Плановете на властта за специализирани и чисти от COVID болници удрят на камък

Плановете на властта за специализирани и чисти от COVID болници удрят на камък

© Надежда Чипева, КапиталДве седмици след като министърът на здравеопазването разпореди всички болници в страната да отделят 20% от леглата си за COVID болни, концепцията за работата на здравната система в условията на утежняваща се криза се промени. Актуалното изискване, огласено от министъра в медиите, но засега невписано в заповед, е да обособят многопрофилни болници, които ще лекуват единствено хора с доказан коронавирус, и т.нар. чисти лечебни заведения, в които няма заразени.


Промяната няма да освободи останалите болници от отговорност да имат легла за настаняване на болни с коронавирус с усложнения, но налага допълнителни реорганизацията, които в част от случаите се очертават трудни и времеемки, а в други - направо невъзможни.


Нова промяна, но по план


От октомври насам здравните власти залагат в борбата срещу разпространението на коронавируса основно на промени в организацията на здравната система, като избягват максимално ограниченията за хората и бизнеса. Междувременно България се изкачи до челната тройка в Европа по смъртност заради COVID-19, а гласовете за пълно затваряне на държавата за известно време стават все по-настойчиви. Въпреки всекидневните новини за починали заради отказ или забавено лечение пациенти здравните власти твърдят, че системата работи, макар и със затруднения, и все още може да поеме вълната от нуждаещи се от болнична грижа заведения.
За реорганизацията на системата министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов твърди, че има план. По думите му определянето на отделни болници само за пациенти с коронавирус и на други за хора, които не са носители на заразата (т.нар. чисти - бел. авт.), е стъпката, предвидена за момента, когато новите заразени в дадена област на двуседмична база са между 600 и 1000 души на 100 хил. население.


Планът на министъра не е публичен, но на последния брифинг за ситуацията с коронавируса той показа графика, според която би трябвало чисти и специализирани за COVID болни да има в следните области (новите заразени са над 600 на 100 хил. души за две седмици).

Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив и Русе

В Габрово и София-град, където новите заразени са над 1000 на 100 хил. души за две седмици, се подготвят оперативни срещи, на които да се обсъждат възможности за допълнителни легла и персонал, обяви Костадин Ангелов миналия четвъртък.


Чисти от COVID болници - трудно


Публично достъпната информация за чисти от COVID болници в страната е оскъдна. В София е известно, че такова лечебно заведение ще бъде УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Но първо обаче трябва да бъдат изписани вече заразените с коронавирус, които се лекуват там, без да бъдат премествани на други места. В съобщението на официалния информационен портал за коронавируса не се посочва кога ще стане това, а болницата не отговори на въпросите на "Дневник" по темата до редакционното приключване на статията.


В неделя в ефира на "Нова телевизия" проф. Генчо Начев, директор на "Света Екатерина", коментира, че е "смешно да се казва, че може да има чиста от COVID-19 болница". По думите му планът ИСУЛ да стане чиста от коронавируса болница е илюзия. "Не може да има чиста болница по простата причина, че идва пациент, правите му PCR тест и той е отрицателен. На третия ден той проявява симптоматиката на коронавируса, защото се позитивира на третия ден. Той е бил в инкубационна фаза, когато не е позитивиран. Тоест PCR тестът е бил отрицателен, но пациентът е носел вируса", обясни той.


В Бургас се водят преговори с три частни болници, за да са чисти от COVID, съобщава Би Ти Ви в понеделник. И все пак доц. д-р Цветан Велинов, говорител на областния щаб за коронавируса, заявява пред медията, че "по принцип, когато имаме дифузно разпространение, няма как да запазим една болница чиста, тъй като вирусът има много дълъг инкубационен период. Когато приемам един пациент с основно заболяване, той може да развие COVID на втория или третия ден след приема, което поставя под риск целия персонал".


По думите му обособяване на чисти от коронавирус болници се обсъжда единствено защото капацитетът на многопрофилната болница, в която иначе биха отишли да се лекуват пациенти, е зает наполовина от COVID болни. "Остава другата патология, която няма как да се поеме от самата болница", казва доц. Велинов пред Би Ти Ви.


Миналата седмица тезата, че "чисти от COVID болници няма", разви и шефът на най-голямата болница за спешна помощ - "Пирогов", проф. "Асен Балтов, макар и в друг контекст - по повод протестите на екипа на онкологията в София срещу отварянето на отделения за лечение на коронавирус там.


Само за COVID - почти невъзможно


Областната управа на София изрично е докладвала на министъра на здравеопазването, че не са съгласни да има болници, които да лекуват само пациенти с коронавирус: "Обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София, което да обезпечава здравното обслужване единствено на пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо и не се препоръчва", е решил областният медицински съвет на София на 20 ноември.Би Ти Ви съобщава, че от 18 области (което означава две трети от страната - бел. ред.) са обявили на министъра на здравеопазването, че няма как да направят промяна в организацията, така че да имат чисти болници. Медията се позовава на проверка на екипите си по места. Обобщението на телевизията сочи, че заради недостиг на персонал и че инфекцията вече е в болниците отделни лечебни заведения за коронавирус не може да има във:
Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Хасково, Видин, Монтана, Русе, Шумен, Търговище и Силистра.

В ефира на "Нова телевизия" бившият министър на здравеопазването Мими Виткова и понастоящем управител на частен здравен фонд коментира, че ако все пак има отделно болници само COVID пациенти, то тогава личните лекари може да насочват натам пациентите си, вместо сега хората с леки и по-тежки симптоми да търсят сами специалисти, които да са съгласни да ги прегледат.


Като положителен пример за обособена COVID болница властите сочат "Свети Мина" в Пловдив. Тя обаче има друг много тежък проблем - недостиг на медицински екипи, съобщи Българското национално радио (БНР). А след решение на здравната инспекция леглата там трябва да станат общо 150, като към екипите на "Свети Мина" се очаква да се присъединят и екипи от частните болници "Уромед" и "Медикус Алфа", твърди медията. В събота БНР съобщава, че кислородната система в COVID болницата в Пловдив покрива само една трета от леглата и се нуждае от ремонт. Затова общината е призовала да се дават средства на "Свети Мина" по обявената дарителска сметка. За кислородната система са необходими 75 хил. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Положението е лошо навсякъде, ние не сме изключение.
  Но.....
  Маските бяха, за да мълчим.
  Годжи ви беше виновен, като предупреждаваше как ще се мре.
  БЦЖ щеше да ни спаси.
  Вирус нямаше....
  Колко от тези неща бяха тиражирани тук?
  Вижте как е при друг народ, който вика, вместо да говори и мрази реда:
  https://www.24chasa.bg/novini/article/9250879

  Еретик
 2. 2 Профил на Иван Раднев
  Иван Раднев
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Идиотите, които искат пълно затваряне просто да замълчат.
  Тогава управляващите ще видят какво значи протести!

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Е на какво да удари? Не разбрахте ли, че тия са некадърници, а на вожда с това в чекмеджето, за нищо не му пука, ако ще цялата държава да се срине!

 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван Раднев":

  Нищо не се знае, защото хората вече са изплашени.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1675 Весело

  Плановете са затова планове , че като не се изпълняват , изпълнителите да са виновни.....другото е се чука на дърво , може и да си вземат камъните с тях !

 6. 6 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Провалени планове, провалена държава, огромен брой хора, на коите не им дреме....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 7. 7 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Да се направи от правителството график - в понеделник, сряда и петък и неделя - ще има само ковид болници. През останалите дни ще има частично и чисти болници. Графикът ще може да се променя всеки работен ден от 8 до 9 часа сутринта. И да се създаде междувременно работна група, която да формира стратегия по въпроса, както и държавна агенция по ковид болниците, с ранг на първостепенен бюджетен разпоредител. Като временна мярка...

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Мъка е човек да гледа поредната врътка на глутницата, хваната напълно неподготвена от поредната ковид вълна у нас.......

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Колкото повече нещата се спичат, толкова повече ъоравляващите се объркват, ама оставка не дават. Душици, да викнат Барни, поне малко да ни развесели, може да го направт и главен координатор например:)

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#2] от "Иван Раднев":

  Спри пенсиите и виж как изведнъж, ковид19 става най малкия проблем от всички :))) В един глас ще викат как е време всичко да се отвори отново и икономиката да се задвижи както трябва :)))

  Дъртите викат да се затваря, щото парите си им пристигат :))))

 11. 11 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "кислородната система в COVID болницата в Пловдив покрива само една трета от леглата и се нуждае от ремонт. Затова общината е призовала да се дават средства на "Свети Мина" по обявената дарителска сметка. За кислородната система са необходими 75 хил. лв."

  Добре, медици няма, трудна е ситуацията, много от проблемите са дълбоки и няма как да се оправят изведнъж. Но какво е попречило на НЗОК, министерството на здравеопазването или общината през изминалите 8 месеца да намери 75 хил. лв. да оправи тази кислородна система?... Тук каква е пречката? Това поне би трябвало да е решим проблем. Има милиарди за магистрали, ремонти на ремонта, военни самолети и какво ли не, но няма за това 75 хиляди? И сега, 8 месеца след началото на извънредното положение в България заради пандемия от дихателно заболяване, става ясно, че кислородната система не била в ред... Нали бяха готови, нали има план, нали системата се справя. А в ковид отделението в Пловдив нямало носилки, не достигал кислород, хората на гръб трябвало някак да се носят до третия етаж и в критично състояние са оставени на тротоара и на стълбите... Нямам думи

 12. 12 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Незабавна оставка на това провалено и престъпно правителство!

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Плановете на властта за специализирани ... чАсти ПО COVID .... удрят .....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тези планове трябваше да се правят през лятото, когато правителството спа. Освен това е абсурд да се мисли за чиста болница. Това значи целият персонал да е под нещо като обратна карантина, за да е чист. Т.е. трябва да спи там или да се транспортира организирано в чист и специално предназначен за това хотел. И всеки ново постъпил да прави поне два теста в рамките на поне 5 дни, през което време да е под карантина спрямо останалите в болницата, т.е. около седмица персоналът да го лекува със скафандри, все едно е заразен. Губи се изцяло смисълът. ГЕРБ пак пръска мозък и показва, че е сбирщина от слабо интелигентна част на обществото.

 15. 15 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Както всички други планове...

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#11] от "ews09691998":

  Точно! Евтини на брашното, скъпи на триците! Май не бе добра идея да си назначим пожарникар за премиер и мЮлЮционер за главен прокурор!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Властта в България управлява /командва/,само когато всичко е наред. За управление на кризи се изискват много други работи, не само мускули.

 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Еййй голямо мрънкане.Какво да направят ГРОБ сега като са виновни предишните .
  Ето този подлец Костов никакви мерки не е взимал и сега нашите са в заварно положение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK