Прокуратурата проверява смъртни случаи в Пловдив заради забавен прием в болница

Прокуратурата проверява смъртни случаи в Пловдив заради забавен прием в болница

© Цветелина Белутова, КапиталПроверки на прокуратурата и болница "Свети Георги" в Пловдив трябва да установят има ли виновни за смъртта на двама пациенти, настаняването на които се е забавило. Според разкази на техни близки, повече от два часа мъжете са чакали да им се обърне внимание от лекар.


Видео, заснето от съпругата на един от пациентите, показва как двамата чакат на стълбите в болницата, като единият е с кислородна бутилка до него. Първоначално мъжете били насочени към Инфекциозната клиника на болница "Свети Георги", но тъй като там нямало места, са преместени с линейка към създаденото преди дни отделение за настаняване на болни от коронавирус в клиниката по токсикология.


Директорът на болницата д-р Карен Джамбазов коментира пред журналисти, че ще има разговори с всички замесени, за да се изясни картината.
Директорът на болницата: логистиката не е изчистена


"В понеделник са превозени шестима пациенти, трима са настанени, другите трима са били във втория курс на линейката, снабдена с кислород. Първият от последните трима е бил качен горе, защото е трябвало да се настани на третия етаж. Останалите двама са останали да изчакат, защото тяхното състояние е било малко по-тежко.


Пациентът на кислород по последни данни от шофьора на линейката е стоял почти през цялото време в линейката с изключение на последните 20 минути, а не на тези стълби, на които е сниман", заяви д-р Джамбазов.


По неговите думи пациентите са чакали 30-40 минути, а не около 2 часа, както твърди съпругата на единия починал. Според д-р Джамбазов е рано да се говори за виновни и най-вероятно става дума за лоша организация.


"Тези пациенти са били уточнени, че ще бъдат преведени от Клиниката по инфекциозни болести. Било е уточнено, че такива пациенти ще постъпят, и е трябвало да се създаде организация. Проблемът е, че това отделение работи от 2-3 дни и логистиката не е напълно изчистена", заяви още директорът на болницата.Проф. Джамбазов обясни, че COVID леглата в Инфекциозната клиника се били недостатъчни и затова още 35 легла са разкрити в Клиниката по токсикология. В УМБАЛ "Свети Георги" има общо 141 легла за пациенти с коронавирусна инфекция. Директорът на болницата призна за кадрови дефицит и преуморен персонал.


Министърът: системата не е реформирана и това е резултатът


На традиционната си пресконференция здравният министър Костадин Ангелов коментира, че до този случай се стига заради нереформираната здравна система. "Системата не е реформирана и това е резултатът. Запознат съм със случая. Назначена е вътрешна проверка, поисках и такава и от прокуратурата, за да е ясно кой крив, кой прав. Докато няма резултат от тях, няма да взема отношение", каза министърът.


От прокуратурата съобщиха, че проверката е възложена на отдел "Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР в Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактите по случая. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.


Според министъра случилото се е недопустимо, но е важно да се отчетат и детайлите. "Знам, че лекарите и сестрите в клиниката са били достатъчно, били са по местата си и са работили с други пациенти", допълни проф. Ангелов.


Планът за действия е ясен, проблем са хората


Той обясни, че здравната система не е реформирана и затова в момента личните лекари по закон са еднолични търговци, а здравният министър не им е началник. "В ДКЦ-тата лекарите са подчинени на общините. Само добрият синхрон с кметовете води до случване на това, което се случва. Сега са внесени законови промени това да се промени", каза министърът.


Според него реформата в здравеопазването е трябвало да стане като тази в образованието - с много пари и след системен анализ. За министъра решението е да има няколко държавни, многопрофилни, стратегически болници в София, Бургас, Варна, Русе, Шумен, Велико Търново, Плевен и още няколко града, които да са оборудвани с всичко необходимо. Проф. Ангелов обаче поясни, че не е сега моментът да се правят реформи.


Като основен проблем, водещ до разкарването на пациенти с коронавирус между болниците, Костадин Ангелов вижда неизпълнение в пълен обем на неговите заповеди за осигуряване на легла за такива пациенти. Според министъра липсва и контрол от директорите на Регионалните здравни инспекции по места дали се спазват заповедите. "Опитвам с различни методи това да се случи. Където установя, че заповедите не са спазени, много скоро ще има персонални промени", закани се Ангелов.


В отговор на въпрос министърът каза, че ако има проблем в здравната система, лично ще поеме отговорността и ще си подаде оставката, но такъв към момента няма. "Готов съм да понеса политическата си отговорност винаги и денонощно", каза още министърът.


Според него планът за действия в настоящата ситуация е ясен, но единственият проблем в него са хората. "И те се разболяват, излизат от системата, трудно се заместват, трудно намираме хора, които да работят в тези отделения. Не става със задължаване", обобщи Костадин Ангелов.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 920 Неутрално

  10 години сте на власт гербави калинки!!!

  Кой да реформира системата, от която така сладко крадете?

 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 647 Гневно

  "Министърът: системата не е реформирана и това е резултатът"

  Какво прозрение, колко мъдрост струи!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Министърът: системата не е реформирана и това е резултатът"

  За десет години на власт коя система реформираха от партия ГЕРБ? Някой може ли да посочи поне една реформа, направена от ГЕРБ?

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Гневно

  "В отговор на въпрос министърът каза, че ако има проблем в здравната система лично ще поема отговорността и ще си подаде оставката, но такъв към момента няма."

  Разбрах! Хора умират в болница между етажите без никой да им обърне внимание, но "проблем в здравната система" няма!

  Браво на министъра!

 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 647 Гневно

  "Министърът: системата не е реформирана и това е резултатът"За десет години на власт коя система реформираха от партия ГЕРБ? Някой може ли да посочи поне една реформа, направена от ГЕРБ?
  —цитат от коментар 3 на vassilun


  Реформираха корупционните механизми.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Къде беше вчера БХ? Вместо да показва поредните строителни подвизи на двамата лекари, вчера трябваше да инспектира и покаже на двамата лекари как болните се излежават по стълбите на болницата необезпоявани търпеливо изчаквайки реда си да поемат към един по-добър свят?

 7. 7 Профил на uhz53612532
  uhz53612532
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Можем. Всички, без здравната!

 8. 8 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  А видяхте ли му "прекрасната" маркировка на магистралата Му? Това е ГЕНОЦИД бе, а вие ни разправяте - лек проблем с логистиката! НЕКАДЪРНИЦИ, е...те ни майката! ОСТАВКА, СЕГА И ВЕДНАГА!

 9. 9 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 223 Гневно

  А дали някой от всички тези .... "медици", защото това не са лекари, та някой от всички тези, дето се изредиха от сутринта, каза ли едно, съжаляваме, извинявайте?
  Аз такова нещо не чух, но може пък ... да му се е пречупил езика на някой от тия "професори", да каже, "извинявйте, че ги оставихме тия хора да умрат като кучета на стълбите"?
  Хората животните си не оставят така да се мъчат!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Гневно

  Стига сте мрънкали! Отидете да видите какви магистрали ни е построил Борисов! Вижте какъв баш банкянски поток е направил! До няколко десетки години може и газовата връзка с Гърция да построи!

 11. 11 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Защо не ръкопляскате от балкони и тераси на новите герой ?

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  Колкото повече я реформират тая система, толкова по-зле става.
  Само наливат пари, за да се лекува политическия и бизнес елит, на цена от 159 лв. на месец. Масовият пациент лежи по стълбите.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За съжаление, няма да върнат хората.
  Самата система в нашето здравеопазване е сбъркана от почти 30 години насам. Превърнаха здравеопазването в бизнес

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  150 лв. е здравната месечна вноска върху максималния осигурителен доход.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 646 Неутрално

  150 лв. е здравната месечна вноска върху максималния осигурителен доход.
  —цитат от коментар 14 на hope


  Значи към момента съм им харизал около 30 000лв без лихвите.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2876 Разстроено

  "логистиката не е изчистена" - отделение, до което няма достъп, та на ръце, в одеяло и то ако се намерят навреме хора. Оправдания без смисъл, защото мисЛата е под пара, изветрява някъде. Даваха то ТВ какво се случва в Италия, но там наплив от болни, а тук лежал в линейката и чакал, което е успокоение, че не е на стълбите. Поне да не се оправдават, защото така и няма да направят нещо по-различно. Бързо се изпълняват заповеди, в които сами не вярват. Преди време имаше описание за пациент, "обгрижван" по същия начин, при това приет с връзки.
  Съболезнования за близките, преживели кошмарите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 24 Неутрално

  "Логистиката не е напълно изчистена"! След 8 месеца извънредно положение в България! Ми изчистете я тая логистика!! И очи имат да се оправдават, вместо най-малкото да поемат отговорност и да се извинят на близките!

  Не се изпълнявали заповедите, липсвал контрол, системата не била реформирана... Стига с тоя страдателен залог - кой не си свърши работата, та хората умират пред болниците???

 18. 18 Профил на mike_t
  mike_t
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Вноската за здравно осигуряване е 8% от осигурителния доход. Един самоосигуряващ се плаща 240 лв. при 3 000 лв. максимален осигурителен доход месечно. А при работещи по трудов договор е 3.2% за лицето и 4.8% от работодателя. Прекалено много...

 19. 19 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Двама души умрели на стълбите, чакайки. А началникът на стълбите не можел да каже дали има виновен... разбирате ли, не че не можел да каже кой е виновен, а дали изобщо има някой виновен. Сутринта тунингования два часа ни обяснява, че не били бяла мафия.

 20. 20 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#19] от "Араламбене му е майката":

  Началникът на отделението казал, че на тамошен доктор "чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е изнесъл пациента догоре." Как може докторът да си носи пациента догоре?... Трагедия откъм организация, комуникация, всичко... Директорът на болницата пък казал: "аз мисля, че това повече няма да се получава." Мисли!... Работят си на базата на проба-грешка и докато измислят как се стига до третия етаж и кой за кое отговаря, хората умират. Накрая никой не е виновен...

  https://bntnews.bg/news/sled-skandala-s-dvamata-pochinali-pacienti-v-plovdiv-prokuraturata-i-rzi-zapochvat-proverka-1083749news.html

 21. 21 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  Работещите в болницата са с вина, но истински отговорните/макар и косвено/ са по-нависоко. Безгрижието което показаха през последните 6 месеца е престъпно.

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  "инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа"
  Това е единия пациент, починал докато го пренасят по стълбите.
  Та какво беше "Триаж"???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#20] от "ews09691998":

  Отиди и стани санитар, та доктора да не носи на гръб пациентите!
  Нема ора бате!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Колкото повече я реформират тая система, толкова по-зле става.Само наливат пари, за да се лекува политическия и бизнес елит, на цена от 159 лв. на месец. Масовият пациент лежи по стълбите.
  —цитат от коментар 12 на hope


  Пропускаш ромите които мятаха кючек в частната болница.... за точене на здравната каса!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1789 Разстроено

  Нарочно са ги оставили. Видели са ги, че нямат голям шанс и са решили да не се занимават. Това е тъжната истина.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 26. 26 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#22] от "chichka":

  И какво искаш да кажеш с това? Че не ти пука за човека, щото той и без това е бил зле и се е мъчил през живота си достатъчно? Е оставили са го и на финала да се мъчи...
  Не те знам на колко си години, но ако съм права и си пенсионер, то дано имаш план как сам да си дръпнеш шалтера като ти дойде времето и започнат да се появяват болежките, вместо да се опитваш да се лекуваш.

 27. 27 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#20] от "ews09691998":Отиди и стани санитар, та доктора да не носи на гръб пациентите! Нема ора бате!
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Не само че нема ора, ами няма и организация... 8 месеца не измислиха къде ще се откриват отделения, какви стъпки ще се предприемат, ако почнат да не стигат, как ще общуват помежду си болниците, по какъв протокол ще се решава кой ще се приема и къде... Да се направи анализ колко кадри има, да се обучат нови... Затова сега ми обясняват, че то отделението било там от 3 дни, не било ясно кое как ще се прави и не била "изчистена логистиката"! Престъпно безхаберие. Ако няма хора, и това е организационен проблем и управниците носят отговорност за политиките си, довели дотук. Аз каквото зависи от мен изпълнявам - осигурявам се на реален доход, плащам данъци. От тях издържам тия управници и здравна "система". В замяна не очаквам чудеса... ама поне да не лежат хората пред умиране по стълбите на болниците!

 28. 28 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Както писах наскоро по друг подобен повод, отношението към пациентите в тази болница (да беше само тя!) винаги е било такова – грубо, безпардонно, пренебрежително. Преди дни тук оплюха жената, която се оплака как са оставили баща ѝ без грижи, изхвърлилен навън и са викали брат ѝ да го носи. Ето ви повторение на случая. Оплюйте сега и близките на тези хора. А арогантните доктори нека продължават да гледат на пациента единствено като на източник на доходи и да плачат за още.

 29. 29 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Искам да кажа на всиКи наглеци,които обвиняват редовите лекари вместо системните лъжци и измамници от политическата класа , които 30 години не направихга никакви здравни реформи и лъгаха за броя лекари и броя болници, че ако продължавате да сочите за виновен редовия лекар ще получите още по-голяма демотивация и НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ДОЙДЕ УТРЕ, където и да сте и за каквото и да се нуждаете . Добре си помислете дали ще продължвате с мръснишките си инсинуации и гонения и днес на медицинския персонал да си ходи зад граница.. Никакъв лекар не ви е виновен ,че няма линейки ,че няма легла и то реанимационни легла, че няма вентилатори, медикаменти и кислород, или че не се правят масови тестове Продължавайте си с навиците от Другарския съд и милиционерските си постановки за виновния за системата лекар и цяла Европа ще ви гледа сеира ОТСТРАНИ. В момента трябваше да има разследвани и арестувани министри, зам министри, депутати от Здравната Комисия, УС на НЗОК, всички чички и лелки последните 20 години поне виновни за разпда на здравеопазването и техкото уронване на нНационалната сигурност. Вместо това чичките от ДАНС, слуги на управляващите им господари ще разследват отделни случаи на неприети болни правейки се ,че не виждат истинската картина и корените на проблемите назад , когато някои с бездействия и пъклени действия днес докара всичко до на майка си в.... Ей чички., от Брюксел ще ви разследват и вас от ДАНС след пандемията , ако оставите недосегаеми пак своите господари, добре си помислете и вие ако си приберете папките в архива като приключени. Както си траете за чекмеджетата с неясни мангизи. Тежкото предателство върху европейски граждани няма да бъде простено и действията на всяка страна членка тепърва ще се разглежда ретроспективно под лупа. Пригответе се за публично осъждане в ЕС на едно гето без здравна система с десетилетия лъжи, манипулации и жалко финансиране....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Този пък само това повтаря. Ами реформирай я , нали си министър.

 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#26] от "Smile":

  Не само съм пенсионер, но една трета от белия ми дроб го няма, сатурация трайно около 90! Сърцето от доста години е на такт 7/8.... Никой не е застраховат от ковида, ще ускори нещата, знам.

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK