И обрив може да бъде симптом на COVID-19 при децата, родителите трябва да ги тестват

И обрив може да бъде симптом на COVID-19 при децата, родителите трябва да ги тестват

© Associated PressДецата са по-големи разпространители на коронавируса, отколкото сме мислили досега, и с оглед на това е редно да бъдат преустановени занятията дори на най-малките. Болестта при децата може да протече особено тежко, особено при деца до 5-годишна възраст. Особено податливи са деца с други заболявания - сърдечни, ендокринни, белодробни. Това отбеляза в интервю за БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова.


Според учени децата имат по-високи нива на натоварване на дихателните пътища, отколкото възрастните в интензивните отделения. Досега се смяташе, че децата имат по-малък брой имунни рецептори за COVID-19, което ги прави по-малко вероятни да се заразят и да се разболеят сериозно. По думите на Деспотова по-малките деца обикновено боледуват по-тежко.


Тя посъветва родителите да тестват и децата при контактен или симптомен член на семейството. "При тази епидемична обстановка, особено когато в семейството има болен и детето прояви макар и елементарни симптоми на стандартна вирусна инфекция, то трябва да се тества, смята Деспотова, а в България това не се случва. В Китай се прави цялостно тестване на семействата, от което става ясно, че при един положителен в семейството децата почти винаги също дават положителни проби, посочи педиатърът.


Няма статистика на заболелите деца в България
Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия. "За България няма статистика, в Единния информационен портал няма отделна група за деца, а група от 0 до 19 години, което не е релевантно нито от медицинска, нито от статистическа гледна точка, защото децата са от 0 до 18. Липсва и разпределение по възраст - новородени, кърмачета, ранна детска възраст, предучилищна и училищна", посочи проф. Деспотова.


Едва от 2 до 8% от случаите на коронавирус се диагностицират при деца. 90 на сто от тях преминават през заболяването леко или с умерена тежест. Останалите случаи обаче могат да преминат тежко, посочи педиатърът. По думите й в България случаите остават недиагностицирани, защото се неглижират леките прояви - хрема, запушен нос, преходна стомашна болка, температура, кашлица, единични обриви, подчерта тя. "Не бе обърнато внимание на родителите и не бе предприето масово тестване", допълни тя.


"Кое дете няколко пъти в годината не се оплаква от някаква кашлица или няма запушено носле, или не се оплаква от болки в корема? Всички тези симптоми - и температурата, и кашлицата, и хремата, и зачервеното гърло, и коремната болка, колкото и бързопреходна да е (едно до две диарични изхождания), гадене, повръщане, обрив - всички тези симптоми са и симптоми на заразяване със SarsCov 2", подчерта лекарят.


По думите й особено интересен е един необичаен обрив, който се появява при децата - по пръстите на ръцете и на краката, който наподобява уртикария. И обривът се появява като единствена симптоматична проява. "Съответно тези деца не стигат до лекар и съответно не биват диагностицирани", коментира проф. Деспотова.


Защо е важно децата да бъдат диагностицирани


"На практика липсва обществено достъпна информация какво се случва като разпространение и заболеваемост сред децата в България в условията на тази здравна криза", коментира педиатърът.


Тя добави, че до момента от натрупване на публикации върху протичането на заболяването върху деца са описани две тежки състояния при децата, а случаите са стотици. "Единият е от типа на болестта на Кавазаки, състоянието е тежко - с температура, обрив, зачервяване на очите, на гърлото, на устата, но страшното при него са сърдечните усложнения. Това е възпаление на стената на кръвоносните съдове, което може да доведе до разширение на коронарните артерии. Състоянието трябва своевременно да се разпознае и детето да бъде хоспитализирано. Специално свързания с COVID-19 синдром на Кавазаки се проявява при деца под 5 години, което не означава, че и по-големите не могат да имат подобни усложнения", разясни Деспотова.


Другото тежко състояние при децата е т.нар. детски мултисистемен възпалителен синдром. Децата стигат до интензивни грижи с множествена органна недостатъчност, посочи лекарят.


Тя цитира проучване в публикация в The Journal of Pediatrics, което доказва, че ролята на децата в разпространението е много по-голяма, отколкото се е смятало досега. "В никакъв случай не бива да ги подценяваме като разпространители. Още повече че не знаем какви ще са дълготрайните последствия за детското здраве след преболедуването", каза специалистът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK