"Защитата ми е под карантина": Как се справят адвокатите по време на пандемия

"Защитата ми е под карантина": Как се справят адвокатите по време на пандемия

© Николай ДойчиновОграничен достъп до преглеждане на делата, постоянна опасност от заразяване, опити за виртуално правосъдие, липса на контрол по спазване на мерките. Това са само част от актуалните проблеми, с които се сблъскват адвокатите в условията на кризата с разпространението на коронавирус.


Последно депутатите и Висшият съдебен съвет (ВСС) приеха, че няма да има съдебна ваканция до края на годината, каквито предложения имаше, а председателите на съдилищата ще преценяват дали да спрат работа, но само еднократно и за срок не по-дълъг от 14 дни. Това няма да важи за т.нар. спешни дела, сред които мерки за неотклонение, за попечителство на непълнолетни и други, и те ще се разглеждат дори ако председателите на съдилища решат да затворят. От обявяването на тези мерки досега не е известно някой съд да е затворен. (Повече за мерките в съдебната система - тук.)


Затруднен достъп до дела и струпване на хора


Адвокат Мария Шаркова

© Личен архив

Адвокат Мария Шаркова


В момента адвокати твърдят, че не могат да имат пълноценен достъп до делата и възможността да прегледаш обемни случаи е ограничена. "Не работят адвокатските стаи или е много ограничено работното време, а това вместо до предпазване води до струпване на хора в деловодства, пред регистратури", коментира пред "Дневник" адвокат Мария Шаркова, която работи в Пловдив. По думите й в много съдилища работното време е намалено, а съставът в деловодствата е наполовина. В същото време електронната система - Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), също е блокирала.
Адвокатите също са изложени постоянно на риск, а липсата на общи правила позволява във всеки съд да действат различни мерки.


"Всеки съд има различни правила за достъп. Например в някои съдилища чакаш отпред да те извикат за дела, като отвън няма никакви условия за чакане - пейка, навес, нищо. Справките в някои съдилища също се правят в определен часови диапазон, което на практика води до струпване на хора по едно и също време. Има съдилища, в които достъпът е свободен, стига да е с маска", коментира още защитникът. Шаркова вижда проблем и в канторите, при които не може да се контролира потокът от клиенти и не всеки може да спазва правилата.


"Отделен е въпросът, че в някои съдилища въобще не се контролира дали се спазват мерките. Дава пример с Комисията за защита на конкуренцията, където е имало надпис на вратата при влизане в съдебната зала да се свалят маските, за да се протоколира по-лесно.


Адвокат Шаркова споделя, че сред колегите й има такива, които не вярват в опасността от ковид и съответно не пазят никого. "Аз почти не ходя в офиса. Намалила съм личните си срещи, възможно най-много ползвам лични предпазни средства в съда, когато се налага", казва още Шаркова.


Когато съдебната зала влезе в хола ти


Адвокат Стоян Мадин

© Анелия Николова

Адвокат Стоян Мадин


"Поставени сме в непрекъснат риск, тъй като освен заседания имаме срещи с клиенти. Това е неизбежно. Важното може би е и друго. Не мисля, че е възможно по някои дела да се провеждат онлайн заседания, особено когато адвокат или клиентът му са болни или карантинирани. Виртуалното правосъдие не е панацея. Ако беше такава, щяхме да имаме виртуални присъди и виртуални изтърпяване на наказания", коментира пред "Дневник" адвокатът от Софийската колегия Стоян Мадин. Преди време той беше принуден да участва дистанционно по дело, по което е защитник на подсъдим в Специализирания наказателен съд. Заради болната му от COVID-19 съпруга и факта, че той проявява симптоми, на практика делото се пренася в дома му и той се включва без камера в процеса.


Седмица преди датата на насроченото заседание Мадин подава молба за отлагането му. Към нея прилага разпечатка от положителния PCR тест на съпругата си, направление от нейния личен лекар, както и служебна бележка за карантинирането им. Това обаче не се оказва достатъчно за съдебния състав, председателстван от Вилислава Ангелова, която издава резолюция върху молбата му, че трябва да се включи дистанционно. Мадин отправя втора молба, в която обяснява, че е под карантина, и обръща внимание, че включването му дистанционно ще наруши правото на защита на неговия клиент, защото няма да може да се види с него. Все пак той се включва онлайн в заседанието, без да активира камерата си. "Ако бях заболял от нещо друго и имах право да излизам, щях да отида в офиса си, но по този начин съдията буквално пренесе заседанието в моя дом", каза още Мадин, цитиран от "Свободна Европа".


В крайна сметка делото е отложено, но поради друга причина - заболяване на един от подсъдимите. Мадин уведомява за случая Висшия съдебен съвет, защото намира отношението за "унизително". До средата на ноември той няма отговор.


Когато се затваря една врата, се отваря друга


"Адвокатските и консултантските услуги пряко зависят от състоянието на реалния и първичния сектор в икономиката, така че няма да е пресилено, ако кажа, че и ние донякъде пострадахме от ковид кризата. В същото време обаче, както често се случва в живота, "когато една врата се затваря, друга се отваря, но често гледаме толкова дълго към затворената, че не виждаме тази, която се е отворила за нас" (цитатът е от Хелън Келър)", коментира адвокат Георги Георгиев от "Адвокатско дружество Георгиев и Петров".


Надпис на врата в Комисията за защита на конкуренцията

Надпис на врата в Комисията за защита на конкуренцията


Той коментира, че ефектът от затварянето на системата в периода март- май е засилил интереса към някои забравени институти на правото като стопанската непоносимост (уреждаща правните последици от невъзможността един договор да бъде изпълнен поради външни фактори, каквито са пандемията и извънредното положение). "През цялата 2020 г. получавахме запитвания за съдействие по процедурите по мярката "60/40", възможността за безвъзмездна финансова помощ и други."


Все още по-думите му цари хаос в работата на съдилищата. "Отмяната на голяма част от делата в периода март - юни 2020 г. за втората половина на 2020 г., а в някои случаи и за 2021 г., доведе до сериозно забавяне на постигането на съдебна защита за гражданите по гражданските и търговските дела. В същото време подобни отлагания на заседанията представляват "спасителна сламка" за обвиняеми по наказателни дела.


Последица от това може да бъде изтичане на абсолютна давност за извършено престъпление, което препятства възможността на държавата да наложи присъда, която да бъде изтърпяна от обвиняемия", коментира още адвокат Георгиев.


Той коментира, че работата е блокирана от огромните опашки и дългото чакане, с което им се налага да се сблъскват ежедневно при работата им със съда, държавната и общинската администрация - отново последица от липсата на добра организация в институцията, намаления състав на работещите и липсата на адекватна електронна система (не навсякъде, разбира се).


"Чисто организационно в много от адвокатските кантори също настъпиха промени. От една страна, се въведоха графици (както напрахме и ние) на работа на служителите, така че една част от служителите да не се засичат с останалата. От друга, ръководителите на кантори успяха да се уверят, че така популярният в други сфери "хоум офис" е приложим и в правната сфера. Това в същото време показа колко е важна добрата електронна среда за работа, съчетана с най-добрите практики в областта на киберсигурността и защитата на личните данни", казва още адвокат Георгиев.


Всички правила за работа в съдилищата, одобрени от ВСС - тук

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Айде стига е хленчила адвокат Шарко-Паркова.
  Само адвокатите още не са искали още помощ от държавата. А може и да съм пропуснал нещо.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  За адвопкатите трябва мярка 90/10, щото с тези нищожно хонорари как я карат, ум не ми побира.

 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 810 Гневно

  Само адвокатите ли са в затруднено положение по време на пандемия?
  Светът не се върти около съдебната система.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Точно пък адвокатите ме мога да ги мисля.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#4] от "proventuss":

  Не така бе човек.
  Това е върховният хищник в държавата.
  Могат да те въздигнат и ликвидират за нула време.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Любопитно

  Коя система е по-изостанала в организационно отношение - здравната или съдебната?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Адвокатите не получават, няма и да получат, никаква помощ. Адвоката има само задължения, но не и права. Единственото, което може, е да се защитава добре, когато е притискан, да търси отговорност на властите и да изисква поведение. А това дразни всеки, който управлява. Хората трябва да са смачкани и тихи, а един адвокат и по подразбиране не е такъв.

  Затова и в обществото се създават настроения срещу определени професии. Което е най-малкото нелогично, защото те са от малкото, които не получават нищо от държавната хранилка, а си заработват дохода на свободният пазар. Но у нас е далеч по-достойно да си на бюджетна издръжка без да вършиш нищо, отколкото да си вадиш парите с главата и двете си ръце без чужда помощ. Затова и един бивш министър наричаше адвокатите маргинали (не са зависими от него), затова и премиерът си позволи да възкликне: "И за тях ли да мисля!". Така де, те са длъжни само да внасят, а после да се оправят сами.

  Единственото, което никога не съм разбирал е откъде идват тези представи за благополучието на авокатите като цяло, след като клиентите им в огромната си част трудно си плащат дори битовите сметки. Ей това уравнение никога не ми е излизало и не знам как се е стигнало дотам, това да е масовата представа.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Лекари лекуват по телефона, адвокати защитават виртуално,стадионите и театрите са без публика, магазините пак са затворени, парковете са под контрол, връщаме се към начално ниво.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK