В очакване на новото затваряне: въпросите са повече от отговорите

В очакване на новото затваряне: въпросите са повече от отговорите

© Цветелина Белутова, КапиталАнонсираните в понеделник от властите идеи за въвеждане на строги ограничения заради разпространението на коронавируса очертаха нелеко бъдеще за цялата страна. При това без да има ясен отговор дали и как държавата ще подпомогне бизнеса и икономиката, как ще подкрепи работещите и ще уреди социалните услуги в тяхна полза. Дали закъснели или драстични, идеите на правителството предизвикаха полярни реакции и готовност за протести, някои от които оставят впечатление, че целта е да се привлече вниманието на управляващите и да се поискат отстъпки, докато още няма окончателно решение.


Новите мерки вероятно ще са в сила поне до Коледа (при добро развитие и рязко ограничаване на болните) или до края на март, докогато се планира да важи извънредната епидемична обстановка и ситуацията да се управлява предимно чрез заповеди на изпълнителната власт.


Макар да се очаква да влязат в сила от петък, известните детайли около заявените мерки продължават да са малко, а отговори се очакват след заседанието на Министерския съвет в сряда. Тогава се очаква министрите да представят възможностите и очакванията си за ограниченията по ресори.


От "Няма нужда" до "Няма време"
България е сред последните държави в Европа, които още не са въвели сериозни ограничения, като основният публично заявяван аргумент на премиера Бойко Борисов гласеше: "Трябва да внимаваме да не счупим икономиката".


Борисов многократно е повтарял, че с никоя мярка не трябва да се прекалява и че за хората не е полезно да стоят вкъщи. Същата теза ръководителят на правителството разви и вчера на заседание на Националния оперативен щаб с участието на директорите на най-големите болници. Видеозаписът от изявлението на премиера беше публикуван в личния му профил във "Фейсбук" половин час преди обявяването на новите ограничения.


В очакване на новото затваряне: въпросите са повече от отговорите

© Правителствена информационна пресслужба


Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък защитаваше позицията, че здравната система е подготвена да се справи с коронавируса, властите държат под контрол епидемията и е достатъчно българите да спазват настоящите ограничения, като особено наблягат на предпазните маски и спазването на дистанция. Вчера обаче министърът обяви, че по-строгите мерки целят след 21 дни да отслабят натиска върху здравната система, защото тя не можела да издържи, колкото и да била подготвена, и декларира:


За мен най-важното е опазването на живота, на хората и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Аз не искам и не мога да приема по-висша ценност от живота.


проф. Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Министърът на няколко пъти намекна, че се надява до Коледа ситуацията да се е успокоила дотолкова, че мерките да бъдат смекчени за празниците в края на годината, но не се ангажира със срок за това.


В последните седмици както министърът, така и главният здравен инспектор Ангел Кунчев неколкократно предупреждаваха, че мерките демонстративно не се спазват и че това ще доведе до влошаване на ситуацията. В същото време обаче не са известни сериозни мерки, които властите да са предприели за контрол над спазването на съществуващите ограничения. В събота МВР призна, че заведения в самия център на София работят след позволения час - 23.30 ч и със значително повече от позволения брой клиенти, а някои от тях дори отказват да допуснат проверяващите екипи от полицаи и здравни инспектори.


Ще помогне ли затварянето


За първи път в понеделник беше анонсирано, че комплекс от строги мерки е наложителен, защото ръстът на новите заразени в страната за две седмици е над 800 души на 100 хил. население. Стъпката била предвидена в план, който министърът следва, но той не е публичен.


За първи път публично стана дума и за т. нар. индекс на строгост, който обобщава всички мерки, които се предприемат. Неговата стойност трябвало да е над 70, за да доведат мерките до "пречупване на кривата на епидемията". По думите на Костадин Ангелов индексът на строгост се използва и в Европа. Вероятно става дума за разработка на британския Оксфордски университет, която представлява комбинирана оценка от девет индикатора, сред които са: затворени училища, затворени офиси, забрани за движение. Скалата на изчислението е от 0 до 100 (като на 100 съответстват най-строгите ограничения). По този метод строгостта на мерките в България засега се оценява на 48, като тази стойност е сред най-ниските в Европа.


В очакване на новото затваряне: въпросите са повече от отговорите

© OurWorldInData.org


В ефира на Би Ти Ви във вторник сутрин доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на Българската академия на науките (БАН) изрази теза, че предложените по-строги мерки няма драстично да ограничат COVID епидемията в България. Той все пак уточни, че ограниченията ще намалят натиска върху здравната система, но с не повече от 15-20%


"Дневник" попита проф. Николай Витанов от от Института по механика на БАН, чиито математически анализи ползва Националният оперативен щаб за коронавируса, каква е прогнозата му за бъдещето на епидемията при строги ограничения. Той обаче отклони поканата за разговор, като обясни, че редът е да получи одобрение за медийно участие от пиара на ГЕРБ Никола Николов. Пиарът пък заяви, че изчисленията няма да се представят преди заседанието на правителството утре.


Исканията на бизнеса


Не е известно дали на прага на въвеждането на нови мерки властите в България имат готов анализ за щетите върху отделните икономически сектори вследствие на затварянето през пролетта. "Дневник" попита Министерството на икономиката дали е правено такова обобщение, какви са изводите от него и дали по икономически показатели има сектори, които не е приложимо ново затваряне. До редакционното приключване на този текст отговори не бяха получени.


Браншовете, които първи и най-шумно изразиха недоволството си от ограниченията са хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите (подробности за исканията им четете тук). Те заявиха, че получените заради пролетното затваряне държавни помощи са закрепили само временно положението и ако не последва нова държавна подкрепа, за мнозина загубите ще са непоправими.


Българската асоциация на заведенията публикува във "Фейсбук" позиция, в която настоява да не се въвеждат нови ограничения преди да се е изяснило каква подкрепа ще получат. Искат се "помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н.".Въпреки че до момента няма конкретно заявени намерения за затваряне на хотели, Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) също излезе с декларация, в която напомня, че 10.3% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се осигурява от туризма, а всяко 4-то ново работно място е генерирано от сектора. "Липсата на подкрепа за туризма ще доведе до колапс на икономиката на цели региони в страната, които са зависими само от дейността на хотели, ресторанти и атракции", смята БХРА.


"Опасност от фалит" е най-често срещаният коментар на по-малките бизнеси, като кварталните заведения за домашна храна, фитнес залите или танцовите школи.


Работодателските организации предложиха държавата да обмисли помощ за бизнеса в две посоки, съобщи Би Ти Ви. Телевизията уточнява, че едното предложение е да се отпусне помощ на фирмите, които имат спад в оборота си от не по-малко 30 на 100, а другото е за отсрочване на данъци и на социалноосигурителни вноски до юни 2021.Собствениците на молове, за които също се предлага да бъдат затворени, освен хранителните магазини, аптеките и банките в тях, обявиха в отворено писмо до правителството, че това трябва да стане след като бъдат официално информирани каква държавна подкрепа ще получат. Посочват, че са направили инвестиции, за да осигурят безопасна среда и предколедният период е от основно значение за сектора им.


Още в края на октомври в интервю пред Българското национално радио (БНР) министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че в проекта на бюджета за следващата година са заложени 3.50 млрд. лв. за мерки в помощ на хората и бизнеса заради COVID епидемията, което е 2.5% от прогнозния БВП. Около месец по-късно икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ) представиха традиционния си алтернативен бюджет на страната. Според икономистите през 2021 г. и следващите години постепенно трябва да се преминава от мерки, насочени към компенсиране или облекчаване на неблагоприятните ефекти от пандемията към мерки, подкрепящи преструктурирането и растежа.


Проблемът на работещите


Идеята за пълно затваряне на училищата и преминаването изцяло към обучение в електронна среда, включително за най-малките ученици, се очертава сред най-сериозните проблеми пред работещите родители. Още повече, че мнозина от засегнатите използваха при първото затваряне възможностите за отпуски и болнични. Не е известно какво ще бъде решението и за хората, работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса - лекари, медицински специалисти, полицаи и др., които трябва да намерят начин да осигурят грижа за децата си, докато са на работа.


Опциите пред родителите са да си вземат платен или неплатен отпуск. През пролетта държавата обяви, че отпуска еднократна помощ в размер на 375 лв. за родители в неплатен отпуск, а изискванията са:

- да е изчерпан платеният отпуск
- неплатеният отпуск да е най-малко 20 дни
- да не получават други социални помощи

През април социалният министър Деница Сачева е изчислила прогнозно, че предвидените за тази мярка 20 млн. лв. ще стигнат за около 55 хил. души. По данни, цитирани от нея във "Фейсбук" през август, еднократната помощ от 375 лв. са получили 3750 семейства.Родителите имат още една възможност, ако гледат, което учи онлайн, обобщена от Министерството на труда и социалната политика (МТСП):

- Да ползват болничен за временна неработоспособност за гледане на карантинирано дете, включително на здраво дете, върнато от детска градина или училище заради карантина
- При неплатен отпуск да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане за целева помощ за периода, в който не са на работа и нямат доходи.
- Помощта е пропорционална на дните от карантината, като родителите с 1 дете до 14 г. могат да получат до 610 лв., а семействата с две и повече - до 915 лв.
- Месечният доход на семейство с 1 дете не бива да надвишава 2745 лв., а на семейство с две деца - 3660 лв.


Не е известно дали ще има промени в правителствената програма за подпомагане на бизнеса 60/40, в която държавата поема част от заплатите и осигуровките на служителите срещу ангажимент на работодателите да не ги освобождават от работа. В края на октомври Агенцията по заетостта съобщи, че започва третият етап от кандидатстването по мярката, която засега би трябвало да действа до края на годината.


По данни на Националния статистически институт (НСИ) към 11 ноември новите регистрирани безработни в периода 3 февруари - 8 ноември са 328 460 души, а 212 170 души за периода са намерили работа през бюрата по труда. Статистиката обаче не прави сравнение за безработицата в същия период на миналата година. Не се съобщава и каква част се дължи на коронавируса.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  В общия случай избора е между зло и по-малко зло.

  1. Дали да умрат много хора и икономиката да се скапе, щото хората ще се стресират и паникьосат.
  2. Да се затвори, икономиката да се скапе, но поне да не умрат толкова хора, колкото в точка 1.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  “...ситуацията да се управлява предимно чрез заповеди на изпълнителната власт.”

  ...които да зависят от това, дали премиерът с станал нагоре с ****, или е спал с отвити крака, или е махмурлия, или нещо в Шпигел са го рендосвали за пореден път...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Ново затваряне няма да има. Бойко ще създаде мъдрост от последна инстанция

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Весело

  Оставете моловете отворени, не отнемайте на хората последната радост! Нека се веселят и харчат! Напролет ще си броим електората.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 6. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Сами си го набиха. Всеки следващ случай на загинал пред болница, ще тряба да дават обяснения на безработни, подивели от седене у дома хора.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Ситуацията както винаги е оставена без управление. Чехия и Словакия правят безплатни тестове и заразените се карантинират. Тук Борисов иска да затваря здрави хора без никакво тестване или някаква система за прогнозиране на база изследвания. Този е завършен индианец от племето на Живков и 80 процентов дебил.

 9. 9 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alex Ivanov":

  т.н. Фигуранта ли имате в предвид?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 10. 10 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Ако Борисов кротко си беше подал оставката през лятото, сега нямаше да се пече на този огън.
  Както и да е, той заяви, че е най кадърният и можещият и сега очакваме решенията от него. А такива, които да са добри за всички едновременно, очевидно няма.
  Предполагам сега течат сложни калкулации, кои са повече - сервитьорките и продавачките или лекарите и учителите. Или хората с частен бизнез или тези в администрацията и пенсионерите. И кои за кой ще гласуват.
  В същност предполагам, че утре ще се вземе някакво полувинчато решение, което ще е за някакви частични мерки. И разбира се ще е предпоследно.

 11. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Любопитно

  1. Пролетното "затваряне" изяде спестяванията на хората.
  2. Почна отоплителния сезон. Без доходи накъде, кой ще плаща топлото? На студено седи ли се? Гладна мечка?
  3. Хората вече претръпнаха на короната, като те хване ще те хване.
  4. Зимата се стъмва в 5 часа, депресии това онова? Как ще затворите хората по къщите?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  В общия случай избора е между зло и по-малко зло.1. Дали да умрат много хора и икономиката да се скапе, щото хората ще се стресират и паникьосат.2. Да се затвори, икономиката да се скапе, но поне да не умрат толкова хора, колкото в точка 1.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  А прави ли се сметка, като затвориш икономиката, колко ще са жертвите на болестите от стреса, самоубийствата и т.н., предизвикани от загубата на доходи и обричането на мизерия ??!

  Карай, важното е, че дадохме по 50 лева повече на месец на пенсионерите, чийто доходи ни най-малко не са застрашени, че вдигнахме заплатите на дупетати, министри, премиер и т.н., че вдигаме с по 15% /засега/ надниците на МВР ..... и т.н., и т.н.

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Затова метежът трябваше да успее,та сега служебно правителство на резидента да взима най адекватните мерки.Ама нямахме късмет,метежниците се оказаха пълни аматьори и никаква не я свършиха.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ще върнем България в Европа":

  “Ситуацията както винаги е оставена без управление.”

  Ами не може едновременно да управляваш хем джипка, хем криза.

  Особено ако шофьорлъкът заема 75% от мозъчния ти капацитет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 55 Неутрално

  За мен има две версии
  1. Пуснаха здравния министър с тези предложения, за да се види как ще реагират хората.После типичноно по герберски ББ ще вземе решение според насторенията и коментарите
  2. Здравният министър се сети, че е лекар и не случайно многократно намекна за оставката си

 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  https://dnes.dir.bg/obshtestvo/novite-zaplati-na-vlastta-deputatite-do-6500-lv-prezidentat-nad-15-000-premierat-nad-10-000

  Ех, как хубаво набъбват заплатките .... повишение с по 500 лева спрямо юни на дупетат ....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Мисля, че всичко е ясно. 40% вярват в конспирации, 20% вярват в глупост. Всички заедно вярват, че чичо им господ съществува, както и чичо им сатанчо.
  Просто не мога да повярвам, че има хора живеещи в 18 век....

 20. 20 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":Затова метежът трябваше да успее,та сега служебно правителство на резидента да взима най адекватните мерки.Ама нямахме късмет,метежниците се оказаха пълни аматьори и никаква не я свършиха.
  —цитат от коментар 13 на uvtest


  Аматьори индианци от племето на Радев и 3% умнокрасиви. Останалите 97% са пасивни. Закон на Радан.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#21] от "Тсолето Идейна Вдъхновителка на ДеСе ибету":

  Тези точно не са чужди..Щото ония "безделници" у Събранието не дават добавена стойност.Само преразпределят ограбеното.

  Sic transit gloria mundi
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 601 Неутрално

  БиБитко каза че само той знае да управлява, сега ще гледаме. Бог да ни пази

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  'Де го българския Бекет да напише "В очакване на решенията"?

  Напуши ме смях като прочетох следното в статията: "..."Опасност от фалит" е най-често срещаният коментар на по-малките бизнеси, като кварталните заведения за домашна храна, фитнес залите или танцовите школи....".

  КАК МОЖЕ в един дъх да се споменат гореописаните😀?!? Първото е реален бизнес, съществуващ в компетентна среда. Другите два са всички възможни варианти между пералня на пари и екскорт'сървис (високия край на проституцията). С незавидния "измислен бизнес" на съпруги/метреси на мафиоти или богати бизнесмени дали занимаФка на съпругата/метресата😀

  Същото се отнася и до "дискретни кафенета" с ПРЕНАДУТИ цени, с НУЛЕВА посещаемост в реала, ама "обороти" като добре работеща кваертална бакалия (АЧИК ПЕРАЛНЯ НА ПАРИ при този смешен 10% ДОД)😀 И за разни бутици с АСТРОНОМНИ цени, и не лош оборот в касата, без клиенти😀😀😀

  Лично мнение, базирано на лични впечатления от кв. Иван Вазов в София, през 2010-2017.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Разстроено


  Със сигурност се знае само, че нищо не се знае.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 607 Неутрално

  В общия случай избора е между зло и по-малко зло.1. Дали да умрат много хора и икономиката да се скапе, щото хората ще се стресират и паникьосат.2. Да се затвори, икономиката да се скапе, но поне да не умрат толкова хора, колкото в точка 1.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  Пий си хапчета!
  Хората умират и ще умират, заради тъпотията на това управление!!!!!!!!!!!!!!
  Със затварянето на икономиката, само ще отложим починчлите!
  ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Гледам някакви платени комунисти-тролове от ГРОБ ми цъкат минуси .... кажете бе, другарЕ, нормално ли е според вас, докато хората си губят работата, остават без доходи и се чудят как да оцелеят, дупетати, министри, зам.-министри, премиер и т.н., за си дигат заплатките ударно ... с по между 500 и 2 000 лева на месец ?!?! .... това нормално ли е ??!

 35. 35 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Новите "мерки" са поредната симулация на мерки. Но понеже хората мрЪт и питат защо властта нищо не прави (а тя нищо не прави, защото парите бързо бяха раздадени на фирмите от обръчите, и нови пари няма), властта излиза с нова имитация на мерки, за са демонстрира, че уж нещо прави.

  Уж много сериозни мерки, а пък нито ще има забрана за излизане от вкъщи, нито ще затварят фитнесите, нито ще се забранява пътуването из страната. Мерки, ама хартиени.

  Много интересно става с децата. Родителите сега някакси ще трябва да съвместят гледане на деца с ходене на работа или дистанционна работа. Мале, страх!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  [quote#38:"Тсолето Идейна Вдъхновителка на ДеСе ибету"][/quote]

  Кажи, комунист, с колко набъбва заплатката на Бойко, докато кара хората да си загубят работата ??? .... знам, че е неудобна тема, ама все пак ...

 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ще върнем България в Европа":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Тотален управленски хаос!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#10] от "pafaka22":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И разбира се тези половинчати решения хептен ще разсипят живота на редовите граждани у нас!

 46. 46 Профил на Тсолето Идейна Вдъхновителка на ДеСе ибету
  Тсолето Идейна Вдъхновителка на ДеСе ибету
  Рейтинг: 8 Весело

  с колко набъбва заплатката на Бойко
  —цитат от коментар 42 на Alex Ivanov


  Като ви изберат сега и станеш премиерин, ще разбереш

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#48] от "Alex Ivanov":

  А спри се вече.Как може да сте толкова долни?!?Почти цяла Европа обяви локдаун,на повечето места мерките са и по строги от предлаганите у нас,вие ревете,че хората ще си загубили работата.И само да ти напомня,явно паметта ти е колкото на маймуните,че при предишното затваряне,Боко не взимаше заплата.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  В следващите 3-4 седмици управляващите, чрез пропагандната медийна машина ще отчетат значителен спад на заболеваемостта и смъртността от Ковид-19 и ще позволят на раята да празнува за Коледа.

 52. 52 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#49] от "uvtest":

  Лесно ти е на теб, платен трол ..... също като на мутрата от СИК, взима си официално по над 10 бона на гърба на българския данъкоплатец, неофициално сигурно още 5 пъти по толкова, и вика "ще се справим заедно", ха ха ....

 53. 53 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  А знаете ли, че глобалистите/елитистите си ходят на партита, купончета и фру фру балчета без маски в елитни заведения, а вие трябва да сте затворени, да не разпространявате вируса :))))

  Правила за вас но не за нас :)))

  Остава да се запитаме, те защо не са притеснени от вируса и си карат както винаги :)))))) Не е ли странно някак :))) Хайде прости сте ама не сте толкова прости надявам се :))) Те нарушават собствените си правила, а иначе е много страшен тоя вирус :))))

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Пари няма, действай?
  Така наречения локдаун (скоро сигурно ще си пишем само на английски) помага в два случая.
  Когато лок-ваните даун получават и някакъв доход. И когато всички се държат разумно.
  За доход за оставените без работа никой не говори, предишния път май им предлагаха заеми. За разумното поведение и пазенето на себе си и другите също е много под въпрос. Човечета които не ги е грижа вместо в кръчми ще се съберат в избата.
  Освен ако не локвате Даун всяко апартаментче?
  Най-интересно е как егоизмът и незачитането на другите изплува на повърхността при тази пандемия.
  Интересно и много тъжно.
  Разбирам че егоистите сигурно си имат някакви основателни (за тях) причини да са егоисти. Тежко детство, лош брак, лоша работа, болест, нещо....
  И сега го показват с размах, без загриженост за роднини, за никого. Даже не могат и да преценят че егоизмът, лошотията, винаги се връщат обратно.

 55. 55 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#54] от "Таралеж":

  Ако избора е между глад, фалит, улицата или вируса, мисля, че хората ще рискуват с вируса, които има 99% шанс да оцелееш :))))))

  Може би греша :)) Може би хората ще се крият, докато децата им са снишени до просия :))) Не знам колко са прости мишките тея дни :)))

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Хубава картинка. Безличните манекени от ДБ зад решетката и надпис "Не работи". За "рифомите" им требе да се отнася...

  Техен проблем. Моят си ми работи. Въпреки годините. Комшийката даже ме обвини в прекален работохолизъм... Но мисля, че малко преиграва и че всъщност няма нищо против...

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  айайай... верно ли тнр. проф. Витанов от БАН не щет да гаварит без благословията на нейно милиционершо шехерезанчество хахах... да разбираме извънредната пресконференция на ботоксовия палячо като ПР-акция на герпчето значи

 58. 58 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#55] от "Ramon Asvalda":

  Ако се изживяваш като котарак, гледай поне да не е уличен...

 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#49] от "uvtest":Лесно ти е на теб, платен трол ..... също като на мутрата от СИК, взима си официално по над 10 бона на гърба на българския данъкоплатец, неофициално сигурно още 5 пъти по толкова, и вика "ще се справим заедно", ха ха ....
  —цитат от коментар 52 на Alex Ivanov


  На другите дали, пък на тебе - не. Що тъй бе, чоджум?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#49] от "uvtest":

  И теб да питам..Ще има ли локдаун утре или не? Щото Банкянската мисирка рядко знае ко върши..

  Sic transit gloria mundi
 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ramon Asvalda":

  между глад, фалит, улицата или вируса,  Разбира се че не иде реч за глад. Може и да опре до глад ако мнозинството хора продължават с неразумното си поведение. Щото тия заключвания и затваряния може да се избегнат (може и да е късно вече) при дистанциране, намаляване на събиранията, маски и върху носленцата.
  Не е чак толкова страшно да се дистанцираш и да ограничиш контактите, не е и толкова “не мъжкарско” да си туриш маската.
  Повярвай ми!
  Има си и рискове които всеки поема за си “начеше крастата”. Моят е ходене до фитнеса. На някои е виждане с приятели, на други църква, на трети нещо друго. Ако не се прекалява е ОК.
  Лошото е когато демостративно не се спазват никакви мерки.
  А в България случаят за жалост май е точно такъв.
  Останах потресен при идването си наскоро.
  В магазините служители и касиери с маски На брадичките, блъскащи се един в друг пенсионери, в офиси и общини никакво поведение предполагащо че някой го е грижа, в Болници лекари, служители и пациенти нехаещи и без маска.
  Заключването и затварянето е предизвикано от нехайство, безхабетие и егоизъм.
  И както вече споменах сигурно и това няма да помогне. Същите безхаберни хора ще намерят начин да се заразят и да заразят близките си, и околните.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 804 Неутрално

  file:///var/mobile/Library/SMS/Attachments/fd/13/3E2A3BAE-CBA8-44C3-8D6F-7786748719F5/IMG_1142.jpeg До коментар [#53] от "Ramon Asvalda":

 65. 65 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 709 Неутрално

  "В събота МВР призна, че заведения в самия център на София работят след позволения час - 23.30 ч и със значително повече от позволения брой клиенти, а някои от тях дори отказват да допуснат проверяващите екипи от полицаи и здравни инспектори."

  - Аха - и на кого са тия заведения, че цяло едно МВР не може да се справи с тях??

 66. 66 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Няма такъв избор, защото шофьорът на джипката не може да организира властта да направи преценка - това или онова. Няма капацитет..

  Мерките, които се изтърсиха на срещата онзи ден са толкова неясни, пък и никой не е оценил какво точно ще се случи вследствие.

 67. 67 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ще затворят каквото и докато си искат.Кой ще протестира!?Какво,тия добичета ще станат гражданско общество ли?!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  "В последните седмици както министърът, така и главният здравен инспектор Ангел Кунчев неколкократно предупреждаваха, че мерките демонстративно не се спазват и че това ще доведе до влошаване на ситуацията. "

  Почти една трета от хората, които вчера срещнах на улицата, бяха БЕЗ МАСКИ!
  Да не говорим за участниците в последната вандалщина на протестуцията- там ВСИЧКИ бяха без маски.
  Аз продължавам да смятам, че в България има организирана акция за широко и безконтролно разпространение на заразата и тя трае вече над пет месеца.
  С което би трябвало да се заеме Радост Гешев.
  Да оставим настрана, че участниците в тази акция преднамерено се стараят да увеличават паниката и страха у хората.

 69. 69 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело


  До коментар [#67] от "mitaka_1":

  "Кой ще протестира!?Какво,тия добичета ще станат гражданско общество ли?!"

  Няма да станат!
  Не можеш ги накара да хвърлят запъртъци, гнили домати и вмирисана риба!
  И да спят по асфалта и ароматизират Орлов мост.
  Викам, може и да са добичета, ама чак пък толкоз!!??
  Протестуцията е само за избраните.
  Народа на Радев.
  Останалото е мафия...
  Добичета, както казваш.

 70. 70 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дон Кихот":

  кои па ти каза че требе да сам на улицата с маска ве

 71. 71 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дон Кихот":

  Аз не нося маска на улицата, не съм носил нито пролетта, нито сега, няма и да сложа. Ако смяташ, че като се размина с някого в рамките на секунда или по-малко или ме гледа отсреща ще се заразя, значи имаш сериозен проблем...

 72. 72 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Затваряй държавата. Кой изперкал -изперкал.

  Гладен никой няма да оставя- каза Боко.

 73. 73 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Ако Борисов кротко си беше подал оставката през лятото, сега нямаше да се пече на този огън.
  —цитат от коментар 10 на pafaka22


  Щеше друг да се пече на същия огън :)

  А то не пречи Баце да хвърли оставката сега, да видим другите колко ще се оправят. Ама ме съмнява - ситуацията отдавна излезе извън контрол.

  Тези мерки трябваше да се наложат с месец, че и повече по-рано. Но правителството нямаше топки да ги наложи и слушаше матряла. А матряла си мислеше, че щом лятото няма вирус, то той си отива.

  За добро в България няма традиция на силово налагане на мерки изключая комунистическия режим, през останалото време управляващите горе долу са слушали какво искат хората.

 74. 74 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Локдаун след намангърване :)

  https://www.lentata.com/page_19671.html

  Петата група е групата на знаещите
  Тях ги е раждала българска майка юнашка, което автоматично ги прави тънки специалисти по химия, физика, експериментална медицина, люпене на семки и футбол. Те са прочели някъде, че киселото зеле и ферментиралите продукти са решение, тъй като едни учени в Германия са открили това. В същото време са абсолютно наясно, че оная ваксина не е решение, щото едни турци са я измислили в Германия. Те слушат Мангъров, затова признават, че вирусът съществува, но си го лекуват с чайче и си го разнасят надлъж и нашир, щото той, вирусът, трябва да се предава, за да се достигне до стадния имунитет и т’ва е - въпросът е решен. В тази група е Бойко Борисов, който очевидно смята, че е получил знания с поста си или с близкия си контакт с Мангъров, когото толкова много хареса, че му каза: "Ако бях жена, щях да ти пусна".

 75. 75 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#70] от "uej03527584":

  "кои па ти каза че требе да сам на улицата с маска ве"

  Слагането на маска е жест към другите-знак, че ти пазиш повече тях, а не себе си!
  На отговорен и действително загрижен човек това дори не трябва да се казва.
  Но случаят явно не е този.
  Продължавай да чакаш да ти кажат.
  След което започвай да псуваш...
  Щото са ти смачкали демокрацията.


 76. 76 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1926 Весело

  До коментар [#71] от "zero_day":

  "Аз не нося маска на улицата, не съм носил нито пролетта, нито сега, няма и да сложа."
  Ситуацията сега е такава именно заради такива "герои" като теб.
  Ако ти си позитивен, ръсиш микроби навсякъде, особено когато дишаш и когато говориш.
  Микробът е тежък и се наслага на всичко, което е под нивото на устата и носа ти.
  А улицата е място на най-непредсказуеми събития.
  Например, преди време аз, вървейки по тротоара, едва не се целунах с един бабаит, който на висока скорост се измъкна от шофьорското място на една кола.
  И избоботи "Сорри" в лицето ми, на сантиметри от мен.
  Разбира се, беше без маска...
  Явно, не е бил позитивен.
  И дъхът му беше приличен- не припаднах.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK