Уволнения след първата проверка за смъртта на пациенти в болница в Пловдив

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.Петима служители на пловдивската болница УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД ще бъдат уволнени след резултатите от първата проверка по повод забавения прием на пациенти в новооткритото COVID звено, които впоследствие починаха, съобщиха от лечебното заведение. Изводите на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, са, че вина имат общо 7 работещи в болницата. Те са извършили или са допуснали да бъдат извършени нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ. Паралелно текат проверки на прокуратурата, медицинския надзор и регионалната здравна инспекция, данни от които още няма.


Към момента в ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание "Предупреждение за уволнение".


Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.
От днес в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг. Междувременно днес Би Ти Ви съобщи за друг подобен случая от 18 ноември, който също ще бъде проверен.


За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали, уточняват от болницата.


Вчера директорът на лечебното заведение д-р Карен Джамбазов обясни случая с проблеми в логистиката заради скорошното откриване на новото звено за лечение на заразени с коронавирус. За здравния министър Костадин Ангелов станалото е в резултат на неосъществената здравна реформа.


Вчера министър Ангелов посети града и се срещна с лекари и управители на болниците от региона, областния управител Дани Каназирева и представители на медицинския щаб. Обсъдена е организацията в болниците, апаратурата, кадровото обезпечаване, снабдяването с лекарства, консумативи и предпазни средства, се казва в прессъобщение на областната управа. На срещата Ангелов заяви, че няма да прояви разбиране към липса на човешко отношение към пациентите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK