Кабинетът дава пари на повече семейства с деца до 14 г., които не ходят на училище заради карантина

Кабинетът дава пари на повече семейства с деца до 14 г., които не ходят на училище заради карантина

© Цветелина Белутова, КапиталСемейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно в училище или детско заведение, също ще могат да получат целева месечна помощ от държавата поради въведена карантина заради коронавируса. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


До момента помощта се отпускаше само ако децата учат синхронно от разстояние в електронна среда или не посещават детски ясли и градини, както и предучилищни групи. С приетите изменения в правоимащите на помощ попадат и семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно, независимо дали в електронна среда.


Повишава се и доходната граница за достъп до помощта. В момента тя е 610 лв., като се предвижда да стане до 150% от минималната работна заплата на член от семейството, или 915 лева. Друго облекчение е, че определянето на средномесечния доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19.


Заявления за помощта ще се подават по електронен път и по пощата в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес. За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата - 915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK