На живо

Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

© Общинско дружествоНяма основания ограничителните мерки в София да се разхлабят покрай Коледните и новогодишни празници, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея няма и вариант всички ученици да се върнат към присъствено обучение.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че ако сегашните мерки не се спазват, ще се премине към по-строги. Здравният министър проф. Костадин Ангелов критикува липсата на доверие към мерките на правителството и критиките към медици. По повод смъртта на двама души след забавен прием в болница в Пловдив той коментира, че недовършената здравна реформа е довела нещата до тук. Ангелов обяви, че всеки момент е готов да си подаде оставката. По-късно през деня посети Пловдив.


"Дневник" следи ситуацията в реално време.
Ден след като двама пациенти починаха в Пловдив след продължително чакане на входа на болницата, днес здравният министър Костадин Ангелов посети града и се срещна с лекари и управители на болниците от региона, областният управител Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб. Обсъдена е организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства, се казва в прессъобщение на областната управа.


Във всяка ситуация ще проявя разбиране, но не и към липсата на човешко отношение към болните.


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


"Може да разчитате стопроцентово на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проява разбиране към липсата на човешко отношение към болните", заяви Ангелов в началото на срещата, цитиран в прессъобщението По-рано през деня властите обясниха двата смъртни случая с проблеми с логистиката. Прокуратурата проверява има ли данни за престъпление.


"Времето в момента е такова, че трябва да работим всички като един човек. Да направим необходимото за пациентите. Дошъл съм тук, за да знаете, че държавата стои зад вас, каза министърът.


Министърът възложи на областния управител да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Отменя се национална конференция на мюсюлманите

Архивна снимка от форума през 2016 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Архивна снимка от форума през 2016 г.


Главното мюфтийство съобщи, че централният ръководен орган на вероизповеданието - Висшият мюсюлмански съвет, е взел решение да отмени Националната мюсюлманска конференция, насрочена за 28 ноември. Форумът се провежда веднъж на 5 г. като в него участват по над 1000 души, но е установено, че сред заразените с COVID-19, починалите, карантинираните и самоизолиралите се има много мюсюлмани, включително и такива, които са избрани или по право са делегати на националния форум – мюфтии, имами, членове на мюсюлмански настоятелства, служители на районни мюфтийства.


Поради липсата на законова възможност конференцията да бъде проведена неприсъствено, както предлагат санитарните власти, Висшият мюсюлмански съвет ще организира форума "при подходящи условия, които не застрашават живота и здравето на представителите на мюсюлманската общност" и ще оповести датата допълнително.

Дариткова призна провала на ГЕРБ със здравната информационна система

Даниела Дариткова

© Юлия Лазарова

Даниела Дариткова


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призна като отговорност на управляващата партия, че до днес не е създадена здравно-информационна система, която би дала решение на много от проблемите, които разпространението на коронавируса създава - електронните направления и рецепти, консултации и адекватно решение. В интервю за Би Ти Ви каза, че признава за несправянето с цялата си отговорност и прогнозира, че до края на мандата това няма да бъде свършено, нито пък сега било времето да се говори за реформи.


Случаят в болница в Пловдив, при който починаха двама пациенти, тя обясни с организационен проблем. "В същото време системата работи така, че максимален брой пациенти, стигнали до болнична помощ, да я получат, така че излекуваните да са повече от трагичния резултат", добави Дариткова, която е лекар по професия. Добави също, че ковид-кризата се е оказала проблем и за далеч по-развити здравни системи по света.

Нетърпимост към носещите неправилно маската си поиска Кантарджиев

Пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, коментира видовете маски, предпазващи от коронавируса и тяхната правилна употреба.


"В момента има достъп до три вида маски - от тъкан, медицински маски и маските за работещи с болни или работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус. Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки. В градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските, вероятността за заразяване е сведена до минимум. Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните", каза Кантарджиев.


За офисите той препоръчва поставянето на бактерицидна UV-C лампа, която действа антибактериално, както и редовно проветряване.

Кметът на Благоевград е против градът да се "затваря"

Кметът на община Благоевград Румен Томов заяви, че не е съгласен с предложенията на COVID комисията към Общинския съвет за своеобразно затваряне на града от 23 ноември за три седмици във връзка с разпространението на коронавируса. Предложението е да останат да работят само най-важните учреждения и обекти - общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки. Решението трябва да вземе Общинския оперативен щаб. От началото на мандата си подкрепеният от БСП Томов има проблем с Общинския съвет, където не може да се сформира мнозинство, с което да работи.


"Според мен тази мярка е необмислена, тъй като ще довлече много последици на целия град - икономически, социални, така че това е мярка, която не е добра в този момент. Трябва подходът да е изключително балансиран", каза Томов. Той добави, че в общинската болница по онкология следващата седмица се разкрива COVID сектор.

"Уолтопия" с безвъзмездно дарение

"Уолтопия" ще подкрепи ‘"Пирогов" за купуването на три апарата за обдишване. Стойността им ще бъде платена безвъзмездно от компанията. Изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев призовава и други бизнеси да дарят апаратура, за да бъде облекчена ситуацията в болниците в страната.


През март "Уолтопия" дари 222 000 лева за респираторни апарати на Александровка болница, но под условие те да бъдат ползвани с предимство от служителите на компанията при нужда. Впоследствие болницата отказа дарението, а то бе пренасочено към други здравни заведения.

Катастрофалното несправяне със здравната криза, причинена от Covid-19 е факт. Прогресивно нарастващият брой на заразените и нуждаещи се от болнично лечение граждани доведе до крах здравната ни система и постави
в риск обслужването на всички пациенти. Властта се опитва да прехвърли отговорността за кризата върху обществото и да маскира хаоса зад клишета за "гъвкави мерки", коментира Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов в позиция, разпространена от пресцентъра на обединението.


Според здравните експерти на организацията, за да се предотврати пагубното задълбочаване на кризата, незабавно трябва да се въведат мерки за ограничаване на скоростта на разпространение на заразата, да се мобилизират всички ресурси за спасяване на здравната система и осигуряване на лечение за всички нуждаещи се българи, както и да се осигури пряка и административно облекчена финансова подкрепа за спасяване на засегнатия бизнес.


От "Демократична България предлагат и девет мерки: преминаване към дистанционно обучение за всички деца до края на 2020 г. временно затваряне на всички заведения, стриктни правила за работа на търговските обекти, ограничаване на събирането на хора на закрито, преминаване на администрацията в онлайн-режим на работа, ограничаване до Коледа на празнувания, банкети и събирания, осигуряване на постоянна и сигурна онлайн-платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ и работодатели и незабавно изготвяне на Национален план за включване на всички държавни, общински и частни болници в овладяването на здравната криза.

България все още няма ясна стратегия за справяне със здравната криза следствие от COVID пандемията и това е причина за напрежение в болничните структури. Около това мнение се обединиха експерти от различни сфери на здравеопазването в рамките на онлайн дебата "Управление на здравеопазването по време на пандемия", който е част от проекта "Най-добрите болници" на Investor Media Group и Българска болнична асоциация.


"Предизвикателствата, породени от пандемията, са много големи от гледна точка на управлението на голяма и значима болница като СБАЛАГ "Майчин дом". Финансовият ресурс е почти на изчерпване, а продължаващата тежка ситуация ще доведе не само специализираните, но и многопрофилните болници до предела им", коментира Петко Панов, зам.-директорът по икономически дейности на УСБАЛАГ "Майчин дом".


Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация (ББА), напомни че съгласно Закона за здравето, държавата е отговорна за организацията на управлението на пандемията, включително и във финансов аспект.

Антигенните тесове няма да са алтернатива на PCR, за сега

Не се предприемат действия по регламентирането на антигенните тест като алтернатива на PCR-тестовете, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той уточни, че препоръката на Европейската комисия по темата от вчера е всяка страна сама да реши как да процедира. Ангелов допълни, че съветът е антигенните тестове да се използват паралелно с другите, което ще се прави и в България.


"Антигенни тестове са закупени и за раздадени на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). Те ще стигнат до лечебните заведения за тестване на техния персонал и за проверка на гражданите във фургоните. РЗИ-тата и центровете по спешна медицинска помощ също ще получат", каза министърът.

Повече от половината българи не планират зимна почивка

Над половината българи не планират каквото и да било, свързано с почивка през зимния сезон. Чужбина почти отсъства от плановете за зимна почивка. Около 1.3 млн. души сериозно обмислят до вили и къщи, до приятели и т.н. Оценката за развитието на зимния туризъм в България е добра. Това показват данни от проучване по телефона сред 1000 българи на "Галъп". Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които планират да пътуват, показват резултатите.


Подробности четете тук.

Близо половината от българите нямат спестявания

Увеличил се е значително делът на хората, които посочват, че нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май. Това показват данните от проучване на социологическа агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо разпространението на COVID-19, проведено между 2 и 10 ноември чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 пълнолетни по поръчка на вестник "24 часа". Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни, а почти една трета (30%) смятат, че трябва да са по-строги.


През ноември се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% през месец април. 82% е делът на българите, които посочват, че спазват физическа дистанция при общуването с хората, а 14% посочват, че не спазват. 79% от хората казват, че избягват събирането с много хора.Изследователите отчитат повишаване на подкрепата по отношение на задължителното носене на маски - 76% през ноември спрямо 64% през април. Същевременно се отчита намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от хората подкрепят тази мярка през ноември, докато през април този дял е 82%. Общо 31% подкрепят затварянето на университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1 до 12 клас среща подкрепа от 28%, а 57% не споделят това мнение. Детските градини и тяхното затваряне са съответно с 25% обществена подкрепа.


Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или до работа. Този дял през април е срещаше подкрепа от 55% от българите. Спад в опасенията спрямо април се отчита сред българите по отношение на недостиг на хранителни продукти (25% през ноември спрямо 42% през април), консумативи за дома (20% спрямо 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември спрямо 25% през април). По отношение на лекарствата, то 41% имат такива опасения през ноември, а през април половината от българите са имали такива опасения.

Фандъкова: няма да се върнат всички ученици в клас

Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

© Юлия Лазарова


Не бива да отслабват мерките в София по време на Коледните и новогодишни празници, каза днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея въведените ограничения са правилни.


Фандъкова уточни, че се мисли само за поетапното връщане на учениците в класните стаи, но това няма да е за всички. Към момента, до 27 ноември е въведено дистанционно обучение за всички от 5 до 12 клас.


В отговор на въпрос, кметът на София каза, че градският транспорт се движи по зимно разписание и превозните средства не са разредени.


Йорданка Фандъкова каза, че за момента в 8 ДКЦ-та в София има създадени зони за преглед за коронавирус. До утре такива ще има в 11 от бившите поликлиники.

Прокуратурата се самосезира за починалите пациенти в Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и разпореди проверка след медийни публикации за двама починали пациенти пред стълбите на пловдивска болница.


По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактите по случая. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.


Подробности по темата тук

Здравният министър се оплака от недоверието

"Отново има недоверие в мерките на правителството. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде", каза днес на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов. Като пример той даде въвеждането на Зелените коридори за пазаруване.


Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

© Георги Кожухаров


"Те се въведоха след обсъждане с възрастни хора и търговци. Всички действия са съгласувани и пак имаше недоволни", оплака се Ангелов. Той допълни, че сега отново се мисли как да се организират зелените коридори, за да има медицинска целесъобразност, но и да е удобно за хората.


Подробности тук

Ангел Кунчев: или спазваме мерките, или нови ограничения

На база заболяемостта за 14 дни България остава на 13-то място в страните от ЕС с показател 658 на 100 000, каза днес на пресконференция националният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Смъртността е 14.3 на 100 000 и по този показател страната е трета в ЕС и втора на Балканския полуостров.


Най-сериозна заболяемост има в областите Габрово и София - над 1000 заразени на 100 хил. души. Заболяемост между 600 и 1000 има в Благоевград, Врана, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе. "Там ще се създадат лечебни заведения за ковид и чисти болници за други пациенти", каза здравният министър Костадин Ангелов.


"Или спазваме мерките или преминаване към нови, много по-строги. Другият вариант е все повече болни и загубени животи", обобщи ситуацията д-р Кунчев.


"Трудно се говори за допълнителни ограничителни мерки, когато обществото е разделено. Ако нямаме осъзнаване на хората, че те са необходими, няма да постигнем никакъв резултат", обобщи от своя страна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В Шумен има най-голям недостиг на легла

В Шумен има най-голям недостиг на легла, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг. Там предвидените COVID легла са 137%. В Габрово заетостта на леглата е 95%, а в Русе 77%.


Общо в страната заетостта на COVID леглата 46%, а тези в интензивните отделения 20 на сто.

Брифингът за разпространението на COVID-19 на живо

Логистични проблеми довели до смъртта на пациенти в Пловдив

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив д-р Карен Джамбазов посочи на пресконференция, че "логистични проблеми" са довели до забавянето на прием на двама пациенти снощи, които по-късно са починали. "Това отделение работи от 3-4 дни. Имало е нужда от логистика. Не е приключила проверката. Към момента не мога да кажа, че някой има вина", допълни Джамбазов.


Според него приемът на пациентите е бил уточнен, но са били докарани общо шестима души. "Трима са били приети, като докато са настанявани на третия етаж, а клиниката няма асансьор, останалите са изчаквали в линейката, а не на стълбите, както се твърди. Не е свършвал кислородът", каза директорът на болницата. Според д-р Джамбазов и двамата пациенти са били в много тежко състояние.


Подробности тук

Математик: не управляваме пандемията, разчита се на късмета

Ние не управляваме пандемията, разчитаме на късмета и на самосъзнанието на хората. В момента нямаме данни за реалната ситуация, което е много притеснително. Изготвянето на математически модели става все по-трудно, тоест не знаем какъв е реалният брой на заразените в България, трудно е да правим сметки, каза пред БНТ математикът Петър Велков.
Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Според него все още не са достигнати пиковите стойности на епидемията и тепърва числата ще нарастват. "В момента 20 000 е разликата между карантинираните и активните случаи, тоест има 20 000 активни лица, които не са под карантина и разпространяват потенциално вируса, което е просто нелепо", каза Велков. Той се обяви за незабавно затягане на мерките.


За математика данните за хоспитализация също не са реални, тъй като един сериозен процент от хората, които се нуждаят от болнично лечение, нямат достъп до хоспитализация. Съответно това надвишава и данните за смъртността. По различни данни може би с 50% е по-висока директно смъртността от COVID-19, смята математикът. Той прогнозира, че скоро България ще оглави почти всички класации в Европа по показателя смъртност на милион население.

Христо Иванов: управляващите не са подготвени

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред Би Ти Ви, че управляващите са пропуснали времето през лятото, за да изградят подход за ограничаване на разпространението на коронавируса. Според него в момента се наблюдава нещо подобно с липсата на каквато и да е подготовка за коледните празници. "Хората трябва да знаят дали ще могат да пътуват или не, ще могат ли да се прибера от чужбина, как ще работят магазините", уточни Иванов.

33-ма депутати от БСП ще помагат в борбата с COVID-19

33-ма депутати от БСП се разпределяме в три групи за доброволчество за борба с COVID кризата, решихме в парламентарната група, написа лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя поясни, че първата група влиза в болници и COVID отделения в цялата страна. Втората ще помага в районните здравни инспекции, а третата - в социалните служби.
"Започваме веднага след гласуване на алтернативния бюджет на БСП в Народното събрание", казва Нинова.

Започват проверки за починали, чакали лекар в болница

Започват проверки за починали пред вратата на COVID отделение в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив след дълго чакане, съобщи Би Ти Ви. Според близки на двама мъже те са чакали лекар над 40 минути, а кислородът в бутилката на единия пациент свършва, докато са разкарвани по етажите, състоянието му се влошава и по-късно почива. В болницата е започнала вътрешна проверка, такава прави и областният щаб. По-късно днес се очаква пресконференция на ръководството на лечебното заведение.


Подробности тук

СЗО: в началото няма да има ваксини за всички

В началото няма да има ваксини за всички и трябва да се приоритизират някои хора - по-възрастни и тези със заболявания, това каза днес пред БНТ представителят СЗО за България Скендер Сила. Той допълни, че са тревожни сигналите за масово използване на антибиотици и самолечение.


"Само около 8% от настанените в болница имат и бактериална инфекция, а в същото време 72% от хоспитализираните се лекуват с антибиотици. Това създава риск от друга катастрофа в сферата на общественото здраве", смята Сила.

Коронавирусът в България: Здравният министър се срещна с болнични шефове в Пловдив (хронология)

Той допълни, че лятото и следващата зима ще са много по-леки от настоящата. "Но кога ще е краят на пандемията не се знае", допълни представителят на СЗО.


Според него ключово е увеличаването на информираността. "Успех имаха държавите с активни мерки, но и ангажирали обществото", допълни Скендел Сила.

Новооткритите заразените с коронавирус за денонощието са 3938. Това е с 890 по-малко от предходното денонощие, но при направени 1212 теста по-малко. Процентът открити заразени е 39.58, като е малко по-нисък от вчера.


Най-много остават новите случаи в областите София (990), Пловдив (464) и Варна (259).


Починалите от коронавирус до момента са 2503, от които 117 през последното денонощие. Излекуваните са 32 480, като 944 от тях за последните 24 часа.


Подробности вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ама какво изобщо се напъвате с тези ваксини. И без друго туземците няма да искат да се боцнат, само грешни пари ще се дадат и накрая ще се изхвърлят взетите количества поради преминал срок на годност или развалени фризери.

 2. 2 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Едва ли всички ще искат да се ваксинират.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  УМБАЛ-ът не случайно е с религиозно наименование. Там влизаш, или излизаш главно мъртъв. Тез, които отцелеят, със сигурност са хора, които са можели да оздравеят и без техните "услуги".

  мурзилка
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Веднъж ми изтриха коментара, когато написах, че бездействието на Борисов е престъпно. Сега, когато хора започнаха да умират на стълбите на болниците, пак ще го тапиша.

 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 756 Гневно

  Дневник, разкарайте този кретен, който се регистрира с безброй, автоматично генерирани никове.
  Под всяка статия половината "коментари" са пълнеж от психично болен.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Защо не правят повече тестове и да карантинират повече хора?
  България вече е в челните места по смъртност от коронавирус.
  Това правителство трябва да бъде съдено за геноцид.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Борисов и цялата престъпна шайка начело трябва да бъдат съдени за престъпно бездействие. Хората умират по скандален начин, който е немислим за 21-ви век в държава, която се намира в ЕС от години. А здравния министър мънка, че здравеопазването не било реформирано с години, все едно не са били повече от 10 години на власт от ГЕРБ. Съд и затвор!

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Веднъж ми изтриха коментара, когато написах, че бездействието на Борисов е престъпно. Сега, когато хора започнаха да умират на стълбите на болниците, пак ще го тапиша.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Тези дни и един мой коментар изтриха, макар честно казано да не мога да си обясня защо.
  Не го приемам навътре и не го виждам като цензура, а като поредно потвърждение, че нещата не вървят на добре.
  Всъщност много повече ме дразни това, че има толкова много спам във форумите, а Дневник по някаква тяхна си логика отказва да имплементира елементарно и практично решение във вида на капча верификация.
  Имам предложение в тази посока: може капчата да е варианти на тема "Правилтеството е лошо" или "Борисов трябва да подаде оставка".
  Нещо подобно би трябвало да направи идеята за капча по-лесносмилаема.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Гневно

  ГЕРБ са национални предатели, които обричат хората си на смърт.
  Борисов бълнува газ и асфалт, а хората умират по стълбите!
  ГНУС МЕ Е ОТ ГЕРБ! ВЪН!

 12. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Борисов и цялата престъпна шайка начело трябва да бъдат съдени за престъпно бездействие. Хората умират по скандален начин, който е немислим за 21-ви век в държава, която се намира в ЕС от години. А здравния министър мънка, че здравеопазването не било реформирано с години, все едно не са били повече от 10 години на власт от ГЕРБ. Съд и затвор!
  —цитат от коментар 9 на Kotarak


  Проблемът, както съм казвал много пъти, е че Борисов и цялата престъпна шайка дойдоха и стояха в управлението 10 години с активното нищоправене на целокупната нация.

  Борисов, че не разви държавата добре - не я разви.
  Ама за много неща и талант, че и акъл има - например оценката му за мат'ряла.
  Избрали са си го, търпят си го .
  Нещо за лудия и баницата...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 15 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  И в края на Годината починалите общо ще са си същата бройка или по малко. А за да има "Пандемия" броя на починалите би Трябвало да е драстично по-Висок. А Това, че Света решил да Пише починалите с Друго наименование не променя Факта, че "Пандемия" няма. Това, че Човека не Желае да Осмисли Информацията която му Изсипват го прави Амеба едноклетъчно.. Е "Мили" Хора никой не може да Ви "Спаси" от самите Вас. И сега е време като Маймунки да цъката минуси.

 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 17 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Затова ли взимат тия огромни заплати от СЗО?! За твърдения от типа - “коронавирусът е притеснителен”, “ваксината не е готова”. Това мога и да си го прочета в новините.

 17. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 19 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 343 Неутрално

  110 в България е равно на 2500 в Русия 6000 в САЩ или 1500 в Италия или Франция или Германия не е истина какъв ужас браво Бойко Благодарим най накрая сме на 1 място в света

 19. 20 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  С тези темпове на зараза докато дойде ваксината, вече ще има създаден колективен имунитет. Това няма да пречи СЗО да пробутва това, за което и се плаща от голямата фармация.

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 23 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 26 Неутрално

  С тези темпове на зараза докато дойде ваксината, вече ще има създаден колективен имунитет. Това няма да пречи СЗО да пробутва това, за което и се плаща от голямата фармация.
  —цитат от коментар 20 на Lazarus


  ++++++

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 26 Профил на Ivan Stoyanov
  Ivan Stoyanov
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Лятото когато беше времето да се подготви правителството и да закупи необходимата апаратура за болниците които да се борят с вируса Боко целуваше по главата ПКП и правеше тържества с 5000хил и повече гербери. Сега хората умират на стълбите по болниците а професори казват, че могат да поемат по 10 000 заразени на ден само и само да угодят на един прост шофьор на джипка. До тук го докарахме за едната похвала да хора с репутация да коленичат пред човека който вместо да се погрижи за здравеопазването в пандемия обикаляше магистрали като прост....ка.

 26. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Добре де ,как има свободен капацитет легла ,а хора умират чакащи за легло ???

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 29 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  То не дъното, не знам накъде копаем вече. В абсолютни числа за последните две седмици България е на 24то място в света по умрели (1012) и се катери, при положение че по население е на 104та позиция.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 29. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 31 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenlyaka":

  лоша организация от страна на властта и липса на персонал по болниците?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 32 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 359 Разстроено

  Дневник, блокирайте ги тези идиоти с постове със среден пръст..!

 32. 33 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lazarus":

  на тебе хороскопа ти казва да отиваш и да плащаш на някой хомеопат или билкар :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 34 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Неутрално

  С тези темпове на зараза докато дойде ваксината, вече ще има създаден колективен имунитет. Това няма да пречи СЗО да пробутва това, за което и се плаща от голямата фармация.
  —цитат от коментар 20 на Lazarus


  Това със стадния имунитет Швеция го пробваха вече, не стана. Само 6% от народа имаше антитела. Швеция днес има по-строги мерки от нас. За сравнение останалите в Скандинавия въведоха солидни мерки и нямат такава смъртност като в Швеция.

  Биг Фарма е конспирация, меко казано. Това е бизнес и като такъв трябва да продава. То е ако искаш, ваксините са по желание за корона вирусите.
  Стига сте говорили глупости. В желанието си да сте извън общата тълпа станахте толкова много конспираторите, че сте доста, вече не е нишово да си конспиратор.

  И не, противно на мнението на форумни експерти, няма да го караме всички. Няма такива данни и при предни пандемии, така че спрете да сеете дезинформация. В момента, в който има ваксина, ще се прекъсне този цикъл на заразяване.
  Вижда му се краят, но не и в България, не и с ГЕРБ. Тук ще имаме заразени до лятото на 2021.

 34. 35 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  110 в България е равно на 2500 в Русия 6000 в САЩ или 1500 в Италия или Франция или Германия не е истина какъв ужас браво Бойко Благодарим най накрая сме на 1 място в света
  —цитат от коментар 19 на qtl36551020


  Да, ама те дори не са само 110.

  Общата извънредна смъртност за последния период, за който има данни, т.е. последната седмица на октомври, е 3:1 спрямо официалната от COVID, като това съотношение расте от почти никакви необяснени смъртни случаи септември месец до тази стойност в края на октомври.

  Т.е. сега е много вероятно да е дори повече. Ще се разбере след десетина дена.

  Разбира се, не е само у нас така. Но това не е извинение.

 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 37 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#34] от "#ОСТАВКА":

  Не е желание да са *извън*, а е желание да са *над*.
  Само те са прозрели истината, ни е сме заблудени овци. Интернет им позволява да се консолидират, но забелязах, че ако някой е луд поне по една конспирация, почти сигурно е луд и по други конспирации

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 39 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Поне преди бяха по-безобидни, плоската земя, кацането на луната, децата индиго. След това минаха на синия кит, антиваксърите, голямата(скритата) държава/медии/фармация/каквото-се-сетиш. Най-лесно би било да се обясни, ако всички са безкрайно провалени в собствените си очи и затова търсят външна причина за оправдание.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 39. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 42 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#19] от "qtl36551020":


  ... браво Бойко Благодарим най накрая сме на 1 място в света
  —цитат от коментар 19 на qtl36551020


  Ама вие, какво искате от Бойко? Та той е поел ангажименти пред Ричард Алибегов!😉
  Ей сега ще издекламира от жипката, че се грижи за икономиката, а ресторантьорите са негови дружки от времето, преди Крадлив Симо да ни го натресе в Политиката!

  Само дето не си прави сметката, че сред умиращите са и негови поренциални избиратели! Младите не го припознават за "свой човек"!

 42. 43 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  20 000 е разликата между активните и карантинираните случаи!

 43. 44 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Съболезонования на роднините на починалите в резултат на герберското безхаберие.
  Тези жерви са резултат от герболата която разяжда обществото вече 15 години, а герболата е неизлечима. Нека помнят на кого трябва да "благодарят"!

 44. 45 Профил на Косьо Талпата
  Косьо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#39] от "fpyyh":

  Антинаучността по принцип набира сила
  Освен тези дето имат лична потребност, не липсват големи играчи които натискат за дискредиране на науката - религиозните фундаменталисти - особено тези в САЩ, големи бизнеси които смятат, че изследванията на климата не са в тяхна изгода... Последните години и разни държави, дето искат да Клатят Запада също, защото Запада е това което е най-вече благодарение на технологичното си и научно предимство.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 45. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ivan Stoyanov":

  Единственият човек с достойнство - Мутафчийски, го изгониха.
  Кунчев и Кантарджиев поне не говорят откровени лъжи, казаха ме при 2000 пациенти, системата ще рухне, така и стана.

  Ангелов, Балтов, Мангъров, Чорбанов, това са лицата, купени от властта, за да ни “успокояват”. Съд трябва за тях.

  Пълна карантина не сме могли да си позволим, Борисов ще отговаря един ден, за тези твърдения.

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 47 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Съболезонования на роднините на починалите в резултат на герберското безхаберие.Тези жерви са резултат от герболата която разяжда обществото вече 15 години, а герболата е неизлечима. Нека помнят на кого трябва да "благодарят"!
  —цитат от коментар 44 на telqk


  Че голяма част от ГЕРБ са буквално за разстрел (това съвсем сериозно -- за далеч по-малки престъпления от ставащото в момента са се издавали смъртни присъди 1946 г., и нямам предвид само нашия Народен съд, да не ме обвини някой в определена пристрастност) е факт.

  Но нека не правим грешката да сваляме вината от всички останали виновници.

  Кой прекара всичкото време от март до октомври в активна дезинформационна кампания, убеждаваща населението, че вирусът е измама? Да, управляващите пробутваха Мангъров по всички медии нон-стоп понеже това им устройваше бизнес интересите, но коя точно "опозиционна" медия не беше не по-малко активна в тази дейност и даваше точна научно издържана информация по въпроса? Те някои като 7/8 май и до момента продължават по същия начин (нямам директни наблюдения, последните видеа, които видях от тях бяха от преди месец, ама ме съмнява някак си така да си сменили музиката толкова внезапно).

  По-общо, кой ги прокара всички тези неолиберални реформи, чиито плодове сега берем?

  Безумната здравна реформа беше прокарана първо при Костов и после затвърдена при НДСВ.

  Неща като плоския данък се въведоха при тройната коалиция.

  И т.н.

  Всичко това -- тотална приватизация и, комерсиализация на всички животоподдържащи системи, които никога по никакъв начин не бива да бъдат изваждани от директен обществен контрол, и терор и рекет над обикновения човек по този начин с цел обогатяването на шепа хора -- си беше целенасочена политика близо четвърт век.

  Жертвите на тази политика от преди COVID са всъщност повече отколкото ще умрат от COVID, просто те си умряха бавно и постепенно извън обектив на камерите и съответно не се осъзна как и защо са си заминали. Отделно са двата милиона, прокудени от държавата в резултат на следването на тази политика.

  Както казах по-горе, 1946 г. се е разстрелвало за много по-дребни провинения.

  И сега има жестока нужда от раздаване на справедливост по същия начин.

  Само че няма нито активна идеологическа алтернатива, нито геополитически фактори, които да направят нещо такова възможно. Толкова месеци протести за да се свали Борисов и каква е икономическата и социална програма на протестиращите? Така и не стана е ясно, ама май си е пак същия неолиберализъм. Е, какво ще се промени ако се махне Борисов освен че няма да е толкова грозно поведението на който там управлява? Преди него управляваха много учтиви, възпитани и образовани хора, обаче изброих по-горе каква я свършиха те.

 47. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив д-р Карен Джамбазов посочи на пресконференция, че "логистични проблеми" са довели до забавянето на прием на двама пациенти снощи, които по-късно са починали. "Това отделение работи от 3-4 дни. Имало е нужда от логистика. Не е приключила проверката. Към момента не мога да кажа, че някой има вина", допълни Джамбазов."

  Ето го официалното признание ! От директор на УМБАЛ при това ! За какво ? Ама за същото, за което пишем от месеци - управлението на една престъпна власт, което балансира между олигарси и мафиоти, докато в същото време гинат хора, заради хаоса в здравната ни система !!! Е, преувеличавам ли нещо, като го говоря без лицемерни политкоректни клишета ?
  Тъжно, жалко !.....

 48. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " "Или спазваме мерките или преминаване към нови, много по-строги. Другият вариант е все повече болни и загубени животи", обобщи ситуацията д-р Кунчев."

  Мерките се спазват от огромната част от българите, това е факт ! Докарахме го дотук, именно заради престъпното безхаберие на мутрите във властта у нас, всеки вече го вижда !!!

 49. 50 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 308 Гневно

  До коментар [#7] от "plynii":

  Всички от т.н. демократични промени досега! Които допускат, лекар, начинаещ, да взима 800-900 лв. а един одепутат като бат Сали- 5-6 хиляди! Или чалга певица или каквито си изберете! И само 2 млн. да плащаме здравни осигуровки, а мангустите да щракат с пръсти! М*мка ви продажна, в най-горещия казан да се варите в пъкала!

 50. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 52 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Да чукна на дърво от 5 години не съм стъпвал в болница. Вече ясно си проличава, че ако стане нещо ще ме оставят да умра като куче, пред един фургон на който е залепен уфърфан лист “Триаж”. Някой смятат, че това се случва понеже не се спазват мерки, други понеже някой не си върши работата.


  Всеки е прав за себе си, но в момента виждам два изхода от положението ми. Или да умрат достатъчно хора, че да има отново място за мен в болницата или да умрат достатъчно хора, че правителство да подаде оставка и да се реформира системата. Та питам аз, какъв ми е стимула да се затворя отново като животно у нас и да ви пазя?

 52. 53 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Отново има недоверие в мерките на правителството" - оплакал се горкият... На калпави управници народът им е виновен. Като не могат да се оправят, тръгнаха вече да ни се жалват.

  Постоянно се подава противоречива информация, прави се обратното на което е било до вчера. Създава се в София "координационен център" - закрива се. Не можело да се искат "чисти болници" - не, трябва да има чисти болници. Няма да има отделни Ковид болници - не, до довечера в Пловдив да се отвори Ковид болница... Тестовете щяха по едно време уж да са безплатни - не са. Електронно направление щеше да има от ноември, няма. В училищата трябваше да се тества - не стана. Заповеди се дават и след броени часове се променят. Еди си колко хиляди легла имало в София - ама те болниците не били спазили още нареждането да ги открият. Колко ли още неща пропускам... Доверието се печели и се губи, в този хаос кой е луд, та да им вярва? Кой им е виновен?

 53. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  """Здравният министър се оплака от недоверието...""" Ами с тези мерки, аз мисля, че тоя не за "ограничение" ами направо си е за ""поставяне под запрещение""......."""мноооо е умен""" дали си пие хапчетата не знам? ====Новите мерки:
  Маските от полунощ са задължителни за деви, везни и водолей, както и за шофьори на "Волво", с изключение на тези, които носят зелени чорапи.
  Това важи за часовете 18.00 до 21.30 с изключение на хората с "Ауди" и регистрация завършваща на 17.
  Ако къщата ви е в жълт цвят - нямате право да излизате, освен ако не се намира от дясната страна на улицата. Тази забрана отпада, ако има паркинг отпред. Ако има повече паркоместа, забраната отпада, освен ако мястото за паркиране не е предвидено за инвалиди.
  Жените имат право да напускат домовете си само ако са омъжени и в делнични дни, ако нямат деца. А ако имат такива - поне две от един и същи пол и разликата в годините на децата не е повече от две години.
  Това правило не засяга деца между 4 и 10год.
  Това беше първата част на взетите мерки.
  За да не се объркате - втората част със забраните и препоръките ще излъчим след празниците през следващите два дни.
  Гореспоменатото важи за хора между 18 и 60 годишна възраст, с ръст от 1.60 до 1.75.
  В противен случай важи точно обратното, освен ако не сте руси!======

 54. 55 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Да чукна на дърво от 5 години не съм стъпвал в болница. Вече ясно си проличава, че ако стане нещо ще ме оставят да умра като куче, пред един фургон на който е залепен уфърфан лист “Триаж”. Някой смятат, че това се случва понеже не се спазват мерки, други понеже някой не си върши работата.


  Всеки е прав за себе си, но в момента виждам два изхода от положението ми. Или да умрат достатъчно хора, че да има отново място за мен в болницата или да умрат достатъчно хора, че правителство да подаде оставка и да се реформира системата. Та питам аз, какъв ми е стимула да се затворя отново като животно у нас и да ви пазя?

 55. 56 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Добре де ,как има свободен капацитет легла ,а хора умират чакащи за легло ???
  —цитат от коментар 27 на stenlyaka


  Няма никакъв капацитет!
  Властта лъже за всичко.
  Истината е че управление на пандемията в България няма!
  Мутрите проспаха половин година, в резултат на което умират хора.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 56. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  """Здравният министър се оплака от недоверието...""" ....... Господин министър, напиши ми факс (или как се осрахме здраво)..... https://www.trio.bg/gospodin-ministar-napishi-mi-faks-ili-kak-se-osrahme-zdravo/

 57. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Въпреки че по цял свят положението е едно и също независимо какви мерки се налагат и как се спазват, тука всячески се опитват да ни убедят, че за всичко са виновни само и единствено хората, които нямали доверие и не спазвали някакви малоумни мерки. Цяло лято ходим с парцали на устата в магазините, тръби се от сутрин до вечер че хората не трябвало да ходят никъде, да се събират, даже вече дишането като че ли не се препоръчва. Есента наложиха допълнителни малоумщини. И въпреки тези дивотии, резултата е нулев защото е очевидно че специалистите се оказаха прави и въздушно-капкова инфекция не се плаши от мерки. Но малоумниците пак ни обясняват как ние сме били виновни и имат наглостта да ни се карат и да държат заплашителни речи като някоя комплексирана даскалица на първокласници.

 58. 59 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Любопитно

  "Или спазваме мерките или преминаване към нови, много по-строги. Другият вариант е все повече болни и загубени животи", обобщи ситуацията д-р Кунчев.

  Добре де, не се ли намери някой журналист, да попита д-р Кунчев, кои са тия марки които не се спазват?! Абсолютно всички мерки въведени от калинките се спазват точно по начина както са въведени!
  - Работят ли всички заведения до 23:00 - Работят!
  - Въведени ли са зелени коридори в магазините и аптеките - въведени са и се спазват. Вярно, че след 16:30 в супермаркетите става гмеш особено събота и неделя, но това е - работи точно както е въведено.
  - работят ли училища и детски градини присъствено - работят.
  - Носят ли маски хората... 99% носят..

  Какви други мерки сте въвели? Ако това, което сте въвели не дава резултат, значи мерките ви са неадекватни

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 59. 60 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Да чукна на дърво от 5 години не съм стъпвал в болница. Вече ясно си проличава, че ако стане нещо ще ме оставят да умра като куче, пред един фургон на който е залепен уфърфан лист “Триаж”. Някой смятат, че това се случва понеже не се спазват мерки, други понеже някой не си върши работата. Всеки е прав за себе си, но в момента виждам два изхода от положението ми. Или да умрат достатъчно хора, че да има отново място за мен в болницата или да умрат достатъчно хора, че правителство да подаде оставка и да се реформира системата. Та питам аз, какъв ми е стимула да се затворя отново като животно у нас и да ви пазя?
  —цитат от коментар 55 на dwr30648311


  Никой не трябва да умира!
  Премахваме злото в лицето на мутрата Борисов и нещата ще започнат да се подреждат...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Дано бащите или майките на депутатите легнат болни на 10С, на голия цимент. Пожелавам им го от сърце.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 62 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 15 Гневно

  Да бе, хората са виновни за двамата починали в Пловдив, на които не е обърнато внимание навреме. Щото не носят с маски и ходят в тълпите, нали така, Кунчев?
  Едниният от починалите е спорно дали е бил с Ковид, но в смъртния акт лекарите са написали, че е бил положителен, за да оправдаят бездушното си и престъпно отношение.
  Онзи ден почина човек с пневмония с 3 отрицателни PCR теста, защото никъде не са го приели. Той не е първият случай и няма да е последният. И затова ли са виновни хората, Кунчев?
  Хаосът и безразличието в системата са по-смъртоносни от самия вирус.
  Имахте няколко месеца да организирате работата в рамките на възможностите ни, но се провалихте. Не ни прехвърляйте вината и не ни плашете с тъпите си мерки! Аман от некадърници, на които всички други са им виновни!

 62. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#59] от "FvH":

  Никой не се занимава да мисли логично, важното е да се приписва винаги вина върху гражданите. От началото на коронаистерията все хората са им виновни.

 63. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  Абе тея министри, депутати, прокурори и т.н.....що не мрат?....

 64. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Фандъкова и тя лъсна с глупостта си. Каква е ползата да са по-малко класове в училище, като в класните стаи са по 30 деца?

  Любовта ще спаси света!!!
 65. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#27] от "stenlyaka":

  Човека е починал защото са се забавили фатално с хемодиализата.
  А са се забавили защото болниците са пълни с уплашени хипохондрици и още по-уплашени доктори.
  Още дори не знаят дали е имал ковид.

 66. 67 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Ако се наложи пак ГЕРБ да управляват, добре е Йорданка Фандъкова да е премиер.

 67. 68 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Въпреки че по цял свят положението е едно и също независимо какви мерки се налагат и как се спазват
  —цитат от коментар 58 на Billy Pilgrim


  Значи във Виетнам, Нова Зеландия, Австралия и пр. е същото като у нас, Боливия, Перу и пр.?

  Така ли следва да разбираме?

 68. 69 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  до 15 ноември - 837

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 69. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Жалко че Данчето не си остана на нивото на компетентност - Министър на образованието. Минала е през всички стъпала. А сега има една калинка душегубка която се снима в празни класни и само крещи - търчете, обездвижването, психиката и накрая ще остане без учители.

 70. 71 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#68] от "Georgi Marinov":

  Мани ги тия тролове - тва са платени акаунти.

  Точно обратното е - с мерки или без икономиката отива по дяволите. Въпросът е дали искаш да си Гърция, Израел, Южна Корея или България в момента.

  Причинно-следствените връзки, експоненшъл растежа - тва са сложни концепции за бай булгар. Виж ги колко елементарни тъпотии мелят - знаят си аудиторията. Но пък за щастие тя е мн малък процент. Демек, язък им за стотиците постове.

 71. 72 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#45] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Напълно съгласен

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 72. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Ние сме на трето място в ЕС по починали от Ковид за последната седмица, на брой население.
  Пред нас са Чехия и Белгия.
  Свърши времето за други мерки и контрол, сега само пълна карантина може да оправи положението.
  Чехите за три седмици свалиха случаите до 2500 /бяха стигнали 15х./, починалите ги свалиха до 130 на ден.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 74 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 504 Гневно

  Всички действия на правителството са напълно малоумни, безпосочни, хаотични и като цяло - след дъжд качулка. В АНГЛИЯ не отвориха стадионите, в АНГЛИЯ, където барем има какво да видят като отидат на мач. Той тука - юруш, ще се разсърдят. Безмозъчно, разнопосочно, и премиерът НИКОГА ЗА НИЩО не е виновен, затова оставя министрите да правят каквото могат, за да не се лепи нищо на него. А министрите му - калинка до калинка, майно льо.

  Ето това правят. Цялото правителство е за затвора дори само за управлението на кризата с вируса. Неграмотният льольо си перка по магистралата и с блажен глас се радва на мантинелките, докато данъкоплатците умират на стълбите. Ама мантинелка е убава, за сметка на това, нали така? Да се яви сега на погребението на двамата, умрели на стълбите, и пред роднините да обясни за магистралките и убавите мантинелки, само за това моля. Без охрана.

  Борисов най-вероятно се радва на високата заболеваемост и смъртност между другото, защото високата смъртност и еничарския корпус на МВР са единствените две неща, които стоят между него и строгия, но справедлив бай Ставри.

 74. 75 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Не се предприемат действия по регламентирането на антигенните тест като алтернатива на PCR-тестовете, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. "

  Ама разбира се, защо да вземете някакво разумно и смислено решение... и без това тъпите тестове само ви прецакват статистиката. Затова ги свалихме от над 14хил на ден до под 10хил

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 75. 76 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Мисля, че е време Бойко отново да събере 5-10 000 привърженици на ГЕРБ в някоя добре отоплена зала. Ама тоя път без иключения, не като лятото да има празни столове. ВСИЧКИ накуп - кметове, общински, дилъри на бюлетини, делта гард... всички! И да им поговори 5-6 часа за успехите на управлението. Да се похвали човека. С хубава шведска маса. Редно си е, а и електоратът на ГЕРБ има нужда точно от това. Сега!

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 79 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Няколко години бях в чужбина допреди 2 години. Сега е един от малкото пъти, които се радвам, че в момента съм в България. Намалил съм контактите си с хората, нося маска, избягвам тълпи, работя всекидневно дистанционно. Но го правя, защото сам съм преценил - а не диктатура като в Англия, Германия и прочие. Който го е страх, че ще се зарази, да се пази и той. Нормалните хора се пазим колкото можем, но е хубаво да знаеш, че ако ти потрябва нещо навън, винаги можеш да излезеш свободно, а не да се обясняваш и да пращаш СМС-и все едно си в затвора.

 79. 80 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Нито една "мярка", наложена от този щаб, не е била адекватна и добре обмислена. Всички "мерки" създадоха повече проблеми, отколкото решиха. И все ние сме виновни... Последният пример за "мярка" са коридорите за пенсионери, които ограничават работещите, особено в почивните дни. Не ми се мисли какво ще стане с наближаването на коледните празници с тези коридори...Противоепидемично ми е...настроението...
  И докога с тези задължителни парцали по устите?! Сега и на децата ще ги наложат! Вчера е публикувано проучване от Дания, според което маските предпазват ДО 20 % от заразяване /значи може и под 20%/, което е твърде скромен резултат. Целият свят отказва да преосмисли отношението си към маските, вече десет месеца правителствата тероризират обществата си с насилственото им налагане! А резултат никакъв! В много страни и през лятото на улицата носеха маски и какво? Сега са в локдаун! Сега може да гледаме с респект към страните в локдаун, които си намаляват заразените, но щом отворят, бройката им пак ще тръгне нагори и пак ще се паникьосат ... до следващия локдаун! Това нещо няма общо нито с медицината, нито с науката!
  Кунчев да не плаши с нови мерки, защото тогава наистина ще има Велико народно въстание от гладни. И ще е последно...

 80. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Мисля, че е време Бойко отново да събере 5-10 000 привърженици на ГЕРБ в някоя добре отоплена зала. Ама тоя път без иключения, не като лятото да има празни столове. ВСИЧКИ накуп - кметове, общински, дилъри на бюлетини, делта гард... всички! И да им поговори 5-6 часа за успехите на управлението. Да се похвали човека. С хубава шведска маса. Редно си е, а и електоратът на ГЕРБ има нужда точно от това. Сега!
  —цитат от коментар 76 на 4u4o


  ——

  Както са децата в училище, рамо в рамо.
  После да полежат по стълбите и те!

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 83 Профил на barefoot
  barefoot
  Рейтинг: 534 Неутрално

  А бе, да не се заричат, че то така както е тръгнало нещата ще излязат извън контрол..Като няма учители кво праим?

 83. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 85 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Защо сме като коне с капаци??? Щом искаме учениците да не се обучават дистанционно,защо не се сменят ваканциите? През голямата лятна ваканция да се учи,а тя да бъде сменена с голяма зимна ваканция,поне до тогава ,докато не се овладее пандемията.

 85. 86 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Проф. Георги Михайлов: Държавата да предприеме разяснителна кампания, нацията е стресирана

  Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции, каза пред БНР проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува Covid пациенти в болницата в Свищов. Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

  “Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.) Трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин.“
  Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения.

  “С доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването."

  “Covid болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.“

  Цялото интервю тук:
  https://bnr.bg/post/101375891

 86. 87 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#86] от "sbk59434786":

  Те затова бяха днес истерясали на седмичния брифинг.
  Усещат жегата и се хващат за сламки и измислят все по-откачени мерки в паниката.
  И това не е само у нас.
  В междсународен план явно разчитаха на възможен изход от ситауцията - появява се една ваксина, пущат я масово и след няколко месеца - хоп ковида си заминал като напиша у Фейса и няколко по-големи медии.
  Обаче номера с ваксината се закучи.
  Понеже кинтите са наприлично много се появиха много маймунки се хванаха за гушите кой е по-по-най.
  И стана мътна и кървава в регулаторите и лобистите
  Тия като нищо може да почнат да се пуцат на кой да му признаят ваксината.

 87. 88 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ами извън София ? Знам, че София е най - важна, ама 3/ 4 от населението не е в София.

 88. 89 Профил на Svetoslav Kerekov
  Svetoslav Kerekov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 89. 90 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:март - 8април - 58май - 74юни - 90юли - 153август - 246септември - 196октомври - 482до 15 ноември - 837Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.
  —цитат от коментар 69 на Nevena Stoilova


  Този пози го мантрите доста време .
  Не е лошо да сравните смъртността по месеци с тази от миналата и по-миналата година например .
  ...когато не е имало Корона , но грип си е върлувал както всяка година .
  И пак пишете за мерки ( не непременно локдаун ) , моля !

 90. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Нацията е толкова стресирана и психясала, че скоро ще почне да се разболява от болести, породени от тези състояния.

 91. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Коронавирусът в България: Дариткова призна провала на ГЕРБ със здравната информационна система"

  Махнете само определението " информационна", защото така признанието ще е далеч по - точно, въпреки, че и с него, и без него - все тая.......

 92. 93 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  “Случаят в болница в Пловдив, при който починаха двама пациенти, тя обясни с организационен проблем“

  Ех Даниела!
  Да си беше останала в Смолянската болница!

  Та нали вашата работа - на правителството и НС е да направите така, че да няма организационни проблеми! Нали затова десет месеца имате щаб!
  Да направите система, която работи и не толерира грешки!
  Да се беше записала поне на някой курс по мениджмънт и процеси в престижен западен университет, а не само “Здравен мениджмънт”, дето вече и санитарките го имат.

  Пълен провал сте! И не само в здравеопазването!

 93. 94 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Българското здравеопазване заприлича на изобразително изкуство, а докторите на художници. Това е много тъпо.
  Вярно е, че Пикасо може да ми нарисува очите на задника и ушите на пъпа, но от това те няма да пострадат.
  При докторите не е така - едните искат маски в час, другите не го искат, едните искат да пием хапчета, другите ни карат да пием чайчета, едните искат коридори за пенсиите, другите искат да се мешаме по магазините.
  Хайде малко се сапикясайте, съберете се някъде, сбийте се, ако се налага, ама излъчвайте разбираеми и що годе еднопосочни препоръки.

 94. 95 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "Здравният министър се оплака от недоверието"
  Какво точно очакваха, след постоянните поводи хората да се съмняват и даже да мразят хората в управлението? Постоянното измиване на ръце от който и да е управляващ и вменяването на пълна вина на нормалните хора води до това. И не говоря само за здравната система - най-простият пример е "инцидент заради несъобразена с пътната обстановка скорост"(73% от ПТП-тата според статистиката на МВР), а в същото време 40% от пътищата са в лошо или незадоволително състояние.
  Идиоти, които заплашват останалите е имало, има и винаги ще има, но поставянето под общ знаменател на всички води до такива резултати.

 95. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Гневно

  От както сте на власт Дариткова темата за електронно правителство само се подмята и нищо съществено не е свършено.
  То какво ли е решено от това некадърно и неадекватно правителство.
  На където и да погледне човек, на всякъде само "вили и могили".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 100 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "излекуваните да са повече от трагичния резултат" - амбициозни цели си поставят нашите управляващи в сферата на здравеопазването, светло бъдеще ни чака... Значи, ако успееш да се добереш до болница, може пък и да те излекуват - на това може да се надяват българите в момента, по думите на самата Дариткова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK