Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

© Министерския съветСлед среща с премиера Бойко Борисов и с част от щаба за коронавируса министърът на здравеопазването обяви шест предложения за ограничения в редица сектори от петък до неизвестно кога. Окончателното решение ще бъде взето след заседание на правителството. От изказването се разбра, че целта на по-строгите мерки е да отслаби натиска върху здравната система.


Седмата точка, посочена от министъра на здравеопазването е извънредната епидемична обстановка, каквато засега е обявена в България до края на ноември, да бъде удължена до края на март догодина (тогава предстоят редовните парламентарни избори - бел.ред.). Само по себе си удължаването на извънредна епидемична обстановка не променя мерките срещу разпространението на коронавируса, но пък с нея продължава възможността за бързо въвеждане и отменяне на ограничения (т. нар противоепидемични мерки - бел. авт.) единствено със заповед на министъра на здравеопазването.


Предложенията на министъра


С обобщението, че "ние не налагаме локдаун" проф. Костадин Ангелов изрази вяра, че ограниченията заради коронавируса ще бъдат наложени от хората. Идеите на министъра, с които се очаква подобрение на ситуацията с коронавируса след до 21 дни, са:

- всички да учат онлайн и да няма извънкласни дейности
- да няма "колективни спортни мероприятия", конгреси, семинари, културни и развлекателни събития, частни тържества
- нощните заведения да продължат да са затворени
- да затворят и останалите заведения (с изключение на доставките), игралните зали
- да затворят нехранителните магазини, включително моловете (с изключение на аптеки, дрогерии, пощи, банки, застрахователи)
- да не се организират екскурзии

Ако всички предложения на проф. Костадин Ангелов бъдат приети от правителството (чието следващо заседание по план е в сряда - бел. авт.), то може да означава, че - за разлика от пролетта - от петък трябва да затворят фризьорски салони, железарии и др. подобни нехранителни магазини.
Ограниченията за спорта не са коментирани в детайли, но напр. работата на фитнесите и басейните теоретично не влиза в определението "колективни спортни мероприятия". Работата на хотелите и къщите за гости също не е тематизирана от проф. Костадин Ангелов. "Не сме обсъждали детайли, коита касаят работата на всеки един сектор. Казах Ви какви са нашите принципни предложения", каза министърът.


След като по думите на проф. Костадин Ангелов "така и не постигнахме консенсус" при обсъжданията с организация на бизнеса и на възрастните хора, се очаква да бъде отново променен т. нар. зелен коридор за пазаруване, когато могат да влизат в магазини и аптеки само хора над 65 г. Според министъра на здравеопазването часовете за пазаруване за тях ще бъдат само сутрин, но кои точно, още не е решено. Засега действащите правила са:

- между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в магазините
- между 8.00 и 10.00, както и между 13.30 и 16.30 само хората над 65 г. могат да влизат в аптеките

Минути преди извънредния брифинг на министъра на здравеопазването и част от щаба за коронавируса премиерът Бойко Борисов обяви през профила си във Фейсбук, че "с нито една мярка не трябва да прекалим и да тревожим хората" (Повече - тук). От изрязаното видео от изказването му и статуса не се разбира дали премиерът подкрепя предложените строги мерки, той говори за баланс и за нуждата от работеща икономика. За първи път Борисов казва, че е прекарал COVID-19 "много тежко" и че все още не може да се възстанови и усеща, че е тежко засегнат.


Защото обездвижването, стоенето вкъщи влияе на психиката им. И трябва да можем да обясним на здравите защо трябва пак да спазват - защото са преносители. Това трябва да го правите вие - да го обяснявате.


Бойко Борисов,

министър-председател


Според обобщението на Борисов около 50% от хората са против затягането на мерките, защото изкарвали вируса леко.


В отговор на въпрос на "Дневник" министърът на здравеопазването обяви, че очаква министрите да подкрепят предложенията му, но че с тях трябва да обсъдят "всеки един детайл".


Нова версия на критерия за мерките


На какво основание властите въвеждат или отменят ограничения за коронавирус е въпрос, който има динамичен отговор през месеците. Първоначално тезата беше, че основополагащо е да бъде предложено от щаба, после се представяше, че едновременно се следят 23 показателя и затова не може да бъде изведен един критерий.


За първи път от началото на епидемията от коронавирус министърът на здравеопазването каза, че решението да се предложат строги ограничения, е част от плана му. Той не е публичен, а досега в изказванията си проф. Костадин Ангелов представяше само частта, която засяга промяната в организацията на здравната система, но не и затягане на мерките.


Тази рамка на мерките е част от плана, който следваме. Тази мярка по нашия план трябва да се вземе, когато ние наближим 800 човека заболеваемост на 100 хил. души население за четиринайсет дни. 


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Според данните, представени от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тази стойност е задмината в три области и там броят на нови заразени с коронавирус е над 1000 души на 100 хил. население. Това са:

- София-град
- Габрово
- Кюстендил

Проф. Костадин Ангелов каза още, че комплексът от мерки се измерва като "индекс на строгост" и той трябва "най-добре да е над 70%", за да повлияе върху кривата на регистрираните нови заболели.


Според цитираните на брифинга данни - 14-дневната заболеваемост в България е 666,5 на 100 000 души (това в момента е 11-а позиция сред страните в ЕС). Пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, са 6,4% от приетите в болница, но броят им непрекъснато расте.


Без КПП-та, но неизвестно за пътуванията от чужбина


За пореден път министърът на здравеопазването обяви, че няма да се ограничава движението на хората с поставяне на контролнопропускателни пунктове, въпреки че мерките ще се затегнат. По думите му от тази мярка не би имало ефект, особено когато коронавирусът е разпространен повсеместно, а не на отделни огнища.


В началото на епидемията от коронавирус в България имаше и редица ограничения за пристигащите от чужбина - от забрани за влизане на чужденци, до задължителна карантина за всички, а актуално алтернатива на изолацията са и отрицателните PCR тестове до три дни преди влизането в страната.


Според актуалната заповед ограничения за влизане на българи откъдето и да е в България няма, малко са страните, от които не могат да пристигат чужденци. На малко пътуващи се изисква отрицателен PCR тест или задължителна карантина.


В отговор на въпрос на "Дневник" проф. Костадин Ангелов каза, че този аспект от ограниченията предстои да бъде обсъждан и очаква "да споделим опит с другите европейски държави". Още в началото на епидемията, когато ограниченията бяха строги, не е имало забрана за влизане на българи в България и затова най-вероятно и сега няма да има такава.


Надежда за Коледа


Министърът на здравеопазването отказа да посочи краен срок, до който да важат по-строги ограничения, но обяви, че показателите се следят всеки ден. По думите му мерките може да дадат резултат след най-рано осем дни, не е изключено дните да са и четиринайсет, но науката показала, че трябва да се изчакат 21 дни, което почти ще съвпадне с коледните празници.


​​​​​​​Ако мерките дадат резултат, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки.


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


"Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим в името на живота...Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", каза здравният министър, който четеше от лист изказването. Министърът обяви още, че разумът и сърцето му казват, че тези мерки трябва да се наложат.


В брифинга този път се включи и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, както и директорите на "Пирогов" и "Александровска болница".


Малко след като бяха обявени предложенията на здравния министър, бизнес и браншови организации - на заведения, хотелиери реагираха срещу мерките и намекнаха за протести, ако няма компенсации. За такива на брифинга в понеделник не беше казано нищо. (Повече - тук)


Правителството ще реши какво спира и какво не заради коронавируса

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Каквото каже бойко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  За щастие на нормалните хора веднага се почна"Назад назад моме Калино"

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Чер-ве-ни
  Бок-лу-ци !
  УУууууууууууууууууууу !!!!!

 4. 4 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 321 Неутрално

  За поне 80% от хората няма да има проблем да продължат да работят. От останалите 20% - поне 15% ще се оправят някак си. Само малка част от останалите 5% ще имат наистина проблем да няма какво да ядат. Но пък всеки ден в България умират поне 300 човека по най-различни причини, следователно няма проблем да умират и още по 30-ина от глад.

  На тези дето не им харесва коментара - сменяме 'глад' с 'ковид' и сичко е точно

 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Каквито и ограничения да измислят , те ще важат само за нас простосмъртните .
  Нали видяхме в петък в ресторанта на приятелчето на Борисов , 200 души след регламентираният час и какво от това да има глоби няма и да има .
  Щом са имали наглостта да не отворят на полицията а звънят директно на боса да ги отърве .

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Мутрата пак ще чака отзиви и накрая ще се случи нещо като нищо, половинчато, както обикновено. Оставка!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Е то е ясно, какво ще стане:
  - ще затворят училищата, детските градини и университетите;
  - ще забранят спортните прояви;
  - кръчмите, разбира се, ще продължат да работят.

 8. 8 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Всеки път тая говореща глава... Наречена министър на здравеопазването излиза и говори за план и как според плана се правило това и онова... Тоя план някой виждал ли го е ?

 9. 9 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#8] от "maddrum":

  Може и да е бръщолевеща ,но не е глава !

 10. 10 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 321 Неутрално

  ще забранят спортните прояви;-
  —цитат от коментар 7 на Yotce


  Ааа, не така - на мача трябва да има публика, иначе какво ще правим?

 11. 11 Профил на tgapple
  tgapple
  Рейтинг: 237 Разстроено

  8 месеца имахте да обсъждате. 8 месеца имахте да направите план. 8 месеца имахте да изкомуникирате всичко правилно. 8 месеца имахте да подготвите единни напътствия за всички в страната. 8 месеца имахте да намерите/подготвите/прекфалифицирате лекари.

  8 месеца спахте.

 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Неутрално

  В сряда ще чуем и "доброто ченге",а може би ще видим здравен министър №12 по време на управлението на Шайката.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 13 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 575 Неутрално

  А бре, моля някой да ми обясни, как да гледаме с жената две деца, едното първи клас, а другото на градина. Едното да учи дистанционно, да обръщаш внимание на малкото, да работиш дистанционно шофьор, да пазиш бабите и т.н. И кво да кажа на хазяина? Моля!

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 553 Неутрално

  След лятното бездействие настъпи есенния хаос, който може да прерасне до паника през зимата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  И сега ние, осъдените души, ще чакаме Бойко да реши съдбата ни. Костадин Ангелов смени плочата: сега не ни благодари за короната от тръни, а ни гъделичка егото да бъдем герои. Не искам да съм Супермен, не искам да съм Батман. Искам да изкарам болестта като Бойко. Гадно, но славно.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Каквото каже бойко.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Този път няма да е на Боко нито първата , нито последната дума. Стига вече :" премиерът Бойко Борисов обяви през профила си във Фейсбук, че "с нито една мярка не трябва да прекалим и да тревожим хората" Този път и хората ще бъдат тревожени , и Боко - също , и протестърите и ресторантьорите и всички други , за които се сетите !
  Да помислим за медиците , че добри или лоши - те са ни ! Ние не сме от категорията на Мая Ма - "системата я убива " ама се цери в Германия! Аман от двуличие и нахалство !

 18. 18 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Преди да кажа каквото и да било искам да уточня, че не понасям нито Борисов, нито БСП, нито Радев.
  За тоя локдаун мисля че сме виновни всички. Виновни сме затова че пет месеца (15 май - 15 окт) не можаха да ни уврат тиквите, че:

  1. Вирус има и от него умират хора
  2. Докато не се появи ваксина ще трябва да спазваме някакви ограничения
  3. Ако не спазваме ограничения, следва локдаун

  Няма политик, който при такова покачване на смъртността от вирус като в последния един месец да не наложи локдаун, просто защото след това някой ще му потърси сметка и може да влезе в затвора.
  И не ми давайте за пример Швеция, защото в България не живеят шведи. На шведите като им кажат не излизайте ако не е необходимо, те не излизат. На нас като ни кажат не ходете при роднини на Великден, ние отиваме в Била, купуваме колкото багажника може да побере, заобикаляме КПП-то с колите през полето, и после се хвалим във фейсбук как сме прецакали системата.
  И понеже е много сложно да носим маски и да не ходим по сватби и заведения, сега следва два месеца седене в къщи, да ни уврат главите.
  Щото два месеца през пролетта не беше достатъчно.

 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  А бре, моля някой да ми обясни, как да гледаме с жената две деца, едното първи клас, а другото на градина. Едното да учи дистанционно, да обръщаш внимание на малкото, да работиш дистанционно шофьор, да пазиш бабите и т.н. И кво да кажа на хазяина? Моля!
  —цитат от коментар 13 на smarty_v


  Тука отговор не търси.
  Все едно да питаш какво конкретно пречи на старците да се изолират в 99% собствените им жилища разчитайки на 1оо% сигурната си пенсия?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 86 Неутрално

  До като Българина е вечно "Изненадан" както го изненадва Снега защото той Мре ама Истински Мре от десетилетие. Злобата и Далаверката са Най важни Българино. Децата вечно са на заден план а за децата които се нуждаят от спешни операций това въобще не е на дневен план. Та сега много "Отговорните" си намериха виновни и те са Децата. Защо е Ясно Пълнолетните са Заседнали в безмозъчност и Хаос та нали за това сте Пълнолетни за да Отговаряте за себе си. А Какво стана на Вас не трябва да Ви се дава да Гласувате защото искате държавата да се Грижи за Вас значи Вие не носите Отговорност за Себе си.

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Хм.... то даже и по коментарите тук си личи, но... има ли някой още да не е разбрал, че у нас се води тиха гражданска война между човеци и НЕчовеци? НЕчовеците - ЖЪТВАРИ, активно и планомерно УМЪРТВЯВАТ все повече българи.
  ТЕРОР с всички средства - от масирана хибридна кампания срещу СМЪРТОНОСНАТА БОЛЕСТ, кампания срещу предпазните мерки, противопоставяне и насъскване на хората едни срещу други като страхливци с маски, социоинженерни жонглирания с правата на свобода и образование, до директно разпространяване ня вируса в масови мащаби, лично и посредством рекрутирани лица. Плюс използването на властовите позиции в отделни ключови държавни и обществени системи, за целенасочена биодиверсия!
  Така че всеки да избере на коя страна е.
  НЕчовеците разбира се са ясни. ТЕ ще саботират всякакви мерки за защита на човеците.

 22. 22 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  За щастие на нормалните хора веднага се почна"Назад назад моме Калино"
  —цитат от коментар 2 на dedoliben


  При такъв "обюествен" и медиен натиск е малко вероятно да се ограничат само до уместни и целесъобразни от медицинска гледна точка мерки.

 23. 23 Профил на mag38488870
  mag38488870
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#4] от "stefan_b":

  Хареса ми написаното от Вас!
  Браво!
  Има и ирония!!!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Аз имам един прост въпрос - ако затваряме България, защо не излезе Борисов да го обяви, заедно с министрите, а ако няма да я затваряме, защо излезе министъра да го обявява?
  Така не се налагат мерки, а само се провокира отхвърлянето им, защото по никакъв начин не се демонстрира убеденост и сигурност в това, което се прави!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Дискотеките и нощните барове и да фалират, не е драма - тази част от икономиката е с най ниска стойност и най пренебрежима, и трябва първа да бъде жертвана. Дискотеки и Барове да се затворят до края на пандемията! Забрана на чалгата и преследването и от закона! Всички народни хор'А на боклука - изобщо всичко което предполага събиране на хора да бъде забранено и КРИМИНАЛИЗИРАНО. Подпомагане на всички засегнати бизнеси БЕЗ нощни клубове и барове, те да се оправят сами. Всички училища и детски градини на дистанционно до масовото ваксиниране. Затворени граници за всички страни от източна европа Европа и отворени граници само за западна Европа

  Това ще спаси хиляди човешки животи

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  ГЕРБ да си се занимават с починали и погребения. Това го могат и им идва от вътре.
  А този как мисли да затвяря фриьорските салони и железариите? Ако в тази пандемия ми спре топлата вода, или се повреди нещо друго, Борисов с пачките от чекмеджетата ли ще дойде да го поправи?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#26] от "dfe22692527":

  Сам си ги пиши тъпотиите.
  Дали предпочиташ да ти остане "бизнесчето", но теб да те няма, или да ти остане "бизнесчето" заедно с теб но да са ти умрели клентите или ..- вероятно разчиташ ти и бизнесчето ти да останат, на да измрат всичките ти конкуренти?
  НА какво разчиташ?
  ИЛИ ти си от Жътварите и имаш АНТИДОТ.
  Нищо лично нали ... само бизнес...
  Жътвар.

 33. 33 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Детските градини защо, бе тулупи?!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Дебелият ще изиграе ДОБРОТО ЧЕНГЕ отново... Помнете ми думата...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Dob":И това всичкото само щото го твърди един НИКОЙ в Интернет, който няма 5 стотинки в джоба и не е инвестирал в нищо повече от баничка със сирене... Самоубий се плс. Само хабиш кислород.
  —цитат от коментар 31 на dfe22692527


  Тъй де, рече анонимника. Случайно или не началото на март казах да се въведат КПП, и след две седмици се въведоха...пък ти продължавай да говориш че съм никой, нЕма проблем.

  И внимавай в картинката, да не се окажеш ти нуждаещия се от кислород

 37. 37 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Отсега ви казвам, че магазини единствено в МОЛовете евентуално ще се затворят, както пролетта.
  Иначе ще стане революция.
  А за всичко, което ще се затваря, трябва да се мисли за директна, бърза и безпроблемна компенсация!
  Иначе - пак революция!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 38. 38 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Вие сте ебаси истерясалите шизофреници.
  —цитат от коментар 35 на dfe22692527

  Заради такива като тебе при нас не е като в Швеция.

 39. 39 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#32] от "AzDebil":

  Сигурно и друг път са ти го казвали, но никът изключително ти подхожда.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Да спрат себе си е едно закъсняло, но жизнено необходимо начало. И нека друг да решава за пандемията

 42. 42 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Едва ли "правителството" знае какво да прави. Проспаното време от юни насам не може да се навакса по никакъв начин.
  Под здравеопазване разбираме сгради и кревати...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 43. 43 Профил на Irina Gergova
  Irina Gergova
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Отсега ви казвам, че магазини единствено в МОЛовете евентуално ще се затворят, както пролетта.Иначе ще стане революция.А за всичко, което ще се затваря, трябва да се мисли за директна, бърза и безпроблемна компенсация!Иначе - пак революция!
  —цитат от коментар 37 на The Shadow

  За компенсации съм съгласна. Но революция - забрави. В днешно време героите са само във фейсбук. Революция може евентуално да стане, ако някой спре интернета. Тогава ще има хора скочили от балкона.

 44. 44 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Значи фитнеса и басейна са безопасни, но ако ми потрябва пижама не мога да си купя щото малкото магазинче за бельо е развъдник за ковид . Или в голям магазин за строителни материали е о'кей, но железарийката на бай Пешо в квартала е мега опасна? Тези трябваше да си отидат още през лятото, щеше да е по-безболезнено за тях сега вече ще играе тоягата!

 45. 45 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  За компенсации съм съгласна. Но революция - забрави. В днешно време героите са само във фейсбук. Революция може евентуално да стане, ако някой спре интернета. Тогава ще има хора скочили от балкона.
  —цитат от коментар 43 на irina.gergova


  Революции в България не стават за по-общи неща, като съдебна реформа например, но когато глупостите на правителството те оставят безработен, задлъжнял и с две ревящи деца затворени вкъщи, много лесно започваш да тананикаш Марсилезата.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 46. 46 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Така ще ги сътворят, че ефектът ще е - хем пак неовладяна здравна криза, хем съсипан бизнес. Тия са некадърници!

 47. 47 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#44] от "abc":

  Ще видиш, магазини само в МОЛовете евентуално ще затворят за 2 седмици, останалите ще ревнат твърде силно и Баце ще се отметне.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 48. 48 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бедний Бойко Борисов, защо не даде оставка лятото , сега всеки си прави таш.ак с теб.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на okv43693766
  okv43693766
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ ПЛАНЪТ” ?!?! Кога е имало план това правителство за нещо освен усвояването на еврофондове .. Къде е този план защо не сме го виждали ?! “ Прости тъпи потки, жалки и недостойни!

 51. 51 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#18] от "montale":

  В цяла Европа е едно и също. Децата тръгнаха н училище и заразените скочиха със 75%.

  Пролетта беше вяло защото не отвориха нито едно училище до лятната ваканция.

  Спрете да обиждате своите. Ние не сме по-лоши от останалите европейци, просто повечето от тях не са имали щастието да живеят 50 години в комунизъм, и са с 50г по-напред от нас.

  Жената е покана за щастие
 52. 52 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 613 Неутрално

  ДЪРЖАВНИТЕ ЩЕ СИ СТОЯТ ЦЕЛА ГОДИНА ПО КЪЩЯТА И ШЕ СИ ЗИМАТ ЗАПЛАТИТЕ А НИЕ ЩЕ МРЕМЕ ОТГЛАД И СТУД НЕ СТАВА , ГОТОВ СЪМ НА КРАЙНОСТИ

 53. 53 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Само 1 искам да питам - ако ми гръмне кранче на чешмата и понеже железарията няма да бачка 21 дни, кой ще компенсира наводнените комшии?

  Жената е покана за щастие
 54. 54 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Спрете новинарските емисии, или говорителите с маски, каски и ръкавици...

 55. 55 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Абсолютно некадърни, корумпирани, безмозъчни "хора".

 56. 56 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Аз мислех Тиквата за тъп, но като гледам генерала-доктор (дали самия той е наясно, че е доктор) добре, че съм се махнал от тая територия...


 57. 57 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#18] от "montale":

  Добре де, байно. Пазих се, дори на работа не ходих, само до магазина и вкъщи, и пак ме пипна. Гадния вирус. И сега к'во - явно ще ме тормозят до дупка.
  Идеята ми е, че за никой не е сигурно, че е чист. Особено при 200 разновидности на коронавируса.
  Искаш или не ще те пипне и ще те удари където най-много боли.

 58. 58 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Професор Костадин Ангелов е най-свестният и адекватен министър на здравеопазването от много години наред! Знаещ и можещ и убедителен лекар и учен, на когото трябва да повярваме! Стига с това квичене срещу карантина и маски - губим вече повече хора, отколкото при някои войни!

 59. 59 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Искам да попитам как един първокласник (у дома имам третокласник и първокласник) ще бъде ограмотен? Пролетта големият беше второкласник и мина криво-ляво, но с големи компромиси. И за тези дето ще ревнат, че не искам да си гледам децата ще кажа - на всичкото отгоре и жена ми е "хоум офис".
  Напред Народе възродени и неограмотени ...
  Резултатите ще са трудно преодолими...

 60. 60 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 665 Неутрално

  “ ПЛАНЪТ” ?!?! Кога е имало план това правителство за нещо освен усвояването на еврофондове .. Къде е този план защо не сме го виждали ?! “ Прости тъпи потки, жалки и недостойни!
  —цитат от коментар 50 на okv43693766


  Да, еврофондовете са видими и с невъоръжено око - магистрали, пречиствателни станции, метро, учителски и докторски заплати, помощи за деца с увреждания /и за слугините на Маяма/и аккво ли още не! Еврофондавете вече не са за джоба на Бея, Гея и Злодея! Това ли ви побърква, комунета?

 61. 61 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  "Правитеството"

  Оле-мале. Шайката ще решава как да се измъкне от дебелото дърво дето ще изяде предколедно.
  Махайте се мафиоти неграмотни.
  Току виж Covid ви е спасил от това, избирателя да си потърси версиите.
  ЕС ако е това, за което е призван ще работи и с други, и по-ефективно, и по-отговорно към България.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 189 Любопитно

  Затварянето на детските градини и малките ученици е глупост , която не може да си позволи никоя нормална държава. Това означава да се зачеркнат около 200 000 най-активни работници само в София. Отделно много от тях вече са изгърмели и платена и неплатена отпуска още пролетта и сега , преди Коледа, ще са в четвърто агрегатно състояние , което ще доведе до големи депресии по празниците.

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "С обобщението, че "ние не налагаме локдаун" проф. Костадин Ангелов изрази вяра, че ограниченията заради коронавируса ще бъдат наложени от хората. "
  _______________
  Бочко иска бизнесът сам да затвори, за да не плаща помощи от бюджета и в същото време фирмите да фалират, за да ги раздаде напролет на свои хора.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Тези мерки трябваше да бъдат въведени още миналия месец, а не да се чака хората да почнат да мрат по стъпалата на болниците. Така вълната щеше да бъде овладяна и в началото на декември да бъде пристъпено към постепенно разхлабване. Не стига ,че цяло лято беше пропиляно и не бе направена никаква реална подготовка, ами и целия октомври се играеше на иде ми дойде ми, особено по отношение на ресторантите и нощните заведения.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#50] от "okv43693766":

  Имаше и план по оцеляване на всяка цена, състоящ се от бясна пропаганда против протестите, милиционерски репресии и провокации и непрестанни разходки с джипа по пътищата, където организарани агитки да благодарят на вожда за светлото бъдеще.

 67. 67 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Утре Бойко ще отмени всичко

 68. 68 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Мисля си... да вземем да постъпим либерално. В най-добрите традиции на неолиберализма и мултикултурната толерантност.
  Явно преживяваме сблъсък на цивилизации.:) Може и да е във Вселенски мащаб...
  Либералният подход е простичък. Нека всеки има свободата да избере позиция. Нека направим един национален регистър, по адреси, на НЕЖЕЛАЕЩИТЕ да спазват никакви предпазни мерки и ограничения. Да се впишат в регистъра съвсем Доброволно.
  Така идентифицираните нека да се отличават от останалите. ДА са видими от далеч. Да могат да се припознаят от себеподобните и да могат да се пазят от тях загрижените за здравето и живота си граждани.
  Тези свободните нека се идентифицират с примерно червена петолъчка под лявото рамо и червена лента на дясната ръка. ДА се виждат.
  Може даже да им се даде собствено пространство за пребиваване, като защитена територия за обособен вид джендър. За сметка наобщината. Градските стадиони са особенно подходящи за тази цел. Нека се концентрират там. Свобода. Но само там.
  Разбира се при едно задължително условие. Ще подпишат декларация, че се ОТКАЗВАТ от медицинско обслужване или лечение или грижа. И не само те, но и за членовете на семействата им. И няма да имат никакви претенции към другите извън стадиона.
  Мисля че е достатъчно либерално.

 69. 69 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Гневно

  До коментар [#16] от "lz2":

  Няма да "врякаме". Направо излизаме на улиците!

 70. 70 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  А кога ще обесят Мангъров на опашката на коня?

 71. 71 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Докато простичкият премиер с любов оглеждаше мантинелките, нещата се оср*ани до степен, в която гнусното вирусче се разпространява като огън в чиста кислородна среда. Нещата са ИЗПУСНАТИ напълно, локдаун в момента ще постигне единствено да осигури подредена смърт на уязвимите по домовете им, дет се вика да знаят откъде да ги вземат.

  НЕ налагаха мерките, НЕ обясняваха кое и защо се прави, НЕ направиха план, НЕ мислиха 8 месеца, НЕ подготвиха нищо, затова пък прибраха и опасаха доволно милиардите за помощ (вероятно още преди да дойдат).

  Вместо да управлява, нашенския - употребявам думата с погнуса - Асфалто Риос ги прекара тия месеци надрусан с истински качествени наркотици (заслушайте се само какви ги брътви) далеч от София, където не смееше да се покаже, в пряко ТВ предаване на еротичните му помисли към асфалта и мантинелките. Да му пакетират един тон асфалт на тоя неграмотник и да ги оженят в гражданското, и д се маха да не да мърси министерския съвет ...

 72. 72 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#62] от "David Moyseev":

  Явно някои коментатори тук са за въдворяване в психиатрично заведение.

 73. 73 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#58] от "David Moyseev":

  Абе, вие след като можете да напишете това изобщо наред ли сте с мозъка?

 74. 74 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Гневно

  До коментар [#44] от "abc":

  Щяха да си отидат през лятото, ако всички тогава бяха излезли на улицата. Ние се уморихме четири месеца да ходим на митингите...

 75. 75 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Значи в Кауфланд, Лидл, Била, Метро, Фантастико, СБА и другите да не изреждам всички ритейлъри няма да се разпространява ковидчето, но в магазинчетата в, които влизат по двама клиенти вирусът хапе яко. Тези са тотално неадекватни как не проумяха, че мерките трябва да ограничават събирането на много хора в затворено помещение. Виждам много болни, кашлящи и хора с маски под брадичката да бродят из хипрмаркетите да опипват стоката, точно обратното трябваше да се направи или веригите да ограничат достъпа или да ги затворят защото разпространяването на заразата е много по-вероятно при тях отколкото в малката бакалия, или в малката бижутерийка. Ама кой ти мисли важното е джипката да си лети по обектите.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Що не се споразумяха първо, че тогава да ги обявяват пред гражданите.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#70] от "piliferus":

  Това с Мангъров е .... илюзия. НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ!
  ТОВА НЕЩО НЕ Е ЧОВЕК. ТОВА НЕЩО Е АРХОНТ.
  ТО не е от тази планета.
  ТОВА НЕЩО ТУК КОМАНДВА ПАРАДА!
  Пардон - ЖЪТВАТА!
  Не видяхте ли как изкомадва местният жътвар - Борисов.
  Много по-силно го изкомандва дори от американски посланник.:)
  Неземна сила.
  ТОВА НЕЩО е БЕЗСМЪРТНО спрямо човешките мерки. Не си заслужава да се беси. ТО не диша в нашия смисъл на думата.
  За него има други средства...

 81. 81 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Докато простичкият премиер с любов оглеждаше мантинелките, нещата се оср*ани до степен, в която гнусното вирусче се разпространява като огън в чиста кислородна среда. Нещата са ИЗПУСНАТИ напълно, локдаун в момента ще постигне единствено да осигури подредена смърт на уязвимите по домовете им, дет се вика да знаят откъде да ги вземат. НЕ налагаха мерките, НЕ обясняваха кое и защо се прави, НЕ направиха план, НЕ мислиха 8 месеца, НЕ подготвиха нищо, затова пък прибраха и опасаха доволно милиардите за помощ (вероятно още преди да дойдат). Вместо да управлява, нашенския - употребявам думата с погнуса - Асфалто Риос ги прекара тия месеци надрусан с истински качествени наркотици (заслушайте се само какви ги брътви) далеч от София, където не смееше да се покаже, в пряко ТВ предаване на еротичните му помисли към асфалта и мантинелките. Да му пакетират един тон асфалт на тоя неграмотник и да ги оженят в гражданското, и д се маха да не да мърси министерския съвет ...
  —цитат от коментар 71 на nodjinn


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 82. 82 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#79] от "popopo":

  Не съм пишлеменце, а родител и на мен ми е трудно да обяснявам материала на детето защото то не внимава в онлайн часовете, но мой приятел много добър учител едва прескочи трапа и жена му, също учителка е болна и аз се налага да им пазарувам храна и лекарства. Колко учители трябва да загинат за да проумеят управляващите, че докато не се ваксинират хората класните стаи са най-опасното място?

 83. 83 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#49] от "abc":

  Много точен коментар!

  Отговорни за това са жътварите Борисов, Вълчев, Михайлова, Фандъкова, Стаматов , Александров и няколкото НПО-та от мрежата на Сорос. Те наложиха тоталното разпространение на вируса през "милите дечца". Перфектно отиграно!

 84. 84 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 627 Гневно

  Утре ще ви изметем!
  Няма калинки да ми казват дали да работя или не!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  В другите държави първо компенсират, после затварят, а ТУК- МРИ ОТ ГЛАД, НО СИ ПЛАЩАЍ СМЕТКИТЕ С КАКВОТО ИСКАШ??????????????☹☹☹

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До [#85] от "Моа Преател Тайпи":
  Дийп фейк е това - [#87], хората с пълните чекмеджета да хвърлят пачки в празните чекмеджета на другите.

 91. 91 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 466 Гневно

  Тези мерки пак са тъпотия... В чисто научно - епидемиологична отношение, или трябват 2-3 седмици ПЪЛЕН локдаун - т.е., заключени в къщи, всеки на улицата се арестува, облечени в скафандри военни ти носят храна/лекарства до прага на дома ти, на улицата може да има само военни, медицински персонал, полиция и пожарна и специалисти за жизнено-важната инфраструктура-ВИК, Енерго, Топло, за болните и труповете има осигурена грижа, спираш градския транспорт, забраняваш движението на частни автомобили и пр. и пр. (направено само от Китай и то само в провинция Хубей (територия 185 900 km², население ок. 58,5 милиона) - но в държава с ресурс, който може да си го позволи...) Да - това ще бъде 20 дневен кошмар, но ще ликвидира епидемията.... Не ти харесва този вариант - спираш бизнесите, които не са жиезненовжни - молове, барове, дискотеки, хотели, СПИРАШ училището - (ще учат през лятото), ОСТАВЯШ магазините, ресторантите (трябва да се яде и през епидемията), СЪЗДАВАШ стандарти за профилактика, лечение през началната фаза, през напредналата, през изпуснатата фаза..., в големите градове правиш болници - ковидариуми, даваш 5000 лв заплата на санитар, 10000 на сестра, 15000 на лекар.... Всички други неживотозастрашаващи състояния се отлагат за 3 месеца (цици, устни, пластики на вагини, изкуствени стави и всякакъв медицински комерсиален ташак и пр)... Събираш двестата или тристата реаниматора интензивисти в страната, плащаш им по 50000 на месец за три-шест месеца и ги разпределяш да се оправят по области... Ама за всичко това се искат акъл и топки... Пък това липсва...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на stable
  stable
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Като чета някои тук, че класните стаи били най-големия развъдник... То бива ограничение, ама чак пък толкова.
  Да, класните стаи на по-големите са развъдник, защото повечето тийнеджъри или не излизат от нощните клубове и барове или техните родители от местната кръчма и като пийнат 2 ракии, нито вируси ги притесняват, нито пот, целуване и прегръщане.

  Малките деца не разпостраняват вируса както възрастните.

  Много закъсня правителството с тези мерки. Комбинацията от отворени заведения, барове и нощни клубове с манталитета на празнуване на българина доведе до това.
  Лятото беше същото, ама беше по топло и навън. И всички тези мрънкачи от ресторантьорския и хотелския бранш достатъчно изкараха лятото, достатъчно крият с години, да млъкват и да се скриват, че и те ще бъдат изметени.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Подкрепям министъра. Поведението на правителството до момента е безумно. И да не са цвета на нацията управляващите, примерите от ЕС, най-близо ни е Гърция, са повече от красноречиви. Във Франция например показателите започват бавно да се нормализират.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 100. 100 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#94] от "stable":

  Де да беше вярно, че малките не разпространявали вируса!
  Само трябва да погледнеш справката колко паралелки от Първи до Четвърти клас са карантинирани. Но трябва да се поровиш доста дълбоко по области и градове. Че това е Класифицирано като да е от ДАНС. Здраво се крият в образователното министерство.
  И си представи как след карантинирането на първокласници започва карантиниране и търчане по доктори на родителите . Целите семейства пламват.
  Същото и с другите класове. За големите и сам си го написал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK