защото "домашната изолация няма да е достатъчна, за да се предотврати разпространението на такова тежко заболяване". Ако то отпадне, човек, който откаже да се лекува в болница, няма правно основание да бъде задължен да го направи.


Приетите промени предвиждат още възможност регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща.


При извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната, предвиждат приетите промени. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение - от 100 до 150 хил. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Опит на режима да бяга от отговорност, засягаща всеки български гражданин

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  "Здравната комисия в парламента премахна на първо четене задължението за болнично лечение на заразените с коронавирус."
  След дългото и упорито нагнетяване на психоза изпуснахте духа от бутилката. Политици, журналисти, общественици плашеха народа каква страхотия се е задала. Сега като видяха какво става ще се чудят как да се оправят.
  Разбира се, че не всеки болин с вирусно заболяване трябва да се лекува в болница е известно отдавна. Даже от епидемиологична гледна точка може би е по добре да се лекуваш в къщи ако не е сериозно. Аз лично направих това.
  Но след това плашене на населението е нормално всеки да напъва за болница.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 3. 3 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Страх ги е, че някой може да ги съди за отказ от лечение.

 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Проблемът в момента е дрУг. Психясалата рая е изкупила всичко от аптеките. Има дефицит на някои антибиотици, които трябва да се вземат от наистина болните. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОСИГУРИ ЛЕВОФЛОКСАЦИН И АЗАТРИЛ! Да се контролира с драконови мерки как се продават тези антибиотици. В момента това е НАЙ-ВАЖНОТО.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 493 Неутрално

  ОПГ - Тиква и калинки...
  Тия току що отмениха не само задължението за осигуряване на болнично лечение на ковидята, отмениха го за един огромен набор инфекциозни заболявания!!!
  (само и само да не признаят, че не искат и не могат да се справят с пандемията... ама и да вържат гащите да не ги съдят после)
  Освен да закрият и инфекциозните клиники и отделения... що не направо и държавата.
  Трибунал!!!

 6. 6 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Типично по сталински: няма човек - няма проблем. Няма задължение на държавата за болнично лечение на инфекциозно болни - няма отговорност за некадърното управление на здравеопазването.

 7. 7 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  "Приетите промени предвиждат още възможност регионалните здравни инспекции да могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, есемес или съобщение по електронната поща."

  Поредната дивотия. И как точно да си сигурен, че обаждането, смс-а или мейла е наистина от сътветния орган. Някой ще ти звънне и ще ти каже да стоиш домашен арест две седмици и ти само ще кимнеш одобрително и ще изпълняваш, няма такъв филм. Ако нямат способностите да връчат документа да махата и без това абсолютната диващина наречена задължителна карантина.

 8. 8 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Проблемът в момента е дрУг. Психясалата рая е изкупила всичко от аптеките. Има дефицит на някои антибиотици, които трябва да се вземат от наистина болните. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОСИГУРИ ЛЕВОФЛОКСАЦИН И АЗАТРИЛ! Да се контролира с драконови мерки как се продават тези антибиотици. В момента това е НАЙ-ВАЖНОТО.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  А няма ли кой да обясни публично на хората, че вирус не се лекува с антибиотици. Освен това защо все още не е въведено купуването на антибиотици да става само с лекарско предписание т.е. с рецепта? В резултат на безразборното пиене на антибиотици и неправилната им употреба устойчивостта на различни болестотворни бактериални щамове към антибиотиците се увеличава. Антибиотиците не са панацея.

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Това управление в опитите си да си прикрие некадърността е склонно на геноцид

 10. 10 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Проблемът в момента е дрУг. Психясалата рая е изкупила всичко от аптеките. Има дефицит на някои антибиотици, които трябва да се вземат от наистина болните. НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОСИГУРИ ЛЕВОФЛОКСАЦИН И АЗАТРИЛ! Да се контролира с драконови мерки как се продават тези антибиотици. В момента това е НАЙ-ВАЖНОТО.
  —цитат от коментар 4 на kvasimodo


  Поредната малоумна калинка. За да липсват антибиотици и лекарства са виновни ОПГ ГЕРБ. Това трябва да е ясно на всички. Режимът на продажба на тези лекарства е с РЕЦЕПТА бе малоумник. Контролът върху лекари и аптеки пак е отговорност на ОПГ. Та рая ще викаш на майкати

 11. 11 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 702 Любопитно

  Има ли някой, в т.нар. управление на държавата, който да има нещо различно в междуушието от вакум?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Има разлика между заразен и болен. Както има разлика между леко и тежко заболяване, с нужда или не от хоспитализация и/или интензивни грижи.

  Така че има още много за прецизиране.

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Проблема е наистина друг
  Работодателите вкарват в анкетите прекарал ли си коронавирус - и такива хора за момента не вземат на работа имали по ниска работоспособност в следствие на последващи здравословни проблеми

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Вносителите се опозориха за вечни времена. Сега бойко пак ще даде задна за да се хареса.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Като не знаеш, какво да правиш, винаги правиш нещо, различно от необходимото.

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  """"да се освободят управляващите от административна отговорност при случаите, в които болни не могат да бъдат приети в болниците..."""" Точно това е.....

 17. 17 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Абсурд до абсурда в резултат на управленска немощ, некомпетентност, нисък интелект, корупция. За десет години не успяха да въведат работещо електронно управление и сега изведнъж установиха, че с допотопните си методи на работа, администрацията не смогва дори да връчва разпорежданията за карантиниране. И за това не е виновна администрацията, а тези, които за цялото това време се провалиха да я реформират и да я дигитализират. Сега изведнъж се сетиха, че с хартишки, които да разнасяш от гише до гише или от кабинета на доктора до аптеката, или пък с нелепи изисквания за "правоъгълен" и "кръгъл" печат нещата не стават. Тези неща са ясни от поне десетилетие, че доста повече. Какво правиха, та не ги направиха. Провалът си има име - Бойко Борисов.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 18. 18 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  А за какво си говорят Дариткова с този доцент?. Май доцент се опитва да се обеснява нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK