ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

© Министерския съветСлед среща с премиера Бойко Борисов и с част от щаба за коронавируса министърът на здравеопазването обяви шест предложения за ограничения в редица сектори от петък до неизвестно кога. Окончателното решение ще бъде взето след заседание на правителството. От изказването се разбра, че целта на по-строгите мерки е да отслаби натиска върху здравната система.


Седмата точка, посочена от министъра на здравеопазването е извънредната епидемична обстановка, каквато засега е обявена в България до края на ноември, да бъде удължена до края на март догодина (тогава предстоят редовните парламентарни избори - бел.ред.). Само по себе си удължаването на извънредна епидемична обстановка не променя мерките срещу разпространението на коронавируса, но пък с нея продължава възможността за бързо въвеждане и отменяне на ограничения (т. нар противоепидемични мерки - бел. авт.) единствено със заповед на министъра на здравеопазването.


Предложенията на министъра


С обобщението, че "ние не налагаме локдаун" проф. Костадин Ангелов изрази вяра, че ограниченията заради коронавируса ще бъдат наложени от хората. Идеите на министъра, с които се очаква подобрение на ситуацията с коронавируса след до 21 дни, са:

- всички да учат онлайн и да няма извънкласни дейности
- да няма "колективни спортни мероприятия", конгреси, семинари, културни и развлекателни събития, частни тържества
- нощните заведения да продължат да са затворени
- да затворят и останалите заведения (с изключение на доставките), игралните зали
- да затворят нехранителните магазини, включително моловете (с изключение на аптеки, дрогерии, пощи, банки, застрахователи)
- да не се организират екскурзии

Ако всички предложения на проф. Костадин Ангелов бъдат приети от правителството (чието следващо заседание по план е в сряда - бел. авт.), то може да означава, че - за разлика от пролетта - от петък трябва да затворят фризьорски салони, железарии и др. подобни нехранителни магазини.
Ограниченията за спорта не са коментирани в детайли, но напр. работата на фитнесите и басейните теоретично не влиза в определението "колективни спортни мероприятия". Работата на хотелите и къщите за гости също не е тематизирана от проф. Костадин Ангелов. "Не сме обсъждали детайли, коита касаят работата на всеки един сектор. Казах Ви какви са нашите принципни предложения", каза министърът.


След като по думите на проф. Костадин Ангелов "така и не постигнахме консенсус" при обсъжданията с организация на бизнеса и на възрастните хора, се очаква да бъде отново променен т. нар. зелен коридор за пазаруване, когато могат да влизат в магазини и аптеки само хора над 65 г. Според министъра на здравеопазването часовете за пазаруване за тях ще бъдат само сутрин, но кои точно, още не е решено. Засега действащите правила са:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

Минути преди извънредния брифинг на министъра на здравеопазването и част от щаба за коронавируса премиерът Бойко Борисов обяви през профила си във Фейсбук, че "с нито една мярка не трябва да прекалим и да тревожим хората" (Повече - тук). От изрязаното видео от изказването му и статуса не се разбира дали премиерът подкрепя предложените строги мерки, той говори за баланс и за нуждата от работеща икономика. За първи път Борисов казва, че е прекарал COVID-19 "много тежко" и че все още не може да се възстанови и усеща, че е тежко засегнат.


Защото обездвижването, стоенето вкъщи влияе на психиката им. И трябва да можем да обясним на здравите защо трябва пак да спазват - защото са преносители. Това трябва да го правите вие - да го обяснявате.


Бойко Борисов,

министър-председател


Според обобщението на Борисов около 50% от хората са против затягането на мерките, защото изкарвали вируса леко.


В отговор на въпрос на "Дневник" министърът на здравеопазването обяви, че очаква министрите да подкрепят предложенията му, но че с тях трябва да обсъдят "всеки един детайл".


Нова версия на критерия за мерките


На какво основание властите въвеждат или отменят ограничения за коронавирус е въпрос, който има динамичен отговор през месеците. Първоначално тезата беше, че основополагащо е да бъде предложено от щаба, после се представяше, че едновременно се следят 23 показателя и затова не може да бъде изведен един критерий.


За първи път от началото на епидемията от коронавирус министърът на здравеопазването каза, че решението да се предложат строги ограничения, е част от плана му. Той не е публичен, а досега в изказванията си проф. Костадин Ангелов представяше само частта, която засяга промяната в организацията на здравната система, но не и затягане на мерките.


Тази рамка на мерките е част от плана, който следваме. Тази мярка по нашия план трябва да се вземе, когато ние наближим 800 човека заболеваемост на 100 хил. души население за четиринайсет дни. 


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Според данните, представени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази стойност е задмината в три области и там броят на нови заразени с коронавирус е над 1000 души на 100 хил. население. Това са:

- София-град
- Габрово
- Кюстендил

Проф. Костадин Ангелов каза още, че комплексът от мерки се измерва като "индекс на строгост" и той трябва "най-добре да е над 70%", за да повлияе върху кривата на регистрираните нови заболели.


Според цитираните на брифинга данни - 14-дневната заболеваемост в България е 666,5 на 100 000 души (това в момента е 11-а позиция сред страните в ЕС). Пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, са 6,4% от приетите в болница, но броят им непрекъснато расте.


Без КПП-та, но неизвестно за пътуванията от чужбина


За пореден път министърът на здравеопазването обяви, че няма да се ограничава движението на хората с поставяне на контролнопропускателни пунктове, въпреки че мерките ще се затегнат. По думите му от тази мярка не би имало ефект, особено когато коронавирусът е разпространен повсеместно, а не на отделни огнища.


В началото на епидемията от коронавирус в България имаше и редица ограничения за пристигащите от чужбина - от забрани за влизане на чужденци, до задължителна карантина за всички, а актуално алтернатива на изолацията са и отрицателните PCR тестове до три дни преди влизането в страната.


Според актуалната заповед ограничения за влизане на българи откъдето и да е в България няма, малко са страните, от които не могат да пристигат чужденци. На малко пътуващи се изисква отрицателен PCR тест или задължителна карантина.


В отговор на въпрос на "Дневник" проф. Костадин Ангелов каза, че този аспект от ограниченията предстои да бъде обсъждан и очаква "да споделим опит с другите европейски държави". Още в началото на епидемията, когато ограниченията бяха строги, не е имало забрана за влизане на българи в България и затова най-вероятно и сега няма да има такава.


Надежда за Коледа


Министърът на здравеопазването отказа да посочи краен срок, до който да важат по-строги ограничения, но обяви, че показателите се следят всеки ден. По думите му мерките може да дадат резултат след най-рано осем дни, не е изключено дните да са и четиринайсет, но науката показала, че трябва да се изчакат 21 дни, което почти ще съвпадне с коледните празници.


​​​​​​​Ако мерките дадат резултат, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки.


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


"Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим в името на живота...Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", каза здравният министър, който четеше от лист изказването. Министърът обяви още, че разумът и сърцето му казват, че тези мерки трябва да се наложат.


В брифинга този път се включи и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и директорите на "Пирогов" и "Александровска болница".


Малко след като бяха обявени предложенията на здравния министър, бизнес и браншови организации - на заведения, хотелиери реагираха срещу мерките и намекнаха за протести, ако няма компенсации. За такива на брифинга в понеделник не беше казано нищо. (Повече - тук)


Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK