На живо

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

© Георги КожухаровБроят на новозаразените с коронавирус остава висок. С цел намаляването им правителството назначи двама нови зам.-министри на здравеопазването, за да могат те да подобрят създадената организация за ограничаване разпространението на COVID-19. Започна и процедура за уволнението на петима души от болница "Свети Георги" в Пловдив заради забавен прием на двама пациенти, които в крайна сметка починаха. Медицинският съвет в София пък предлага в столицата да няма специализирано COVID лечебно заведение, а ИСУЛ да е чиста от коронавирус болница. Повече вижте в хронологията.


"Дневник" следи на живо ситуацията
Ние управляваме кризата. Ако е останало усещане за изпускане на кризата, то се дължи понякога на безпокойството у всички предвид това, че е пандемия, която е непозната. Това заяви министърът на социалната политика Деница Сачева пред БНТ. По думите ѝ през лятото управляващите са използвали времето за купуване на лекарства и апаратура и оправда всички допуснати грешки с това, че "управлението на пандемията е като да управляваш автомобил по непознат път". Тя каза още, че нова мярка ще бъде одобрена на следващото заседание на Министерски съвет, която се отнася за затворени бизнеси. За нея ще бъдат отделени 50 млн. лева за 50 хил. души.


Докато Сачева гостуваше в предаването "Панорама", пред входа на БНТ се състоя традиционният протест, в който участваха сдружение БОЕЦ, представители на "Системата ни убива", както и други участници в антиправителствените протести.

По-малко заболели ученици в София

Има известно подобрение в общата картина по отношение на заболелите или симптомни ученици след въвеждането на ефективни мерки, свързани с ограничаване на контактите, с преминаването в различна среда и спазването на социалната дистанция, каза началникът на Регионалното управление на образованието - София град Ваня Кастрева пред радио София. 87 столични училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Ситуацията в различните училища е различна - на някои места дистанционно са част от паралелките, на други - целите учебни заведения. "Забелязва се, че все повече родители желаят децата им да преминат към дистанционно обучение", казва Ваня Кастрева.

ИСУЛ ще е чиста от коронавирус болница

Областният медицински съвет на област София град предлага в столицата да има една болница, в която да не се настаняват болни с коронавирус и да нe се обособява лечебно заведение за лечение само на заразени с COVID-19. Решението е взето на събиране на съвета вчера. "Чистата болница" ще е "Царица Йоанна - ИСУЛ", но след като бъдат изписани хоспитализираните към момента, заразени с коронавирус.


Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

© Георги Кожухаров


Областният медицински съвет е на мнение, че специализирано COVID лечебно заведение в столицата не е нужно, защото във всички болници, с изключение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ", продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.


Медицинският съвет възлага на Столична РЗИ да изготви на анализ за заетостта на болничните легла в ковид-отделенията в лечебните заведения в София и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура.

Пет уволнения в болницата в Пловдив

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID звено, които впоследствие починаха. Това съобщават от лечебното заведение.


В резултат на събраните материали и доклад на комисията, назначена от изпълнителния директор на болницата, към момента е установена вината на седем служители, които са извършили, респективно – допуснали да бъдат извършени, нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.


В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание "Предупреждение за уволнение".


Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване. От днес, също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.


Към предмета на проверката е включен и подаденият сигнал, излъчен днес в Би Ти Ви, за пациента, починал на 18 ноември.


Подробности тук

И бърз тест за влизане в Гърция

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

© Велко Ангелов


Влизащите в Гърция през пункта "Кулата – Промахон" от днес са подлагани и на бързи тестове за коронавирус. Остават досегашните изисквания за пропускане в Република Гърция само на гръцки граждани и постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Всички те, както и досега, трябва да представят на гръцките гранични власти предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код и отрицателен тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната.


При положителен резултат от бързия тест гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци ще бъдат пропускани и поставяни под 14-дневна карантина, а останалите няма да бъдат допускани в Република Гърция.


Новата мярка не се отнася за водачи на товарни автомобили.

В началото на следващата седмица софийският щаб за коронавируса ще реши как ще продължат да учат учениците в столицата, съобщава Столичната община след заседание на щаба. Конкретен ден за решението не се посочва.


До 27 ноември учениците от 6 до 12 клас се обучават дистанционно, а учениците от първи до пети клас имат присъствени занятия. На брифинг в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че мерките в София не трябва да се разхлабват и че "не можем да върнем всички ученици в клас".

Посолството на САЩ и "Америка за България" с дарение от 1 млн. долара

Посолството на САЩ и Фондация "Америка за България" обявяват нова съвместна инициатива. "Възстановяваме се заедно" е кампания в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19 в България. През следващите няколко месеца ще бъдат осигурени 1 милион щатски долара под формата на медицински консумативи и услуги в борбата с COVID-19.

В София ще има коледни базари

Въпреки че София е едно от най-засегнатите места заради разпространението на коронавируса в страната, в столицата ще има коледни базари. Столична община съобщава обаче, че на базарите е забранено да има маси, да се консумира на място, да се поставят сцени, както и да има културна програма, съобщава Столичната община след заседание на местния щаб.


Коледните базари ще бъдат три, като първият се открива още тази вечер в градската градина, по-известна като градинката при Народния театър.


Задължение на организаторите на базарите е да осигурят охрана, за да не се струпват хора, както търговци, така и посетители трябва да носят маски. Входовете и изходите на базарите трябва да са отделни, а хората на територията на базара трябва да се движат еднопосочно.


Повече можете да прочетете тук.

Борисов избра новите зам.-министри на здравеопазването

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

Със заповеди на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на здравеопазването са назначени Евгени Григоров и Слави Пачалов. Назначенията стават факт след като в сряда правителството прие структурна промяна с цел засилване на създадената организация за ограничаване разпространението на COVID-19.


Доц. Евгени Григоров е началник отдел "Анализ и оценка за състоянието на специалистите в здравеопазването" в Националния център по обществено здраве и анализи. Има дългогодишна преподавателска дейност, като от 2015 година обучава студенти, докторанти и специализанти по фармация в Медицинския университет - Варна.


От 2017 година досега инж. Слави Пачалов управлява дружество, занимаващо се с обучения по първа помощ, реакция при бедствия, пожаробезопасност, пътна безопасност, спасителни и издирвателни дейности. Дълги години е работил в Българския червен кръст.


Двамата се присъединяват към досегашните трима зам.-министри – Жени Начева, Бойко Пенков и Светлана Йорданова.

През лятото 1.324 млн. българи са пътували с цел туризъм, показват данните на Националния статистически институт. Това означава с 23.6% по-малко спрямо същия период на миналата година. Преобладаващата част от тях - 94.1%, са пътували само в страната, 3.2% - само в чужбина, а 2.7% са пътували както в страната, така и в чужбина. От данните се вижда, че ограниченията, свързани с коронавируса, са се отразили основно на пътувалите в чужбина, които през периода намаляват на годишна база с 88%, а тези в страната - с 5%. При броя на пътувалите както в страната, така и чужбина спадът е с 47.9%


Повече по темата четете тук

Футболното дерби е отложено

Дербито между ЦСКА и "Левски" беше отложено след решение на спортно-техническата комисия към БФС. Това се налага заради голям брой заразени с коронавируса футболисти на "сините".


Преди ден от клуба съобщиха, че след извънредни тестове още петима играчи са дали положителни резултати. Според правилника на БФС среща от професионалния футбол може да бъде отложена, ако в един отбор има едновременно положителни проби на повече от десет футболисти. Такъв в момента се оказва случаят с "Левски".


В ЦСКА също има заразени, като се знае за крайните защитници Иван Турицов и Брадли Мазику. Предстои да бъде определена дата за дербито. Отложен е и следващият мач на "Левски" - гостуването на "Берое", тъй като и в отбора от Стара Загора има много заразени.


Подробности можете да прочетете тук.

Агенция "Медицински надзор" също с проверка в УМБАЛ "Св. Георги"

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява случаите на пациенти с COVID, оставени да чакат пред УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщава БНТ. Те са оставени да чакат над 40 минути пред входа на болница, въпреки че единият, от тях е бил на кислородна терапия. Впоследствие двамата са починали. Проверка по случаите правят също така както прокуратурата, така и местното РЗИ.

"УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямото лечебно заведение в България. Не мога да приема, че не могат да осигурят персонал", това заяви пред БНТ Сийка Димчева, главен секретар на РЗИ-Пловдив по повод случаите на починали двама пациенти с коронавирус в болницата. Тя добави, че е недопустимо пациенти да бъдат транспортирани от едната база до другата база на лечебното заведение без придружаващо медицинско лице.


Пенка Георгиева, председател на пациентска организация "Заедно с теб" разкри за пореден проблемен случай в същата болница. Бебе на 55 дни е постъпило в нея и държано цял ден без лекар и лечение. Майка му е била заключена с него в стаята, в която за целия ден е влязла едва една санитарка. Чак вечерта влиза лекар и на бебето са включени системи.


Георгиева обясни, че организацията е поискала от министъра на здравеопазването създаване на национална информационна система, която в реално време да показва по данни от НЗОК къде има свободни легла.

Нов случай ще се проверява в Пловдив

Още един случай на смърт на пациент с COVID след прехвърляне между болници в Пловдив. Диана Финч, която от години работи като медицинска сестра във Великобритания, разказа пред Би Ти Ви, че баща й преди два дни е загубил живота си след прехвърляне между здравни заведения. Той дълго не е бил хоспитализиран, защото не е имал PCR тест. В тежко състояние е приет в Инфекциозно отделение. След дни на лечение с кислород е преместен в УМБАЛ "Свети Георги", където е починал. Според дъщерята на пациента той не е трябвало да бъде местен.


Дъщерята на пациента сподели, че в Лондон не може да се случи такова нещо, да се връща пациент в тежко състояние или да се кара да си прави тест някъде другаде. Всичко се случва в болницата, а тестовете са безплатни, обясни жената, която е медицинската сестра. Освен всичко останало тя разбира, че и част от вещите на баща й липсват, след като е връчен смъртния акт. От портфейла му липсват 100 лв. и банкова карта.


След интервюто й областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че ще се извърши проверка и по този случай. Прокуратурата и здравните власти вече проверяват и случаите с двамата починали пациенти, оставени на стълбите на същата болница.

Телефонна линия за консултация на хронично болни

Разкрита е телефонна линия за консултация на хронично болните в условията на COVID епидемията, съобщи "Нова телевизия". Инициативата е на Националната пациентска организация. Набирането на номер 0800 14 515 е безплатно, както и консултацията с лекар. Линията работи всеки ден от 9 до 18 часа. На пациентите помагат лекари от COVID сектори, кардиолог, ендокринолог, онкологичен консултант, психолог.

След видеоконференция с членовете на Европейския съвет, приключила късно снощи, премиерът Бойко Борисов заяви, че в България са заделени 15 млн. лв. за купуване на антигенни тестове. Те ще бъдат използвани, когато се стигне платото на заболеваемост, за да има по-пълна картина. "Ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората", казва още Борисов. Цялото му изказване:

Замърсяването на въздуха ускорява разпространението на коронавируса

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

© Юлия Лазарова


Замърсяването на въздуха, от една страна, увеличава риска от заразяване с коронавируса, а от друга - влошава състоянието на болния. Това потвърди в интервю за "Нова телевизия" проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в "Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда". Тя обясни, че замърсеният въздух е по-склонен да образува малки капчици, по-големи от 5 микрона, върху неодушевени повърхности - стъкла, перила, компютри, които могат да пренасят вируса. Добави, че в тях коронавирусът може да престои до 3-4 часа, като на топло този срок се съкращава, но на студено вирусът ще издържи. Затова настояваме да се чисти, да се дезинфекцира всичко, подчерта медикът.


Тя споделя мнението, че антигенните тестове са равностойни на PCR тестовете, но с уговорката, че някои техни производители осигуряват твърде малък процент на чувствителност - 83%. Затова препоръча да се ползват антигенни тестове с най-високата чувствителност - над 95%. Проф. Аргирова очаква спад на заболелите в средата и края на декември.

Вирусът е генетично устойчив

Вирусологът проф. Радостина Александрова коментира пред Би Ти Ви последните данни за мутацията на вируса и разработването на ваксините.


"Вирусът все още генетично е устойчив, за щастие няма мутация, която да прави заболяването по-тежко. Няма и мутация, която да притеснява учените около разработването на ваксина", съобщи проф. Александрова.
Най-напредналите в разработването ваксини (в трета фаза на изпитване) използват информационна РНК. Това е метод, който дава възможност да се съкрати периодът на създаване на ваксината. Тя ще произведе в организма тази част, която отговаря за имунния отговор. "Страничните ефекти от ваксините ще са абсолютно в рамките на допустимото", разясни още Александрова.

Данните за последното денонощие

Коронавирусът в България: петима уволнени в пловдивската болница, ИСУЛ няма да приема заразени (хронология)

© Цветелина Белутова


37.8% са положителните тестове за последното денонощие. Оздравелите са 847, а починалите - 119. Всички данни можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK