Ремдесивирът срещу COVID-19 - глътка въздух за болниците или нулев ефект

Ремдесивирът срещу COVID-19 - глътка въздух за болниците или нулев ефект

© Надежда Чипева, КапиталЗа половин година - от октомври до март 2021 г., България ще похарчи 40. 4 млн. лв за купуването на общо 49 873 флакона от лекарствения продукт ремдесивир. Данните са на Министерството на здравеопазването в отговор на запитване на "Дневник" за общия обем подготвяни поръчки след поредица от решения на правителството в последните седмици.


Лекарството се ползва по цял свят в борбата с COVID-19, макар и с различен успех, и целта е българските болници да разполагат с достатъчно количество от него, за да се прилага по преценка на лекарите. Информацията за препарата обаче е полярна - от това, че ефектът от него клони към нула (изследване на Световната здравна организация от октомври) до резултати от проучване на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ, който показва положителни резултати от третирането.


Спорове има и за това кога е най-подходящо да се прилага - в началото на развитие на симптомите или вече при тежки случаи. Проучванията за ефектите му продължават, а "Дневник" обобщава най-важното от известните факти до момента.
За възможното приложение на ремдесивира ( с пазарно име Veklury) в лечението на COVID-19 се говори от пролетта. Широка медийна популярност медикаментът доби в началото на октомври, когато личният лекар на американския президент Доналд Тръмп обяви, че го използва и демонстрира ефектите му с бързото възстановяване на 74-годишния Тръмп.


Ремдесивир е широкоспектърно антивирусно лекарство, което се прилага венозно като разтвор. Клиничните му проучвания започват през 2013 г. по повод епидемията от ебола. На 3 юли той стана първият медикамент срещу COVID-19, разрешен на европейския пазар.


Въпреки споровете, за него досега има два сигурни факта:

че не лекува COVID-19 - до момента няма лекарство, което да се справя с вируса SARS-CoV-2, причиняващ болестта, а само препарати, които подпомагат възстановяването от предизвиканите усложнения


че не може да се прилага масово - той е предназначен само за болнично лечение по лекарско предписание


В началото или вече при тежко болни


"Нека всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция и лежат в лечебните заведения, да не гледат на ремдесивир като на панацея", призова на на 5 ноември в отговор на журналистически въпрос здравният министър Костадин Ангелов. Разнопосочните информации за ефекта на лекарството повдигнаха логично въпроса дали е оправдано влагането на сериозен финансов ресурс в осигуряването му, още повече, че няма единодушие кога трябва да се прилага той.


По време на правителственото заседание на 19 ноември, когато се одобряваха част от разходките за купуване на препарата, премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата има налични около 2000 флакона от лекарството, които по заявка могат да бъдат разпределени към болниците. "Нашите лекари в по-тежките фази го използват", обясни той.


Малко по-рано - в края на октомври, след първата доставка (2593 флакона) по договора, сключен от правителството като част от инициатива на Европейската комисия, шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски обясни, че медикаментът ще се ползва от първо в интензивните отделения за лечение на тежко болни пациенти. Ден по-късно инфекционистът д-р Трифон Вълков опонира в интервю за "Нова телевизия", че за да има ефект препаратът, той трябва да се прилага рано. Сходно е мнението и на пулмолога Александър Симидчиев, който беше част от работилия няколко месеца Медицински експертен съвет към правителството.

Ремдесивир е антивирусно средство, което блокира репликацията на вируса, трябва да се дава, когато вирусът се репликира, а това е рано в заболяването


д-р Александър Симидчиев,

пулмолог


"В този случай и проф. Мутафчийски, и д-р Вълков, са прави. Насоките са ремдесивир да се използва при тежко болни, като резервен вариант, когато другите възможни терапии са поизчерпали възможностите си, но логиката на лечението с него е като противовирусен ефект. Вероятно има ефект и при по-късно прилагане, но този ефект няма да е толкова значителен, колкото при по-ранно прилагане. Ще помогне, ако все още имаме репликация на вируса", обясни д-р Симидчиев пред "Дневник".


Пулмологът уточни, че проблемът е да се идентифицират кои са болните, при които прилагането му ще има смисъл, защото те биха прогресирали до тежки случаи и препаратът да се приложи достатъчно рано, за да не се случи това. Ако се прилага масово, ще изразходим голямо количество медикамент без особен смисъл. "80% от хората преболедуват без големи проблеми COVID-19. От тази гледна точка този проблем не е толкова лесен за решаване", обясни той.


Според Симидчиев въпросът за ефективността на използването на парите в здравеопазването е изключително важен, като в момента 2/3 от тях отиват за лечение на вече доста сериозни заболявания, вместо да бъде използвана много по-малка сума за превенция.


Ефективен или не


За Симидчиев няма спор за ефективността на препарата в случаите, когато се прилага контролирано, т.е. на строго определени пациенти в зависимост от възникналите усложнения: "За ремдесивира научните данни бяха в две посоки - при прилагане в неконтролирани условия той няма кой знае какъв ефект. Докато контролирано проучване показва, че има ефект, като спестява част от хората, които биха били на механична вентилация, както и намалява смъртността. Това е единственото лекарство, за което имаме доказателства при контролирани проучвания, че е ефективно при лечение на COVID-19. Не особено кардинално, но помага", казва той, като прави уговорката, че няма средство, което кардинално да помага при COVID.


Още при първите доставки на препарата зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков коментира, че медикаментът съкращава с 4 до 5 дни болничния престой и прави малко по-леко протичането на заболяването. А фармакологът проф. Георги Момеков, също член на Медицинския експертен съвет, обобщава:


Това е най-доброто, с което разполагаме. При тези задръстени болници, скъсяването с 1/3 на болничния престой не е маловажно. В крайна сметка този медикамент е бил създаден за друго заболяване


проф. Георги Момеков,

фармаколог


Ремдесивир има разрешение за употреба в Европейския съюз за лечение на коронавируса при хора с пневмония, при които се налага да се подава допълнително кислород, тъй като според експерти ползите при тежко болни пациенти надвишават рисковете. Информацията за продукта обаче съветва лекарите да проследяват състоянието на бъбреците на пациентите по време на терапията и да не го прилагат при болни със сериозни бъбречни заболявания.


За търсенето в аптеките


Като често споменаван препарат, действащ при болните от COVID-19, ремдесивирът стана част от засиленото търсене в аптеките на лекарства в последните седмици. Фармацевти коментират, че клиенти продължават да питат за него, въпреки многобройните изявления на лекари, включително на директори на болници и на здравния министър, че не лекува коронавируса и че не е в свободна продажба, тъй като е забранено да се прилага извън болнични условия.


Д-р Александър Симидчиев уточнява, че това е скъп медикамент, който не е достъпен за мащабно ползване, и че за мнозина по-полезна би била... пилешката супа. По думите му хората са се наплашили от "инфодемията" и търсят скъпи медикаменти за банално протичане в огромен процент от случаите.


"Ситуацията е пандемична, но трябва да имаме дозиран отговор към нея, не трябва да свръхреагираме. Иначе правим цитокинова буря в информационното пространство и хората взимат неразумни решения. Например да складират медикаменти вкъщи, които биха помогнали на други хора", предупреди д-р пулмологът.


Проф. Момеков добави, че в аптеката не се продават лекарства, които подобряват прогнозата на човек с лека форма на COVID-19. "Леката форма изисква здрав разум, спокойствие и комуникация с общопрактикуващ лекар и евентуално лекар-специалист", казва той.


Митове и реалност


Освен ремдесивир, от началото на пандемията в помощ срещу COVID-19, се споменаваха и препарати като хидроксихлорохин, ивермектин и др. "Хората пиеха хидроксихлорохин без ясни причини за това, данните показват, че полза няма", обобщава Георги Момеков.


Д-р Симидчиев обръща внимание на друго лекарство: "Аз съм един от много твърдите противници на употребата на дексометазон при леко болни. Това че той се прилага масово, дори на хора вкъщи, е ужасно груба грешка според мен. Хора го предписват, прилага се, лекуваме през вестниците".


СЗО е големият противник


В началото на месец юли Комитетът по лекарствени продукти за хуманна употреба (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва да се предостави условно разрешение за употреба на лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) на фармацевтичната компания Gilead Sciences Ireland UC за лечение на COVID-19 при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород. Ремдесивир е първото лекарство срещу COVID-19, което се препоръчва за разрешаване в ЕС.


По инициатива на Еврокомисията е подписано Рамково споразумение с производителя - американската фармацевтична компания Gilead Sciences, което позволява лекарственият продукт да може да се осигури за страните от ЕС. След покана от Брюксел България се присъединява към инициативата.


Световната здравна организация обаче остава скептична към препарата и периодично излиза с проучвания, които отричат ползата от него. Най-новото беше оповестено на 20 ноември и в него организацията препоръчва да не се прилага лечение с ремдесивир на приети в болница с COVID-19, колкото и тежко да протича болестта, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване, нито че позволява да се избегне поставянето на апарат за изкуствено дишане, както и не носи подобрение в други състояния. Препоръката все пак не е окончателна, а условна, което съгласно правилата на организацията от 2008 г. това означава, че придържането към нея вероятно води до избягване на нежелани последици, но не може да се прецени в каква степен. Предишно проучване на СЗО, проведено в 400 болници, посочва, че ремдесивир има нулев или почти нулев ефект върху тежко болните.


Проучване на Националният институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ от своя страна сочи, че между 1062 рандомизирани (контролирани) пациенти (541, с назначени ремдесивир и 521 с плацебо), тези, които са получавали медикамента, са имали средно време за възстановяване от 10 дни в сравнение с 15 дни с тези, които не са получавали нищо. "Това е единственият медикамент, за който имаме данни за толкова много хора от рандомизирано проучване. Най-ценното е, че големите проучвания за този препарат не са спонсорирани от фирмата производител(Gilead Sciences- бел .ред.), коментира Георги Момеков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Да не се прилага ама Тръмп рече бива.
  Нормалните хора на кого да вярват?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Гневно

  40 милиона хвърлени на вятъра!
  Тоталния хаос който цари в борбата с Ковид заразата дойде заради това, защото управлението беше забатачено месеци на ред.
  И ето го резултата - освен най-голямата корупция в ЕС, върхушката на герб ни докара и смърт заради престъпно бездействие!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Лекарите понякога едно оправят,друго развалят.На майка в болницата за дни и направиха 22 вливания на системи срещу вируса,а един друг пациент казал ,че сигурно е приел 30 кг антибиотици.Баща ми след болницата и вируса излезе с отрицателен тест,но с криза в областта стомаха,не се храни,повръща.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Любопитно

  Интересното е , че тази статия излиза точно в момента в който СЗО препоръча ДА НЕ СЕ ползва въпросното лекарство.
  https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4711 Неутрално

  Интересното е , че тази статия излиза точно в момента в който СЗО препоръча ДА НЕ СЕ ползва въпросното лекарство.https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients
  —цитат от коментар 6 на padrino


  Не, че трябва да им се вярва, но е просто любопитно съвпадението.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  40 милиона хвърлени на вятъра! Тоталния хаос който цари в борбата с Ковид заразата дойде заради това, защото управлението беше забатачено месеци на ред.И ето го резултата - освен най-голямата корупция в ЕС, върхушката на герб ни докара и смърт заради престъпно бездействие!
  —цитат от коментар 2 на Рим


  Чак ме е гнус от такива българомразци като Вас, бълвате омразата си с повод и без повод към всичко случващо се у нас

  'progressives' is the politically correct word for communists
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Никакво съвпадение няма.

  Разболяха се няколко от ключовите фигури във взимането на решения и управленския елит изведнъж усети, чесамите те не са недосегаеми и аха-аха може и да страдат.

  Затова бързо и адекватно осигуриха условия кликата им и подопечената им територия - да има налични всички лекарства, от които се ползва поне американския президент.

  Цената е фактор толкова, колкото и осъдителните присъди срещу България или прокуратурата , т.е. никак.

  Не е като да я плащат те я!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Тръмп отряза финансирането на СЗО и ето го резултата. Ремдесивир беше одобрен за лечение на ковид-19 в Америка и Европа. Логично е прапаратът да е ефективен, тогава, когато вирусът се размножава (реплицира) активно.Късните поражения от вирусната инфекция, в т.ч. тежката хеморагична пневмония, бъбречните увреждания, васкулитът, сърдечните и мозъчните увреждания се дължат преди всичко на имунни и автоимунни механизми, при лечението на които имат място хепаринът, кортикостероидите , пък даже и антибиотиците.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  [quote#8:"vik"][/quote]

  Че мрази е видно, ама защо пък "българомразец" го нарочихте да бъде?!

  Не дава впечатление да мрази всички българи.

  Само онези, дето се държат крайно неадекватно за позициите, които заемат.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 633 Весело

  Харесва ми думата "рандомизирани".

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Да не се прилага ама Тръмп рече бива.Нормалните хора на кого да вярват?
  —цитат от коментар 1 на dedoliben

  Нека в случая се абстрахираме от президента Тръмп и мнението му. Разбира се, че не налагам забрана. След като Ви е любимец ...
  Медицината няма решение, колебае се, толкова много неизвестности има в кризата Ковид-19. Неизвестности, свързани с разпространението, мутациите и устойчивостта на вируса. Великата СЗО организация също много често излиза с противоречащи си и дори взаимноизключващи се становища и коментари.

 16. 16 Профил на Martin Nikolov
  Martin Nikolov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как се крадат пари
  България ще похарчи 40. 4 млн. лв за купуването на общо 49 873 флакона от лекарствения продукт ремдесивир

  Това лекарство да няма злато в него?

 17. 17 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  О втора статия плюеща Ремдесивир в рамките на 24 часа. Явно е доста ефективен, щом има такава кампания.

  Пък и дневните нови случаи нещо не нарастват...

  Ама моля ви се няма да го построим така The Great Reset. Я китайските слуги от СЗО да измислят някой нов трик за удължаване на "пандемията" и психозата.

 18. 18 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  100% корупционна схема в СЗО. Няма как иначе да си обясня странното твърдение - Абе ние не сме сигурни дали има ефект, ама по-добре не го употребявайте.

  Това е някакво безумие, ако на оперативка на голяма компания някой твърди нещо в което не е сигурен веднага трябва да последва уволнение или понижение, защото може да коства милиони. СЗО явно имат предложение от конкуренти или производителите на суровината не са им наплатили нещо.

 19. 19
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Спорът кое лекарство да се ползва - ремдесивир, или хидроксихлорокин, не е от вчера. За момента има само едно ясно нещо. Няма лекарство с/у коронавируса, а ползата от двата препарата не е много голяма. Ремдесивирът уврежда бъбреците при по - често приемане, а хидроксихлорокин - не. Извод : имате ли здрав организъм, или добра имунна система, ще преживеете болестта почти без проблеми. Късмет и здраве на всички.

 21. 21 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "otrqdnik":

  СЗО иска всички да психясат от локдауни за да им набутат колкото се може повече ваксини.

  Бил Гейтс всяка година налива в СЗО по 400 милиона долара, толкова колкото е вноската на САЩ. След отпадането на САЩ, Бил Гейтс е най едрият донор на СЗО.

  Бил Гейтс е и един от основните спонсори на Модерна, която разработва една от експерименталните ваксини.

  Бил Гейтс също така преди два дни обяви, че най вероятно ще се наложи да ваксинацията да бъде извършвана множество пъти за да има ефект.

  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/coronavirus-vaccine-bill-gates-pfizer-moderna-b1725251.html

  Всеки да си прави сметката какво се случва.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Фандъковата по телевизията на Борисов "БНТ" - "...аз следя много внимателно всички данни..."

  Точно в това се състои трагедията на управлението!
  Процесите се следят, но не се управляват!
  А не се управляват, защото властта не знае какво трябва да направи и то не само с Ковид заразата!
  На всичкото отгоре, бяха проспани месеци наред - време през което трябваше да се направи подготовка и организация на борбата със заразата през зимата...
  Върхушката ги пропиля и ето го резултатът - хора умират пред болниците!

  Сегашното управление силно наподобява конникът без глава!
  И така 10 години вече...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Като цяло имам чувството че докторите напълно не разбират начина на действие и на вируса и на препаратите, които прилагат. Дават нещо на човека и наблюдават как се развива. Да ама COVID-19 е коварен и протича с периодично отслабване ни засилване на симптомите и "бъзика" лекарите-статистици. Дават примерно нещо след ден два човека е по-добре и ОПАА имаме лекарство. Да ама след още ден два симптомите пак се връщат и....ОУЕУЕЕЕЕЕ!
  А истината е, че това което са му дали на човека, няма никакъв ефект (освен че го трови де) и без него, пак щеше да е два дена по-добре

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Колев":

  Точно американците ли не я плащат бе БоПчо? Точно масовото здравеопазване в САЩ ли намери да ми хвалиш? Там през март хора умираха от COVID седейки си в къщи без дори да търсят лекар, защото не можеха да си го позволят, а теста струваше стотици долари

 27. 27 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Лекарите понякога едно оправят,друго развалят.На майка в болницата за дни и направиха 22 вливания на системи срещу вируса,а един друг пациент казал ,че сигурно е приел 30 кг антибиотици.Баща ми след болницата и вируса излезе с отрицателен тест,но с криза в областта стомаха,не се храни,повръща.
  —цитат от коментар 4 на Сд


  А ти да си чувал за лекарства без странични ефекти? Лекарите му виновни. Вместо да им благодари че са спасили близките му. Баси!...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  Имаме един пациент, през 5 дни от четири седмици идва с нова рецепта и купува антибиотик, и то сериозен, имал някаква зверска рана. Накрая го попитахме, докога ще го пие, лекаря му казал, че може и цяла година да го пие. Отказахме да му изпълним рецептата и го насочихме към друг специалист.
  И това не е отделен случай...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Емил Добрев":

  Да целува ръка викаш. Те за сините му очи го правят, не за клинични пътеки от здравната каса.

  До коментар [#24] от "uq":
  Медицината никога не била точна наука. 50% от процесите в тялото са все още мистерия. Знаят, че нещо работи при някои хора, при други не, но не знаят защо. Ако беше точна наука, болниците щяха да са като автосервизи, влизаш ремонтират те и излизаш.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#32] от "ak47":

  Един виц в тази връзка :
  - лекар лекува болен от холера. През цялото време му давал леща чорба. Болният оздравял. Идва втори болен от холера. Отново само леща, болния умрял. Лекаря пише : леща чорба помага при лекуване от холера в 50% от случаите. Черен лекарски хумор.

 35. 35 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Като цяло имам чувството че докторите напълно не разбират начина на действие и на вируса и на препаратите, които прилагат. Дават нещо на човека и наблюдават как се развива. Да ама COVID-19 е коварен и протича с периодично отслабване ни засилване на симптомите и "бъзика" лекарите-статистици. Дават примерно нещо след ден два човека е по-добре и ОПАА имаме лекарство. Да ама след още ден два симптомите пак се връщат и....ОУЕУЕЕЕЕЕ! А истината е, че това което са му дали на човека, няма никакъв ефект (освен че го трови де) и без него, пак щеше да е два дена по-добре
  —цитат от коментар 24 на uq


  Тц, тц! Голем разбирач. Къде си учил медицина?

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Фандъковата по телевизията на Борисов "БНТ" - "...аз следя много внимателно всички данни..." Точно в това се състои трагедията на управлението! Процесите се следят, но не се управляват! А не се управляват, защото властта не знае какво трябва да направи и то не само с Ковид заразата! На всичкото отгоре, бяха проспани месеци наред - време през което трябваше да се направи подготовка и организация на борбата със заразата през зимата... Върхушката ги пропиля и ето го резултатът - хора умират пред болниците!Сегашното управление силно наподобява конникът без глава! И така 10 години вече...
  —цитат от коментар 22 на Рим

  Бихте ли посочили страна, която може да бъде пример за адекватни и успешни действия?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  А конкретно за този ремдесевир той е поредното доказателство за пълният провал на научната общност. Тя така и не успя да изработи за тази епидемия обективно и достоверно мнение, пълен хаос и полярни противоречия.

  Разбираемо, в тази епидемия се развихриха Огромни Манипулации и пропагандата взе връх. Обяснимо защо, играят Огромни Пари. За такава ситуация народът ни го е казал "В мътна вода се лови най-лесно рибата".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Като цяло имам чувството че докторите напълно не разбират начина на действие и на вируса и на препаратите, които прилагат. Дават нещо на човека и наблюдават как се развива.
  —цитат от коментар 24 на uq

  И какво да разбират, отдавна се знае, че при вирусните заболявания антибиотиците не помагат и въобще лекарства няма. Единствената защита е имунната система на организма. Затова лечението е симптоматично, т.е. ако имаш температура я свалят и т.н.

  Опитват се да подсилят имунната система но това отново е помощ не лечение. И естествено много мошеници и хора просто болни за слава се опитват да използват хаоса и нещо намажат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#32] от "ak47":Един виц в тази връзка : - лекар лекува болен от холера. През цялото време му давал леща чорба. Болният оздравял. Идва втори болен от холера. Отново само леща, болния умрял. Лекаря пише : леща чорба помага при лекуване от холера в 50% от случаите. Черен лекарски хумор.
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov

  Стара препоръка за лечение на грип.
  Ако болният потърси лекарска помощ ще бъде излекуван за седем дни. Ако не предприема мерки за лечение заболяването ще продължи цяяяяяяяла седмица.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Весело

  [quote#8:"vik"]
  —цитат от коментар 11 на Боби Колев
  Че мрази е видно, ама защо пък "българомразец" го нарочихте да бъде?!Не дава впечатление да мрази всички българи.[/quote]
  Мрази само онези които не гласуват за Сектата му. Т.е. някъде към 98% :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Нова схема за наши хора. Да не го внася Марешки това лекарство? Дано не се окажа прав и дано медикаментът наистина да помогне при нас, въпреки неяснотата по въпроса.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Гърците имат алгоритъм за тежките случаи. Изследва се възпаление на ставите подобно на артрит. Опита показва, че почти винаги тези с възпаленията водят до тежки случаи. Ако правите теста при приемане в болница и веднага използвате ремдисивир, ВЕРОЯТНО тежките случаи ще са по- малко. Но за съжаление, като има в предвид какви мисирки са начело , се съмнявам...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ремдисивир се ползва широко в Индия от началото на лятото още.
  И техните изводи са сходни със тези на СЗО - няма никакви видими доказателства, че помага, дори когагто е имало резултат, не може да е еднозначен, почти винаги се прилага като част от обща терапия при тежки случаи.

  Индийски пулмолози казват същото като Симидчиев или вероятно по-скоро той ги цитира. На ранна фаза, може би има ефект да се ограничи репликацията. Проблемът е, че има странични ефекти и трябва да се приема под лекарско наблюдение или в болница. В България на ранна фаза, това е изключено за "простосмъртни" - само Тиквата Проста или Нинова ги гледкат лекари от рано. В България до болница стигат сега само по-тежки случаи , когато ремдесивир е почти сигурно безполезен.

  С други думи купиха едно лекарство, което максимум ще свърши работа на някои "животни, които са по-равни от другите" да цитираме Оруел.

  Американците го приеха за лечение мин. месец, но на база много тясно проучване, вероятно и под политически натиск от администрацията на Тръмпоня.

  Интересно как само според американското CDC ремдисивира работи, пък във Индия, Бразилия, Франция, Германия не ще. Само заради Тръмпоня ще е, той му бае магически.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 60. 60 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ремдисивир се ползва широко в Индия от началото на лятото още.
  И техните изводи са сходни със тези на СЗО - няма никакви видими доказателства, че помага, дори когагто е имало резултат, не може да е еднозначен, почти винаги се прилага като част от обща терапия при тежки случаи.

  Индийски пулмолози казват същото като Симидчиев или вероятно по-скоро той ги цитира. На ранна фаза, може би има ефект да се ограничи репликацията. Проблемът е, че има странични ефекти и трябва да се приема под лекарско наблюдение или в болница. В България на ранна фаза, това е изключено за "простосмъртни" - само Тиквата Проста или Нинова ги гледкат лекари от рано. В България до болница стигат сега само по-тежки случаи , когато ремдесивир е почти сигурно безполезен.

  С други думи купиха едно лекарство, което максимум ще свърши работа на някои "животни, които са по-равни от другите" да цитираме Оруел.

  Американците го приеха за лечение мин. месец, но на база много тясно проучване, вероятно и под политически натиск от администрацията на Тръмпоня.

  Интересно как само според американското CDC ремдисивира работи, пък във Индия, Бразилия, Франция, Германия не ще. Само заради Тръмпоня ще е, той му бае магически.

  Герб са КОМУНИСТИТЕ на България!
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  ...
  С тия 40 млн, можеше да се плати на още сестри, санитари и студенти по медицина 6 курс, които да влязат в болниците.
  Някои медици на 1-ва линия още не са си получили парите, дето Простия с жипката ги обещава всяка седмица спрял насред някоя нива.
  [quote#55:"Ша Шчупат държавата на Пеевски"][/quote]
  Ако след няколко дни Великата СЗО, ръководена от Великия си лидер Тедрос Аданом Гебрейесус, роден в Етиопия, с цвят на кожата по-светъл от преобладаващия в тази страна, в своя стил промени становището си, дали в България и в частност във форума на "Дневник" няма да последват масови коментари, упрекващи "Простия с жипката ", че се е поддал на манипулационни публикации вместо да използва момента да закупи нови количества от медикамента на по-ниска цена.
  П.П. С какво лекуваха и лекуват заболели представители на световния, в т.ч. и български елит?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  За едно нещо , специалистите не стигнаха до консенсус. Всеки говори , различни неща, Сякаш не учат и не четат една и съща медицинска литература.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До [#4] от "Сд":
  Това е предозиране с ацетилсилицилова киселина. Трябва да спре аспирина, или да го замети с друго което не дразни стомаха, плюс пробиотици.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#43] от "zhivko6461":

  Помня го. Така се майтапехме по Тошово време.

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  ...
  Неграмотник плоскочел,
  СЗО работи със здравните власти от ЦЯЛ СВЯТ, само в пихтиестите мозъци на тебе и Оранжевия пътник СЗО е "китайска" и вируса се "лекува" с пиене на белина.
  Я се блъсни десетина пъти кухарата в стената, това ще е най-смисленото нещо, което си направил днес.
  [quote#56:"Ша Шчупат държавата на Пеевски"][/quote]
  Излъчвате самочувствие и претенции за издигнала се високо в интелектуално отношение личност. Вероятно сте високообразован, а челото Ви е с ярко изразен неравнинен релеф. АЗ-ът Ви е 3 пики. Поради което имате основание да изразявате пренебрежителни, обидни и иронични квалификации и препоръки към събеседници, които вероятно не познавате и други личности. Стил, възпитание, манталитет, ...
  Бихте ли посочили в какво се изразяват приносът и помощта на Великата СЗО към здравните власти в цял свят, включително и относно кризата Ковид-19? Известни са закъсняла информация, объркани, противоречащи си и дори взаимноизключващи се съобщения, препоръки и становища.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 567 Неутрално

  За едно нещо , специалистите не стигнаха до консенсус. Всеки говори , различни неща, Сякаш не учат и не четат една и съща медицинска литература.
  —цитат от коментар 65 на Роси

  Медицината няма ясно становище за възникването, разпространението и мутациите на вируса. Ситуацията изисква създаване на ваксини и методи медикаменти за лечение. Нормално е да се изказват различни, дори противоречащи си мнения. Обичайно за науката, особено когато се отнася до непознати процеси. Не само в медицината. Това изненадва ли ви?
  Не, не четат една и съща медицинска литература. А след като четат трябва да разберат прочетеното, да го анализират, да предприемат мерки и действия за внедряване. Не само в медицината. И това ли Ви изненадва?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  препарата е с нулев ефект но любезно ни препоръчват да го използваме (както с хуауей ни препоръчаха да ги изключим от 5г и ние го направихме без въпроси) нарича се лобизъм. пандемията е златна мина за безскрупулни фармацевтини компании като въпросната гилеад. когато държава като нашта няма капацитет да направи собствено клинично проучване и всичката информация която имат за ковид е от чужди медии, тогава се спазват препоръките на сзо а не на фирмата производител на лекарството която се интересува единствено от продажбите

 78. 78 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Роси":

  Медицината е бизнес. Едни лобита пробутват ваксини, други лекарства, трети билки и витамини ,четвърти кислород и апарати за вдишване, пети са за масово тестване, щото имате милиони тестове за продажба.

  СЗО са в играта с ваксините затова и ритат срещу лекарствата.

  Медицината е бизнес а бизнеса е политика.

  Който разбрал, разбрал.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  препарата е с нулев ефект но любезно ни препоръчват да го използваме
  —цитат от коментар 77 на Em G


  Това ше го кажат лекарите на първа линия приятел, не аз и ти или Дневник няма как да знаем. Също така СЗО не е единствената медицинска инстанция на планетата и не е лишено от зависимости и корупция.

  Лобито на ваксините не е по-малко зло.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Докато е здравен министър, д-р Тедрос открива в Етиопия 3500 здравни заведения и увеличава броя на дипломиращите медици на 3000 годишно. В помощ на д-р Тедрос се включват фондациите на Бил Клинтън и Бил Гейтс.
  В България имаме най-много лечебни заведения и най-много болнични легла на човек от населението. Въпросът е: тези две фондации не са ли научили за нашите щедри управници?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK