ВСС реши да одитира проблемната електронна система на съдилищата, но друг път

Мнозинството гласува одитът на Единната информационна система за съдилищата да започне най-рано през лятото на 2021 г.

© Дневник

Мнозинството гласува одитът на Единната информационна система за съдилищата да започне най-рано през лятото на 2021 г.Проблемната Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), която бе внедрена пилотно за 17 съдилища през юли, а след това и в много други, но беше спряна, защото създаде хаос сред магистратите, отново бе обсъдена от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). След дълги спорове и дебат ВСС реши да назначи одит заради множество проблеми и сигнали, но това може да се случи най-рано през лятото на 2021 г.


С мнозинство от 11 гласа "за" бе подкрепено предложението на Гергана Мутафова от прокурорската колегия да се възложи на директора на дирекция "Информационни технологии" да изготви доклад с предложение за предмета и обхвата за външен одит, които да бъде назначен 6 месеца след повторното внедряване на системата във всички съдилища, което е планирано за 10 декември. Тоест - одитът за това дали системата е достатъчно сигурна може да започне най-рано през лятото на 2021 г. като преди това ще се прави доклад за това какъв ще бъде обхватът на одита, а след това ще се търси външен изпълнител на поръчката.


Против това решение бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.
По време обсъждането всички членове бяха единодушни, че одит трябва да има, а различията се появиха заради срока на този одит. Според малцинството, той трябва да бъде назначен възможно най-скоро, още преди системата да започне да функционира официално във всички съдилища, за да няма съмнения в сигурността.


"Основното, за което се притесняват колегите, е дали тази система е сигурна. Това са важни въпроси и колкото повече отлагаме, толкова тези въпроси ще тежат и могат да станат и повече", обясни Лозан Панов.


Според мнозинството обаче в момента продължават да постъпват предложения за доработки и подобрения на ЕИСС, които се въвеждат "в движение". Те трябва да приключат окончателно, системата да работи известно време в окончателния вид, в който ще се използва, и едва след това да започне одитът.


Освен това сред аргументите бе и това, че е необходимо "да се натрупа критична маса от информация", която да се постави за анализ от одитиращите, а обхватът на проверката да бъде по-голям. Според мнозинството е нужно и да се направи един по-широк одит, а ако се назначи проверка сега, преди стартирането на системата във всички съдилища, то ще се наложи да се прави и допълнителен одит.


Темата за проблемната система бе повдигната от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод писмо на Съюза на съдиите в България, които алармираха за серия от проблеми и призоваха да се направят проверки на системата за сигурност, както вътрешно, така и от външни независими специалисти, които да дадат още преди пълното въвеждане на системата, но и в хода на работата ѝ, оценка на рисковете и да предложат насоки за повишаване на сигурността.


От най-голямата съсловна организация смятат, че "само така ще се създаде у гражданите и магистратите доверие в сигурността на системата, с която ще се осъществява правосъдната дейност в цялата страна".


В писмото на ССБ се изтъкват няколко основни притеснителни момента в работата на системата. Един от тях е, че системата работи с квалифицирани електронни удостоверения за генериране на подпис, които освен данни на съда съдържат и чувствителни лични данни като ЕГН на съдията.


"С оглед на това, че за пръв път в България се разработва и внедрява наведнъж система, която да работи с чувствителни данни за цял отрасъл на държавната власт, какъвто е правосъдието, следва да се проведе пълен независим одит на кода на ЕИСС", призовават от ССБ.


По предложение на Гергана Мутафова бе прието и решението да се назначи външен одит и на Единния портал за електронно правосъдие.


Защо съдиите не са доволни от работата на Единната информационна система за съдилищата - тук
Защо ВСС спря системата малко след като я внедри в съдилищата - четете тук
Съдии и адвокати излязоха на протест пред ВСС срещу новата система - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  Тате ще ми купи колело....

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 694 Неутрално

  закривай тоя бардак !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4075 Весело

  Другият път е за след изборите, че да стане ясно накъде ще задуха вятъра......

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5443 Неутрално
 5. 5 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 657 Любопитно

  "Тоест - одитът за това дали системата е достатъчно сигурна може да започне най-рано през лятото на 2021 г. като преди това ще се прави доклад за това какъв ще бъде обхватът на одита, а след това ще се търси външен изпълнител на поръчката."

  Тоест, чакаме да разберем правилният наш човек!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1683 Весело

  Работят онлайн, но електронната им система не работи. Нека си почиват пълноценно, това са незаменими кадри.

 7. 7 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Весело

  ......... системата, разработена от държавната фирма "Информационно обслужване". Цената на проекта е около 6 милиона лева, а финансирането е от европейската оперативна програма "Добро управление".........

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Типичното туткане и нищоправене на властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Единствената функция на този "орган" е да разпъва чадър над престъпните назначения на Доган и Пеевски в българската съдебна система. Жал ми е за малкото качествени хора, които са попаднали там.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Специализираните съдии и прокурори ще получат до три заплати коледен бонус за чудесно свършената работа през годината, ........Оказва се, че 2021 година ще е рекордна по отношение на броя заплати за специалните. Това се случва, въпреки че Специализираната прокуратура бе набъркана в мегаскандала "Осемте джуджета", който явно не оказва влияние на депутатите.

  Бюджетът на съдебната власт за следващата година предвижда и 10% увеличение на възнагражденията солидарно за всички в системата. Фискалната рамка на системата през следващата година е рекорно висока и достига 909 милиона лева. Бюджетът на прокуратурата се увеличава с 41 милиона лева, този на съдилищата е с близо 90 милиона лева по-висок. Бюрото по защита към главния прокурор получава 5 милиона лева бонус от правителството.

  Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че бюджетът ще позволи назначаването на 100 съдебни помощници в съдилищата, 74 системни администратори и 138 деловодители..

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  До коментар [#10] от "MPetr":

  Колкото месеца не работиха, толкова на брой допълнителни заплати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK