На живо

Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Юлия ЛазароваПо традиция в неделя системата отчита по-малко новозаразени като за последното денонощие те са 2279, но се запазва високият дял положителни тестове от всички направени PCR – 39.78. Настанените в болници и в интензивни отделения продължават да се увеличават както и сигналите за прехвърляне на болни между лечебните заведения.


Лидерът на НФСБ, част от управляващата коалиция, Валери Симеонов обяви, че ще настоява за затягане на мерките и дистанционна работа за депутатите.


Лекари обявиха, че високата смъртност в България се дължи освен на състоянието на здравната система, но и на това, че научните достижения достигат тук бавно.
"Дневник" проследи ситуацията в реално време.

Нов случай на починал след прехвърляне между болници в Пловдив

Пореден пациент e починал след прехвърляне между пловдивски болници. За случая със 70-годишен пациент съобщава синът му в открито писмо до медиите, цитиран от "24 часа". На 12 ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване и сънна апнея, е бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили за приемане в МБАЛ "Пловдив".В бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниска кислородна сатурация.


Върнали го у дома, където състоянието му се влошило. На другия ден близките му отново викнали линейка, която го закарала в УМБАЛ Св. Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ "Пловдив". По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Св. Иван Рилски", където починал.


Това е четвъртият такъв случай конкретно в Пловдив.

Ново огнище в дом за възрастни

94 от настанените в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в село Българево са дали положителна проба за Covid-19. Заразени са и 10 души от персонала, съобщи БНР. Първата положителна проба е била регистрирана във вторник след като жена от домуващите е повишила температура. Тя е настанена за лечение в многопрофилната болница в Добрич.


Настанените в Дома в село Българево са 116, а персоналът е 60 души. От домуващите само 22-ма са дали отрицателен резултат, като от тях една жена е настанена за лечение в здравно заведение. От персонала заразените са 12, информира директорът на дома Зорница Белчева.

Проф. Генчо Начев: Илюзия е да има чиста от COVID болница

Смешно е да се казва, че може да има чиста от COVID-19 болница, коментира пред "Нова телевизия" . Това каза директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев.


По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия. "Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент, правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носел вируса", обясни той.


По думите му почти всички болници в България не са строени с мисълта за разделяне на потоци и това трябва да се реализира по изкуствен начин.


"Не може да има 100 % сигурност, каквито и мерки да се вземат, но може да се сведе до минимум рискът от инфектиране с COVID-19, но гаранция на 100 % няма", подчерта проф. Начев.


Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Университетската болница в Бургас обяви след смъртта на 36-годишен пациент от Обзор с двустранна пневмония, че не приема "упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях. В отворено писмо, цитирано от "24 часа", обясняват, че нямат данни за първото идване на пациенти, за което разказват негови роднини, а освен това пацеиенти без коронавриус се насочвали съм Белодробната болница, защото от години не приемали пациенти с пневмонии. След като е върнат от там с бърз тест се установява коронавирус нарес с дихателната недостатъчност.


Преценява се, че има нужда от интензивно лечение, за което няма свободно легло. Чрез РЗИ е намерено място в болницата в "Меден рудник", която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в "Меден рудник" в късните часове на нощта. Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента, обясняват от болницата.

Валери Симеонов иска втвърдяване на мерките

По примера на редица европейски държави и у нас трябва да се втвърдят противоепидемичните мерки и да се наложи поне триседмична карантина. Мерките трябва да се наложат незабавно, защото, за разлика от пролетта, вече сме закъснели – разпространението на заразата става опасно, здравеопазването рухва". Това заявява зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред "ТВ Европа", цитиран от пресцентъра си. Той уточнява, че това е позиция на НФСБ, а не на "Обединени патриоти".


Решението на Столична община за отваряне на Коледните базари той определя като престъпление. А недопускането на проверяващи в заведения коментира така: "Полицаите стоят като статисти отвън, вместо да приложат закона с цялата му строгост – да вземат прокурорско разрешение и разбият вратата. Това заведение трябва да бъде затворено", смята лидерът на НФСБ след като се разбра, че при проверките проверяващите са били допускани.


След приемането на държавния бюджет Симеонов ще внесе предложение депутатите да могат да работят дистанционно.

Родители в Пазарджик не искат децата да се връщат в училищата

Родители от Пазарджик масово недоволстват срещу решението на областния оперативен щаб да възобнови присъственото обучение на учениците от 6-ти до 12 -ти клас от понеделник, съобщи БНР.


В социалните мрежи е организирана петиция с настояване за едномесечно затваряне на учебните заведения, тъй като процентът на новозаразените с Covid-19 в региона поддържа високи нива.


Според родителите, връщането на децата в клас би увеличило риска от зараза, а лечебните заведения в региона са с изчерпан капацитет.


От регионалното управление на образованието посочват, че по-доброто решение е педагогическите съвети локално да определят присъственото и дистанционното обучение, според конкретната ситуация.
Директорите на училищата трябва да изготвят присъствените графиците до края на декември, като преди това те ще бъдат съгласувани и с родителите.

Собствениците на заведения подкрепят проверките за нарушители

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за най-строги санкции на установените нарушители на противоепидемичните мерки от страна на бранша, се посочва в позицията на организациите. В събота се разбра, че при съвместна проверка на МВР и на РЗИ в София са открити поне пет заведения в центъра, които работят след забранения час 23.30 ч. и освен това не са допускали проверяващите.


"Настояваме за най-строги наказания за установените нарушители, които петнят името на бранша ни! За нас е недопустимо в кризисната обстановка, в която се намираме, да се хитрува на дребно и да се нарушават правила, касаещи здравето на хората", се казва в позицията на организациите.


Организациите настояват и да започнат масови проверки на партитата, организирани в частни помещения, на които не се спазват никакви мерки.


"За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата с Covid-19", посочват от двете организации.


Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Юлия Лазарова

Бързото откриване на заразените ще забави вируса, обяви лекар

Бързото идентифициране на инфектираните хора ще забави темпото на разпространяване на вируса. Това коментира пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
"Тупането на топката и бавенето на ситуацията не ги разбирам. Защо не се приемат бързите антигенни тестове? Ако бъдат официализирани, реалният брой заразени ще е още повече, но ще улеснят нещата... Не виждам логика в едно поведение - отиваш в гората, виждаш мечката, затваряш си очите и казваш, че мечка няма. Това не решава проблема...", коментира той.

Според него с признаването на тези тестове реално ще може да се помогне на болниците.


Обяви, че проблем все още да няма електронно направление и рецепта е заради здравната каса, която настоява с това да се въведат и други нейни изисквания и така бави процеса.


Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Велко Ангелов

Зам.-министър ще предложи прием в болница и преди PCR тест

Зам.-министърът на здравеопазването Д-р Бойко Пенков обяви пред БНР, че ще предложи в болница да се приемат пациенти със симптоми на коронавирус и без положителен PCR тест, като това ще се уточнява в последствие. Така ще се намалят случаите на хора, починали заради ненавременна болнична помощ.


Усещането за хаос в здравната система не отговаря на истината.


Бойко Пенков,

зам.-министър


"Работим в условия на особена обстановка на пандемия", обяви той. Сподели, че като лекар е живял на първа линия по време на епидемии, но от грип, и положението е било също толкова страшно, колкото сега.


Напомни, че проблемът не е в болничните легла, а в недостатъчния и с висока средна възраст персонал. "Към това ниво на зараза има още резерв към сегашните решения. Наблюдаваме кривата на зараза, има още структури, които могат да се включат, въпросът е с осигуряването на персонал".

Хематолог: Променената позиция за ремдисивир е заради войната със САЩ

Има война между Световната здравна организация (СЗО) и САЩ заради това, че САЩ спряха финансирането на организацията и съответно СЗО отговори достойно за лекарството ремдесивир, което е американско. Това заяви пред БНТ хематологът д-р Чавдар Ботев, консултант на Националната пациентска организация.


Обяви за невярно твърдението, че препаратът не помага при лечението на COVID-19 е невярно. Обясни, че е много добро лекарство, което трябва да се прилага в правилни моменти. Страничните ефекти обясни с коронавируса. "Явно то трябва да се прилага в комбинация с други медикаменти, например прясно замразена плазма от преболедували и "Ремдесивир" дава изключително добри резултати, допълни хематологът.


По думите му високата смъртност от COVID-19 в България се дължи на това, че много от научно доказаните факти не са дошли тук. Даде пример с добрия опит на Израел с препарата ивермектин, което лекува над 20 вида вирусни заболявания и огромен брой паразитни. Според него в Израел наистина е доказана ефективността му, а лекарство е приемано от 4 млрд. души.


"В България го нямаме регистрирано. Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да действа по-бързо", отбеляза той и допълни, че това лекарство за 48 часа намалява количеството вирус 99.97 пъти.


Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Георги Кожухаров

Гърция промени часовете за влизане в страната

Гърция промени от събота вечер часовете, в които чужденците не могат да влизат в страната с леки автомобили и автобуси през граничния пункт "Кулата-Промахон".


Ограничението влезе в сила в събота вечер и обхваща периода от 23 часа до 7 сутринта. Досега забраната беше във времевия период от 21 до 5 часа.


Мярката се налага заради тревожните данни на разпространението на коронавируса. Ограничението не важи за гръцките граждани, пътуващи по работа или с хуманитарна цел, както и за постоянно пребиваващите в страната чужденци.


На всички без изключение ще се правят бързи антигенни тестове, припомнят гръцките здравни власти, като чуждите граждани с положителен резултат ще бъдат връщани.


Ограничението не важи за товарните автомобили, уточняват от Главна дирекция "Гранична полиция".

Корнелия Нинова ще бъде доброволец санитар

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе приета в болница с коронавирус преди време, обяви пред БНТ, че е взела решение да стане доброволец санитар в болница.


"Влизам в болница с COVID отделение без никакво колебание. Медиците имат нужда от жива сила. Вече съм го организирала в София. Ще бъда санитар. Ще стоя, колкото е необходимо", обяви тя. Отново уточни, че това ще стане след като се гласува алтернативния бюджет на БСП в парламента. "Да си го защитим и след това тръгваме. Това е израз на човещина, на вътрешна потребност", заяви Нинова.


Допълни, че общо 33-ма депутати ще се включат в доброволческата активност. Допълни, че депутатите лекари вече са в болниците на първа линия - двама в Свищов и един в Шумен.


Коронавирусът в България: НФСБ иска втвърдяване на мерките (хронология)

© Юлия Лазарова

Системата отчита най-много оздравели за денонощие

Според официалните данни за последното денонощие като оздравели се отчитат 1364 души, което е най-високият брой за такъв срок. В данните обаче влизат и хората, чиято карантина е изтекла без да им се прави допълнителен тест.


Новите случаи на зараза за последното денонощие са по-малко, което също е обичайно за неделя - 2279, но се запазва високият дял положителни тестове от всички направени PCR - 39.78. В данните не са включени хора с отчетено наличие на коронавирус, уловено чрез бърз антигенен тест.


Над 6 хил. нараства броят на настанените в болници - 6 193, от които 408 са в интензимни отделения.


Починалите за денонощието са 42 души, с което общият брой на жертивте на вируса достига 2820.


Актуалните данни в графики можете да видите тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK