"Ако сте без маска, излезте веднага" или проблемите пред хората с увреждания

"Ако сте без маска, излезте веднага" или проблемите пред хората с увреждания

© Цветелина Белутова, КапиталМайката е на 67. Синът аутист е на 42. Тя не може да го остави сам вкъщи дори за минути. Няма дневни центрове (не само по време на пандемията), където могат да се погрижат за него временно. Кога пазаруват тези хора?


Майката е 40 кг. Синът аутист е 100. Той не желае по никакъв начин да слага маска. Бие майка си, когато се опитва да му я постави. Как влизат на закрито или в градския транспорт тези хора?


В България има над 20 хил. аутиста и над 600 хил. хора с увреждания (данните са на неправителствените организации, официален регистър не се води - бел.ред.). Повечето от тях са изцяло зависими от родителите си. Техният живот, както и този на семействата им неимоверно много се затруднява от наложените от властите мерки за борба с разпространението на коронавируса.
Три граждански организации, работещи в сферата на защитата на правата на хората с увреждания вече повече от месец искат среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по повод въвежданите противоепидемични мерки, които не са съобразени с тях. Общност "Мостове", Гражданска инициатива "Екип Лайкучка" и Българският хелзинкски комитет настояват за отделна наредба, която да гарантира нормален живот на тези хора и техните семейства по време на пандемията. Пред "Дневник" Валентина Ташкова от общност "Мостове" разказа още две истории от последните дни:


Друг случай със зелените коридори: сляп мъж над 65 отива да си напазарува във времевия прозорец, отреден за неговата възраст. Той е с 45-годишния си асистент, който не е допуснат в магазина, съответно незрящият няма кога и как да напазарува, защото той винаги ще е с асистента си. И от магазина са прави, защото паричното наказание ще е за тях.


Майка на 19-годишно момче с аутизъм, на което не може да му се сложи маска, е свалена от метрото с полиция. Показала е всички документи от ТЕЛК и какво от това - няма регламент за случаи като нейния. Не "по разпоредба", а "по милост" не са написали акт на сина ѝ.


Пред "Дневник" майката Цвети Първанова разказа с подробности случката. "На спирка "Константин Величков" - проверка от двама контрольори и двама полицаи. "Господине, сложете си маската", му казват полицаите. Той като стои в метрото, не му личи, че има аутизъм. Като започне вече да маха с ръцете, да прави някакви движения и да издава звуци, тогава вече хората го оглеждат. Аз обяснявам, че момчето е с аутизъм и отказва да слага маска, маха я веднага, като му я сложа". Проверяващите казали, че не ги интересува, законът е за всички и ги призовали да слязат, за да им пишат акт. Други пътници се застъпили за нея и се разминали без глоба, но не в това е проблемът.


Майката разказа още два случая, в които не е допусната в институции - в прокуратурата в Лом и в Института за клинични изследвания в София поради факта, че синът й е без маска. Не вини институциите, които спазват правилата, а Министерството на здравеопазването, което безогледно ги създава.


Тя гледа сина си сама, той е с тежка форма на аутизъм и хиперактивно поведение и не може да го остави сам и за миг. "Вземам 500 лева месечно като негов личен асистент, но ходя и се блъскам за някой лев отгоре, че не стигат - чистя входове, опитно зайче съм в Института за клинични изследвания", разказва Цвети Първанова, която е и член на общност "Мостове" и подчертава, че са необходими спешни разписания на здравното министерство за изключения от мерките за хората с увреждания.


Не единични истории, а модели на грешка


Зад тези лични истории не се крият единични казуси, а модели на грешки, посочва Валентина Ташкова от сдружение "Мостове". По думите й нито щабът работи в координация с министерствата, нито министерствата работят координирано.


"Истината е, че трите министерства от които зависи нормализирането на живота на хората с увреждания - на здравеопазването, на образованието и на труда и социалната политика, никога не са работили координирано. Някак в кризата се очаква, в името на най-уязвимите - възрастните, хората с увреждания и заболявания, децата с увреждания и специални образователни потребности (СОП) - да заработят по-тясно, координирано, синхронизирано. Нищо подобно", възмутена е тя.


От организациите искат допълнителни разпоредби към заповедите на здравния министър, с които да се регламентират изключения от правилата за хората с увреждания. Според правозащитните организации с телковото решение хората с увреждания биха могли спокойно да доказват правата си, без да се налага специална бележка от личния лекар.


От неправителствените организации искат на хора с определени психически заболявания да им бъде позволено да се разхождат, ако се стигне отново до затваряне като през март. "По време на изолацията те щяха да избият роднините си. Вие разбирате ли, че като се наруши ритъмът на живот на хора с ментални проблеми, с някакви увреждания, че те излизат извън релси, че стават агресивни. Никой нищо не говори по темата, сякаш тези хора не ни касаят. Но те ни касаят, утре това може да се случи на всеки, никой не е защитен", заяви пред "Дневник" Аделина Банакиева от Гражданска инициатива "Екип Лайкучка".


Това е дискриминация, подчерта тя. На същото мнение е и председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. "Неотчитането на факта, че някои групи, обединени по защитени от закона признаци, са в по-уязвимо положение от други, е непряка дискриминация. Българските институции рядко вземат това предвид, когато изготвят политиките си и това е проблем, който трябва да обсъдим с тях", заявява той.


Децата с увреждания - големите потърпевши


"Децата, не само децата с увреждания, в тази криза са големият потърпевш при перспективата пандемията да продължи още няколко месеца, трябва да се помисли за физическото им и психическо оцеляване, както и сериозно да се мисли за развитието им, независимо от обстоятелствата", заяви Валентина Ташкова.


Децата с увреждания и децата със СОП ще са едни от тежко потърпевшите не само от ограниченията, но и от образованието. Специалисти работятя с тях всекидневно, а ролята на родителя е да организира деня на детето си. "Няма как един родител да е едновременно лекар, учител, терапевт, бавачка, асистент, логистик. Такъв вид роля е непосилна по принцип, но тя е отредена на българските родители на деца със увреждания и/или СОП. През годините родителите са извоювали различна подкрепа за децата си. Да, буквално е воювано за правата им да са в училище", отбелязва тя.


Днес обаче родителите нямат избор, и отново поемат всички тези роли. Естествено е да не могат да се справят с една голяма част от тях и затова нямат никаква вина, посочва Ташкова. По думите й образованието в много от училищата абдикира по време на пандемията от ролята си в живота на тези деца, а постиженията им, придобити с години усърдна всекидневна работа, бързо се стопяват и се връщат назад.


Според нея трябва да се мислят политики за деца с увреждания или СОП и отвъд пандемията, защото тя все някога ще свърши, но проблемите си стоят и без нея.


За добрите практики и проблемите по време на дигиталното обучение за децата със СОП четете тук.


Министерството е глухо за проблема


"Министърът не отразява нашият проблем. Той явно не смята, че има нужда да се срещаме", каза Аделина Банакиева.


По време на изолацията през март и април организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, са реагирали по подобен начин пред тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. "След това се смени министърът и сме в начална позиция. Министърът е сменен, но подчинените експерти са наясно и би трябвало да изградят устойчив механизъм и да не "забравят" сигналите, които са получавали. Осем месеца по- късно отново говорим, че има групи хора, които не могат да се подчинят изцяло на мерките, че има групи хора, за които е важно да се погрижим преди всички", коментира пред "Дневник" Валентина Ташкова от сдружение "Общност Мостове". Кога ще има приемственост в администрацията, пита тя.


"Дневник" попита и очаква отговор от Министерството на здравеопазването дали предвижда механизми, с които да помогне на хората с увреждания да се справят с мерките, ограниченията и преминаването през кризата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 237 Гневно

  Изключително тъжно...

  Към това можем да добавим и куп други примери, за съжаление.

  Адекватност на управляващите и министерството? Ха-ха.

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Синът, освен аутизъм, явно има и друго психично отклонение/заболяване. И мястото му е в специализирано заведение, където има условия и персонал, подготвен да обработва подобни пациенти. А не да вкара майка си в гроба преждевременно.

 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблемът да се промени заповедта и да се улесни и без това тежкият живот на тези хора?

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  "Той е с 45-годишния си асистент, който не е допуснат в магазина, съответно незрящият няма кога и как да напазарува, защото той винаги ще е с асистента си. И от магазина са прави, защото паричното наказание ще е за тях."?!  Видка, стига с глупостите и предозирането! Пределно ясно бе казано и повторено многократно, че възрастни хора и търговски обекти няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани, и чак след няколкократни предупреждения на едно и също лице или ТО, същото ще бъде глобявано.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":

  Няма такива. Можете ли да основете и ръководите поне едно?

 6. 6 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Тъжни проблеми. Ето защо няма пари за тях https://bird.bg/nap-dluzhnici-3-miliarda/

 7. 7 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 304 Разстроено

  Проблемите се решават с едно просто допълнение към съответната заповед на министъра. За маските, за разходките на такива хора... Разбира се, тук-там ще има някой "проверяващ", който пак няма да е разбрал, но това ще са редки изключения. Не ми е ясно защо МЗ не е направило досега такова допълнение - разбирам, че в момента огън им гори на главите, но трябва и това да свършат. И то спешно!
  И да, знам за проблемите с маските при част от аутистите - дъщеря ми работи с такива деца. От едно от тях пипна коронавирус. Изкара го сравнително леко, вече е с два отрицателни теста и антитела.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 8. 8 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivanpopov":
  а ве "специалиста", на каква база ги пишеш тези неща!??!! Имаш дете със СОП или аутизъм ?!? Психолог си!??? Невролог си !???! Кое точно му е очевидното?!!?
  Защото ако нито едно от гореспоменатите не е вярно - най-добре ходи се скрий някъде

  аман от разбирачи.... 9. 9 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Крадливата световна върхушка , се н***а с тия намордници. Единственото спасение е революция!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Не може да носи маска, а можете да ги мъкнете по протести и блокади. Хайде стига толкова.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 15. 15 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Е как не разбираш??? Просто управляващите трябва да имат поне малко акъл. Такъв обаче липсва.

 16. 16 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 523 Неутрално

  ИСКАМ! Абе вие друго не знаете ли??? Преди да поискаш трябва първо да дадеш! И най малкото да се съобразяваш! Аман от идиоми и частни случаи, ние нормалните да умираме ли, кво, ай сиктир....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Прави ми впечатление, че примерите са с майки, сами отглеждащи деца с аутизъм. Бих запитала а бащите къде са? Изглежда са изоставили майките сами да се справят, но не е ли редно поне в такава ситуация да предложат помощ и поне да напазаруват?
  В такава ситуация би трябвало някак си да има повече солидарност и съобразаване с нуждите на другия.
  Може би пък някои от децата с аутизъм да се съгласят да носят шлемове, ако им се покаже като игра.
  И да, трябва да има изключение за болни и с увреждания, които по някаква причина не могат да носят и алтернативни средства за предпазване.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Камала пък бие Джо, когато не си слага маската. А най-добрата реализация за агресивните аутисти е в радикалната политика. Тази майка седи на златна мина, без да го подозира.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 40 Неутрално

  На чужд гръб и сто тояги са малко - важи и за двете страни. Очевидно сега мнозинството от хората, е в уязвимо положение, затова се налагат мерки за предпазването ни. Да, това ще доведе до отстъпление от някои завоювани права и свободи, за всички ни, ако искаме да ни има утре.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Неутрално

  "Не вини институциите, които спазват правилата, а Министерството на здравеопазването, което безогледно ги създава."

  "Няма хаос в здравната система" - набеденият за министър

  Спечелихме битка, но не и войната!
 32. 32 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ясно, върви се към прокарване на втори коридор за пазаруване, освен зеления, ще има там, какъвто цвят се избере, и такъв, за хора, които не желаят или не могат да носят маски.

 33. 33 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  1. Бащите по ред причини няма да се включат - починали са / работят в чужбина защото тук с една заплата НЕ СТАВА / били са си камшика защото не искат да гледат дете с проблеми и т.н.
  2. Какво правят институциите за да решат казуса / за съжаление такива винаги ще има /
  3. Лошото е че описания случай е само върха на айсберга от това да отглеждаш дете с проблем и е КОВИД 19 ориентиран. За всичко друго през което едно такова семейство трябва да мине / или по-скоро да живее с него / просто не се пише. А проблемите в тази сфера са крещяши.

  Пример:

  Хората които наистина имат нужда от инвалиден стикер за паркиране в централната градска част на всяко явяване на ТЕЛК остават около 2 месеца без такъв. Стария е валиден до датата на валидност на ТЕЛК. Новия се издава след като новия ТЕЛК излезе и всички стъпки от бюрократичната машина изяждат средно 2 месеца през които нямаш валиден стикер. Ако по някаква причина ходиш на работа с инвалидна количка в център го издухваш мощно през тези два месеца - ЦГМ не ги *бе че си с инвалидна количка - щом нямаш стикер ти слагат скобата и ти вдигат колата. Точка

 34. 34 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Значи хем майката прибира парите за личен асистент, хем иска допълнително помощ . Е не става така. Много могада пиша по темата, почти от първо лице, но няма особен смисъл. Начина на мислене в България е допотопен.

 35. 35 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Разстроено

  До коментар [#2] от "ivanpopov":
  До коментар [#4] от "hamiltonf":
  До коментар [#14] от "nv":
  До коментар [#16] от "dohco":
  До коментар [#24] от "ldc51604279":

  Винаги се случва така:
  идиоти пишат глупости, а срамуват се за това, всички наоколо

  "Чуждестранен агент"
 36. 36 Профил на Когнитивен Дисонанс
  Когнитивен Дисонанс
  Рейтинг: 8 Весело

  Лека форма на астма. След няколко минути носене на парцал(маска), почват сополи, кашлица, сълзене в очите. Ма е безопасно и антиковидипандемистично. Блюдото на Петри е вкусно и полезно. Полуграмотни ТВ-доктори, безотговорни и крадливи/лъжливи "управляващи кризата(и заемите)" и лековерно стад... лековерни избиратели.
  Беее. :))

  Всеки е свободен да вЕрва на глупости.
 37. 37 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Значи хем майката прибира парите за личен асистент, хем иска допълнително помощ . Е не става така. Много могада пиша по темата, почти от първо лице, но няма особен смисъл. Начина на мислене в България е допотопен.
  —цитат от коментар 34 на Венко


  Това едно на ръка, ама като не можеш да го прилъжеш за маска в магазина/автобуса, ако се зарази с вируса и опре до реанимация, какво и как ще се случи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 38. 38 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Нали знаеш КОЙ и как би променил неадекватна заповед с познатата липса на компетентности и дебелоочие.
  Забрави.
  С тази гадна и просташка сбирка на употребени от един мафиот хора нещата за никъде не са.

 39. 39 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Налагането върху цялото население насила под страх от глоби на здравни мерки с недоказан ефект като носене на маски и стоене вкъщи със седмици е медицински фашизъм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK