След ремонта на бул."Тодор Каблешков" зам.-кмет обяснява как се стига до кв."Гоце Делчев"

Зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев

© Надежда Чипева

Зам.-кметът по транспорта на София Кристиан КръстевИзбори 2022

След пускането на движението по разширения бул. "Тодор Каблешков" вече не е възможен подходът към квартал "Гоце Делчев", сигнализира гражданин до Столичната община. "След пускане в експлоатация на новия участък на "Тодор Каблешков" се оказва, че не е предвиден маршрут, по който да се достъпи до "Гоце Делчев", особено в частта между ул. "Георги Измирлиев" и ул. "Кирил Ботев". Всички улици в карето по бул. "България" и по "Тодор Каблешков" до ул. "Георги Измирлиев" са еднопосочни в посока излизане от квартала. Невъзможно е без нарушение да се достъпи с автомобил до т. нар. "експериментални блокове", разположени зад "Била", пише гражданинът, цитиран от "Сега".


Движението по обновения и разширен бул. "Тодор Каблешков" бе пуснато на 16 ноември (с 80 дни закъснение ) и то само в участъка от бул. "България" до ул. "Деян Белишки". Преди ремонта колите, идващи от бул. "България", можеха да правят ляв завой на всяка позволена пряка и така да влизат в кв. "Гоце Делчев". Сега това вече не е възможно.


Кристиан Кръстев: Вече няма ляв завой по булеварда
"Дневник" потърси обяснение от зам.-кмета по транспорта на София Кристиан Кръстев. В средата на бул. "Тодор Каблешков" вече е изграден остров за бъдещо трамвайно трасе, който пречи да се прави ляв завой, ако се идва от бул. "България", обясни причината той.


Този булевард е част от бъдещия вътрешен ринг на града и той няма как да се прекъсва през 100 м на всяка пряка, за да се осигури ляв завой, защото е планиран за транзитно преминаване, уточни той.


При изграждането на новия бул."Тодор Каблешков" в средата е оставено трасе за трамвайни релси. То пречи за ляв завой.

© Максим Караджов

При изграждането на новия бул."Тодор Каблешков" в средата е оставено трасе за трамвайни релси. То пречи за ляв завой.


Кръстев дава два нови варианта за влизане с кола в кв. "Гоце Делчев". Първият е от бул. "България" да не се завива по бул. "Тодор Каблешков", а да се продължи в посока центъра и веднага след магазин "Била" да се завие вдясно по ул. "Безименна", която влиза в квартала.


Вторият вариант е да се кара по бул. "Тодор Каблешков", да се подминат ул. "Кирил Ботев" и ул. "Георги Измирлиев" и на кръстовището с ул. "Костенски водопад" да се завие наляво и така се влиза в кв. "Гоце Делчев".


Има и трети подход, който е познат на жителите на района - идване по северното платно на бул. "Тодор Каблешков" и завой надясно по ул. "Георги Измирлиев", посочи Кръстев.


На въпрос на "Дневник" защо не е било обяснено на хората от квартала за новата организация на движение, Кръстев се оправда, че не е бил зам.-кмет, когато е правен проекта за разширение на булеварда, тоест по време на обществените обсъждания. Поне сега общината може да сложи указателни табели с двата варианта за подход от юг към многохилядния кв."Гоце Делчев".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK