Съдия, обвинен недоказано за подкуп, осъди прокуратурата за 150 хил. лв.

Съдия, обвинен недоказано за подкуп, осъди прокуратурата за 150 хил. лв.

© Анелия НиколоваРайонният съдия от Русе Николай Стефанов осъди прокуратурата да му плати обезщетения от близо 160 хил. лв. заради дело за подкуп чрез изнудване, по което е окончателно оправдан, съобщи news.lex.bg


Стефанов води дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като искаше 300 хил. лв. обезщетение заради причинен му изключителен стрес, постоянен страх, че може да бъде осъден за престъпление, което не е извършил, опозоряване сред близки, познати и студенти, на които е преподавал, както и пред обществеността в Русе.


Преди два дни състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Росен Димитров е осъдил прокуратурата да плати на Стефанов 150 хил. лв. и други по-дребни суми по друг иск и разноски. Размерът е определен като е отчетено, че при определени професии, измежду които и магистратите, очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени и незаконното обвинение на лица, упражняващи подобни професии в извършване на престъпление, има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера.
Стефанов беше арестуван при зрелищна акция на ДАНС с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.


Първоначално е осъден на 3 г. затвор, но в крайна сметка е оправдан по всички обвинения.


През 2018 г. и Висшият съдебен съвет възстанови Стефанов на работа като съдия в Русе.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK