Закон нарича хората с увреждания ползватели на лична помощ

Закон нарича хората с увреждания ползватели на лична помощ

© Юлия ЛазароваВ Закона за личната помощ вече няма да се използва названието "хора с увреждания", а те ще се наричат "ползватели". Промяната бе окончателно приета от депутатите днес.


В последните две седмици законът бе променен по спешност, за да се запази правото на личен асистент на хората с най-тежки увреждания и след 1 януари.


Според сега действащия закон, който по думи на управляващите е приет под натиск на бившия омбудсман Мая Манолова и майки от "Системата ни убива", от 2021 г. отпада ограничението и на практика всички хора със степен на намалена трудоспособност над 50 процента, ще имат право на личен асистент 24 часа в денонощието. Според изчислението това значело, че трябва да се осигурят по трима асистенти на 670 хил. хора с увреждания, което на практика е невъзможно.
По данни на ГЕРБ и догодина поне 33 хил. от хората с увреждания ще ползват личен асистент, както и в момента. Право на такъв имат около 80 хил.


Според БСП и ДПС, които бяха против промените, обаче това е отнемане на права.


Срещу промените протестираха и майки от "Системата ни убива".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK