"Ако сте без маска, излезте веднага" или проблемите пред хората с увреждания

"Ако сте без маска, излезте веднага" или проблемите пред хората с увреждания

© Цветелина Белутова, КапиталМайката е на 67. Синът аутист е на 42. Тя не може да го остави сам вкъщи дори за минути. Няма дневни центрове (не само по време на пандемията), където могат да се погрижат за него временно. Кога пазаруват тези хора?


Майката е 40 кг. Синът аутист е 100. Той не желае по никакъв начин да слага маска. Бие майка си, когато се опитва да му я постави. Как влизат на закрито или в градския транспорт тези хора?


В България има над 20 хил. аутиста и над 600 хил. хора с увреждания (данните са на неправителствените организации, официален регистър не се води - бел.ред.). Повечето от тях са изцяло зависими от родителите си. Техният живот, както и този на семействата им неимоверно много се затруднява от наложените от властите мерки за борба с разпространението на коронавируса.
Три граждански организации, работещи в сферата на защитата на правата на хората с увреждания вече повече от месец искат среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по повод въвежданите противоепидемични мерки, които не са съобразени с тях. Общност "Мостове", Гражданска инициатива "Екип Лайкучка" и Българският хелзинкски комитет настояват за отделна наредба, която да гарантира нормален живот на тези хора и техните семейства по време на пандемията. Пред "Дневник" Валентина Ташкова от общност "Мостове" разказа още две истории от последните дни:


Друг случай със зелените коридори: сляп мъж над 65 отива да си напазарува във времевия прозорец, отреден за неговата възраст. Той е с 45-годишния си асистент, който не е допуснат в магазина, съответно незрящият няма кога и как да напазарува, защото той винаги ще е с асистента си. И от магазина са прави, защото паричното наказание ще е за тях.


Майка на 19-годишно момче с аутизъм, на което не може да му се сложи маска, е свалена от метрото с полиция. Показала е всички документи от ТЕЛК и какво от това - няма регламент за случаи като нейния. Не "по разпоредба", а "по милост" не са написали акт на сина ѝ.


Пред "Дневник" майката Цвети Първанова разказа с подробности случката. "На спирка "Константин Величков" - проверка от двама контрольори и двама полицаи. "Господине, сложете си маската", му казват полицаите. Той като стои в метрото, не му личи, че има аутизъм. Като започне вече да маха с ръцете, да прави някакви движения и да издава звуци, тогава вече хората го оглеждат. Аз обяснявам, че момчето е с аутизъм и отказва да слага маска, маха я веднага, като му я сложа". Проверяващите казали, че не ги интересува, законът е за всички и ги призовали да слязат, за да им пишат акт. Други пътници се застъпили за нея и се разминали без глоба, но не в това е проблемът.


Майката разказа още два случая, в които не е допусната в институции - в прокуратурата в Лом и в Института за клинични изследвания в София поради факта, че синът й е без маска. Не вини институциите, които спазват правилата, а Министерството на здравеопазването, което безогледно ги създава.


Тя гледа сина си сама, той е с тежка форма на аутизъм и хиперактивно поведение и не може да го остави сам и за миг. "Вземам 500 лева месечно като негов личен асистент, но ходя и се блъскам за някой лев отгоре, че не стигат - чистя входове, опитно зайче съм в Института за клинични изследвания", разказва Цвети Първанова, която е и член на общност "Мостове" и подчертава, че са необходими спешни разписания на здравното министерство за изключения от мерките за хората с увреждания.


Не единични истории, а модели на грешка


Зад тези лични истории не се крият единични казуси, а модели на грешки, посочва Валентина Ташкова от сдружение "Мостове". По думите й нито щабът работи в координация с министерствата, нито министерствата работят координирано.


"Истината е, че трите министерства от които зависи нормализирането на живота на хората с увреждания - на здравеопазването, на образованието и на труда и социалната политика, никога не са работили координирано. Някак в кризата се очаква, в името на най-уязвимите - възрастните, хората с увреждания и заболявания, децата с увреждания и специални образователни потребности (СОП) - да заработят по-тясно, координирано, синхронизирано. Нищо подобно", възмутена е тя.


От организациите искат допълнителни разпоредби към заповедите на здравния министър, с които да се регламентират изключения от правилата за хората с увреждания. Според правозащитните организации с телковото решение хората с увреждания биха могли спокойно да доказват правата си, без да се налага специална бележка от личния лекар.


От неправителствените организации искат на хора с определени психически заболявания да им бъде позволено да се разхождат, ако се стигне отново до затваряне като през март. "По време на изолацията те щяха да избият роднините си. Вие разбирате ли, че като се наруши ритъмът на живот на хора с ментални проблеми, с някакви увреждания, че те излизат извън релси, че стават агресивни. Никой нищо не говори по темата, сякаш тези хора не ни касаят. Но те ни касаят, утре това може да се случи на всеки, никой не е защитен", заяви пред "Дневник" Аделина Банакиева от Гражданска инициатива "Екип Лайкучка".


Това е дискриминация, подчерта тя. На същото мнение е и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. "Неотчитането на факта, че някои групи, обединени по защитени от закона признаци, са в по-уязвимо положение от други, е непряка дискриминация. Българските институции рядко вземат това предвид, когато изготвят политиките си и това е проблем, който трябва да обсъдим с тях", заявява той.


Децата с увреждания - големите потърпевши


"Децата, не само децата с увреждания, в тази криза са големият потърпевш при перспективата пандемията да продължи още няколко месеца, трябва да се помисли за физическото им и психическо оцеляване, както и сериозно да се мисли за развитието им, независимо от обстоятелствата", заяви Валентина Ташкова.


Децата с увреждания и децата със СОП ще са едни от тежко потърпевшите не само от ограниченията, но и от образованието. Специалисти работятя с тях всекидневно, а ролята на родителя е да организира деня на детето си. "Няма как един родител да е едновременно лекар, учител, терапевт, бавачка, асистент, логистик. Такъв вид роля е непосилна по принцип, но тя е отредена на българските родители на деца със увреждания и/или СОП. През годините родителите са извоювали различна подкрепа за децата си. Да, буквално е воювано за правата им да са в училище", отбелязва тя.


Днес обаче родителите нямат избор, и отново поемат всички тези роли. Естествено е да не могат да се справят с една голяма част от тях и затова нямат никаква вина, посочва Ташкова. По думите й образованието в много от училищата абдикира по време на пандемията от ролята си в живота на тези деца, а постиженията им, придобити с години усърдна всекидневна работа, бързо се стопяват и се връщат назад.


Според нея трябва да се мислят политики за деца с увреждания или СОП и отвъд пандемията, защото тя все някога ще свърши, но проблемите си стоят и без нея.


За добрите практики и проблемите по време на дигиталното обучение за децата със СОП четете тук.


Министерството е глухо за проблема


"Министърът не отразява нашият проблем. Той явно не смята, че има нужда да се срещаме", каза Аделина Банакиева.


По време на изолацията през март и април организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, са реагирали по подобен начин пред тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. "След това се смени министърът и сме в начална позиция. Министърът е сменен, но подчинените експерти са наясно и би трябвало да изградят устойчив механизъм и да не "забравят" сигналите, които са получавали. Осем месеца по- късно отново говорим, че има групи хора, които не могат да се подчинят изцяло на мерките, че има групи хора, за които е важно да се погрижим преди всички", коментира пред "Дневник" Валентина Ташкова от сдружение "Общност Мостове". Кога ще има приемственост в администрацията, пита тя.


"Дневник" попита и очаква отговор от Министерството на здравеопазването дали предвижда механизми, с които да помогне на хората с увреждания да се справят с мерките, ограниченията и преминаването през кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK