На живо

Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал
Най-високите дневни стойности на починали - 189, и излекувани от коронавирус - 1702 от началото на пандемията, показват данните в Единният информационен портал днес. В същото време експерти изразиха различни позиции за ползата от планираните по-строги мерки. Проучване на агенция "Тренд" показа, че не малко българи вярват на твърденията, като тези, че коронавирусът е бактериологично оръжие, разпространява се през 5G мрежите, а с бъдещите ваксини в организма на хората ще се вкарва чип за проследяване и контрол. Утре се очаква правителството да обяви какви нови ограничения планира да въведе, а бизнес организации днес заявиха очаквания за финансова подкрепа от бюджета. Подробности вижте в хронологията.
Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© LAP.BG


"Левски" осъди поведението на свой футболист, който е нарушил карантината. От клуба съобщиха, че състезателят ще бъде наказан според вътрешния правилник, като не споменаха името му. Според "Мач Телеграф" това е Илия Димитров, като провинението предвижда глоба от 5000 лева и тригодишна условна присъда. Подробности четете тук.

Министърът на транспорта Росен Желязков

© Велко Ангелов

Министърът на транспорта Росен Желязков


Сивият сектор при превоза на пътници е около 30% и в пандемична ситуация регулацията му е важна. Това коментира пред Би Ти Ви министърът на транспорта Росен Желязков по повод насрочения за утре протест на автобусните превозвачи. Те настояват разпоредбата, че нерегламентираният превоз е криминално престъпление, което се наказва с до 10 г. затвор, да бъде върната в закона. Президентът наложи вето на част от текстовете, между които и този, а при гласуването в Народното събрание противният възглед не събра достатъчна подкрепа.


Министърът повтори, че становището на Министерството на транспорта съвпада с това на превозвачите, а целта на строгите наказания е "да има въздържание от нерегламентираните превози".


Желязков не очаква транспортният бранш да бъде засегнат от новите противоепидемични мерки, които здравният министър предлага, а правителството утре ще обсъжда. По думите му дейността на пощите, на превозвачите, на автошколите, на БДЖ няма да бъде засегната, защото във фокуса на новите мерки е "превенция на натиска към болничната дейност".


Частните училища искат преразглеждане на предложението на здравния министър

В писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите от кабинета от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) настояват за преразглеждане на предложението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за категорично затваряне на цялата образователна система, на частни детски градини и частни училища, особено за децата в детските градини и в начална училищна степен. Сред исканията е да се предостави възможност за частично и диференцирано функциониране на съответната образователна институция при спазване на всички необходими противоепидемични мерки и при наличие на информирано заявено желание от родителите. Друг призив е при вземането на решения да бъде прилаган диференциран подход при зачитане мнението на директорите на образователните институции, както и да се изработи ясен протокол и времева рамка за постепенно връщане към нормалното функциониране на училищните системи в зависимост от развитието на здравната обстановка. От асоциацията категорично настояват за икономическа подкрепа от страна на държавата за всяка засегната от кризата образователна институция – частна детска градина и частно училище.

Моловете искат държавна помощ, ако ще бъдат затворени

Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© Велко Ангелов


Собствениците на молове, за които управляващите предвиждат отново да бъдат затворени, обявиха в отворено писмо до правителството, че това трябва да стане след като бъдат официално информирани каква държавна подкрепа ще получат. Припомнят, че при затварянето през март, когато отворени в тях останаха само аптеките, банките и магазините за храни, не са получили никаква подкрепа. Пишат още, че евентуално затваряне сега ще съвпадне с най-активния период от годината за тяхната дейност, а множество търговци ще фалират като резултат. Напомнят, че през последните месеци в моловете са инвестирани немалки суми, за да бъдат обезопасени, довело до непредвидени разходи.


"Този бизнес осигурява множество международни инвестиции, достъп на световни марки до българския пазар на дребно, бизнес среда, в която функционират множество средни и малки предприятия. Не следва да се пренебрегва и това, че този сегмент осигурява хиляди работни места", допълват от асоциацията.

Бизнесът поиска две конкретни мерки от правителството

В очакване на затегнати мерки бизнесът написа писмо до премиера и няколко министри, в което предлага две конкретни мерки в помощ на фирмите с проблеми заради коронакризата. Асоциацията на работодателските организации, в която влизат КРИБ, Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Асоциацията на индустриалния капитал, дава пример с помощ, прилагана вече в няколко държави и разрешена от Брюксел като държавна помощ заради пандемията. Тя да се дава не по-късно от 30 юни 2021 г. и покрива непокритите фиксирани разходи, направени през периода от 1 март 2020 г. до 30 юни 2021 г., пише бизнесът. Тя е за фирми с поне 30% спад в оборота на годишна база и не надвишава 3 млн. евро на предприятие. Организацията посочва, че такава помощ може лесно да бъде прилагана от НАП, която разполага с цялата информация. Другото предложение на бизнеса е за отсрочване на данъци и осигуровки. В писмото се посочва, че данъчната администрация има цялата информация, за да се прецени кое и колко да се отсрочи, така че да не пострадат сериозно приходите в бюджета.

Управителят на общинската болница в Каварна подаде оставка

Управителят на общинската многопрофилна болница в Каварна д-р Християн Зафиров е подал оставката си, съобщава БНР. Според заповедта на здравното министерство болницата откри COVID отделение, в което единствено д-р Зафиров заяви готовност да работи. С напускането му под въпрос остава и съществуването на Спешния център и поликлиниката. Д-р Зафиров не коментира мотивите за решението си, но предупреждава, че съществуването на цялата болница е поставено под въпрос след заявленията за напускане на още пет медицински сестри.

Сериозни санкции за болници, които не се преструктурират

Лечебни заведения, които не изпълнят заповедите за преструктуриране, увеличаване на броя на леглата за лекуване на коронавирус или командироване на специалисти, ще бъдат санкционирани. При първо нарушение се предвижда глоба от 3 до 10 хил. лв., а при повторно - прекратяване на договора с Националната здравноосигурителна каса за срок от три месеца. Санкциите бяха окончателно одобрени в парламента днес с приемането на бюджета на здравната каса за 2021 г.


Подробности за трите бюджета за следващата година - на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния, които депутатите приемат, четете тук.

Туристическият бизнес пита защо заплатите на чиновниците растат

Не е нормално в моменти на криза да се увеличават заплатите на чиновниците в бюджетната сфера, а да не се подпомагане финансово бизнеса, който изкарва тези заплати чрез данъците и осигуровките, който плаща и инвестициите в своите обекти, а често и в прилежащата им инфраструктура, се казва в позиция на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В нея се посочва, че 10.3 % от БВП на страната се осигурява от туризма, а всяко 4-то ново работно място е генерирано от сектора.


"Затова и голямо недоумение буди пасивността от страна на държавата по отношение исканията на БХРА и всички други туристически организации за взимане на спешни мерки, които да помогнат на индустрията на гостоприемството да оцелее и изключване на туризма от обхвата на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Липсата на подкрепа за туризма ще доведе до колапс на икономиката на цели региони в страната, които са зависими само от дейността на хотели, ресторанти и атракции, смятат от БХРА.


Според асоциацията на колене са поставени не само хотелиерите и ресторантьорите, но и всички други участници в туризма – туроператори, екскурзоводи, превозвачи, аниматори, участници в шоу програми, доставчици на стоки и услуги за бранша.

БФС иска от премиера мачовете да не спират

Временният президент на БФС Михаил Касабов призова министър-председателя Бойко Борисов мачовете от футболните първенства в първите три нива в страната да продължат. Касабов изпратил писмото до премиера, както и до министрите на здравеопазването и на спорта - Костадин Ангелов и Красен Кралев, като набляга върху това, че футболният съюз следва "строг протокол за провеждане на състезателно-тренировъчна дейност в условия на COVID-19" и че евентуално спиране на мачовете може да донесе тежки финансови последици за клубовете. Посочва се, че действието на временния президент на БФС е съгласувано с професионалните футболни клубове.


Успоредно с това идват и призиви от други големи федерации с призив спортът да продължи дейността си. В този глас се включиха баскетболът, волейболът и леката атлетика.


В понеделник Ангелов представи предложения за затягане на мерките заради коронавируса. Сред тях е и идеята за "преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия".


Подробности тук

Почти 40 съдебни дела са отложени заради вируса

От началото на ноември до момента почти 40 съдебни дела са отложени заради заразени поставени под карантина участници в съдебните процеси, съобщават от съдийската колегия на ВСС, цитирани от БТА. По последни данни 66 съдии са заразени, а 33-ма са под карантина. Служителите с положителен тест за коронавирус са близо 200, а наполовина от тях са под карантина.


В началото на месеца голяма част от магистратите поискаха съдилищата за затворят, докато ситуацията с разпространението на COVID-19 се нормализира. Депутатите не приеха тази идея и решиха всеки административен ръководител да решава на какъв режим ще работи съдът.

Депутатите гласуваха повече пари за лекари и медицински персонал

По 600 лв. добавка ще получат лекарите към месечните си заплати, ако те са под 5000 лв. Допълнителните пари ще се отпускат по време на извънредната епидемична обстановка, реши парламентът днес. Депутатите гласуват днес окончателно трите бюджета за следващата година - на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния (най-важното от дебатите следете на живо тук).


Добавките за медицинските сестри са 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи таван няма. За целта са осигурени 237 млн. лв. в бюджета на здравната каса. Допълнителните пари ще се отпускат от 1 януари.

Една трета от медицинския персонал в МБАЛ в Пазарджик е заразен, съобщи БНР. Болницата е единственото лечебно заведения в областта със спешен кабинет за Covid-19, а напливът от пациенти е голям. Болницата не може да назначи лекари и медицински сестри, защото няма свободни кадри. Недостиг на персонал има и в останалите лечебни заведения в областта.

Децата са по-големи разпространители на коронавируса, отколкото сме мислили досега и с оглед на това е редно да бъдат преустановени занятията дори на най-малките. Болестта при децата може да протече особено тежко, особено при деца до 5-годишна възраст. Особено податливи са деца с други заболявания - сърдечни, ендокринни, белодробни. Това отбеляза в интервю за БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова.


Повече тук

Проф. Кантарджиев: има ли резултат от нови мерки ще се разбере за 21 дни

"Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно", каза днес пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.


По думите му до 14-и ноември случаите коронавирус в страната са се увеличавали главоломно и сега е достигнато едно крехко плато. Професорът посочи, че какъв е ефектът от евентуални нови ограничителни мерки, може да се прецени за 21 дни.


Проф. Кантарджиев посочи, че е ако е имало контрол и самосъзнание за носенето на маските новите случаи са щели да бъдат 300, а не 3000 на ден. "Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят", каза още членът на НОЩ.

Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© Юлия Лазарова

Гърция спира тестовете за шофьорите на камиони

В Главна дирекция "Гранична полиция" е получена информация, че на ГКПП Кулата - "Промахон" гръцките власти временно преустановяват проверките с бързи тестове за COVID-19 на влизащите в Гърция водачи на товарни автомобили. Временно за тях отпада и изискването за предварително попълнен PLF формуляр, съобщиха от "Гранична полиция" днес на обяд. Заради тестовете пред граничния пункт от сутринта се образуваха дълги колони от камиони.


Както и досега в Гърция се допускат гръцки граждани, постоянно пребиваващи чужденци, както и лица, доказващи пътуване с цел работа или хуманитарни причини. Всички те трябва да представят на гръцките гранични власти предварително попълнен формуляр за пътуване с получен QR код и отрицателен PCR тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на страната. На всеки от тази категория пътуващи се прави бърз тест на пункта. При положителен резултат гръцките граждани и постоянно пребиваващи чужденци се пропускат и се поставят под 14-дневна карантина, останалите не се допускат в Република Гърция. От 23 до 7 часа през ГКПП "Промахон" гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

Мениджърите на хотели с писмо до Борисов

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ) изрази с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов своето становище във връзка с предлаганите от здравното министерство нови противоепидемични мерки, които да влязат в сила от 27 ноември. Сред мерките са затваряне на заведения за хранене, в това число и хотелски ресторанти и барове.


От БАМПХ обясняват, че ако тези ресторанти бъдат принудени да затворят, в много случаи това ще доведе до затварянето на самите хотели, защото те няма да има възможност да осигурят елементарно изхранване на гостите си, които ползват нощувки. Във връзка това от БАМПХ настояват да не бъдат затваряни ресторанти, спа, фитнес и уелнес центрове и въобще да бъде ограничавана работата на хотелите, преди правителството да е обявило програма с разумни икономически мерки за компенсиране на бизнеса и служителите, което ще позволи на хотелиерите да избегнат фалити, а заетите в сферата на туризма и свързаните бизнеси да запазят доходите си.

Служителите на Националния осигурителен институт (НОИ), които работят от дистанция, ще получават по-нисък размер на допълнителното материално стимулиране, съобщава БНР, позовавайки се на промени в инструкцията, по която се отчита работа в института. В инструкцията се уточнява, че предстои промяна във вътрешните правила за формиране на заплатите. От НОИ обявиха, че ще коментират темата, когато заповедта на здравния министър за въвеждането на нови мерки влезе в сила.

Отново опашки от камиони на Кулата

Отново са се образували километрична опашка на граничния пункт "Кулата-Промахон", след като тази сутрин гръцките власти са възобновили масовото тестване на шофьори на тежкотоварни автомобили, съобщи БНР. Мярката беше въведена вчера следобед, но през нощта тестове не са правени.


Само за два часа пред граничния пункт са блокирани над 200 камиона. Малко след 7 часа е възобновено взимането на бързи тестове и на превозвачите. Мярката започна да се прилага вчера следобед и преустановена в 23 часа.


Заместник- председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов прогнозира пълно блокиране на търговския обмен. "Тестове на всички шофьори и време от 30 до 50 минути за автомобил е неадекватно. Това ще доведе до проблеми, защото транспортът няма как да достигне по този начин навреме. За момента се получава забавяне с 24 часа, но ако продължи по този начин ще бъде със седмици назад", коментира той. Дангов смята, че българската държава трябва да даде адекватен отговор чрез компетентните органи на ЕС.

Микрокредитите, финансирани със средства от Фонда на фондовете (ФнФ), ще се отпускат при още по-облекчени условия, отколкото досега. Целта е те да станат достъпни за по-широк кръг крайни получатели и да се улесни процесът на кандидатстване за тях, съобщиха от институцията. Предвиденият публичен ресурс за микрокредитиране със споделяне на риска е 23,9 млн. лв., осигурени от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.


Кредитите са в размер до 48 895 лв., а срокът за тяхното погасяване е до 10 години. Те се отпускат за придобиване на материални и нематериални активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието или самонаетото лице. С тях могат да се покриват и други разходи, свързани с основната стопанска дейност, включително професионално обучение на работниците или предприемача.

Все повече българи смятат, че вирусът е изкуствено създаден

С 9% се е увеличил за пет месеца делът на българите, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създаден и на това мнение сега са 53 на сто от анкетираните, показа проучване на агенция "Тренд", поръчано от в. "24 часа". То е направени между 2 и 10 ноември чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст над 18 години.


40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята, но в сравнение с април има спад от 13%. 25 на сто от анкетираните през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.


За 17% коронавирусът не съществува и това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. 16 на сто от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.


За 10% от българите вирусът се разпространява с 5G мрежите на мобилните телефони. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

Емил Коларов от Асоциацията на заведенията в България заяви пред "Нова телевизия", че браншът няма против да бъде затворен, каквото предложение направи здравният министър при представянето на по-строгите мерки, но настоя преди това да бъдат обявени икономическите мерки, които ще предприеме правителството. По думите му това ще е третото затваряне на заведенията от март, като то най-вероятно ще е свързано с много фалити. Той подчерта, че не иска да омаловажава труда на лекарите, но поиска и същото отношение към всички работещи в бранша, който представлява. Коларов допълни, че все още държавата не е предложила решение как да бъдат обезщетени нощните заведения, които са затворени от около месец.

БЛС: Ще е безотговорно да не се предприемат мерки

Ще е безотговорно от страна на правителството, ако продължи да се съобразява със заплахи от протести и не приеме предложените от здравния министър по-строги мерки. Това заяви пред "Нова телевизия" председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров. Той добави, че политиците и медицинските лица са чакали самосъзнанието на обществото да проработи, но след като разбрали, че това няма как да стане, се е стигнало до решението за по-строги мерки.
Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Ако не се приемат новите мерки, значи някой приема нашите медици като жертвени агнета. Не ме интересуват никакви протести (бел. ред. от Асоциацията на заведенията в България заплашиха с протести, ако не бъдат компенсирани от държавата). Нека горят маски, но и да дойдат да заместят лекарите. Мълчахме много време. Има много места, където ще ги уважават. Няма нужда лекарите ни да се самоубиват на места, в които постъпват хора, които само преди няколко дни неуважително са ви наричали невежи и конспиратори. Достатъчно толерантни бяхме", каза Маджаров.
Подробности тук

Дянков: бюджетът ще трябва да се актуализира още през пролетта

Новият бюджет е така направен, все едно кризата не продължава и той ще трябва да се промени още през пролетта, каза днес пред Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков. "Ще се окаже, че все повече пари ще се дават за сектори, които не са предвидени, и пролетта ще трябва да се промени бюджетът. Пари има, нови заеми не са нужни, но ще се налеят нови 3 - 5 млрд. лева в помощ на бизнеса", посочи бившият финансов министър.
Според него мярката 60 на 40 трябва бързо да се промени на 90 на 10 или 85 на 15%, както вече е направено в редица страни. За Дянков трябва да има и готовност от следващата година държавата да поеме всички разходи на затворените бизнеси. "Иначе работните места в някои сектори просто ще изчезнат", прогнозира той.


Подробности тук

Микробиолог: новите мерки няма да ограничат пандемията

Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията от COVID-19 в България, каза днес пред Би Ти Ви доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН. Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен "локдаун" и въпреки това показателите им не са променени драстично.


Коронавирусът в България: Бизнесът поиска конкретна помощ (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


"Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно", заяви проф. Чорбанов. Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%.

Висок брой починали и оздравели

Най-високите дневни стойности на починали - 189, и излекувани от коронавирус - 1702, показват данните в Единният информационен портал. Вторник обичайно показателите са най-високи, защото има натрупвания на недокладвани данни от почивните дни. В сравнение с вторник миналата седмица починалите са със 17 повече, а оздравелите със 760.


Направените тестове през денонощието са 7244, а носители на вируса са 3144 от тях. Най-много остават новите случаи в областите София (933), Пловдив (361) и Варна (239).Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  3144 заразени от 7244 теста не са "повече от половината"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 2. 2 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Алоууу редакцията, откога 3146 от 7244 стана 54%, защото според математиката, която аз съм учил са 43.43 %. Явно и математиката ви вече е по-различна. Либерална някак си.

 3. 3 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Както и да го смятам - при 3144 положителни случая от 7244 теста - все ми излизат 43.4%, а не както редакцията го е сметнала на 54.1%...
  Или те смятат съотношението между оздравели спрямо положителни случаи и по непонятни причини решават, че това е процентът положителни тестове?

 4. 4 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  "Делът на откритите новозаразени - 54.10% също до момента не е бил толкова висок. Направените тестове през денонощието са 7244, а носители на вируса са 3144 от тях."

  Дневник, не са 54%, а 43,4%
  Хич не е малко, но ползвайте калкулатора правилно

  Ecrasez l’infâme
 5. 5 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Когато си прост е лесно. Създаваш организиран хаос или спонтанен ред и обикаляш с джипката да ръсиш простотии. Умните не могат да повярват, че това което се случва е истина, а простите не разбират какво става. Повтаряш лъжите си, хвалиш се постоянно, че така трябва да се управлява държава и започваш да си вярваш. Да му мислят тези които не са прости.Когато си прост е лесно.

 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Те и двете графики са с различна информация - в едната броят тестове 7100, в другата -3400.
  Абе съвсем я оплескахте...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#1] от "cinik":

  "3144 заразени от 7244 теста не са "повече от половината"

  Че нали същите броят "хилядите" по време на протестуцията...

 8. 8 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Детайлите не са силата на тази статия, но посланието е ясно. Умират хора, и отново сме на първите места. Бойко Българоубиец ше отмени половината от мерките до петък.

 9. 9 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 286 Неутрално
 10. 10 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 286 Неутрално

  хем е истина хем ама не съвсем

 11. 11 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Весело

  Е как 3144 положителни проби от 7244 теста е 54.1% ??????

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Коментирате някакви много важни проценти а за 189 починали хора никой нищо не споменава...

  забавление и приключение
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  За последните месеци един единствен път "Дневник" бе със щадящо обобщаващо мнение в ежедневната си рубрика "Коронавирус в България". Днес, в старанието си да бъдат още-по, по-, най-драматични, стигнаха нови "върхове"...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3708 Неутрално

  Всеки ден у нас умират по 300 човека. Тук са дали 189 починали от коронавирус. Това означава ли, че е намаляла смъртността от други заболявания, или са 300+189?

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Хе-хе!
  "Дневник" се ската под масата, без никакъв намек за извинение или нещо подобно.
  Само тихомълком коригираха диаграмата.
  Ни лук яли, ни лук мирисали- този път номерът пред "дебилите" не мина, ще опитаме другия път.
  Какъв еталон на порядъчност!

 16. 16 Профил на Headhunters
  Headhunters
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колеги коментиращи, не пишете глупости. Вирусът не е проста статистика. Пожелавам ви единствено да не ви идва в къщата. Страшно е.

 17. 17 Профил на Георги Славков
  Георги Славков
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  Не това означава 300+189 също плюс неизвестно колко починали от други заболявания заради хауса в здравната система.

 18. 18 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4400 Неутрално  Хе-хе!"Дневник" се ската под масата, без никакъв намек за извинение или нещо подобно.Само тихомълком коригираха диаграмата.Ни лук яли, ни лук мирисали- този път номерът пред "дебилите" не мина, ще опитаме другия път.Какъв еталон на порядъчност!
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот


  Не Дневник а Пауновски 😂😂😂 Той и за коли не можеше да пише. Същата боза прокарваше постоянно. Сега няма тестване на нови коли и се "преквалифицира" но не се научи да пише така или иначе 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  По-скоро са 300 + 109. Останалите 80 са неотчетени в почивните дни.

 20. 20 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Всеки ден у нас умират по 300 човека. Тук са дали 189 починали от коронавирус. Това означава ли, че е намаляла смъртността от други заболявания, или са 300+189?
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


  Днес НСИ ще публикува за миналата седмица. ето тук можеш да проследиш колко се е влошило положението.

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици?fbclid=IwAR1vByWk1wNBjdovF9T5GnqWwZFSNf95Fz3COubBSHTXAwHEIOn-O_i6Jc0

 21. 21 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 241 Неутрално

  А Чорбанов какво предлага? +20% хора умиращи по стълбите?

 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#20] от "absfresh":

  Погледнете, моля данните от седмици 1 и 2 за 2017 г.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  При толкова висок процент положителни проби, конктретният им брой губи смисъл. (Отделен въпрос е дали процентът положителни проби е малко под или малко над 50%)

 25. 25 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Течащи носове и нова Мода Аууу смешни Тестове, Размисли и страсти на Хората. Параграф 22 класика Параноиците хем Статистици станаха намериха си нов "Турски Сериял" голямо броене предвиждания колко ще се Разболяват колко ще Мрат а иначе ни Цифри за години назад им говорят нещо нито се опитват да си" Обяснят "как 9 Месеца ЦИРК ще фалират Държавата пък Починалите колкото за 10 стандартни дни от минали години. Ма Телевизора явно е заместил мозъчната дейност на Хората. Никой не може да Ви "Опази" от от Вас самите. Наистина Света се промени Прожектират Ви" реалност "която насаждат в Ума Ви каквото посееш това и ще пожънеш. Засейте разбирателство и любов и ще Видите какво ще пожънете. .

 26. 26 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Коментирате някакви много важни проценти а за 189 починали хора никой нищо не споменава...
  —цитат от коментар 12 на troi


  Това са за последните 3 дни, защото събота и неделя, данни се публикуват през пръсти. От държавни служители - толкова.

 27. 27 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#20] от "absfresh":Погледнете, моля данните от седмици 1 и 2 за 2017 г.
  —цитат от коментар 22 на stenlyaka


  Гледам ги, в момента сме в графата тежък грип. С днешните данни очаквам да скочим много над, за съжаление с тези от следвщата седмица още повече.

 28. 28 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Чета коментари и се чудя.
  Много важно дали заразените са 40 или 50 %.
  Звъниш на джипито - било на легло.
  ДКЦ'тата - празни.
  Болниците - уредели.
  Бърза помощ - пощурели.
  Яко ще се мре.
  Който не вярва е червен.
  Сподели ако вярваш.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иначе данните, ЗА ЧЕТВЪРТА поредна седмица сме в ПЛАТО на новите случаи!

  Какви локдауни и други комунистически мерки???!!? Епидемията вече отшумява при нас.

 31. 31 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Иначе данните, ЗА ЧЕТВЪРТА поредна седмица сме в ПЛАТО на новите случаи!Какви локдауни и други комунистически мерки???!!? Епидемията вече отшумява при нас.
  —цитат от коментар 30 на dfe22692527


  Ако вкарат антигенните тестове в регистър ще има такаво плато, че свят ще ни се завие.

 32. 32 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 363 Неутрално

  На ме пък ми направи впечатление, че за пръв от началото на втората вълна има намаление на хоспитализираните и на тези в интензивното. За съжаление една от причините е фатален край но не е само това. Много внимателно трябва да се следят следващите 4-5 дена. Ако тенденцията е на задържане нещата придобиват оптимистичен сценарии.

 33. 33 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  Доц. Андрей Чорбанов е поредния "умник", който иска да спечели 5 минути слава, като ни обяснява от екрана на телевизорите защо не можем да се предпазим от вируса. Защо не покаже ерудицията си като посочи как бихме могли да се предпазим от вируса? (Дори не очаквам от микробиолозите от БАН да измислят ваксина или лекарство).

  Междувременно, в други държави и други народи се справят успешно. Не са много, но има такива... Който може, прави го. Който не може, учи другите...

 34. 34 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  ГРОБ им изсипаха Венецианската критика, и веднага локдаун. Преди това пробваха и малко Македония за цвят, но хей, хората си умират.
  Крайната цел е отлагане на изборите март месец и ГЕРБ да са на власт възможно най-дълго!

 35. 35 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така или иначе тая статистика изобщо не е Представителна вече. Откакто във всички лаборатории започнаха да се правят антиген тестове за 3 пъти по-малко пари, на никого не му се дават за PCR. Вижте тенденцията в броя на тестове - намаляваща е. Колко човека са се позитивирали от антиген тестове, никой не знае! Лабораториите не отчитат тези данни на РЗИ. Да не говорим, че така или иначе РЗИ не смогва да връчи предписания на позитивните, да събере данни за контактни лица и да карантинира и тях. Какъв е тогава смисълът да си правиш PCR? И какво се случва с антиген позитивните - всичко е в ръцете на личната им отговорност... А това понятие в Бг действителността отсъства!
  Значи, да обобщим - няма още Ел. Направления и Ел. Рецепти. Хората със симптоми имат няколко избора: първо, плащат си от джоба PCR и се самокарантинират, очаквайки все пак в някакъв момент рзи да стигне до тях(аз съм на ден 13 и никой не ме е потърсил); второ, правят си антиген, самокарантинират се, ама не съвсем, щото никой не ги следи; трето, правят антиген, ама си замълчават, щото не са толкова зле, нямат отпуска, няма кой да им гледа децата, "това е просто грипче" и т. н.; и четвърто, въобще не си правят никакви тестове и си сеят зараза.
  Направи ми впечатление при случая с починалия млад мъж в Бургаско как се е развила ситуацията. Значи, той е бил болен, не се е тествал. Минава време и зазлява. Викат линейка. Оттам му правят антиген тест, който е отрицателен и започват да разкарват човека по болниците, без да го приемат никъде, щото не е с ковид. А лекарите трябва да са наясно, че антигена хваща вируса, само когато е в заразна фаза - т. е. първата седмица. Този мъж вече е бил минал първата седмица и не е бил заразен, но все пак болен от ковид. Лекарите не са ли го предвидили това, се питам... И се питам за кого има места в болниците - С ковид да си няма места, без ковид - тоже...

 36. 36 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Процентът, какъвто и да е той, би бил релевантен само ако тестването се извършва върху произволно избрани хора. А понеже се тестват хора само със симптоми и контактни лица нормално е да е толкова завишен. Така се създава впечатлението, че едва ли не половината от народа са вирусоносители, което съвсем не е така. В Словакия го доказаха с мащабното си изследване- 1% от популацията са вирусоносители. Дори да приемем, че сме 10 пъти по- зле от тях, което не е така, то тогава ще сме на 10 % от населението. Пак е много, но не е 44%.

 37. 37 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 737 Весело

  Хаъде сега форумните вирусолози да опровергаят и доц. Андрей Чорбанов. Сугурен съм, че те разбират повече от него.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 38. 38 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Радвам се, че проф. Чорбанов опроверга нуждата от ваксината, която той разработва, както и от финансирането на тази негова дейност.

 39. 39 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#35] от "KKM":

  Еми няма места в болниците и затова искат обща карантина.

 40. 40 Профил на hhy51392250
  hhy51392250
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "rvr12572942":
  Щях да се съглася с вашата логика, ако ставаше въпрос например за това какъв брой от населението е със сини и какъв с кафяви очи.
  Тук говорим за епидемия. Тези 56%, които сега са птрицателни утре може да се заразят и да станат положителни. Тук цифрата на заразените показва колко висок е тяхния брой дори и като абсолютна стойност от направените тестове. Нещо, което вече се задържа близо месец на доста високи нива.
  Мое мнение.

 41. 41 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#39] от "stefan_b":

  Еми няма, затова е грешно да гледаме някакви статистики за брой тестове, които както казах не са никак представителни, при положение че всеки се оправя, както може!
  Единствените показатели, които трябва да се гледат, са точно тези: брой настанени в болници, в интензивно и починали.
  И картинката, която показват тия цифри, не е никак добра.

 42. 42 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#30] от "dfe22692527":

  Бабините ти трънкини. В плато сме, щото никой не си прави вече pcr. Всички си правят антиген, три пъти по-евтин. Колко са позитивните с антиген - никой не знае.

 43. 43 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Още веднъж по повод ресторантьорите, хотелите и сводниците: Бизнесът им е паразитен, ако търсят помощ - да организират благотворителна кампания сред посетителите си (имаме пресен пример, как близките им по бизнес правят това), а не да настояват всички поголовно да ги спасяват. В този случай единствено здравната система се нуждае от помощ, макар да е съмнителен резултатът.

 44. 44 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#36] от "rvr12572942":Щях да се съглася с вашата логика, ако ставаше въпрос например за това какъв брой от населението е със сини и какъв с кафяви очи.Тук говорим за епидемия. Тези 56%, които сега са птрицателни утре може да се заразят и да станат положителни. Тук цифрата на заразените показва колко висок е тяхния брой дори и като абсолютна стойност от направените тестове. Нещо, което вече се задържа близо месец на доста високи нива.Мое мнение.
  —цитат от коментар 40 на hhy51392250


  Добре, ще го кажа по друг начин:
  1. " В милионна София за последните две седмици са установени 10000 носители на К19. Това са 1 % от населението на града."
  Въпреки, че избрах произволни числа, статистически погледнато твърдението е напълно вярно и спокойно би могло да бъде публикувано в този му вид, като предизвика определена реакция в съзнанието на всеки софиянец.
  2. " В милионна София за последните две седмици бяха направени 23000 теста и установени 10000 носители на К19. Това означава, че 43% от хората са дали положителни проби."
  Това твърдение статистически също е вярно, но ще нарисува в съзнанието на четящия го доста по- апокалиптична картина. Едва ли не, че в момента всеки втори е болен. А то въобще не е така.

 45. 45 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482
  1 до 24 ноември - 1815

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 46. 46 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 422 Любопитно

  Мен не ми пречи да си стоя вкъщи, няма да ми повлияе на психиката, по-скоро ще ми повлияе безпаричието. Правителството да даде решение как ще живеят хората, ако си останат вкъщи без доходи, не всички могат да работят от вкъщи.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  До коментар [#32] от "mrslv":

  Изкуствено предизвикана "втора вълна" на повишена смъртност чрез паниката отшумява и в Европа.
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  Засегнати са само и единствено 3 държави, които пред повече от месец започнаха пак с цирковете от пролетта - Италия, Франция и Испания.
  Другаде няма НИЩО!
  За съжаление и ние се уредихме в тяхната група с паника и блокаж на системите.
  От лакомия да не изтървем и не се минем за тия пусти няколко милиарда евра, дето им ги биле обещали на Боко и аверите му.
  Ще мине, разбира се - ама с малко повече жертви

 48. 48 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Правителството се въртят като калайджии. Трудно могат да решат какво пооведение да вземат. Причината е една - идват ИЗБОРИ. Журналистите ги дебнат за всяка грешка. Опозицията в лицето на г-жа Нинова, г-н Радев, г-жа Манолова, г-н Иванов също ги дебне.
  Каквото ида направят веднага ще се ревне. Ако стегнат мерките -виковте ще бъда Диктатура, фашизъм, нарушени права.
  Ако разхлабят мерките ще се каже - убийци, безотговорници, ликвидатори на нацията и т.н.
  Казано на прост български език - накъдето и да се въртиш дупето ти винаги ще е отзад.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на crio
  crio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Търговските дружества, т.нар.болници удариха на камък, видяха, че не е само лапачка, ами трябва да имат кадри и да се работи. Никакво затваряне, ами се научете да работите. Само пари са ви в главата.

 50. 50 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Гледаааам ..тоз Чорбанов междувременно станАл професор ..тц-тц-тц ..

 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  ""'Ако не се приемат новите мерки, значи някой приема нашите медици като жертвени агнета"'" ..... агне ли си, овца ли си ???? А що тези, които работят в заведенията и къде се сетиш, не се чувстват жертвени агнета, а само медиците? А?.....

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Здравно осигурените имат право на здравно медицинска помощ ! Плащат ли я- плащат я! Хората всич не ги интерисува дали някой се чувствал жертвено агне или страхлива овца.... Станали сте лекари... ще работите, иначе молба за напускане и в бюрото по труда..... А тея от военно медицинска, всички трябваше да бъдат мобилизирани...... Военният чин не е само за това разни ген. Мунчовци да си разхождат празните униформички ....

 53. 53 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Както и да е създаден... мори здраво.

 54. 54 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 269 Гневно

  Личните ми наблюдения показват,че можеше да не се напълнят болниците! Половината от случаите изобщо не са за болница, могат да се лекуват и у дома. Защо отиват обаче в болница? Ами защото вече втора седмица липсва антибиотик като Азитрокс в аптеките и вторичната пневмония няма с какво да бъде лекувана при домашно лечение. От алчнотията на фармацевтичните босове и политици сега народа мре , защото няколко евтини и свестни антибиоти не се продават. Къде са Доксициклина, Тубоцина, Азитромицина ? Половината по-евтини лекарства бяха нарочно разкарани от България.

  O sancta simplicita!
 55. 55 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 241 Неутрално

  ""'Ако не се приемат новите мерки, значи някой приема нашите медици като жертвени агнета"'" ..... агне ли си, овца ли си ???? А що тези, които работят в заведенията и къде се сетиш, не се чувстват жертвени агнета, а само медиците? А?.....
  —цитат от коментар 51 на MPetr


  Защото на работещите в заведения не им се налага да се занимават с десетки заразноболни по цял ден.

 56. 56 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  Хаъде сега форумните вирусолози да опровергаят и доц. Андрей Чорбанов. Сугурен съм, че те разбират повече от него.
  —цитат от коментар 37 на Nil satis nisi optimum


  Опровергаването на доц. Чобанов е много лесно и няма нужда да разбираш от вируси, а от проста статистика.

  Достатъчно е да погледнеш данните от пролетта за Швеция и съседите и.

  - Швеция беше без мерки, само с препоръки.
  - Дания и Финландия - нейни съседи, близки по манталитет и др. показатели имаха много сериозни мерки наложени.

  Резултатът в Швеция 10 пъти повече починали на глава от населението спрямо Дания и Финландия. Като икономика - спадовете идентични.

  Т.е. локдауна спасява човешки животи, а за икономиката няма никакво значение.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Все повече българи смятат, че вирусът е изкуствено създаден
  ::::::::::::::::::::::::::

  Сякаш има някакво значение ......

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Нали конспирациите оправдават личната некадърност и безсилие, защото винаги някой друг ти е виновен, какво друго да мисли народ от калинки? Вирус не се прави както си вариш/печеш ракия на село, ако имаш тези умения, ще направиш новата виагра и ще се чудиш какво да си правиш парите. Или ако си толкова умен, ваксината/лечението за някаква предишна болест, за която имаш патент, щеше да се окаже "случайно" точно за новия вирус и на 6тия месец щеше да си още по-богат и спасителя на човечеството, ще вземеш всички награди на света и ще си най-известният и популярен човек.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До вчера къде са мерките, сега какви са тия мерки, вирусът създаден изкуствено, въобще има ли го. Хората са полудели от страх , че земята ще се окаже плоска:)))) !

  agent
 66. 66 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ако няма вечерен час и КПП-та, само ще страдат затворените бизнеси, всяка вечер ще продължат "домашните" купони, хората може и хотелски стаи да наемат за партита, с "доставка" на храна, а други ще се юрнат по роднини, приятели и къщи за гости, за да празнуват на маса с десетки познати и непознати. Мерките ще се полуизмислени, неефективни и само за някои, както обикновено.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  "Според проучване все повече хора смятат, че вирусът е изкуствено създаден".
  Туземци! Всичко в главите им е мъгла!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#56:"realguru"][/quote]

  За щастие не Вие управлявате Швеция , а група умни хора , които преди много години са осъзнали че държава се управлява в дългосрочен план !
  Същото е и с пандемията - важно е какво се е случило като погледнеш от финала към началото !

 71. 71 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Няма логика вирусът да е изкуствено създаден. Няма и никакви признаци, че е такъв.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Коронавирусът в България: според проучване все повече хора смятат, че вирусът е изкуствено създаден

  Че какво друго да мислят , след като самият американски президент , НА САЩ ПРЕЗИДЕНТА , твърди убеденоче вируса се е пръкнал в китайските лаборатории , и по някакйв начин се е изсюлил през прозоречната мрежа за комари . И след найвните обяснения , це се е размножил през хора , които ядат прилепи . След такива компетентни заключения и убеждения , с какво право ни убеждават разни епидемолози и санитарни инспектори , чевеликия Тръмп е некомпетентен и лъже . Той си е некомпетентен , както се оказа , но дали пък и тези , които му подават сведенията са некомпетентни . Ако е така , защовсеки 99- ти член на българското племе се захласва по АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА Която някой едва ли знае какво представлява , след като самия Байдън оповости , че борбата в Америка срещу расизмаи омразата към различните трябва да се засили незабавни , приоритет един вид за неговото бъдещо управление .

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Научни работници под наем, готови да защитават поръчкови тези. Ресторантьорите са купили Чобанов, но сметката ще я плащат медиците.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За 17% коронавирусът не съществува и това е световна измама.
  16 на сто от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.
  За 10% от българите вирусът се разпространява с 5G мрежите на мобилните телефони.

  Значи, от 90те процента дебили по избори, между 10 и 17% категорично не са хомо сапиенс.

 78. 78 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#47] от "k_":

  Ей трол бездарен, мерки окт месец имаше ли в бг?

  Елементарно същоство.

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-45_2015_2020_W45_bul.png

 79. 79 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Ако няма вечерен час и КПП-та, само ще страдат затворените бизнеси, всяка вечер ще продължат "домашните" купони, хората може и хотелски стаи да наемат за партита, с "доставка" на храна, а други ще се юрнат по роднини, приятели и къщи за гости, за да празнуват на маса с десетки познати и непознати. Мерките ще се полуизмислени, неефективни и само за някои, както обикновено.
  —цитат от коментар 66 на fpyyh


  И как по-точно вечерен час и КПП-тата ще променят това?!?!?!
  Егати и комунистическото мислене.
  Между другото именно мерки от този тип (които оставят впечатление у хората, че нещо се прави само и само да ги ограничи тях самите, а не разпространението на заразата) доведоха до това вече да не се спазват каквито и да е мерки и ниското доверие в управляващите да съумеят да овладеят ситуацията...

 80. 80 Профил на haq48694027
  haq48694027
  Рейтинг: Неутрално

  Ако вкарат антигенните тестове в регистър ще има такаво плато, че свят ще ни се завие.
  —цитат от коментар 31 на absfresh


  Ми че те са вкарани и какво? Супер неточни и ненадеждни. Наскоро почина човек заради отрицателен антигенен тест.

 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Спрете да цитирате Чорбанов, той говори лъжи, които лесно се доказват с цифри.

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "Vorknkx":

  Логика има, и тя е че светът се гърчи, докато в Китай комунистите незнайно как, бързо решила проблема. Няма първа, няма втора вълна там, при население от 1.4 милиарда, ядящи всичко мърдащо? А дали не е имало ваксина още отпреди, и са пуснали вируса да разбият западните икономики, и особено Америка, след наложените мита?

 83. 83 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 272 Гневно

  Си Дзинпин е казал на срещата на Г20 да се възстанови свободното пътуване за ХОРА С QR код !!!!
  Китай е лабораторията им за нов световен ред, иначе защо биха си разглобили икономиката и биха я прехвърлили в държава, която преди това е гонила врабчета с бамбукови пръчки !!!

 84. 84 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 272 Гневно

  До коментар [#82] от "Mushichka":

  Особено Тръмп, особено в съюз с Демократите (МЕДИИ, ЛИБЕРАЛНИ ПОЛИТИЦИ).
  Китайците - в Китай докато не изгният!
  Да живеят Индия и Виетнам!

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Весело

  Дянков: бюджетът ще трябва да се актуализира още през пролетта

  Този индивид , който за времето си в престоя на правителството на Простия и простите , се сдоби с ред отрицателни и обидни прозвища от народа и от самите управляващи , при това подсъдим за вреди нанесени на българската държава , отново изпълзя като гол охлюв и зараздавамнения . Същият , за когото Простия министърпредседател хвърли огромни усилия да го лансира като международно финансово светило , а в края на пребиваването му в българия на поста финансов министър , казваше -. Тоя когато и да го уволня , винаги ще бъде късно . Забравяйки , че недоразумението Дянковработеше именно по неговите правила и наредби . Използва го за прикриване на финансовите золуми и го хвърли напрокуратурата . Но с ясната мисъл , че всичко е заметено и прикрито . И ето ти го Пицата отново да показва празна кутия от пица . Която е празна именно поради неговата некадърност и гъзолизане . С извинение . Към прочелите този пост и стигнали до края му .

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  T.M.
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Весело

  Отново опашки от камиони на Кулата

  За опашките от камионите на границите не е виновен българския народ , че да скубят средства отдържавния бюджет , пълнен отвсеки гражданин на страната по някакъв начин , и средствата да се ползват за задоволяване нануждите на определена част от него . Ако имагубещи от ПОЛИТИКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОГО , исканията да са срещу него и то по законния ред - чрез съда . Държавата по Конституция ОТГОВАРЯ за щети , нанесени на всеки гражданин . До съда може да се отнесе и всеки гражданин , който счита , че държавата му нанася вреди , след като с НЕГОВИ средства , се разплаща за вреди , нанесени от личности в управлението . Но в овче стадо това няма как да стане . в кОНСТИТУЦИЯТА става въпрос за Гражданско общество .

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#29] от "dfe22692527":

  За съжаление мнението на експертите отдавна е заглушено точно от медиите и паникьорите. Иначе обективните факти показват че държавите с пълен локдаун с нищо не са по-добре от България даже доста от тях са по зле като разпространение на короната, но няма кой да мисли.

 94. 94 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Микробиологията е част от параклиничната медицина. Микробиолозите обслужват клиниката (болните и клиничните лекари), но нямат никакъв пряк досег с пациентите, нито с техните близки и роднини, нито се занимават директно с лечението на болните. Същото важи и за имунолозите. "ТЕОРИЯТА, ДРУЖЕ МОЙ Е СУХА, ЗЕЛЕНО Е ДЪРВОТО НА ЖИВОТА"- ФАУСТ, ГЬОТЕ. Затова ТЕ имат думата само дотолкова, доколкото им я поискат клиничните лекари. За да можеш да диагностицираш и лекуваш правилно, трябва да притежаваш съвсем друг тип знания и умения; а за да организираш профилактиката трябва да си епидемиолог. Дори специалистите по инфекциозни заболявания, макар и клиницисти, имат нужда от тясна колаборация с други специалисти, най- вече по вътрешни болести и неврология.

 95. 95 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#29] от "dfe22692527":

  И кои са тези държави, при които локдаунът не е подействал? В Белгия за 1 месец строги мерки ( затваряне на заведения, но не на училища, ззатваряне на много магазини, но не всички нехранителни) процентите и на новозаразените, и на хоспитализираните, и на починалите падна с близо 40%. Във Фрация ситуацията също вече е много по-добра и се готвят за отваряне, преди Коледа, както е по-логично. Къде точно не работят мерките освен в България? Хайде, споделете. И не ми давайте пример с Швеция- там министър си подаде оставка, защото ползвал недеклариран работник да му насипе чакъл пред къщата. А тук половината население работи на черно и после мрънка, че нямало обезщетения заради кризата. Нищо общо нямаме с Швеция, няма място за сравнение.

 96. 96 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#91] от "papуre":

  Баш българският народ е виновен. Виновен е, че търпи тоя простак за министър-председател, говори като шофьор на такси, ще управлява държавата...

 97. 97 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Направи ми впечатление при случая с починалия млад мъж в Бургаско как се е развила ситуацията. Значи, той е бил болен, не се е тествал. Минава време и зазлява. Викат линейка. Оттам му правят антиген тест, който е отрицателен и започват да разкарват човека по болниците, без да го приемат никъде, щото не е с ковид. А лекарите трябва да са наясно, че антигена хваща вируса, само когато е в заразна фаза - т. е. първата седмица. Този мъж вече е бил минал първата седмица и не е бил заразен, но все пак болен от ковид. Лекарите не са ли го предвидили това, се питам... И се питам за кого има места в болниците - С ковид да си няма места, без ковид - тоже...
  —цитат от коментар 35 на KKM


  За това отново са виновни правителство, парламент и щаб!

  Няма алгоритъм за действие, няма указания за триаж към спешни и приемни звена... и съответно перо в бюджета за тия тестове, че докат се натута НЗОК - и ще прескочим 200% усреднена смъртност за последните 5 години.

  А като се знае, че антиген се намира с убедителна точност първите 7-8 дни (2-3 преди и 4-5 след първи симптом), а антитяло най-рано след 3-4 ден от първи симптоми - да бяха написали такива, при триаж да се ползват 2 та вида бързи едновременно!
  И съответно да бяха осигурили финансиране или направо тестове.
  ВМА с антитела само (антигенни още нямаше у нас) хващаха съмнителни при прием още на пролет...

  Ма джипка, шкафче, мисирки и трололупи явно са по-важни...
  ОПГ - Тиква и калинки - масови убийства!

 98. 98 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#82] от "Mushichka":

  Говорим за държава, която зазидваше заразените и им даваше храна през дупка. Същата държава, която направи болница за 10 дни и тества 9 милиона души за няколко дни. Няма как резултатите да са еднакви, тук народът опищя светът, че затварят кръчмите, заповедите на министъра се сменят през ден, а министър-председателят не се научи как се носи маска за 9 месеца. Китай приключиха с вируса и сега ни гледат сейра. И все пак не бих искала да съм на тяхно място, не се знае какво е било извън официалните кадри...

 99. 99 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Висок брой починали и оздравели

  Едва ли високия брой на починалите , нито пък на оздравелите са дължи на определено целенасочена лечебнаПРАКТИКАв случаите на КОВШД -19 . Въпреки неоспоримото геройско поведение на медицинските работници вкупом - лекари , сестри , санитари , и на доброволците , пренебрегнали личното си здраве и се включили в благородната кауза . Просто няма лекарство или лекарства на които да се разчита със сигурнос за постигане на лечебни еспехи . Няма лекарства , които взети в точно време от развитието на болестта да гарантират оздравяване . Въпреки желанието и на медицинския персонал и на кметове , областни управители , обикновени граждани , лечението просто е на сляпо . И както до сега се вижда , приливите и отливите в степента на заразяване и поражения , не се влияе почти никак от взетите мерки . И сигурно няма да е по- различен резултата и от новите мерки . Ясно е че положителен резултат може и да има , но съвсем няма да е в мащабите , които ни се искат . И затова дълго още ще се говори за ОЗДРАВЕЛИ , но не за ИЗЛЕКУВАНИ пациенти . Поради обективни , засега , причини . липса на ясни и точни лечебни препарати за ясна и точно разпознаваема болест . Изглежда играта на сляпа баба няма скоро да свърши . За огромно съжаление . И страх от неизвестното .

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK